Tuesday 21 February 2012

Λαγάνες!! η μανούλα έφτιαξε ... Μμμμ

Lagana - Clean Monday Bread

1. Λαγάνα (Συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα)

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
Σουσάμι
Αλάτι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι 2 ποτήρια νερό. Η θερμοκρασία του δεν πρέπει να είναι πάνω από 40 βαθμούς (δεν θα καίει). Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο του μια γουβίτσα. Εκεί μέσα ρίχνουμε το αλάτι. Γεμίζουμε μισό ποτήρι με το νερό που έχουμε ζεστάνει και εκεί μέσα διαλύουμε καλά τη μαγιά. Ρίχνουμε αυτό το νερό στο μπωλ κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί, ώστε η ζύμη μας να μην κολλά στα χέρια μας αλλά ούτε και να είναι πολύ σφιχτή. Χωρίζουμε σε κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που έχουμε) τη ζύμη και ανοίγουμε το κάθε ένα με τον πλάστη σε σχήμα λαγάνας. Βάζουμε τις λαγάνες στα ταψιά και τα τυλίγουμε με κουβέρτες. Όταν διπλασιαστεί ο όγκος τους, τις πατάμε με τα δάχτυλά μας να κάνουν γουβίτσες και τις τρυπάμε που και που με ένα πιρούνι. Κατόπιν με ένα πινέλο τις αλείφουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
========================================
2. η Λαγάνα της Αναστασίας 
(συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα)
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κουτ. σούπας λάδι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Λίγη ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό χλιαρό
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε νόστιμες λαγάνες, βάζουμε σε λεκάνη 1 κιλό αλεύρι, 3 φακελάκια ξηρή μαγιά, 2 κουτ. σούπας λάδι, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, λίγη ζάχαρη και 2 φλυτζάνια νερό χλιαρό.
Ζυμώνουμε να γίνει ζύμη όχι σφιχτή. 
Αφήνουμε τη ζύμη 1 ώρα περίπου σκεπασμένη σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει.
Στρώνουμε χαρτί σε ταψιά. 
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπάλες. 
Πλάθουμε κάθε μπάλα σε λαγάνα (αν κολλάει βοηθάμε το πλάσιμο λαδώνοντας λίγο τα χέρια μας), πατώντας με τα δάκτυλα και απλώνοντας τη ζύμη στο ταψί. 
Αφήνουμε 15 λεπτά για να φουσκώσουν λίγο οι λαγάνες και ψήνουμε στους 200 βαθμούς επί 30 λεπτά.
Είναι νοστιμότατες! Καλή επιτυχία.

Πηγή: syntages.matia.gr


Άλλες συνταγές για λαγάνα

Μια συνταγή για λαγάνα πολύ νόστιμη,
που έχει γεύση σαν τα κουλούρια που πουλάνε στο δρόμο!! 

Lagana - Clean Monday Bread

It's a shame that Lagana is only eaten once a year on Kathari Theftera (ka-tha-REE thef-TEH-rah) or Clean Monday. It's easy to make, and pairs well with many different spreads, especially the carp roe spread called taramosalata (tah-rah-moh-sah-LAH-tah).
There's some old folklore that warns that you should tear pieces off the bread instead of cutting it with a knife in order to ward off evil spirits. I'm not sure where that superstition came from, but it couldn't hurt to follow along.
This recipe is adapted from Diane Kochilas' wonderful book "The Food and Wine of Greece."

Prep Time: 3 hours, 30 minutes
Cook Time: 20 minutes
Total Time: 3 hours, 50 minutes

Ingredients:
  • 3 envelopes active dry yeast
  • 1/4 cup sugar
  • 7 to 8 cups bread flour
  • 2 1/4 cups warm water
  • 1 tbsp. salt
  • 5 tbsp. vegetable oil
  • Sesame seeds for sprinkling

Preparation:

In a medium work bowl, dissolve the yeast, sugar, and 1/4 cup of the flour in the warm water. Let stand covered for 15 minutes or until the mixture starts to foam and bubble.
In a large work bowl, combine 7 cups flour with the salt. Make a well in the center with your hand and pour in the oil and the yeast mixture. Mix well with a wooden spoon until all the ingredients are combined.
Turn dough out on to a counter or table dusted with flour and knead for about 10 minutes or until the dough feels smooth to the touch but not sticky.
Shape the dough into a ball, brush it with oil and allow it to rise in a covered bowl for about 2 hours or until doubled in size.
Punch the dough down and knead it for another 6 or 7 minutes. Shape it into 2 equal loaves. Using a rolling pin, roll the dough out on to two lightly oiled baking sheets into flat ovals about 15 inches long and about 6 inches wide.
Brush with oil, sprinkle with sesame seeds, and allow to proof (rise) again until a finger poked in the bread leaves an indentation without springing back. Preheat oven to 450 degrees during the final rise.
Using your index finger, poke holes across the surface of the bread (about every 2 inches). Bake for 15 - 20 minutes or until a deep golden color.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki