Monday 7 March 2011

«Η νηστεία είναι φάρμακο»

«Η νηστεία έχει σίγουρα μεγάλη θρησκευτική αξία, αλλά παράλληλα είναι ευεργετική για την υγεία μας, όταν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο και ποικιλία τροφών. 
Η περιοδική φυτοφαγία της νηστείας, χωρίς ακρότητες, είναι μία καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού από την κρεατοφαγία και την υπερβολική κατανάλωση άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης.»

Η νηστεία μπορεί ενδεχομένως να μην... «ταιριάζει» σε πολύ κόσμο, όμως με λίγη φαντασία στην κουζίνα είναι δυνατόν νηστίσιμα πιάτα να μετατραπούν σε γευστικούς πειρασμούς. Άλλωστε, η δίαιτα της Σαρακοστής, που ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, δεν ταυτίζεται με την πείνα, αφού μπορούμε να εντάξουμε στο καθημερινό μας μενού πλήθος τροφών, όπως λαχταριστά θαλασσινά, λαδερά εδέσματα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, χαλβά, ταχίνι, λαχανικά και δημητριακά.

Μέγας Βασίλειος, Περί νηστείας

Επιπλέον, ακολουθώντας την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση στο τραπέζι μας, όπως λένε οι διαιτολόγοι, μας δίνεται η ευκαιρία να αποκομίσουμε μία σειρά από οφέλη για τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία.

«Η νηστεία είναι φάρμακο» αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στον λόγο του «Περί νηστείας», προτρέποντάς μας να σταματήσουμε την υπερβολική τροφή και οι ειδικοί έρχονται σήμερα να ενισχύσουν την αξία των λόγων του.

«Η νηστεία έχει σίγουρα μεγάλη θρησκευτική αξία, αλλά παράλληλα είναι ευεργετική για την υγεία μας, όταν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο και ποικιλία τροφών. Η περιοδική φυτοφαγία της νηστείας, χωρίς ακρότητες, είναι μία καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού από την κρεατοφαγία και την υπερβολική κατανάλωση άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης», τονίζει ο κ. Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος και επιστημονικός διευθυντής στο Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ».

Τηρώντας τη νηστεία μπορούμε να δούμε όχι μόνο τον οργανισμό μας να λειτουργεί καλύτερα, αλλά και τη διάθεσή μας να ανεβαίνει.

Στο μπλογκ της Μαργαρίτας Λαφαζανίδου και της Αλεξάνδρας Αμοιρίδου  εντοπίσαμε νηστίσιμες συνταγές, που μπορούν να γεμίσουν το τραπέζι μας την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και τις υπόλοιπες μέρες της Σαρακοστής.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki