Monday 28 February 2022

Γιατί δεν πρέπει να «φωνάζεις» στο παιδί;

Το παιδί μόλις έκανε άλλη μία αταξία. Θα μου πεις από τη μία αν δεν δικαιούται και ένα παιδί να κάνει μερικές ζαβολιές ποιος δικαιούται. 

Από την άλλη, βέβαια, κάποιος πρέπει να του θέσει ευγενικά ένα μέτρο. Ένα stop απαραίτητο για την κοινωνική του συμπεριφορά και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Ένα stop χωρίς φωνές και υψηλούς τόνους. 

Γιατί, υπάρχει λόγος που δεν πρέπει να φωνάζεις στο παιδί σου. Για δες…

Δεν σε ακούει στην πραγματικότητα
Μπορεί να νομίζεις ότι όσο πιο δυνατά φωνάζεις, τόσο καλύτερα ακούγεσαι και γίνεσαι αντιληπτή, όμως, αυτή η πεποίθηση απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Όταν η ένταση της φωνής ανεβαίνει, το παιδί δεν εστιάζει σε όσα του λες, αλλά αντίθετα απλά περιμένει να χαμηλώσεις τους τόνους. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι οι φωνές είναι άκρως αναποτελεσματικές.

Μαθαίνει να σε φοβάται
Όταν βάζεις τις φωνές στο μικρό σου, ο στόχος σίγουρα δεν είναι να το κάνεις να σε φοβάται κάθε φορά που είναι λίγο πιο ζαβολιάρικο. Σκοπός είναι να το βοηθήσεις να μην κάνει ξανά την ίδια αταξία. Γιατί, μην μου πεις ότι θες να φαίνεσαι στα μάτια του σαν ο Μπαμπούλας Α.Ε. Δεν σε πιστεύω…

Το αγχώνεις
Και σαν να μην έφθανε το στρες που νιώθει για το αυριανό διαγώνισμα, τώρα το παιδί σου πρέπει να διαχειριστεί και το άγχος που το προκαλούν άθελά τους οι φωνές σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ανεβάζεις τον τόνο που μιλάς στο μικρό σου, εκκρίνονται στον εγκέφαλο του ορισμένες ουσίες που δεν ευνοούν καθόλου την ηρεμία του.

Χάνει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο σου
Όταν ανεβάζεις την ένταση στο παιδί σου, το κάνεις να χάνει την εμπιστοσύνη του απέναντι στο πρόσωπο σου, κάτι που μακροπρόθεσμα συνεπάγεται ότι δεν θα ακολουθεί τις συμβουλές σου με την ίδια θέρμη.

Δίνεις το κακό παράδειγμα
Δεν θέλω να ξεχνάς στιγμή ότι στα μάτια του παιδιού σου είσαι το πρότυπο του. Εσένα παρατηρεί, τις δικές σου συμπεριφορές προσπαθεί να αντιγράψει. Αν, λοιπόν, εσύ φωνάζεις συχνά, πώς περιμένεις το παιδί σου να είναι ήρεμο;

tlife.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki