Sunday 2 September 2012

Πεισματάρικα παιδιά

Αντί να γίνει ένας μικρός «δικτάτορας», βοηθήστε το να χρησιμοποιήσει θετικά την ισχυρή του θέληση 

Υπάρχουν παιδιά που ενστερνίζονται μια βασική αρχή: αρνούνται πεισματικά να κάνουν κάτι που δεν θέλουν. Μπορεί το πείσμα αυτό να είναι κουραστικό πολλές φορές για τους γονείς, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να εξελιχθεί σε κάτι πιο δημιουργικό: να αποκτήσει το μικρό σας ισχυρή θέληση. Δείτε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε ένα «πεισματάρικο» παιδί. 

Stubborn Kids

Επιτρέψτε του να ακουστεί.
Είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι ένα παιδί -ειδικά αν είναι πεισματάρικο- έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις και τις εκφράζει με έντονο τρόπο. Ακούστε τα επιχειρήματα του μικρού σας. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξετε ότι το σέβεστε ενώ παράλληλα το μικρό σας θα ανακουφιστεί γνωρίζοντας ότι μπορεί να σας μιλήσει ανοιχτά για αυτά που νιώθει και σκέφτεται. Τελικά μπορεί να μην έχει τόση σημασία αυτό που επιθυμεί όσο να εισακουστεί η επιθυμία. Άλλωστε το πιθανότερο είναι να λήξει η συζήτηση με έναν συμβιβασμό (σε περίπτωση που το επιχείρημα του παιδιού σας είναι λογικό και δεν θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο).

Διδάξτε του να δίνει και να παίρνει.
Το να λέτε συνεχώς στο παιδί σας ότι πρέπει να είναι «καλό», δηλαδή ότι πρέπει να υποχωρεί διαρκώς για να ευχαριστήσει τους άλλους, του περνάει έμμεσα το μήνυμα ότι για να προχωρήσει στη ζωή πρέπει να βάλει τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα. Αυτό δεν είναι καλό. Από την άλλη ούτε το να εισακούονται όλες του οι επιθυμίες είναι καλό. 

Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να τα έχουν όλα! Γι’ αυτό χρειάζονται...

περισσότερα εδώ: happyparenting

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki