Thursday 11 January 2007

ΙΝΔΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αντίθετα από τους μεγάλους, τα παιδιά διατηρούν ακόμη την επαφή με την προλεκτική ηλικία, με την έκφραση των συναισθημάτων μέσω των συμβόλων. Επίσης, στα παιδιά λειτουργούν θαυμάσια οι συμβολικές και παιδαγωγικές έννοιες που περιέχονται σε κάθε μύθο.

Έτσι, ο ινδικός χορός, που αντλεί τις ιστορίες του από τους μαγευτικούς μύθους της Ινδίας, πατρίδας των παραμυθιών, γεμάτους ήρωες, πεντάμορφες και γενναίες βασιλοπούλες, αξιοσέβαστους σοφούς, παράξενα ζώα με ανθρωπομορφικές ιδιότητες και θαυμαστά κατορθώματα, μιλά κατ' ευθείαν στην καρδιά τους. Ενθουσιάζονται με τη δυνατότητα να διηγηθούν όλα αυτά με το σώμα, με τα χέρια και με το πρόσωπό τους.

Πέρα όμως από την ευχαρίστηση, είναι κάτι πολύ ευεργετικό γι' αυτά, καθώς τους προσφέρει την ανακουφιστική δυνατότητα να επεξεργαστούν και να λύσουν σε συμβολικό επίπεδο τις εντάσεις της καθημερινής τους ζωής, να διαμορφώσουν σύστημα αξιών και να απαντήσουν σε υπαρξιακά ερωτήματα με τρόπο μη εγκεφαλικό, κρατώντας ζωντανή τη "σύνδεση" με το υποσυνείδητο, το ένστικτο, τη δημιουργικότητα: κάτι στο οποίο αποτυγχάνει οικτρά η σύγχρονη εκπαίδευση που πολύ συχνά περιορίζεται στην ξερή συσσώρευση γνώσεων.

Σε σωματικό επίπεδο, ο Μπάρατα Νάτυαμ είναι μια ολοκληρωμένη άσκηση. Χαρίζει αντοχή και ευλυγισία, αρμονική κίνηση, καλό συντονισμό. Καλλιεργεί την πειθαρχία, την αυτοσυγκέντρωση και την καλή μνήμη, αλλά και την αίσθηση του ρυθμού, αφού τα πόδια λειτουργούν ως κρουστά, μαζί με τα άλλα μουσικά όργανα. Το χτύπημα των πελμάτων στο έδαφος διεγείρει τα ενεργειακά κέντρα και συμβάλλει στην καλή υγεία και ευεξία όλων των οργάνων του σώματος.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki