Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Έ, εσείς μαμάδες, τα καταφέρνετε μια χαρά!
And if your kids love you, then you’re doing a good job.

Έ, εσείς. Εσείς που έχετε ένα νήπιο να κρέμεται από πάνω σας ενώ προσπαθείτε να σκουπίσετε το φαγητό του από πάνω της. 
Εσείς, που έχετε τελειοποιήσει το δίλεπτο μπάνιο. 
Εσείς, που κάθεστε στο τραπέζι και μαλώνετε με τα παιδιά σας για να κάνουν τις εργασίες τους. 
Εσείς, που είστε τόσο εξαντλημένες στο τέλος της μέρας που δεν θέλετε να τα ξαναπεράσετε όλα αυτά αύριο. 
Θέλω να σας πω κάτι.Τα καταφέρνετε μια χαρά.
You’re Doing a Good Job
Επιτρέψτε μου να το ξαναπώ. Τα καταφέρνετε μια χαρά.
Ξέρω ότι δεν το πιστεύετε, όταν το μωρό σας κλαίει και εσείς έχετε κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να σταματήσει, χωρίς αποτέλεσμα. Του τραγουδήσατε, το κουνήσατε, το βάλατε να ρευτεί, του αλλάξατε πάνα, το ταΐσατε και το μωρό δεν λέει να ηρεμήσει. Μπορεί να σκέφτεστε ότι κάτι δεν κάνετε καλά ως μαμάδες, γιατί αν τα κάνατε όλα καλά, το μωρό θα χαμογελούσε και θα έβγαζε χαρούμενες φωνούλες. 
Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι τα καταφέρνετε μια χαρά. Αφιερώνετε όλο σας το χρόνο και την ενέργειά σας για να κάνετε όλα όσα πιστεύετε ότι θα κάνουν το μωρό σας χαρούμενο και αυτό είναι αξιέπαινο.

Μπορεί να φαίνεται ότι δεν τα καταφέρνετε, 
όταν οι μέρες σας είναι γεμάτες με νευρικά ξεσπάσματα του παιδιού, με ουρλιαχτά, με παρεξηγήσεις, με προσπάθειες να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά ανάμεσα στο να φτιάξετε ακόμη ένα παζλ με το 3χρονο παιδί σας ή να φύγετε αμέσως από το σπίτι ουρλιάζοντας. Ετοιμάζετε το αγαπημένο τους φαγητό και σας λένε ότι είναι αηδία. Τους λέτε ότι είναι ώρα για παιχνίδι και αυτά δεν θέλουν να κάνουν τίποτα μαζί σας. Προσπαθείτε να κάνετε μερικές δουλειές του σπιτιού και ξαφνικά βρίσκονται ανάμεσα στα πόδια σας. 
Είναι πολύ δύσκολο. Θέλετε να βάλετε τα κλάματα. Δεν πειράζει, γιατί τα καταφέρνετε μια χαρά.
Σε εσάς μαμάδες με παιδιά σχολικής ηλικίας και που παλεύουν να μάθουν στα παιδιά το σωστό και το λάθος και να τους μάθετε τις κοινωνικές δεξιότητες, τη φιλία και την ειλικρίνεια και τη σωστή συμπεριφορά, τα καταφέρνετε μια χαρά! Κάθε μέρα πρέπει να αφήσετε τα παιδιά σας να βγουν στον πραγματικό κόσμο και απλώς ελπίζετε και προσεύχεστε ότι θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Ότι θα επιλέξουν να είναι ευγενικά. Ότι θα επιλέξουν να σέβονται. Ότι θα επιλέξουν να είναι γενναιόδωρα. Τα βλέπετε να ορμάνε προς το προαύλιο του σχολείου – το απόλυτο άγνωστο – και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να εύχεστε είναι να είναι αρκετά όσα κάνετε.
Και είναι αρκετά, πιστέψτε με.Κανείς μας δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε ελαττώματα. 
Εγώ φωνάζω πολύ στα παιδιά μου. Δεν περνάω αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Τα αφήνω να περνάνε πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση και να τρώνε πολλά σνακς. Μπορεί να έχετε και εσείς τα ίδια προβλήματα ή μπορεί τα δικά σας να είναι διαφορετικά.
Όπως και να έχει, αυτά είναι μικροπράγματα. Ξέρω ότι όλο αυτό σας φαίνεται τεράστιο τώρα που το παιδί σας έχει αποστηθίσει όλα τα επεισόδια από το αγαπημένο του παιδικό, αλλά σε σχέση με τα πραγματικά σημαντικά πράγματα, είναι ασήμαντο.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι τα μεγάλα πράγματα και το σημαντικότερο είναι ότι τα παιδιά σας ξέρουν ότι σας αγαπάνε. 
Μπορεί να μη το λένε. 
Μπορεί να είναι νευριασμένα μαζί σας για άπειρους λόγους. 
Σας αγαπάνε όμως. Σας αγαπάνε γιατί τα φιλάτε για καληνύχτα. Σας αγαπάνε γιατί τους παίρνετε ένα καινούριο παιχνίδι όταν είναι άρρωστα. Σας αγαπάνε γιατί βάζετε να παίξει το αγαπημένο τους τραγούδι 712 φορές συνεχόμενα. Σας αγαπάνε γιατί πλένετε το αγαπημένο τους μπλουζάκι. Σας αγαπάνε γιατί πάντα θυμάστε εκείνο το αστείο πράγμα που έκαναν την προηγούμενη βδομάδα. Σας αγαπάνε γιατί τα φροντίζετε.
Και αν τα παιδιά σας σας αγαπάνε, τότε τα καταφέρνετε μια χαρά.
Ξέρω ότι αυτό δεν πρόκειται να διώξει τις τύψεις σας. Ξέρω ότι δεν πρόκειται να σκουπίσει τα δάκρυα της κούρασης. Όμως ελπίζω ότι, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, θα αφήσετε αυτές τις λέξεις να μπουν στην καρδιά σας και να σας προσφέρουν μία στιγμή χαράς μέσα στη χαοτική σας μέρα.

Τα καταφέρνετε μια χαρά!

huffingtonpost.com
Μετάφραση για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή