Tuesday 28 November 2006

Σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών - Γιατριά τους η ΑΓΑΠΗ

Καλούσε τα παιδιά των φίλων του, συνομήλικα με τα δικά του, σε παιδικά πάρτι. Τα στρίμωχνε στους διαδρόμους και τα βίαζε.
Κάποια από αυτά μετά από χρόνια βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν. Και τώρα ο δράστης, ο «υπεράνω πάσης υποψίας»... 52χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, πατέρας μάλιστα δύο ανήλικων παιδιών, κατηγορείται για «βιασμό κατά συρροή» και «αποπλάνηση κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση».
Είναι μόνο ένα από τα περιστατικά που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας. Πατεράδες, θείοι, ξάδερφοι, αλλά και μανάδες συχνά εκμεταλλεύονται την ιδιαίτερη σχέση με το παιδί για να ικανοποιήσουν τα σκοτεινά κτηνώδη ένστικτά τους. 

Όσον αφορά το μέλλον των ανυποψίαστων θυμάτων; Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη μετέπειτα σεξουαλική τους ζωή αλλά και στις σχέσεις τους με τους συνανθρώπους τους. Κάποιοι θα επαναλάβουν τις πράξεις που τους σημάδεψαν, θα γίνουν και οι ίδιοι θύτες. Άλλοι απλά θα ζουν με το φόβο, θα εμφανίζουν συχνές κρίσεις πανικού, κατάθλιψη και σε ακραίες περιπτώσεις τάσεις αυτοκτονίας. 

Ενώ οι ενοχές ότι και οι ίδιοι υπήρξαν συνένοχοι θα τους στιγματίσουν για όλη τους τη ζωή. Βέβαια, τις περισσότερες φορές επικρατεί ο νόμος της σιωπής σχετικά με τα γεγονότα, μας επισημαίνουν οι ειδικοί. Η ντροπή, ο φόβος του κοινωνικού ρατσισμού υπερτερούν και το «μυστικό - όνειδος» παραμένει επτασφράγιστο. Πώς αντιμετωπίζονται όμως σήμερα στη χώρα μας οι ελάχιστες εκ των περιπτώσεων που φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες; Πώς προστατεύονται τα παιδιά - θύματα κακοποίησης; Αν εξαιρέσει κανείς την ύπαρξη ελάχιστων και κεντρικών μονάδων για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, δεν υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας του επίσημου κοινωνικού ελέγχου που να ασχολείται ad hoc με παιδιά-θύματα κακοποίησης ή ενδοοικογενειακής βίας.

Των ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ, ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki