Saturday 23 May 2009

Είναι ντροπή να χτυπάς ένα παιδί ...

Όλα θα πάνε καλά: «έχε το νου σου στο παιδί...»



Παγκόσμια ημέρα κατά της σωματικής βίας απέναντι στα τα παιδιά σήμερα.
Ακούω από το πρωί πολλά στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, διαβάζω στο Ίντερνετ σχετικές με το θέμα πληροφορίες.
Δε γνωρίζω για την αλήθεια των αριθμών, των παιδιών που φτάνουν στα νοσοκομεία με προβλήματα υγείας τα οποία έχουν προκληθεί από τους μεγάλους που έχουν, υποτίθεται, ταχθεί να τα προστατεύουν.

Είναι ντροπή να χτυπάς ένα παιδί, δεν εξευτελίζεται μόνο το παιδί μπροστά στα μάτια των μεγάλων αλλά και εσύ ο ίδιος που δεν ελέγχεις τον εαυτό σου, το θυμό σου, ξεσπώντας σε ένα αδύναμο πλάσμα.
Οι ειδικοί λένε ότι όταν μεγαλώσει αυτό το παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να κάνει τα ίδια στο δικό του το παιδί, καθώς η βία αναπαράγεται ή να αποκτήσει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα που θα είναι δύσκολο να ξεπεράσει. 

Μέχρι τα 10 μου χρόνια υπήρξα ένα κακοποιημένο παιδί, όχι σε μόνιμη βάση αλλά αρκετά για να μου αφήσει τα σημάδια της αυτή η κακοποίηση. Και να μην τολμήσει να μιλήσει κανένας για υπερβολή αν δεν έχει υποστεί το ίδιο, όπως δεν επιτρέπεται να μιλάει για αναπηρία και να παίρνει θέση κάποιος που δεν είναι ανάπηρος, που δεν την έχει βιώσει στο πετσί του.
Παλεύω ακόμα με τα θηρία του παρελθόντος που πολύ συχνά αναβιώνουν μέσα στα όνειρα-εφιάλτες μου, στους φόβους και στις φοβίες μου, στην κατάθλιψη που πέρασα και στη δυσκολία μου να εμπιστευθώ τον Άλλον αν και είμαι γενικά χαρούμενος άνθρωπος.  

Αρκετές είναι οι φορές, ακόμα και τώρα που δεν υπάρχει λόγος, στα 40 μου χρόνια, με αφορμή το παραμικρό γεγονός που πυροδοτεί ένταση να νιώθω σα δαρμένο ζώο και το μόνο που θέλω είναι να λουφάξω σε μια γωνιά,να γίνω αόρατη από τα βλέμματα και τις όποιες προθέσεις των άλλων. 
Δεν κατάλαβα μέχρι και σήμερα γιατί αντί για μια αγκαλιά και ένα φιλί όπως τα περισσότερα παιδιά είχα μια λουρίδα να με περιμένει ή διάφορες απειλές. 
Μην κακομεταχειρίζεστε τα παιδιά - δεν σας "ανήκουν" και είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε, υπονομεύετε το μέλλον. Ο νους μου πήγε στο τραγούδι του Θεοδωράκη, γι αυτό και ο τίτλος: "... έχε το νου σου στο παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα".

Και, προς Θεού, δε θέλω αναδρομικά σχόλια συμπαράστασης - μοιράστηκα μαζί σας όλα αυτά τα "προσωπικά" με αφορμή τη σημερινή ημέρα γιατί γνωρίζω καλά το θέμα και γιατί ναι, μπορώ να το επιβεβαιώσω, είναι ό,τι πιο τραυματικό για μια παιδική ψυχή.

Αναρτήθηκε από ολα θα πανε καλα... στις 30.4.09

Πετρέλαιο εναντίον πιγκουίνων

Πετρέλαιο εναντίον πιγκουίνων
.
Οι πιγκουίνοι και ο τρόπος που περπατούν είναι πάντα μια ευχάριστη ατραξιόν για τους τουρίστες, οι οποίοι σπεύδουν να τους απαθανατίσουν με φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες. 
Η ιστορία τους, όμως, δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αν και είχε αίσιο τέλος. 
Οι 84 πιγκουίνοι της φωτογραφίας μολύνθηκαν με πετρέλαιο στις ακτές της Ναμίμπια και παρ΄ ολίγον να πεθάνουν. 
Για καλή τους τύχη τούς περιέθαλψε περιβαλλοντική οργάνωση της Νότιας Αφρικής, η οποία μετά τη θεραπεία τούς απελευθέρωσε στις ακτές του Μπλούμπεργκ, έξω από το Κέιπ Τάουν. Στην επόμενη πετρελαιοκηλίδα όμως θα είναι το ίδιο τυχεροί; 
Η στατιστική δεν είναι με το μέρος τους. Πριν από έναν αιώνα, 1,5 εκατομμύριο πιγκουίνοι απολάμβαναν τα νερά του Νότιου Ατλαντικού σε Ναμίμπια και Νότια Αφρική. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο 120.000.
από τα Νέα
Αναδημοσίευση και στο Πρασινο χαμομηλάκι

Τρίχρονη ξόδεψε 17.200 ευρώ στο Internet!

Τρίχρονη αγόρασε έναν εκσκαφέα αξίας άνω των 17.200 ευρώ στο Internet, την ώρα που η μητέρα της κοιμόταν.

Η τρίχρονη Pipi από τη Νέα Ζηλανδία κέρδισε έναν εκσκαφέα σε δημοπρασία του site TradeMe, χρεώνοντας τη μητέρα της με περισσότερα από 17.200 ευρώ.
 .
Το περιστατικό σημειώθηκε στη Νέα Ζηλανδία. 
Η μητέρα της μικρής Pipi Quinlan, Sarah αγόραζε παιχνίδια μέσω ενός site δημοπρασιών στο Internet και στη συνέχεια πήγε για ύπνο.  
Η τρίχρονη Pipi όμως, έμεινε ξύπνια και συνέχισε να παίζει στον υπολογιστή, πατώντας διάφορα πλήκτρα, για να αγοράσει τελικά ένα πολύ μεγαλύτερο παιχνίδι: έναν εκσκαφέα αξίας άνω των 17.200 ευρώ!
Η Pipi κέρδισε στη δημοπρασία τον εκσκαφέα Kobelco, με μερικά κλικ στο site δημοπρασιών TradeMe.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα RodneyTimes, της Νέας Ζηλανδίας, η μητέρα της το ανακάλυψε όταν άνοιξε και πάλι τον ηλεκτρονικό της υπολογιστή.
Εξήγησε επίσης ότι, επειδή είχε δηλώσει συμμετοχή σε αρκετές δημοπρασίες για παιχνίδια, αρχικά πίστεψε ότι είχε αγοράσει έναν μικρό εκσκαφέα – παιχνίδι.
«Έπρεπε να ξαναδιαβάσω τα email για να δω ότι ο συγκεκριμένος εκσκαφέας κόστιζε πάνω από 17.200 ευρώ και να πάθω το σοκ της ζωής μου».
Αμέσως τηλεφώνησε στην ιστοσελίδα δημοπρασιών για να εξηγήσει τι ακριβώς είχε συμβεί. Η TradeMe ακύρωσε την αγορά και ο εν λόγω εκσκαφέας ξαναμπήκε στη λίστα των υποψηφίων προς πώληση… 

Λαμπρινή Σταμάτη 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki