Saturday 6 March 2010

Σκάνδαλα κλονίζουν την Καθολική Εκκλησία

Σωρεία σκανδάλων παιδεραστίας συγκλονίζουν την Καθολική Εκκλησία μετά από καταγγελίες για κακοποιήσεις σε σχολεία και χορωδίες στη Γερμανία, που βρίσκονταν υπό την επίβλεψη μονών και ενοριών.

Εδώ και ένα μήνα, περισσότεροι από 150 πρώην σπουδαστές σε γερμανικά σχολεία έχουν αποκαλύψει ότι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από ιερείς τις δεκαετίες του '60, του '70 και του '80.

Μια ολόκληρη γενιά παιδιών φαίνεται πως μεγάλωσε μέσα στον τρόμο, αλλά ντρεπόταν να το πει. Και όταν επτά πρώην μαθητές αποφάσισαν να προβούν στις καταγγελίες, γρήγορα τους ακολούθησαν κι άλλοι.

Τη δεκαετία του '60 είχαν καταγραφεί περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και δύο ιερείς είχαν τιμωρηθεί.

Μια από τις υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί, μάλιστα, αφορά έμμεσα τον ίδιο τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο, που κατάγεται από τη Γερμανία. 'Ενας άνδρας κατήγγειλε πως υπέστη σεξουαλική κακοποίηση τη δεκαετία του '60 όταν ως παιδί ήταν μέλος ιστορικής χορωδίας της χώρας. Διευθυντής της ήταν επί τρεις δεκαετίες ο αδελφός του Πάπα, Γκεόργκ Ράτσινγκερ, αλλά όχι το επίμαχο διάστημα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρμόδιας επισκοπής.

Ο αδελφός του Πάπα δήλωσε άγνοια για τέτοια περιστατικά και είπε ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει ως μάρτυρας εάν χρειαστεί. 

Ο Ποντίφικας έχει να αντιμετωπίσει κι άλλο ένα σκάνδαλο, αυτή τη φορά στο Βατικανό. Η ιταλική αστυνομία ερευνά κύκλωμα μαστροπείας με ομοφυλόφιλους στην οποία εμπλέκεται ο Αντζελο Μπερτούτσι, που ανήκει σε σώμα λαϊκών ακολούθων του Πάπα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μέλος της χορωδίας του Βατικανού λειτουργούσε ως μεσάζοντας για να προμηθεύει εκδιδόμενους άνδρες στον Μπερτούτσι, που συνελήφθη πριν απο ένα μήνα για διαφθορά, την περίοδο που ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας Δημοσίων Έργων της Ιταλίας.

Συνελήφθη 22χρονος για παιδική πορνογραφία

Σε τακτικό ανακριτή παραπέμφθηκε να απολογηθεί 22χρονος, ο οποίος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενος για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.


Όπως έγινε γνωστό, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης βρήκαν στο σπίτι του νεαρού συλληφθέντος δύο σκληρούς δίσκους Η/Υ, που περιείχαν αρχεία με πορνογραφικό υλικόν στο οποίο «πρωταγωνιστούν» ανήλικοι.
Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από μήνυση, που κατέθεσε η πρώην φίλη του, όταν διαπίστωσε ότι είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο προσωπικές της φωτογραφίες με ερωτικό περιεχόμενο.
Εναντίον του 22χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη -μεταξύ άλλων- για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Πάντως, ο 22χρονος αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες.

έθνος

Ένα γλυπτό θυμάται
Κική Δημουλά: Βρετανικό Μουσείο

«ΜΙΛΑ» ΜΙΑ ΑΠ' ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΧΑΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

«Σμιλεύτηκα στο εργαστήριο του θεϊκού Φειδία, που βρισκόταν στη συνοικία των μαρμαράδων, στο Δήμο Αλωπεκής, σημερινή Δάφνη. Δημιουργός μου ήταν ένας ασχημομούρης που μολονότι δεν ξεπερνούσε τα 30, είχε ήδη κοιλιά και φαλάκρα. Μετριότατος καλλιτέχνης και τεμπελχανάς.

Ο Φειδίας τον ανεχόταν επειδή ήταν γιος του παλιού γλύπτη Σωφρονίσκου, αλλά και λόγω του κοφτερού μυαλού που επεδείκνυε σε όλους τους άλλους τομείς εκτός από τη γλυπτική.

*Στάθηκα,άτυχη από την πρώτη στιγμή. Στο εργαστήριο του Φειδία εργάζονταν 100 εξαίσιοι τεχνίτες, οι καλύτεροι γλύπτες και χαλκοχύτες των κλασικών χρόνων. Εγώ όμως έπεσα πάνω στον ατάλαντο Σωκράτη που έγινε γνωστός μόνο όταν εγκατέλειψε τη γλυπτική για να ασχοληθεί με τη φιλοσοφία. Πού τύχη να με σμιλέψουν τα χέρια του Αγοράκριτου, του μόνου μαθητή στον οποίο επιτρεπόταν να υπογράφει τα γλυπτά όχι με τ' όνομά του, αλλά με το δοξαστικό "Φειδίας". Ή του περίφημου Αλκαμένη, των Παριανών Θρασυμήδη, Λοκρού και Αρίστανδρου ή έστω του πιτσιρικά Σκόπα, του μεγαλύτερου γλύπτη της επόμενης γενιάς.
Λένε πως ο Φειδίας έδινε στ' αγάλματα πνοή, εμένα ο Σωκράτης μου έδωσε λόγο. Με την κουβέντα ξεχάστηκα να συστηθώ. Είμαι ό,τι απέμεινε από ένα ανάγλυφο των Τριών Χαρίτων. Έζησα στην αττική γη 2.000 χρόνια και βάλε. Από το 1817 δηλώνω μόνιμη κάτοικος Λονδίνου, αλλά αυτό είναι μια πονεμένη ιστορία...

Δόξα και παρακμή

Τοποθετημένη μεταξύ των Προπυλαίων και του ιερού της Απτέρου Νίκης, με απαράμιλλη θέα προς το Σαρωνικό, βίωσα όλη τη δόξα και την παρακμή της Αθήνας. Θυμάμαι τις μέρες της τοποθέτησής μας. Στον ιερό βράχο είχε στηθεί πραγματικό πανηγύρι.

*Ο κουτσός μηχανικός Αρτέμωνας περιφερόταν υποβασταζόμενος, ελέγχοντας τα βαρούλκα και τις μηχανές που είχε επινοήσει για να ανυψώσει τη Ζωφόρο, τις Μετόπες και όλους εμάς τους υπόλοιπους στις προκαθορισμένες θέσεις μας. Επρόκειτο για κολοσσιαίο έργο. Αλλωστε, τα μηχανήματα του Αρτέμωνα είχαν χαρίσει στον Περικλή σπουδαίες νίκες στις μάχες. Τώρα του πρόσφεραν τη σπουδαιότερη.

*Οταν τα πάντα είχαν στηθεί, η θεσπέσια Ασπασία είπε στο Φειδία για μας: "Δεν είναι κρίμα τέτοια υπέροχα γλυπτά να τοποθετηθούν τόσο ψηλά ώστε με μεγάλη δυσκολία να τα απολαμβάνουν οι άνθρωποι";

-"Μου αρκεί που τα βλέπουν οι θεοί", της απάντησε.

Αχ, Αθήνα! Είμαι προϊόν του Χρυσού Αιώνα. Έζησα όμως τη φρίκη του Πελοποννησιακού Πολέμου, είδα τους Σπαρτιάτες να γκρεμίζουν τα μακρά τείχη, το Φίλιππο, τον Αλέξανδρο και τους Ρωμαίους να μας κατακτούν.

*Τα προβλήματα άρχισαν με την επικράτηση του Χριστιανισμού. Φανατισμένοι πιστοί της νέας θρησκείας άρχισαν να καταστρέφουν τα ιερά και να σκυλεύουν τα αγάλματα που βρίσκονταν στο επίπεδο του εδάφους. Με τους Βυζαντινούς, τους Φράγκους, τους Αρβανίτες, τους Σλάβους, τους Καταλανούς και τους Τούρκους δεν περάσαμε τις καλύτερές μας στιγμές. Οι καταστροφές ωστόσο, ήταν εντέλει μικρές.

*Πραγματική λαίλαπα για μας τα γλυπτά ήταν οι Ευρωπαίοι, μετά την εποχή της Αναγέννησης. Η αρχαιολατρεία έγινε συρμός. Διάφοροι φραγκοντυμένοι περιηγητές, απεσταλμένοι δόγηδων, βασιλιάδων και φιλότεχνων μεγιστάνων άρχισαν τις «επιτόπιες μελέτες», που εξελίχθηκαν σε συλλεκτική μανία για να καταλήξουν σε αρπαγές και βανδαλισμούς.

*Το 1350 άκουσα το Γερμανό Rudolph von Suchen που ταξίδεψε στην Ιταλία και την Ελλάδα, να λέει ότι ολόκληρη η Γένοβα ήταν χτισμένη με μάρμαρα και κίονες απ' την Αθήνα, ενώ οι περιηγητές αποκεφάλιζαν αγάλματα και ακρωτηρίαζαν μύτες για να διακοσμήσουν τα σαλόνια τους.

*Κατά την πολιορκία της Ακρόπολης, το 1687, ο Βενετός Φραγκίσκος Μοροζίνι διάλεξε το εξαίσιο γλυπτικό σύμπλεγμα του δυτικού διαζώματος με τον Ποσειδώνα και τα δύο άλογα, για να το μεταφέρει ολόκληρο στην πατρίδα του. Κατά την απόσπαση, όμως, των γλυπτών γκρεμίστηκε ολόκληρο τμήμα του ναού και τα μάρμαρα θρυμματίστηκαν καταγής. Ο Μοροζίνι έγραψε στη σύγκλητο, όπως έμαθα, ότι "ευτυχώς δεν έπαθαν τίποτε οι βενετσιάνοι τεχνίτες". Ολοι οι μισθοφόροι της γαληνοτάτης δημοκρατίας έφυγαν από την Αθήνα με αναμνηστικά εκατοντάδες κεφάλια από αγάλματα, μετόπες και αετώματα. Ο γραμματικός του αρχιστράτηγου San Gallo και ο δανός λοχαγός Hartmand υπερηφανεύονται γι' αυτό σε γραπτά τους.

*Το 1801 ο λόρδος Ελγιν, πρεσβευτής κι αυτός στην Κωνσταντινούπολη, εξασφαλίζει φιρμάνι για αρπαγή μνημείων και μεταφορά της λείας στην Αγγλία. Ουσιαστικά επρόκειτο για το σύνθημα κατεδάφισης του Παρθενώνα, κι αυτά τα λέει κάποια που τα έζησε από κοντά. Τον Οκτώβριο του 1802, καθώς με σκαλωσιές ξεκολλούσαν τις μετόπες, ένα τμήμα από την τοιχοδομή χαλάρωσε εξαιτίας των μηχανημάτων.

*"Τότε γκρεμίστηκαν τα ογκώδη πεντελικά μάρμαρα με φοβερό βρόντο και τα θρυμματισμένα κομμάτια διασκορπίστηκαν ανάμεσα στα ερείπια", όπως έγραψε και ο Edward Clarke, ένας απ' τους αρχιτεχνίτες του Ελγιν. Εκείνη τη στιγμή κατέρρευσα κι εγώ. Σωριαστήκαμε μαζί με τις αδελφές μου στο έδαφος και σπάσαμε σε πέντε κομμάτια. Εγώ ήμουν το μεγαλύτερο κι έτσι φορτώθηκα σε πλοίο για Λονδίνο.

*Έκανα δεκαετίες να συνηθίσω το μουντό καιρό της Αγγλίας και το αποστειρωμένο περιβάλλον του μουσείου. Μου λείπει αφάνταστα ο αττικός ουρανός, το κλίμα του Λεκανοπεδίου και η αύρα του Σαρωνικού, παρ' όλο που έχουν πιάσει τ' αφτιά μου έλληνες επισκέπτες να συζητούν για μια σημερινή Αθήνα που με τρομάζει. Με εκνευρίζουν αφόρητα οι ορδές των τουριστών με τις βιντεοκάμερες και τα φλας, οι ανιαρές περιγραφές των ξεναγών και τα κακόγουστα κοκτέιλ πάρτι του βρετανικού μουσείου, με υψηλούς προσκεκλημένους».

Για την αντιγραφή

Πηγές: Ν. Παπαχαντζή «Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις», Μ. Μπρουσκάρη «Τα Μνημεία της Ακρόπολης»,
J. Travlos «Pictorial Dictionary of Ancient Athens», Χ. Ζαλόκωστα «Σωκράτης», συνέντευξη με την αρχαιολόγο Βιργινία Μαυρίκα, Κ. Σινόπουλος: «Ξενοκρατία, υποτέλεια».


ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
(Ελγίνου μάρμαρα)

Η Καρυάτιδα από το Ερέχθειο. Erechtheion Caryatid.
Στην ψυχρή του Μουσείου αίθουσα
την κλεμμένη, ωραία, κοιτώ
μοναχή Καρυάτιδα.

Το σκοτεινό γλυκύ της βλέμμα
επίμονα εστραμμένο έχει
στο σφριγηλό του Διονύσου σώμα
(σε στάση ηδυπαθείας σμιλευμένο)
που δυο βήματα μόνον απέχει.
Το βλέμμα το δικό του έχει πέσει
στη δυνατή της κόρης μέση.

Πολυετές ειδύλλιον υποπτεύομαι
τους δυο αυτούς να 'χει ενώσει.
Κι έτσι, όταν το βράδυ ή αίθουσα αδειάζει
απ' τούς πολλούς, τούς θορυβώδεις επισκέπτες,
τον Διόνυσο φαντάζομαι
προσεκτικά απ’ τη θέση του να εγείρεται
των διπλανών γλυπτών και αγαλμάτων
την υποψία μην κινήσει,
κι όλος παλμό να σύρεται
τη συστολή τής Καρυάτιδας
με οίνον και με χάδια να λυγίσει.

Δεν αποκλείεται όμως έξω να 'χω πέσει.
Μιαν άλλη σχέση ίσως να τούς δένει
πιο δυνατή, πιο πονεμένη:
Τις χειμωνιάτινες βραδιές
και τις εξαίσιες του Αυγούστου νύχτες
τούς βλέπω,
απ' τα ψηλά να κατεβαίνουν βάθρα τους,
της μέρας αποβάλλοντας το τυπικό τους
με νοσταλγίας στεναγμούς και δάκρυα
τους Παρθενώνες και τα Ερεχθεία που στερήθηκαν
στη μνήμη τους με πάθος ν’ ανεγείρουν.
Κική Δημουλά

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki