Wednesday, 9 November 2016

Συνδεθείτε με τα παιδιά, πριν συνδεθούν με τον υπολογιστή!

Social media: μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή ένας τρόπος να έρθουμε σε επαφή με τους άλλους. Πριν τον αφορίσουμε μόνο και μόνο επειδή είναι νέος, ας δούμε τα θετικά του και τις ευκολίες που προσφέρει:
1. Είναι εύκολος.

2. Μας προφυλάσσει από την έκθεση του πραγματικού εαυτού μας.
3. Έχει πολλές εφαρμογές: συνδυάζει εικόνα, ομιλία, φωτογραφία, βίντεο, παιχνίδια κλπ…
Επίσης, θα πρέπει, πριν ξεκινήσει ο προβληματισμός μας για τους έφηβους, να απευθυνθούμε στους ενήλικους εαυτούς μας: «εμείς γιατί κολλάμε;». 
(Ίσως αυτό και μόνο αρκεί για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αλλάξουν, φτάνει να καταλάβουμε γιατί εμείς κολλάμε με όλα αυτά και πρώτα εμείς να ξεκολλήσουμε…)
Τα παιδιά λοιπόν, πιστεύω ότι «κολλάνε» με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί δεν έχουμε κάτι καλύτερο να τους προσφέρουμε, ως κοινωνία, ως σχολείο, ως οικογένεια.
Οι πάντες τρέχουν για τις δουλειές τους, για τις υποχρεώσεις τους και δεν μένει ουσιαστικός χρόνος για να ασχοληθούμε με τα παιδιά (π.χ. την ώρα που γράφω το κείμενο ο μικρός μου γιος, που είναι άρρωστος και δεν πήγε σήμερα στο σχολείο, παίζει ένα παιχνίδι στον υπολογιστή! Θα μπορούσα να επιλέξω να μην γράψω αυτό το κείμενο και να παίξω μαζί του… Όμως η παρόρμησή μου να «κάνω την δουλειά μου» με οδηγεί στο γραφείο και τον γιο μου στον υπολογιστή).
Όταν ασχοληθούμε με τα παιδιά, όταν τους προτείνουμε μια βόλτα, μια εκδρομή, μια ασχολία και όταν αυτό γίνεται συστηματικά στο πλαίσιο μιας καλά δομημένης σχέσης και όχι αποσπασματικά, τότε τα παιδιά συνήθως ανταποκρίνονται και δεν αποκτούν εξαρτήσεις. Μαθαίνουν μέσα από τις επιλογές που έχουν και επενδύουν τα ενδιαφέροντά τους σε περισσότερα από ένα πράγματα.
Κατά συνέπεια, στο ερώτημα τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε, η απάντηση είναι φαινομενικά απλή: να επενδυθούμε πρώτα (και όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά) εμείς σε αυτά, στην σχέση μας μαζί τους, να συνδεθούμε μαζί τους, πριν συνδεθούν με τον υπολογιστή.
Υ.Γ: Και πάλι τα παιδιά θα μπούνε στο internet, στο Facebook κτλ. Όμως τότε ίσως το κάνουν με μέτρο, ακριβώς γιατί θα έχουν περισσότερες επιλογές για να μοιραστούν το χρόνο και τα ενδιαφέροντά τους!

«Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά»...

Τα τελευταία χρόνια πολλά βρέφη και μικρά παιδιά παραμένουν σε μαιευτήρια και νοσοκομεία για μήνες, επειδή η οικογένειά τους αδυνατεί να έχει τη φροντίδα τους και συγχρόνως τα ιδρύματα παιδικής προστασίας δεν έχουν διαθέσιμες θέσεις για τη φιλοξενία τους. 
Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής είναι εξαιρετικά βλαπτικές για τη ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των βρεφών και των μικρών παιδιών. 
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, υποστηρίζοντας νέες πρακτικές εξω-ιδρυματικής φροντίδας, που ικανοποιούν καλύτερα τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών, εφαρμόζει πιλοτικό πρόγραμμα αναδοχής με τίτλο: «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά».
Στοχεύει έτσι να προσφέρει στα βρέφη στοργή, τρυφερότητα, ασφάλεια, οικογενειακή θαλπωρή, ερεθίσματα και αποκλειστική φροντίδα, ακριβώς όπως μόνο μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να προσφέρει. 
Για το λόγο αυτό:
Αναζητεί ζευγάρια ή μόνες γυναίκες με δικά τους παιδιά, ή με εμπειρία γονεϊκού ρόλου, που θα φιλοξενήσουν στο σπίτι τους ένα βρέφος για βραχύ χρονικό διάστημα, ως τη μόνιμη οικογενειακή του αποκατάσταση, δηλαδή, είτε με την επιστροφή του στη φυσική οικογένεια είτε μέσω του θεσμού της υιοθεσίας.
Σύμφωνα με τα διεθνή ποιοτικά χαρακτηριστικά για τη διασφάλιση της καλής φροντίδας των βρεφών, το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα παρέχει:
* Σταθερή συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη της ανάδοχης οικογένειας από διεπιστημονική ομάδα (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, παιδίατρο, βρεφονηπιοκόμο) με στόχο την τακτική παρακολούθηση της εξέλιξης του βρέφους και της πλαισιωμένης φροντίδας του.
* Πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη του βρέφους.
* Κάλυψη του συνόλου των δαπανών που θα προκύψουν για την εξασφάλιση των αναγκών του κάθε βρέφους σύμφωνα με την ηλικία του, δηλαδή: είδη σίτισης (γάλα, κρέμες κ.λπ.), είδη υγιεινής (πάνες κ.λπ.), είδη για την καλή ψυχοκινητική ανάπτυξή τους και τα πρώτα είδη εγκατάστασης (κούνια, καρότσι, άλλα αναλώσιμα, όπως μπιμπερό, πιπίλες κ.λπ.)
* Το προβλεπόμενο από το θεσμικό πλαίσιο μηνιαίο επίδομα στην ανάδοχη οικογένεια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
1. Κοινωνική Υπηρεσία Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ»
Τηλέφωνα: 213.2015737, 213.2015792
2. Αναρρωτήριο Πεντέλης
Τηλέφωνα:213.2059852, 213.2059858

Ο εξομοιωτής μαγνητικού τομογράφου
στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

εξοικειώνει τα παιδιά με τη διαδικασία της μαγνητικής τομογραφίας

Ακόμη κι ένα παιδί χωρίς αναισθησία κατά τη διαδικασία της μαγνητικής τομογραφίας είναι πάρα πολύ σημαντικό, δήλωσαν με μια φωνή όλοι οι γιατροί στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. 
Κάτι τέτοιο μπορεί τώρα να γίνει πραγματικότητα χάρη στον εξομοιωτή μαγνητικού τομογράφου που παραδόθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» και τη στήριξη της Bayer Ελλάς.
.............
Ο Εξομοιωτής Μαγνητικού Τομογράφου θα συμβάλει σημαντικά στην εξοικείωση των μικρών ασθενών με τη διαδικασία της εξέτασης της μαγνητικής τομογραφίας. 
Μέσω της λειτουργίας του, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να βιώνουν τις πραγματικές συνθήκες της λειτουργίας του μαγνητικού τομογράφου με σκοπό την ψυχολογική τους προετοιμασία και αποτέλεσμα την αποφυγή αναισθησίας.
..................
περισσότερα εδώ: infokids

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki