Friday 14 August 2020

Μπλούζ σε ήχο πλάγιο "Θεοτόκε, ἡ ἐλπίς"...

... πάντων τῶν χριστιανῶν, 
σκέπε, φρούρει, φύλαττε 
τούς ἐλπίζοντας εἰς σέ.
youtube
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ερμηνεία της εικόνας της Κοίμησης της Θεοτόκου

Η αγία εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι πολυπρόσωπη. 
Δύο όμως πρόσωπα ξεχωρίζουν στην όλη παράσταση: Ο Χριστός και η Παναγία. 
Ο Χριστός μας με το ηγεμονικό Του παράστημα που κρατεί την ψυχή της Παναγίας Μητέρας Του, βρέφος φασκιωμένο, και το λιπόσαρκο σκήνωμα της Παναγίας.

«Στην εικόνα δεσπόζει το νεκρικό κρεβάτι, στολισμένο με πλούσια ποδέα, όπου αναπαύεται η Παναγία με τα χέρια σταυρωμένα. 
Μπροστά στερεωμένο σε ένα απλό κηροπήγιο καίει ένα χοντρό κερί. Πίσω από το νεκρικό κρεβάτι και στη μέση ακριβώς στέκει ο Χριστός με το σώμα σε περίεργη στροφή προς τα δεξιά, προς την κεφαλή της Μητέρας Του. 
Στα χέρια Του απλωμένα στην ίδια κατεύθυνση, κρατεί την ψυχή της, που έχει τη μορφή φασκιωμένου μωρού με τα χέρια σταυρωμένα. Τον τριγυρίζει δόξα. 
Μέσα σ’ αυτή είναι ζωγραφισμένοι στην κορυφή ένα εξαπτέρυγο και σε μονοχρωμία τέσσερις άγγελοι που πλαισιώνουν το Χριστό με χειρονομίες και έκφραση λύπης στα πρόσωπά τους… 
Πάνω ακριβώς από το Χριστό στην κορυφή του τόξου της εικόνας έχουν ανοίξει οι πύλες του ουρανού και φαίνονται δύο άγγελοι, πάλι σε μονοχρωμία, να σκύβουν με σκεπασμένα χέρια για να πάρουν με τη σειρά τους την ψυχή της. 
Στην κεφαλή και στα πόδια του νεκρικού κρεβατιού είναι μαζεμένοι οι δώδεκα απόστολοι με εκφράσεις, στάσεις και χειρονομίες που δείχνουν βαθιά λύπη. 
Ο Πέτρος θυμιατίζει στην κεφαλή της Παναγίας, ο δε Απόστολος Παύλος και ο Θεολόγος Ιωάννης σκύβουν στα πόδια της και την ασπάζονται. 
Πιο πίσω είναι τρεις ιεράρχες με ανοιχτά βιβλία και στα αριστερά, στο βάθος, θρηνούν τρεις γυναίκες. 
Τη σύνθεση κλείνουν στο βάθος, πίσω από τις ομάδες των μαθητών, δύο συμβατικά αρχαιόπρεπα κτήρια. Ανάμεσα σ’ αυτά διαβάζεται η επιγραφή «Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ Θ(ΕΟ)ΤΟΚΟΥ» (Α. Καρακατσάνη). Οι τέσσερις (εικονίζονται οι τρεις) Ιεράρχες που παραβρέθηκαν στην Κοίμηση ήταν: ο Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, ο Ιερόθεος, ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και ο Τιμόθεος. Ο Ιερόθεος δεν εικονίζεται.

Σε κάποιες εικόνες βλέπουμε στη δεξιά άκρη του σπιτιού τον Ιωάννη το Δαμασκηνό που βαστά χαρτί (πάπυρο) με τα εξής λόγια: 
«Ἀξίως ὡς ἔμψυχόν σε οὐρανὸν ὑπεδέξαντο οὐράνια Πάναγνε θεία σκηνώματα καὶ παρέστηκας…» 
Και στα αριστερά τον άγιο Κοσμά τον ποιητή κρατώντας άλλο χαρτί που λέει: «Γυναίκα σε θνητήν, ἄλλ᾿ ὑπερφυῶς καὶ μητέρα Θεοῦ εἰδότες, πανάμωμε…»

Σ’ όλα τα πρόσωπα διακρίνεται η θλίψη, ανάμικτη όμως με τη γλυκιά ελπίδα. 
Είναι η «χαρμολύπην», το «χαροποιὸν πένθος», γνώρισμα των πιστών που ζουν με την προσμονή της ανάστασης. 
Τούτο βλέπουμε και στα τροπάρια της εορτής, που άλλοτε τονίζουν τον τρόμο και το δέος των Αποστόλων, τους οποίους παρουσιάζουν να δακρύζουν και άλλοτε τονίζουν τη χαρά τους, που την εκδηλώνουν με ψαλμούς και ύμνους. 
Παραθέτουμε δύο αποσπάσματα 
«Ὅτε ἡ μετάστασις τοῦ ἀχράντου σου σκήνους ηὐτρεπίζετο, τότε οἱ Ἀπόστολοι περικυκλοῦντες τὴν κλίνην τρόμω ἐώρων σε» (Στιχηρό ιδιόμελο όρθρου). «…Καὶ τὸ ζωαρχικὸν καὶ θεοδόχον σου σῶμα κηδεύσαντες ἔχαιρον, πανύμνητε» (Δοξαστικό αποστίχων Εσπερινού).
Σε μερικές εικόνες εικονίζονται στον ουρανό σύννεφα, που μετέφεραν τους αποστόλους στην Ιερουσαλήμ. Σε πολλές εικόνες της Κοίμησης ζωγραφίζεται και το επεισόδιο του αγγέλου και κόβει με το ξίφος του τα χέρια του Ιεφονία. (Πρόκειται για εκείνο τον Εβραίο που αποπειράθηκε να ρίξει στο έδαφος το λείψανο της Θεοτόκου).

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ο «Γολγοθάς» των γονέων με παιδιά ΑμεΑ

Δύσκολη η εργασιακή τους ένταξη – Οι προσπάθειες που γίνονται στο Ρέθυμνο



Τον «Γολγοθά» που ανεβαίνουν χιλιάδες γονείς στην Ελλάδα που έχουν παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας, ειδικότερα κατά την ενήλικη ζωή τους, περιγράφει στην «ΚΡΗΤΗ ΤV» μία μητέρα από το Ρέθυμνο. 

Η Ειρήνη Κλάδου, που εδώ και είκοσι χρόνια ανεβαίνει τον δικό της «Γολγοθά», συγκλονίζει μιλώντας για το πώς τα «περίεργα βλέμματα» των περαστικών, μετατράπηκαν σε βλέμματα με χαμόγελο και αγάπη, ενώ με την ιδιότητά της ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, μιλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε τα άτομα με αναπηρία να εντάσσονται ισότιμα στην αγορά εργασίας.

Η Ειρήνη Κλάδου είναι μία από τις δεκάδες μητέρες στο Ρέθυμνο και μία από τις χιλιάδες πανελλαδικά, που το παιδί της αντιμετωπίζει μια μορφή αναπηρίας. Τα περίεργα βλέμματα των περαστικών στον δρόμο, αλλά και η λύπηση στα μάτια τους, την οδήγησαν -όπως εξομολογείται στον φακό της «ΚΡΗΤΗ TV»- να δραστηριοποιηθεί στο σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου.

Σήμερα η Ειρήνη από την θέση της προέδρου του συλλόγου μοιράζεται μέσω της «ΚΡΗΤΗ TV» τις αγωνίες της για το εργασιακό μέλλον των παιδιών με αναπηρία στην Ελλάδα του σήμερα. Σε μία χώρα, που η εργασιακή ένταξη, δυστυχώς, δεν είναι ισότιμη για όλους τους πολίτες.

Ο σύλλογος μέσα από την πλούσια δράση του ευαισθητοποιεί ολοένα και  περισσότερο την κοινωνία του Ρεθύμνου για να δέχεται τις νέες προκλήσεις, αγκαλιάζοντας και εργασιακά αυτά τα παιδιά. Τελευταία μάλιστα -μέσω του προγράμματος «εργασία για όλους»- 2 κορίτσια και 7 αγόρια του συλλόγου, ηλικίας 18 έως 24 ετών έλαβαν πιστοποιήσεις επαγγελματικής κατάρτισης και πλέον μπορούν να εργαστούν ως βοηθοί μαγείρων και τραπεζοκόμων.

Ο επόμενος στόχος του συλλόγου είναι η δημιουργία μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, ώστε τα ενήλικα άτομα με αναπηρία να μπορέσουν μέσα από εργαστήρια της να εξοικειωθούν με την εργασία.

Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, ιδρύθηκε το 2007 και μέχρι σήμερα αριθμεί περίπου 130 μέλη.

neakriti.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki