«Είμαι έφηβος 15 ετών, σταμάτησα το σχολείο για να εργαστώ, ώστε να βοηθηθεί η μητέρα μου - η οποία φροντίζει ηλικιωμένους - στα έξοδα του σπιτιού. Θέλω να πάω σχολείο, όμως τώρα με την κρίση, πρέπει να τα βγάλουμε πέρα. Νιώθω άσχημα, δεν έχω φίλους. Αισθάνομαι άγχος και την πίεση, που δεν με αφήνει να κοιμηθώ το βράδυ».
Θέλω να πάω σχολείο, όμως τώρα με την κρίση, πρέπει να τα βγάλουμε πέρα. |
Ποιος αμφισβητεί ότι η οικονομική κρίση -που χτυπά τους πάντες- δεν ωθεί παιδιά κυρίως των μονογονεϊκών οικογενειών να εγκαταλείψουν ή παραμερίσουν το σχολείο, ώστε να σταθούν ως ισότιμοι ενήλικες, στο πλευρό του γονέα, που βάλλεται;
Οι διαπιστώσεις της τηλεφωνικής συμβουλευτικής «Γραμμή-Σύνδεσμος» (801.801.1177) δίνουν μέσω της "Ε" τις απαντήσεις.
Τα στοιχεία, παραχώρησε στην "Ε" η κα Μαρία Ντούβου Ψυχολόγος-Σύμβουλος Τηλεφωνικής Υπηρεσίας της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ). Βάσει αυτών προκύπτει ότι:
Οι μονογονεϊκές οικογένειες, αγγίζουν το 13% του συνόλου των οικογενειών.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των οικογενειών αυτών, αφορά νέες γυναίκες (χήρες, διαζευγμένες, άγαμες), που μεγαλώνουν μόνες τους ένα ή περισσότερα παιδιά.
- Το 95% των μονογονεϊκών οικογενειών προέρχονται από διαζύγιο, ενώ οι υπόλοιπες προκύπτουν από χηρεία ή είναι ανύπαντροι γονείς.
- Το 46% των γονέων-αρχηγών τους απασχολούν θέματα, που σχετίζονται με τον ρόλο του γονέα(π.χ. οριοθέτηση συμπεριφορών, συγκρούσεις με τα παιδιά).
-Το 16% επικεντρώνεται στις σχέσεις με τα παιδιά τους καθώς και στις σχέσεις των παιδιών τους με άλλους(π.χ. συνομηλίκους, καθηγητές).
-Το 14% προβληματίζεται για θέματα ψυχικής υγείας των ίδιων των γονέων και των παιδιών τους.
-Το 9% των παιδιών των μονογονεϊκών οικογενειών προβληματίζονται για το διαζύγιο ή τον θάνατο γονέα και ζητούν ενημέρωση για το χωρισμό των γονιών, τη δυσκολία αποδοχής της καινούργιας κατάστασης είτε προέρχεται από χωρισμό είτε από θάνατο.
Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, τα αιτήματα στην τηλεφωνική γραμμή έχουν αυξηθεί. Στην γραμμή απευθύνονται αρχηγοί-γονείς που έχασαν