Tuesday 11 August 2015

Όταν τα παιδιά μας συνέχεια γκρινιάζουν,
μήπως κάνουμε κάτι λάθος;

Ανακαλύψτε τι είναι αυτό στη δική σας συμπεριφορά που προκαλεί εκνευρισμό και γκρίνια στο παιδί!


Πριν γίνουμε γονείς όλοι μας πιστεύαμε ότι το δικό μας παιδί πότε δεν θα γκρινιάζει εκνευριστικά και θα χτυπιέται κάτω σαν χταπόδι για να περάσει το δικό του
Όταν όμως αποκτήσαμε παιδί διαπιστώσαμε ότι κάναμε λάθος! Το χειρότερο; Δεν είναι μόνο ότι και τα δικά μας παιδιά θυμώνουν, χτυπάνε και γενικά έχουν τα νεύρα τους από... 8 μηνών, αλλά κι ότι τις περισσότερες φορές οι μόνοι υπεύθυνοι γι' αυτή τη συμπεριφορά τους είμαστε εμείς, οι γονείς. 

Να ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε ως γονείς και έχουν σαν αποτέλεσμα αυτά τα τόσο εκνευριστικά ξεσπάσματα των παιδιών:
Βιαζόμαστε συνεχώς (και αναγκάζουμε και τα παιδιά να βιαστούν)
Πόσες φορές δεν λέμε κάθε πρωί στο παιδί «γρήγορα», «τελείωνε», «δεν θα προλάβουμε»; Όταν ξεκινάμε τη μέρα μας μέσα στο άγχος και τη βιασύνη είναι επόμενο να προκαλέσουμε και σ' εκείνο στρες το οποίο δεν πρόκειται να μείνει απαρατήρητο. Επιπλέον, όταν το πιέζουμε να κάνει πιο γρήγορα, περνάμε στο παιδί το μήνυμα ότι δεν απολαμβάνουμε ιδιαίτερα το χρόνο που περνάμε μαζί του και θέλουμε να ξεμπερδεύουμε για να φύγουμε από το σπίτι. Η λύση; Οργανώστε καλύτερα το πρόγραμμά σας ώστε να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας να φάτε ήρεμα το πρωινό σας, να κάνετε παιχνίδια την ώρα του μπάνιου και να το ντύσετε με ήρεμες, χαλαρές κινήσεις χωρίς να βιάζεστε. 
Δεν τηρούμε πιστά το πρόγραμμα του ύπνου
Δεν χρειάζεται να έχει κανείς τεράστια εμπειρία ως γονιός για να γνωρίζει καλά πως ένα παιδί που του λείπει ύπνος δεν είναι ένα ποτέ ένα χαρούμενο, ήρεμο και καλόβολο παιδί. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά -τουλάχιστον μέχρι και την πρώτη σχολική ηλικία- έχουν ανάγκη από πολύ περισσότερες ώρες ύπνου σε σχέση με εμάς. Ιδανικά, θα πρέπει όχι μόνο να φροντίζουμε να κοιμούνται αρκετά αλλά και να ακολουθούν ένα λίγο-πολύ σταθερό πρόγραμμα στο ωράριο του ύπνου τους. Διαφορετικά, θα υπάρχουν συνέπειες (βλ. γκρίνια) για όλους!
Παραφορτώνουμε το πρόγραμμά τους
Ζούμε σε μια κοινωνία που απαιτεί γρήγορους ρυθμούς, όμως κανείς ποτέ δεν μεγάλωσε ένα ήρεμο παιδί τρέχοντας από το ένα μέρος στο άλλο. Ως γονείς είμαστε υποχρεωμένοι να βάζουμε προτεραιότητες, ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα. Π.χ. είναι απαραίτητο να παραστούμε και στα δύο παιδικά πάρτι που μας έχουν καλέσει; Πρέπει να πάμε το παιδί στο μάθημα μουσικοκινητικής αμέσως μόλις γύρισε από τον παιδικό σταθμό; Τα παιδιά χρειάζονται εξίσου να μάθουν να προσαρμόζονται όσο και να περνούν κάποιο χρόνο μέσα στην ημέρα χωρίς ιδιαίτερο πρόγραμμα. Αντίθετα, όταν οι δραστηριότητες και οι αλλαγές περιβάλλοντος εναλλάσσονται καταιγιστικά, ένα λιγότερο ή περισσότερο ξέσπασμα είναι το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε!
Έχουμε κακή διάθεση
Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη που έχει η δική μας ψυχολογία σ΄εκείνη των παιδιών μας. Όταν εμείς έχουμε γκρίνια, νεύρα και κακή διάθεση, το πιθανότερο είναι σύντομα να «κολλήσουν» κι αυτά. Αν, λοιπόν, θέλετε ένα χαρούμενο παιδί κάντε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να είστε μια χαρούμενη μαμά!
Δεν περνάμε αρκετό χρόνο μαζί τους
Η έλλειψη ποιοτικού χρόνου με τους γονείς έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάθεση των παιδιών. Ό,τι κι αν έχετε να κάνετε μέσα στη μέρα, όσο πιεστικό κι αν είναι το πρόγραμμά σας, βεβαιωθείτε ότι πάντα διαθέτετε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε για να μιλήσετε, να παίξετε, ακόμα και να μαλώσετε τα παιδιά σας. Κλείστε την τηλεόραση, το κινητό και το laptop και χαρίστε τους την αμέριστη προσοχή σας. Άλλωστε, την αξίζουν!
mamamia

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki