Sunday, 6 March 2011

Χταπόδι ξυδάτο-Μια Σαρακοστιανή Λιχουδιά
για Μεγάλα Χαμομηλάκια :)
How to Make Greek Pickled Octopus

Στο super market χτες το λιγουρεύτηκα.  
Κοιτάζω την τιμή και ζαλίστηκα. 
Δυο μπουκιές όλο όλο μέσα σε ένα τόσο δα φακελλάκι... εφτά ευρώ και κάτι (7+) !!  

Χταποδάκι έχω, μπαχαρικά και ξυδάκι μου βρίσκονται, 
βουρ λοιπόν στην κουζίνα για τον απίθανο μεζέ!!

How to Make Greek Pickled Octopus

Ιδανικός μεζές 
για ούζο ή τσίπουρο.
Χταπόδι ξυδάτο

Υλικά
1 χταπόδι, καθαρισμένο, περίπου 1 κιλό
 

Για το βράσιμο
½ φλ. τσαγιού ξύδι
1 κουταλάκι κόκκοι πιπέρι
1 κουταλάκι κόκκοι μπαχάρι
2 δαφνόφυλλα
 

Για το μαρινάρισμα
1/3 φλ. τσαγιού ξύδι
½ κουταλάκι θυμάρι ξερό
½ κουταλάκι ρίγανη ξερή
Λίγο πιπέρι, αλάτι αν χρειαστεί
Ελαιόλαδο
 
Για το σερβίρισμα
Μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
 

Εκτέλεση
Βάζετε το χταπόδι, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για το βράσιμο, σε κατσαρόλα και σιγοβράζετε με κλειστό καπάκι, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι (δεν χρειάζεται νερό ή αλάτι).
Βγάζετε το χταπόδι και το κόβετε κομμάτια. Το δοκιμάζετε για αλάτι κι αν χρειάζετε το αλατίζετε (το πιο πιθανό είναι να μην χρειάζεται αλάτι). 

Το βάζετε σε μπολ, μαζί με το ξύδι, το πιπέρι και τα αρωματικά. Προσθέτετε ελαιόλαδο και το φυλάτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες (καλύτερα είναι να μείνει 2 – 3 μέρες).
Για να το σερβίρετε το βγάζετε σε πιατέλα, αρκετά νωρίτερα, γιατί το ελαιόλαδο στο ψυγείο πήζει και χρειάζεται λίγη ώρα να πάρει την υγρή του μορφή, πασπαλίζετε αν θέλετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

3 comments:

  1. ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΟΜΟΡΦΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ!!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραία και εύκολη η συνταγή!

    ReplyDelete
  3. Καλή Σαρακοστή να έχετε :-)

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki