Thursday 7 May 2009

Περαστικά Ευγένιε...


 
Μην τολμήσεις και μας αφήσεις 
πιο φτωχούς, 
μην τολμήσεις και μας αφήσεις μόνους
Δεν μας απόμεινε άλλος...
 Εκεί σε θέλουμε, πίσω απ' τον μπερντέ,
να χρωματίζεις τα όνειρά μας...

Στο Καλό Κατερινάκι, στο Καλό αγγελούδι


Τρίτη, 5 Μάϊος 2009
Αντίο Κατερινάκι...

Στις 4/5/09 απεβίωσε η μικρή Κατερίνα, αφού δεν μπόρεσε να αντέξει τη χημειοθεραπεία. Για όσους ξέχασαν, μιλάμε για το παιδάκι ενός ζεύγους ΠΑΟΚτσήδων από τη Βέροια, που πριν από μερικούς μήνες χρειάστηκε τη βοήθεια των οπαδών του ΠΑΟΚ. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους γονείς της Κατερίνας και τους υποσχόμαστε ότι η μνήμη της θα παραμείνει ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου.
θυρα 4

Τα συλλυπητήρια μας, από όλα τα παιδιά του blog, στην οικογένεια της μικρής Κατερίνας. Δυστυχώς το αγγελούδι δεν τα κατάφερε.. Μια είδηση που μας στεναχώρησε όλους..

Αντίο Κατερινάκι posted by AnticapitalistA στις 11:12

Η ευτυχία κολλάει σαν τη γρίπη... μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

«...τα πράγματα που κάνεις εσύ δεν ασκούν επιρροή μόνο στους φίλους σου, αλλά και στους φίλους των φίλων των φίλων σου. »
.
Νικόλας Χρηστάκης: Διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής του Χάρβαρντ


Ο επιστήμονας που απέδειξε με τις έρευνές του ότι «η ευτυχία, σαν τη γρίπη, μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο», όπως έγραψε το «Τime», λέγεται Νικόλας Χρηστάκης. Γι΄ αυτές τις διαπιστώσεις του ο Έλληνας καθηγητής του Χάρβαρντ κέρδισε μια θέση στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
O Νικόλας Χρηστάκης έχει αποδείξει επίσης ότι μεταδοτική δύναμη έχουν η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Κι όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ», στην ίδια ομάδα είναι πιθανό να ανήκουν ο αλτρουισμός και η πολιτική ιδεολογία.

Πώς είναι να βρίσκεται κανείς ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο;

Εγώ θα ήμουν πολύ ευτυχισμένος, εάν είχα επιρροή πάνω στα παιδιά μου. Είναι μεταξύ 11 και 16 ετών και δύσκολα με ακούνε. Αυτό θα ήταν η πραγματική επιτυχία για μένα.

Σαν να μου λέτε ότι δεν σας έκανε καμία αίσθηση...
Κοιτάξτε, ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη για μένα. Για να σας πω την αλήθεια, όταν μου έστειλαν ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο πριν από περίπου έναν μήνα, δεν το πίστευα, νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα.


Στη δική σας λίστα ποιοι είναι οι τρεις άνθρωποι που σας επηρέασαν περισσότερο;
Δεν θα σας πω κάτι πρωτότυπο. Οι γονείς μου και η γυναίκα μου ασκούν πάρα πολύ μεγάλη επιρροή επάνω μου. Επιστημονικά θα μπορούσα να σκεφτώ αρκετούς, αλλά δύσκολα θα μπορούσα να επιλέξω κάποιους. Μια από τις αρχές μου είναι ότι η γνώση έρχεται από παντού, ακόμη και από εκεί που δεν το περιμένεις. Οπότε είναι δύσκολο να επιλέξω, γιατί είναι πολλά τα πρόσωπα που μου έχουν κάνει μεγάλη εντύπωση.

Πώς μεταδίδεται η ευτυχία;
Τα μέσα ενημέρωσης, όπως και το «Τime», προβάλλουν το γεγονός ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική. Το σημαντικό στη δική μας έρευνα δεν είναι αυτό. Εμείς ερευνούμε τα κοινωνικά δίκτυα.

Και η πιο σημαντική διαπίστωση δεν είναι ότι η ευτυχία μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από άνθρωπο σε άνθρωπο σε άνθρωπο. Να το πω με πιο απλά λόγια: αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τα πράγματα που κάνεις εσύ δεν ασκούν επιρροή μόνο στους φίλους σου, αλλά και στους φίλους των φίλων των φίλων σου. 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 7 Μαΐου 2009
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Περικλής Δημητρολόπουλος

ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki