Wednesday 1 June 2016

Μαμά που μεγαλώνει αγόρια: Πως θα μεγαλώσω σωστούς άντρες που θα αγαπούν, θα εκτιμούν και θα σέβονται τις γυναίκες;

Κάθε μαμά που μεγαλώνει αγόρια έχει –μεταξύ άλλων- ένα μεγάλο άγχος: θα εξελιχθεί το αγοράκι της σε έναν άντρα που αγαπά, εκτιμά και σέβεται τις γυναίκες; Θα γίνει ένας σύγχρονος άντρας που ξέρει να βοηθάει, να συμμετέχει και να προσφέρει ανυστερόβουλα τη στοργή του;
Οι άντρες με επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά, οι άντρες-μαχαραγιάδες, οι άντρες-μαμάκηδες, οι άντρες που αδιαφορούν και υποτιμούν τις γυναίκες, έχουν σοβαρές πιθανότητες να ανατράφηκαν από μαμάδες που έκαναν λάθη και παραλείψεις. 
Τι πρέπει λοιπόν να κάνει μια μαμά για να έχει τη χαρά να δει τον γιο της να εξελίσσεται σε έναν άντρα-πρότυπο συζύγου, συντρόφου και πατέρα;

Η σχέση μαμάς-μπαμπά ως πρότυπο
Είναι προφανές, αλλά δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας: η σχέση μητέρας-πατέρα και η δυναμική της, είναι ο νούμερο ένα τρόπος να πάρει το παιδί τον «σωστό» ή τον «λάθος» δρόμο. Τα παιδιά μαθαίνουν από τις πράξεις και τις επιλογές των γονιών τους. Έτσι, αν η θέση μιας μαμάς είναι σαφώς υποβιβασμένη και ο μπαμπάς λειτουργεί ως αρχηγός, τα διδάγματα περί ισότητας και σεβασμού είναι κενά περιεχομένου. Πριν απ’ όλα, λοιπόν, αναλογιστείτε: είναι η σχέση σας επί ίσοις όροις;

Βγάλτε τα στερεότυπα από τη ζωή σας
Κάθε γυναίκα που μεγαλώνει αγόρια θέλει να τα δει να γίνονται άντρες χωρίς παλαιολιθικά ταμπού και στενόμυαλα στερεότυπα για τις γυναίκες. Πόσο απαλλαγμένες είναι όμως οι ίδιες οι μαμάδες από τα δικά τους στερεότυπα; 
Λέγοντας σε ένα μικρό αγόρι «μην το κάνεις αυτό, είναι για κορίτσια!», του περνάτε το μήνυμα ότι είναι εντελώς διαφορετικός και ενδεχόμενα καλύτερος από ένα κορίτσι αφού οι κοριτσίστικες ασχολίες «δεν του ταιριάζουν».
Ένα αγόρι που παίζει ενίοτε με τις κούκλες της αδερφής του ή που λατρεύει τα ζώα, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν τρυφερό μπαμπά. Ένας πιτσιρικάς που αγαπά τις τέχνες περισσότερο από τα αθλήματα, μπορεί να γίνει ένας ευτυχισμένος καλλιτέχνης. Δεν υπάρχουν «κατάλληλα» και «ακατάλληλα» παιχνίδια και χόμπι, όσο κανείς δεν πληγώνεται, δεν πιέζεται και δεν κάνει κακό.

Παραδείγματα προς μίμηση και προς αποφυγή
Οι άντρες που υποτιμούν τις γυναίκες και οι γυναίκες που υποτιμούν τον εαυτό τους ζουν δυστυχώς μέχρι και σήμερα ανάμεσά μας. 
Γυναίκες άβουλες, παθητικές και φοβισμένες και άντρες αδιάφοροι, βίαιοι και βαθιά θυμωμένοι σίγουρα θα βρεθούν στη γειτονιά, στο σχολείο, στις οθόνες μας. 
Φροντίστε να επισημάνετε ποια είναι τα παραδείγματα προς αποφυγή και ποια τα άξια μίμησης. Μιλήστε στον γιο σας για διάσημες γυναίκες που διέπρεψαν σε τομείς που θεωρούνται ανδρικοί και εξηγήστε του ότι η τάδε διαφήμιση που παρουσιάζει την γυναίκα ως νοικοκυρά και τον άντρα ως βασιλιά στ’ ανάκτορα, αναπαράγει μια λογική ξεπερασμένη.

Κάντε τον γιο σας συμμέτοχο στις δουλειές του σπιτιού
Δείξτε στον γιο σας «από πρώτο χέρι» ότι δεν υπάρχουν αποκλειστικά γυναικείες ασχολίες. Μάθετε στον μικρό σας να πλένει το πιάτο του, να ποτίζει τα λουλούδια και να κάνει οποιαδήποτε μικρό-δουλειά χρειαστεί. Μ' αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει ένα υπεύθυνο, ώριμο αγόρι που ξέρει ότι η μαμά -και αργότερα η φίλη/ η σύζυγος/ η κόρη- δεν είναι στις υπηρεσίες του.

«Η βία είναι ανεπίτρεπτη»
Φροντίστε να συζητήσετε και να δείξετε με κάθε τρόπο στο γιο σας ότι η βία δεν είναι ποτέ επιλογή ή λύση. 
Δίνοντας οι ίδιοι το παράδειγμα και κατακρίνοντας ανοιχτά πράξεις βίας μικρές ή μεγάλες (από προσβολές, μέχρι... χαστούκια), μάθετε στο αγόρι σας ότι η όποια δύναμή του μπορεί να του φανεί χρήσιμη σε ένα σωρό άλλα πράγματα. 
Εξηγήστε του με κάθε ευκαιρία ότι απαγορεύεται να χτυπάμε οποιοδήποτε άνθρωπο, αγόρι ή κορίτσι, γιατί «ούτε σε εσένα θα άρεσε να σε χτυπήσει κάποιος πιο δυνατός από εσένα». και «στους ανθρώπους φερόμαστε, όπως θέλουμε να μας φέρονται κι εκείνοι».

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki