Saturday, 7 December 2013

Θέλω μια Ευρώπη ...

να χορευει βαλς στο Μάαστριχτ

και μετά
συρτάκι στην Αθήνα ή στο Λονδίνο

θέλω μια Ευρώπη χαρούμενη,
μια Ευρώπη αγαπημένη,

μια Ευρώπη της φιλίας και της αγάπης,
μια Ευρώπη των λαών!!
I want a Europe
dancing waltz at Maastricht
and then
syrtaki in Athens or London

I want a happy
Europe
a Europe beloved

a Europe of friendship and love
a Europe of peoples

Μελομακάρονα!

Σας έχουμε τις καλύτερες συνταγές για μελομακάρονα τώρα τα Χριστούγεννα! 

Πώς θα τα φτιάξουμε!



Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι!!!
  •  500 γραμμάρια νερό
  •  700 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
  • 150γραμμάρια μέλι
  •  καρύδια χοντροκομμένα
  • μέλι για το μέλωμα
Βάζουμε τα υλικά εκτός από το μέλι και τα καρύδια. 
Μόλις βράσει το σιρόπι, το βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και τα 150 γρ. μέλι και ανακατεύουμε καλά. 
Στη συνέχεια αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει - μπορούμε μετά από κάποια ώρα να το βάλουμε και στο ψυγείο. 

Για τη ζύμη χρειαζόμαστε:
  • 400 γραμμάρια φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 530 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 1200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 30 γραμμάρια άχνη
  • 50 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
  • μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/6 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (γιατί έχει έντονη μυρωδιά εάν πέσει παραπάνω)
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μία λεκάνη. 
Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το ζυμώνουμε. 
Προσοχή όμως! 
Η ζύμη για τα μελομακάρονα θέλει πολύ λίγο ζύμωμα, για να μη γίνουν σαν μπισκότα! 
Ζυμώνουμε μέχρι να μη φαίνεται το αλεύρι. 
Στη συνέχεια τα πλάθουμε και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για 30 λεπτά.
Όταν βγουν από το φούρνο και είναι ζεστά, τα ρίχνουμε λίγα - λίγα μέσα στο κρύο σιρόπι. 
Τέλος τα βάζουμε στην πιατέλα μας και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια!

Προσοχή σε τρία πράγματα: 

  1. Πρέπει να μη κουραστεί η ζύμη
  2. Για να γίνει σωστό το σιρόπιασμα, πρέπει να είναι ζεστό μελομακάρονο - κρύο σιρόπι
  3. Το μέλι που θα ρίξουμε στο τέλος να είναι αρωματικό, όπως ανθόμελο, θυμάρι κ.ο.κ.

Καλή επιτυχία !!!!!!

Χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Η καλύτερη ζύμη για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μας!
 
Φέτος τα Χριστούγεννα Θέλω να φτιάξω πολλά πραγματάκια, να κάνουμε συνέχεια κατασκευές παρέα με τα παιδιά και έχω βάλει πολλές ιδέες στην λίστα μου...!
Σήμερα όμως θα σας δείξω τα χειροποίητα στολίδια μας, με μια ζύμη καταπληκτική, υπέροχη!!


το χρώμα είναι κατάλευκο!!
Έχω δοκιμάσει την ζύμη με αλάτι και αλεύρι και φυσικά τον πηλό.
Αυτή η ζύμη όμως ξεπερνάει και τα δύο. Ναι, ακόμα και τον ίδιο τον πηλό!
Μόλις είδα την συνταγή εδώ, μου τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον.
Όχι μόνο για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν (μου φάνηκε περίεργος ο συνδυασμός τους) αλλά και από το χρώμα που ήταν κατάλευκο.
Φέτος αποφάσισα το δέντρο μας να το στολίσουμε μόνο με χειροποίητα στολίδια οπότε μετά από τρεις δόσεις ζύμης που έφτιαξα μέσα σε μία μέρα, θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου, τα λάθη και τα σωστά και τις δικές μου παρεμβάσεις και ιδέες.

Ολόκληρη η προσπάθεια στην Lamprouka

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki