Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Διδάξτε στο παιδί σας πόσο σημαντικό είναι να προσφέρει σ' αυτούς που έχουν ανάγκη.

Αν και οι αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης θα πρέπει να μας συνοδεύουν όλο το χρόνο, δεν είναι καθόλου κακό να εκμεταλλευτείτε αυτές τις μέρες του Πάσχα για να διδάξετε στο παιδί σας πόσο σημαντικό είναι να προσφέρει σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα φοβερό ή να αρχίσετε τα κηρύγματα, αφού ούτως ή άλλως τα περισσότερα παιδιά είναι από τη φύση τους συμπονετικά και χαίρονται όταν βοηθούν τους ανθρώπους γύρω τους. Μπορείτε απλά να εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι τα σχολεία για δυο εβδομάδες είναι κλειστά και εσείς δε δουλεύετε σε τόσο πιεστικούς ρυθμούς, έτσι ώστε να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας μικρές όμορφες χειρονομίες που θα έχουν διπλό όφελος: 

Και θα προσφέρουν χαρά σε κάποιους ανθρώπους και θα νιώσουν τα ίδια τα παιδιά πιο όμορφα, όταν συνειδητοποιήσουν ότι με μια απλή πράξη τους, κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή ενός άλλου ανθρώπου.
  • Τα παιδιά θέλουν να βοηθούν παιδιά, γι’ αυτό μπορείτε να διαλέξετε ρούχα και παπούτσια που δεν κάνουν πια στα παιδιά σας και να τα δώσετε μαζί σε κάποιο ίδρυμα ή σε παιδάκια, που ξέρετε ότι τα έχουν ανάγκη. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα παιχνίδια τους, που δεν τα παίζουν πια και τα οποία σίγουρα κάποια αλλά παιδιά θα τα εκτιμήσουν πολύ.
  • Μπορείτε να κατασκευάσετε λαμπάδες, να φτιάξετε κουλούρια, τσουρέκια και πασχαλινά αβγά και να τα προσφέρετε σε ηλικιωμένα άτομα, σε άπορες οικογένειες ή απλά σε κάποιο φίλο που ξέρετε ότι είναι μόνος του.
  • Αν έχετε τον χρόνο και τη διάθεση, μπορείτε να προγραμματίσετε μία επίσκεψη σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, ενώ μπορείτε πάντα να προσφέρετε λίγα χρήματα σε εθελοντικές οργανώσεις ή οργανισμούς.
Ό,τι κι αν κάνετε, αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουν τα παιδιά ότι σε αυτό τον κόσμο δεν είναι μόνα τους, ότι δεν πρέπει δηλαδή να νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. Και αν αυτό το καταλάβουν από μικρά, θα τους γίνει βίωμα για ολόκληρη της ζωή τους.