Wednesday 18 February 2009

Πλακέτα στη μνήμη του Αλέξανδρου

Πλακέτα στο σημείο όπου δολοφονήθηκε 
ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, 
ανάρτησε η μητέρα του.
«Εδώ, στις 6 Δεκεμβρίου 2008 
εντελώς αναίτια έσβησε το παιδικό χαμόγελο 
του αθώου 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου 
από τις σφαίρες 
αμετανόητων δολοφόνων».
  
Αυτό το κείμενο και την φωτογραφία του Αλέξη, θέλησε να τοποθετήσει η μητέρα του 15χρονου μαθητή, στην οδό Μεσολογγίου, τόπο του γεγονότος που συγκλόνισε τον Δεκέμβριο, την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα το δικαστικό συμβούλιο απέρριπτε τις αιτήσεις αποφυλάκισης που είχαν υποβάλει οι δύο ειδικοί φρουροί , μέσω του δικηγόρου τους Αλέξη Κούγια και στις οποίες υποστήριζαν ότι δεν πληρούνταν οι όροι που προβλέπει ο νόμος για την προσωρινή τους κράτηση. 

Στην αίτησή τους, ανέφεραν ότι συντρέχουν οι λόγοι αντικατάστασης της προσωρινής τους κράτησης, καθώς έχουν γνωστή διεύθυνση διαμονής, λευκό ποινικό μητρώο και δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου τους από τη χώρα. 

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, πάντως, στο βούλευμά του κρίνει ότι για τους δυο κατηγορούμενους υπάρχει ο κίνδυνος να τελέσουν νέα αδικήματα. Έτσι οι δύο ειδικοί φρουροί θα παραμείνουν στις φυλακές Δομοκού.

Ανακλήθηκαν παιδικά γάλατα από τον ΕΟΦ

Ανακαλούνται από την ελληνική αγορά τα βρεφικά γάλατα με την ονομασία «babynat». 
Την απόφαση έλαβε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), έπειτα από επείγουσα ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι υπεύθυνοι της «Κομισιόν» εντόπισαν σε παρτίδα του προϊόντος «babynat 1» (17381, με λήξη 13 Οκτωβρίου 2010), τον δυνητικά παθογόνο μικροοργανισμό enterobacter sakazakii. 

O ΕΟΦ έδωσε εντολή να αποσυρθεί από την Ελλάδα η συγκεκριμένη παρτίδα και να κατασχεθούν όλα τα βρεφικά γάλατα με την εμπορική ονομασία «babynat», καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί στον Οργανισμό η κυκλοφορία τους.

Αν και δεν έχει υπάρξει πρόβλημα στη χώρα μας, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού καλούν τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί, καθώς το συγκεκριμένο γάλα είναι πιθανό να διακινείται και μέσω του Διαδικτύου.  

Το γάλα παράγεται από τη γαλλική εταιρεία Vitagermine και διακινείται στην Ελλάδα από την Green Bay.

Το βακτήριο enterobacter sakazakii μπορεί να βάλει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του βρέφους, προκαλώντας μηνιγγίτιδα και εντερίτιδα.

Η «Αγία Οικογένεια» της Θεολογικής Σχολής

Η «Δυναστεία Χριστινάκη»
και πώς βόλεψε τα παιδιά της και το γαμπρό της
Οι δύο πανεπιστημιακοί φέρεται να έχουν 
«αποκαταστήσει» ακαδημαϊκά 
τα τρία τους παιδιά 

Στους παροικούντες τη... Θεολογική Σχολή ήταν γνωστή και ως «Αγία Οικογένεια». Τελευταία, μετά την ταχύτατη κυκλοφορία ανώνυμης καταγγελίας από email σε email, ο δημοφιλέστερος χαρακτηρισμός φαίνεται πως είναι «Δυναστεία Χριστινάκη».

Πρόκειται για την οικογένεια Ελένης και Παναγιώτη Χριστινάκη, της κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του συζύγου της, καθηγητή και πρώην προέδρου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, οι οποίοι φέρεται να έχουν «αποκαταστήσει» ακαδημαϊκά τα τρία τους παιδιά, το σύζυγο της κόρης τους και... τον αδερφό τού συζύγου της κόρης τους, τοποθετώντας τους σε διάφορες θέσεις της Σχολής! 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα:
  1. η κόρη του ζευγαριού Ειρήνη Χριστινάκη έλαβε διδακτορικό τον Αύγουστο του 2004 από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, με επιβλέποντα καθηγητή τον πατέρα της Παναγιώτη Χριστινάκη, τότε πρόεδρο του Τμήματος. 
  2. Σε λίγους μήνες, εκλέγεται επίκουρη καθηγήτρια και εντός τριών ετών γίνεται τακτική καθηγήτρια. 
  3. Στη συνέχεια, ο σύζυγος τής Ειρήνης, Αθανάσιος Γλάρος, εκλέγεται επίκουρος καθηγητής στο ίδιο Τμήμα, ενώ ο αδερφός του, Γεώργιος Γλάρος, ετοιμάζεται για άλλη θέση στο ίδιο Τμήμα. 
  4. Την ίδια ώρα, η άλλη κόρη Ολγα Χριστινάκη έλαβε θέμα διδακτορικού από τη Σχολή με επιβλέπουσα καθηγήτρια την αδερφή της Ειρήνη, 
  5. ενώ και ο γιος Επαμεινώνδας Χριστινάκης, χωρίς πτυχίο Θεολογίας και χωρίς μάστερ, γίνεται υποψήφιος διδάκτωρ στη Σχολή Θεολογίας. 
Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Παναγιώτης Χριστινάκης, φανερά ενοχλημένος από τις διαστάσεις που φαίνεται να λαμβάνει η υπόθεση, έκανε λόγο για «λασπολόγους», συνδέοντας το χρόνο της κυκλοφορίας του επίμαχου μηνύματος με τις εκλογές στη Σχολή.


Δεν διαψεύδει

Ωστόσο, δεν προχωρά σε διάψευση των καταγγελιών. «Επειδή εγώ είμαι καθηγητής θα απαγορεύσω στο παιδί μου να ακολουθήσει την ίδια επιστήμη;», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οπως τονίζει, ο ίδιος δεν έλαβε μέρος στις κρίσεις που αφορούσαν την κόρη του και το γαμπρό του, «οι οποίες έγιναν από άλλους αξιόλογους καθηγητές». Οσο για τη γρήγορη ανέλιξη της κόρης του στη θέση της τακτικής καθηγήτριας, οφείλεται στην αξία της. «Είναι γνωστό αυτό που λένε στη Σχολή ότι η κόρη ξεπέρασε τον πατέρα». Σε ό,τι αφορά το γιο του Επαμεινώνδα, ο κ. Χριστινάκης επισημαίνει ότι «κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει κάποιος χωρίς πτυχίο Θεολογίας να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει διδακτορικό από τη Σχολή, αλλά άλλοι άνοιξαν αυτή την πόρτα, όχι εγώ!» Η Ειρήνη Χριστινάκη, πάντως, είναι πράγματι επιβλέπουσα του διδακτορικού της αδερφής της, «πράγμα που δεν απαγορεύεται». «Σε κάθε περίπτωση, γιατί τόσα χρόνια δε μιλούσε κανείς; Στη ζωή μου υπήρξα πάντα έντιμος», καταλήγει.
Το θέμα πάντως έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κυρίως στους κόλπους εκπαιδευτικών, που κάνουν λόγο για κραυγαλέο δείγμα νεποτισμού στο μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας.
Eπωνύμως
Από την πλευρά τους, οι πρυτανικές αρχές διαμηνύουν ότι «όποιος θέλει να καταγγείλει το οτιδήποτε πρέπει να έχει το θάρρος να το κάνει επωνύμως», τονίζοντας παράλληλα ότι έχουν ζητηθεί απαντήσεις από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας. Την ίδια ώρα, η υπόθεση έχει προκαλέσει προβληματισμό και στην Αρχιεπισκοπή (ως γνωστόν, οι Θεολογικές Σχέσεις διατηρούν στενούς δεσμούς με την Εκκλησία). Σημειώνεται ότι ο κ. Χριστινάκης υπήρξε σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου την περίοδο της σύγκρουσής του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki