Monday 15 July 2019

Το σχολείο τελείωσε και βαριέμαι! Έφηβοι και καλοκαιρινές διακοπές

Διακοπές και έφηβοι. Μια συχνή διαμάχη μεταξύ γονέων και παιδιών είναι πώς θα περάσουν αυτές οι φαινομενικά ατελείωτες εβδομάδες. Οι γονείς συχνά ανησυχούν και εκνευρίζονται όταν βλέπουν το έφηβο παιδί τους «κολλημένο» σε μια οθόνη υπολογιστή ή στο κινητό του. Ταυτόχρονα, για τους περισσότερους γονείς οι υποχρεώσεις συνεχίζονται αμείωτες μέσα στο καλοκαίρι και δεν υπάρχουν πάντα συγγενείς που μπορούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά για κάποιο διάστημα.
Μία πρώτη και σημαντική κίνηση από την πλευρά του γονέα θα ήταν να συζητήσει με το παιδί για τα σχέδια και όνειρα του για το καλοκαίρι. Ίσως να εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι ο γιος ή η κόρη σας έχει κάποιους πολύ σαφείς στόχους, αλλά απλώς δεν είχε ανοίξει αυτό το θέμα μαζί σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο να συζητήσετε για το τι θα ήθελαν να είναι διαφορετικό στη ζωή τους, στους ίδιους ή ακόμα και στην οικογένεια με την επιστροφή στα θρανία τον Σεπτέμβριο.
Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι πραγματικά θέλουν να βελτιώσουν κάποια ικανότητα, να καλλιεργήσουν τις φιλίες τους ή ίσως να αισθάνονται την ανάγκη για μια πραγματική ξεκούραση και ένα διάλειμμα.

Βοηθήστε τους να σκεφτούν τα χόμπι τους και αν υπάρχουν προσωπικοί στόχοι που θα μπορούσαν να επιτύχουν τώρα που έχουν περισσότερο χρόνο για να εξασκηθούν ή να αφιερωθούν σε μία δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να αφορά τον αθλητισμό, τη γυμναστική, το χορό, τη μουσική, ή κάποια άλλη ικανότητα που θα ήθελαν να καλλιεργήσουν.
Η δική σας ώριμη οπτική ως γονέας μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στα παιδιά σας και να τα κάνει να σκεφτούν εναλλακτικές που δεν είχαν περάσει από το μυαλό τους. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να ακουστεί πραγματικά η φωνή του εφήβου σας και να μην αισθανθεί ότι το καλοκαίρι τους έχει προγραμματιστεί γι’ αυτούς χωρίς αυτούς.

Τα περισσότερα summer camps καλύπτουν νέους μέχρι την ηλικία των 14 ετών, υπάρχουν όμως και πολλές προγραμματισμένες δραστηριότητες από διάφορους φορείς και για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες.
Μία άλλη επιλογή θα ήταν να τους αναθέσετε κάποιον καθήκον ή επισκευή στο σπίτι με αμοιβή ένα ποσό για χαρτζιλίκι. Αυτό θα αυξήσει την αίσθηση ανεξαρτησίας τους. Επίσης διερευνήστε εάν κάποιος φίλος ή συγγενής χρειάζεται ανάλογη βοήθεια.

Μία άλλη ιδέα θα ήταν να υποστηρίξετε την συμμετοχή του εφήβου σε κάποια εθελοντική δραστηριότητα που θα τον ενδιέφερε, όπως για παράδειγμα η προσφορά βοήθειας σε αδέσποτα ζώα.

Για τους έφηβους είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος που περνάνε με τους φίλους τους και μάλιστα είναι αναπτυξιακή ανάγκη. Γνωρίστε τους φίλους των παιδιών σας και εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι για ανησυχία, ενθαρρύνετε τις συναντήσεις σε σπίτια.

Συζητήστε με άλλους γονείς που έχουν παιδιά στην ίδια ηλικία. Μοιράζεστε τις ίδιες αγωνίες και μπορεί να βρείτε ενδιαφέρουσες ιδέες ώστε να οργανώσετε δραστηριότητες. Μπορεί ο κάθε γονέας μεμονωμένα να μην έχει το χρόνο να υλοποιήσει κάτι τέτοιο αλλά συλλογικά να είναι εφικτό.

Καλό καλοκαίρι!

Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος Φοίβη Σπέη
efiveia.gr
Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος Φοίβη Σπέη
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki