Saturday, 23 December 2006

Και άλλα για τη σοκολάτα...

Σοκολάτα:

Ο αριθμός 1 στην κατηγορία παγκόσμια αγαπημένων λιχουδιών, εδώ και... πάντοτε!
Οι λιχουδιές όμως, ως γνωστόν, είναι και ανθυγιεινές.

Να όμως η μεγάλη έκπληξη: Ίσως και να μην είναι τόσο ανθυγιεινή η σοκολάτα τελικά!
Για... διαβάστε παρακάτω...
Ας δούμε λοιπόν από τι αποτελείται αυτό το θεσπέσιο "μελαχρινό" γλυκό που έχει κατακτήσει την υφήλιο από την εποχή των Μάγια...
Ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο: Αυτά είναι όλα ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή, συντήρηση και μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.
Βιταμίνη Ε: Μια βιταμίνη πολύ σημαντική για τις μεμβράνες (=τα τοιχώματα) των κυττάρων μας.
Καφεΐνη: Ίσως να μην ξέρατε πως η καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στον καφέ
αλλά και σε άλλα τρόφιμα όπως είναι η σοκολάτα. Η ουσία αυτή διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα. (για ρίξε μια ματιά στο άρθρο: Καλημέρα... Καφεΐνη )
Λιπαρές ουσίες: Η σοκολάτα αποτελείται μέχρι και κατά 50%
(ανάλογα με το είδος της) από κορεσμένα λίπη.
Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες παντού στον οργανισμό μας.
Σίδηρος: Όχι, εδώ φυσικά δεν αναφέρομαι στο μέταλλο που βρίσκουμε σε θρανία και καρέκλες! Μάλλον εννοώ το στοιχείο που είναι απαραίτητο για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. (για περισσότερες πληροφορίες επισκέψου μας στο άρθρο
Αίμα)
Φυτικές ουσίες: Το κακάο από το οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει περισσότερες από 600 (!) φυτικές ουσίες
Χαλκός: Ούτε κι εδώ αναφέρομαι στο μέταλλο από το οποίο φτιάχνονται τα μετάλλια για τον τρίτο νικητή ενός αγώνα δρόμου!
Ο χαλκός στο σώμα συμβάλλει στον μεταβολισμό του σιδήρου, βοηθά στην σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και στα μαλλιά όπως και στην λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Πολυάσχολος βλέπετε ο χαλκός!
Κοιτάζοντας μόνο το τι "συχνάζει" στην σοκολάτα, ήδη ανακαλύψαμε κάποια στοιχεία που είναι απαραίτητα για το σώμα μας. Αν νομίζατε όμως πως εδώ τελειώσαμε, λανθάνεστε!
Εκτός από το ότι η σοκολάτα περιέχει κάποιες ουσίες και κάποια στοιχεία που είναι απαραίτητα για το σώμα, έχουν γίνει και έρευνες που αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της σοκολάτας στην υγεία μας!
Συγκεκριμένα, Ιταλοί μελετητές διεξήγαγαν έρευνα κατά την οποία έδιναν καθημερινά 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας σε 15 νέους. Μετά από 15 μέρες, η πίεση του αίματος των νέων είχε μειωθεί και ο μεταβολισμός τους είχε βελτιωθεί!
Όταν μετά από τις πρώτες 15 μέρες έρευνας οι επιστήμονες άλλαξαν την σοκολάτα και αντί μαύρης έδιναν στους νέους καθημερινά άσπρη σοκολάτα, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή ούτε της πίεσης, ούτε και του μεταβολισμού.
Θαύμα ή πραγματικότητα;
Η ευεργετική δράση της μαύρης σοκολάτας εξηγείται ως εξής:
Το κακάο από το οποίο φτιάχνεται η σοκολάτα περιέχει, μεταξύ άλλων, κάποιες ουσίες που λέγονται φλαβονοειδείς. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο από την κανονική ή την άσπρη σοκολάτα και είναι έτσι πιο πλούσια σε φλαβονοειδείς ουσίες.
Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αφού αυξάνουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο σώμα. Το νιτρικό οξείδιο με τη σειρά του επιδρά ευεργετικά στο κυκλοφορικό σύστημα αφού εμποδίζει το κλείσιμο των αρτηριών και μειώνει έτσι την πίεση του αίματος.
Παράλληλα, το νιτρικό οξείδιο επιδρά και στα κύτταρα του σώματος, ώστε αυτά να είναι πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη. Τα κύτταρα λοιπόν δέχονται πιο εύκολα την επίδραση της ινσουλίνης (μιας ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας), η οποία τα κάνει να απορροφήσουν πιο εύκολα την γλυκόζη.
Όσο πιο εύκολα απορροφούν την γλυκόζη τα κύτταρα, τόσο πιο καλός λέμε πως είναι ο μεταβολισμός μας, δηλαδή η παραγωγή ενέργειας του σώματος μας από τις θρεπτικές ουσίες που του προσφέρουμε.
Άλλη έρευνα που έγινε από στο Λονδίνο εξέτασε την "αντιβηχική δράση" της θεοβρωμίνης (όχι και πολύ ταιριαστό όνομα για ουσία που περιέχεται στην λατρευτή μας σοκολάτα...!), μιας άλλης ουσίας που περιέχεται στο κακάο!
Οι Βρετανοί επιστήμονες έδωσαν σε 10 εθελοντές (που... έβηχαν) τυχαία θεοβρωμίνη ή άλλα αντιβηχικά φάρμακα.
Η θεοβρωμίνη έδειξε να είναι κατά 30% πιο αποτελεσματική ενάντια στον βήχα παρά η κωδεϊνη (που θεωρείται το καλύτερο αντιβηχικό φάρμακο σήμερα), και μάλιστα χωρίς τις παρενέργειες που κάποτε έχουν τα άλλα φάρμακα.
Και λοιπόν, τι κάνουμε τώρα; Πετάμε τα αντιβηχικά και τρώμε σοκολάτα για να μας περάσει ο βήχας; Σίγουρα, τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα (προ πάντων πολύ πιο εύγευστα!!!) αλλά η επιστήμη δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να μας επιτρέψει να αγνοήσουμε τα φάρμακα.
Γύρω από την σοκολάτα κυριαρχούν διάφορες απόψεις, όχι και τόσο ευχάριστες για τον κάθε σοκολατοφάγο. Πιο κάτω θα βρείτε κάποιους από τους μύθους και πραγματικότητες.
Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την παράξενη ιδιότητα που υποτίθεται πως έχει η σοκολάτα να προκαλεί ακμή (σπυράκια!). Γιατί παράξενη; Διότι κανένας επιστήμονας δεν έχει κατορθώσει ποτέ να αποδείξει κάτι τέτοιο, άρα μάλλον περί παραξενιάς πρόκειται!
Η σοκολάτα μας κάνει χοντρούς! Ε λοιπόν λάθος! Η σοκολάτα ναι μεν περιέχει πολλά λιπαρά και θερμίδες (περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) αλλά δεν είναι αυτή που μας κάνει χοντρούς.
Η σοκολάτα μπορεί κάλλιστα να είναι μέρος μιας σωστής διατροφής, εάν εμείς τρώμε μικρές ποσότητες και μειώνουμε τα υπόλοιπα λιπαρά στην διατροφή μας.
Από τα πιο πάνω προκύπτουν αρκετές ευεργετικές επιδράσεις που φαίνεται να έχει η σοκολάτα στον οργανισμό μας.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε το "μέτρον άριστον"!

Η "ΜΑΓΙΚΗ" ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά από το Νέο Κόσμο με τους Μάγια,
που έπιναν ένα σκουρόχρωμο ρόφημα που ονόμαζαν "τσοκοτοάτλ".
Στη συνέχεια οι Αζτέκοι κατανάλωναν "κακατσούα" και χρησιμοποιούσαν τους κόκκους του κακάο ως μέσο συναλλαγής.
Το 1523 προσέφεραν του κόκκους του κακάο στον Κορτέζ, που έφερε τη σοκολάτα από το Νέο Κόσμο, όπου σύντομα έγινε δημοφιλής στους πλούσιους και αριστοκρατικούς κοινωνικούς κύκλους της Ευρώπης.
Εδώ και αιώνες έχει ανακαλυφθεί ότι με τη ζύμωση και το καβούρδισμα των κόκκων μπορούσε να δημιουργηθεί μια εκπληκτική γεύση.
Το 1875, μετά από έτη δοκιμών, ένας καραμελοποιός τριάντα ενός ετών στο Vevey ονόματι Daniel Peter κατάφερε να συνδυάσει το γάλα με τη σκόνη του κακάο. Το αποτέλεσμα; Σοκολάτα γάλακτος!
Ο Peter, φίλος και γείτονας του Henri Nestle, ξεκίνησε μια εταιρία που σύντομα θα γινόταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σοκολάτας παγκοσμίως.
Για τρεις δεκαετίες η εταιρία που ονομαζόταν «Peter, Cailler, Kohler» προμηθευόταν από τον Nestle το γάλα και την εμπειρία του στην προώθηση των προϊόντων. Το 1929 πραγματοποιήθηκε η αναπόφευκτη συγχώνευση καθώς η Nestle ενώθηκε με την «Peter, Cailler, Kohler».
Σοκολάτα. Αγαπημένη λιχουδιά για τους περισσότερους.
Τρώμε όμως σοκολάτες επειδή απλά μας αρέσει η γεύση τους ή γιατί μας δημιουργούν ένα ευχάριστο συναίσθημα; Άραγε δρα πράγματι η σοκολάτα σαν αντικαταθλιπτικό; Οι λάτρεις της σοκολάτας τρώνε το αγαπημένο τους γλύκισμα απλά και μόνο για ευχαρίστηση, όμως στα άτομα που είναι εξαιρετικά πιεσμένα ή που υποφέρουν από κατάθλιψη, η «μέθη» που προκαλεί η σοκολάτα είναι πολύ μικρής διάρκειας και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ακόμα να χειροτερέψει τα άσχημα συναισθήματα.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που καταλήγει μια πρόσφατη μελέτη η οποία έρχεται σε αντίθεση με το μύθο που θέλει τη σοκολάτα να δρα σαν αντικαταθλιπτικό.
Η ανάλυση, η οποία είναι η πιο κατανοητή επισκόπηση των ερευνών που έχουν γίνει σχετικά με το πώς η σοκολάτα επηρεάζει τη διάθεση, δείχνει ότι το κίνητρο πίσω από την επιθυμία μας για σοκολάτα καθορίζει και το ποιοι νευροδιαβιβαστές θα ενεργοποιηθούν άρα και τη διάθεσή μας.
Οι συγγραφείς της μελέτης από το Ινστιτούτο Black Dog του νοσκομείου Prince of Wales στο Σίδνευ, αναγνώρισαν δύο ομάδες «σοκολατοφάγων» βάσει του κινήτρου τους.
Αναγνώρισαν λοιπόν αυτούς που λαχταρούν να φάνε σοκολάτα και το κάνουν σαν ένα απολαυστικό δώρο στον εαυτό τους αλλά και τους «συναισθηματικούς σοκολατοφάγους» που χρησιμοποιούν τη σοκολάτα σαν μέσο για να βγουν από την κατάθλιψή τους.
Ο καθηγητής Gordon Parker, διευθύνων σύμβουλος στο Ινστιτούτο Black Dog Institute και επικεφαλής της μελέτης, εξηγεί ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας βλέπουν τη σοκολάτα σαν ένα ποτήρι καλό κρασί. Η αναμονή αλλά και η κατανάλωση της σοκολάτας ελευθερώνει αυτούς τους νευροδιαβιβαστές που ευθύνονται για τα ευχάριστα συναισθήματα.

Σκότωσαν 10 εκατομμύρια κορίτσια στην Ινδία!

Τουλάχιστον 10 εκατομμύρια κορίτσια θανατώθηκαν από τους γονείς τους στην Ινδία, λίγο πριν γεννηθούν είτε αμέσως μετά τη γέννησή τους, κατά τα τελευταία 20 χρόνια, αποκάλυψε η Ινδή υπουργός αρμόδια για οικογενειακά θέματα, Pενούκα Tσοουντούρι, που χαρακτήρισε την κατάσταση ως «εθνική κρίση».
Οι γυναίκες θεωρούνται «παθητικό» για μια οικογένεια κυρίως λόγω της παράδοσης του προικώου, που θέλει τους γονείς της νύφης να πληρώνουν μετρητά και άλλα αγαθά στην οικογένεια του γαμπρού προκειμένου να την παντρέψουν.
Αντιθέτως, οι άντρες θεωρούνται πιο χρήσιμοι, αφού κερδίζουν το ψωμί της οικογένειας, παρά το γεγονός ότι οι κοινωνικές προκαταλήψεις και ανισότητες εμποδίζουν τις γυναίκες να δουλέψουν ή να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τη UNICEF, στην Ινδία γεννιούνται κάθε ημέρα περίπου 7.000 κορίτσια λιγότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, λόγω των αμβλώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθεί το φύλο τους πριν από τη γέννα ή λόγω στυγνής δολοφονίας του βρέφους μόλις γεννηθεί και διαπιστωθεί ότι είναι κορίτσι.
Ακόμη πιο φρικτές είναι οι απάνθρωπες πρωτόγονες μέθοδοι των παιδοκτόνων γονέων, που ρίχνουν άμμο ή πηχτό μείγμα καπνού στις αναπνευστικές οδούς των βρεφών προκαλώντας ασφυξία, τα θάβουν κάτω από τη γη σε ερμητικά κλεισμένα πιθάρια, ή τα κρεμούν ανάποδα από δέντρα μέχρι να ξεψυχήσουν.

Εκστρατεία.
Το φαινόμενο αυτό απασχολεί έντονα την ινδική κυβέρνηση, που προσπαθεί μέσω εκστρατείας πληροφόρησης να αποτρέψει αυτούς τους θανάτους, ωστόσο, η ινδική παράδοση και κουλτούρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει ταχύρρυθμα. «Όταν κανείς επισκέπτεται έναν ναό εξακολουθεί να παίρνει την ευλογία: Είθε να αποκτήσεις πολλούς γιους», δηλώνει η Tσοουντούρι, που επισημαίνει ότι η πρακτική της παιδοκτονίας είναι πιο προσφιλής μεταξύ των μορφωμένων Ινδών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 15/12/2006 8:30:03 π.μ.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki