Sunday, 16 September 2012

Καταφύγιο για τους αδύναμους η Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Ένας από τους επιτυχόντες στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο, 
πέρασε όλη τη χρονιά μονάχα με ψωμί και γάλα... 


Άνθρωποι στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, χωρίς δουλειά, οικογενειάρχες που δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε στέγη ούτε φαγητό στα παιδιά τους, αναζητούν μία ελπίδα μέσα από την επαφή τους με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης.  
 .
Εθελοντές που προσπαθούν να σταθούν στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη μιλούν στην «Π» για τα περιστατικά, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά και απευθύνουν έκκληση σε όποιον έχει τη δυνατότητα, έστω και από το υστέρημά του, να συνεισφέρει σε αυτή τους την προσπάθεια.
«Η Αρχιεπισκοπή προσπαθεί να επουλώσει όσο μπορεί τις πληγές της οικονομικής κρίσης», αναφέρει η κ. Αγάπη Αλεξανδράκη, και προσθέτει πως «αν οι άνθρωποι σήμερα ξέραμε πόσο βοηθάει η ελεημοσύνη δε θα κρατούσαμε τίποτα για τον εαυτό μας».

Η κ. Αλεξανδράκη είναι εθελόντρια στη διακονία της αγάπης που λειτουργεί από το Μάιο του 2011, απαρτίζεται από 30 πρόσωπα και βρίσκεται στη Νικολάου Πλαστήρα 27. Είναι ανοιχτά καθημερινά ενώ η διανομή των αγαθών γίνεται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 9 με 11.30 το πρωί. 

Ο κόσμος προσφέρει ένδυση, υπόδηση, τρόφιμα, λευκά είδη, οικιακά σκεύη και ό,τι άλλο μπορεί ενώ ιδιαίτερη ανάγκη υπάρχει για τρόφιμα.
Συνολικά, 200 οικογένειες περνούν την εβδομάδα από τη διακονία της αγάπης ενώ κάθε μήνα εξυπηρετούνται 600 με 800 οικογένειες. Πρόκειται για ανέργους, πολύτεκνους, ηλικιωμένους, ΑμεΑ, ασθενείς, χωρισμένους που προσπαθούν μόνοι τους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Υπάρχουν άτομα που μένουν στο δρόμο ή στο αυτοκίνητο αφού αδυνατούσαν να πληρώσουν το ενοίκιό τους.

«Οι άνθρωποι έρχονται λυπημένοι, φοβισμένοι, θυμωμένοι. Δεν είμαστε εκεί να μας πουν «μπράβο» και «ευχαριστώ»»
, αναφέρει.

Την προηγούμενη χρονιά, υπήρξε μεγάλη βοήθεια από τα σχολεία και η κ. Αλεξανδράκη εύχεται να γίνει κάτι ανάλογο και φέτος.

Στο γραφείο ευρέσεως εργασίας της Αρχιεπισκοπής προσφέρει τη βοήθειά της η κ. Ευγενία Αυγενάκη. Η προσπάθεια ξεκίνησε τον προηγούμενο Μάρτιο και αναζητούνται εργοδότες μέσω του επιμελητηρίου ή ακόμα και πόρτα- πόρτα σε καταστήματα της πόλης. Όμως, ενώ η ζήτηση για εργασία είναι τεράστια, ελάχιστοι είναι εκείνοι που προσφέρουν δουλειά.


“Πρέπει να δώσουμε κουράγιο χωρίς ψεύτικες ελπίδες”
Μέχρι σήμερα, έχουν ζητήσει δουλειά 900 άτομα και δεν είναι μονάχα Ηρακλειώτες αλλά άτομα από όλη την χώρα, ακόμα και κάποιοι που ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να επαναπατριστούν.
«Το δύσκολο κομμάτι είναι να δώσω κουράγιο όταν μια ολόκληρη οικογένεια είναι άνεργη με παιδιά και ενοίκια. Πάνω από όλα πρέπει να τους στηρίξουμε ψυχολογικά να μη δώσουμε και ψεύτικες ελπίδες», τονίζει και προσθέτει πως «έχουμε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων πολύ απογοητευμένων που λένε ότι είναι στα όρια της αυτοκτονίας».

Η κ. Αυγενάκη αναφέρει ότι υπάρχουν αγγελίες που ουσιαστικά κοροϊδεύουν τον κόσμο, κάτι απαράδεκτο για τις σημερινές συνθήκες.

Τέλος, ζητείται από όποιον θέλει βοήθεια στα χωράφια του να απευθυνθεί στο γραφείο της Αρχιεπισκοπής για να δώσει λίγη δουλειά σε κάποιον που πραγματικά την έχει ανάγκη.

Ο κ. Χρήστος Νταντούδης βοηθάει στο ταμείο της αγάπης του Θεού που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2011 και το στηρίζουν περίπου 15 άτομα. Πρώτη μέριμνά του είναι να έχει η κάθε οικογένεια φως, νερό και φάρμακα, την προσπάθειά τους στηρίζουν και κάποιοι γιατροί εθελοντικά.

Απευθύνει έκκληση σε όποιον έχει κλειστά σπίτια να τα παραχωρήσει με συμβόλαιο στην Αρχιεπισκοπή για να βρουν στέγη οικογένειες που έχουν μείνει στο δρόμο.

Αναφέρει πως οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται και οι προσφορές δεν αρκούν για να τις καλύψουν.Έχει παραχωρηθεί ένα κτίριο στην Αρχιεπισκοπή, το οποίο αναμένεται να φιλοξενεί οικογένειες αστέγων.


Αριθμός λογαριασμού για όσους θέλουν να βοηθήσουν
Σημειώνεται ότι υπάρχει λογαριασμός της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στο όνομα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης:
DE121427
IBAN: GR4808700970000000011214272
 

Το τηλέφωνο επικοινωνίας από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι είναι 2810-542033.

Περιπτώσεις που συγκινούν
Οι εθελοντές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης μιλούν με συγκίνηση για ανθρώπους που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση και ζητούν από όποιον μπορεί να σταθεί στο πλευρό τους.
Υπάρχει μία γυναίκα, έγκυος σε τρίδυμα και ήδη μητέρα δύο παιδιών που ο σύζυγός της την εγκατέλειψε και έχει ανάγκη από χρήματα, γιατρό και γενικότερη συμπαράσταση.

Ένας από τους επιτυχόντες στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο, πέρασε όλη τη χρονιά μονάχα με ψωμί και γάλα και αναζητείται μία θέση στη φοιτητική εστία προκειμένου να μπορέσει να σπουδάσει.

Η Αρχιεπισκοπή στάθηκε στο πλευρό ενός ανέργου που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, ήρθε σε επαφή με κάποιο συγγενή του στο εξωτερικό και του βρήκε σπίτι.

Υπάρχει οικογένεια με μητέρα με ψυχολογικά προβλήματα και παιδιά που κακοποιούνταν, όπου παρενέβη εισαγγελέας .

Άμεση ανάγκη από εγχείρηση στην Αγγλία έχει μία γυναίκα 50 χρονών με καρκίνο στο στόμα και αναζητούνται χρήματα για τη νοσηλεία της.

Τέλος, ένας πατέρας έμεινε μόνος του με δύο παιδιά δημοτικού και έχει ανάγκη από εκπαιδευτικούς για να τον βοηθήσουν.


πηγή inout
Πηγή της πηγής: Πατρίς

Η μικρή Μυρτώ άνοιξε τα μάτια της
μετά από 50 μέρες στην εντατική

Χρειάστηκαν σχεδόν 50 μέρες στην εντατική για να ανοίξει τα μάτια της η μικρή Μυρτώ, μετά τον εφιάλτη που έζησε στην Πάρο στις 22 Ιουλίου από το κάθαρμα που προσπάθησαν να καλύψουν κάποιοι.

Πλέον, η 15χρονη κοπέλα έχει επαφή με το περιβάλλον και οι γιατροί παρατηρούν σημάδια βελτίωσης στην υγεία της.

Η μητέρα της, μιλώντας στην εφημερίδα Real News αναφέρει ότι το κορίτσι άνοιξε για πρώτη φορά τα μάτια του, πριν από λίγες ημέρες, της έσφιξε το χέρι και προσπάθησε να γνέψει ότι την ακούει.
Οι δικοί της άνθρωποι της βάζουν ακουστικά με την αγαπημένη της μουσική, της διαβάζουν συνεχώς παραμύθια και της μιλούν ασταμάτητα όταν τους επιτρέπεται η είσοδος στην εντατική.
“Προσπαθώ να της λέω πράγματα που της αρέσουν, όπως πως θα πάμε μαζί στην Κορέα, ένα ταξίδι που πάντα ονειρευόταν και μάζευε χρήματα γι’ αυτό. Με κοιτάζει και κλαίει, σαν να έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί την κατάσταση της και σαν να μου ζητάει βοήθεια. Αλλά δεν μπορώ να τη βοηθήσω..”. λέει η μητέρα της Μυρτούς.
Στο ιατρικό συμβούλιο οι γιατροί έκριναν ότι η μικρή σε δυο εβδομάδες θα βγει από την εντατική και θα μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης στο Ρίο ή την Λάρισα για να υποβάλλεται συστηματικά σε φυσικοθεραπείες.
Κατόπιν θα πρέπει να ξαναεπιστρέψει στο “Αττικόν” για να υποβληθεί εκ νέου σε χειρουργείο στο κεφάλι ενώ στη συνέχεια ο κος Σακκάς συνέστησε στους γονείς της να τη μεταφέρουν σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία.
από endelehia
πηγή της Πηγής

Τα Παιδικά Χωριά ζητάνε μαμάδες SOS!

Είναι από τις λίγες δουλειές στον κόσμο που δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, πτυχίο ανώτατης σχολής ή έστω προϋπηρεσία. Αντιθέτως, το μόνο «προσόν» που πρέπει να έχει η κάθε υποψήφια για να γίνει Μητέρα SOS στα Παιδικά Χωριά είναι να επιθυμεί να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη φροντίδα παιδιών τα οποία από πολύ μικρή ηλικία βίωσαν την εγκατάλειψη και την κακοποίηση! 

Λόγω της ραγδαίας αύξησης των αιτήσεων από ζευγάρια που πάνω στην απελπισία τους προτιμούν να αφήσουν τα παιδιά τους σε κάποια προνοιακή δομή από τα να έχουν δίπλα τους και μην μπορούν να τα συντηρήσουν, τον τελευταίο καιρό οι ανάγκες για μαμάδες… πλήρους απασχόλησης έχει αυξηθεί στα Παιδικά Χωριά SOS.
Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες ο γενικός διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού Γιώργος Πρωτόπαπας, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών και παράλληλα τόνισε ότι υπάρχουν θέσεις για μητέρες που θέλουν να προσφέρουν αγάπη και φροντίδα μέσα από μια τόσο ιδιαίτερη θέση εργασίας.
- Ποιος είναι ο ρόλος της Μητέρας SOS;
Η θέση της μητέρας στα Παιδικά Χωριά SOS, τα οποία στηρίζονται αποκλειστικά στις δωρεές ιδιωτών και εταιρειών, προϋποθέτει συνεχή παρουσία στις εγκαταστάσεις του οργανισμού με οκτώ ρεπό τον μήνα, και προβλέπει ικανοποιητικό μισθό που φτάνει τα 1.000 με 1.200 ευρώ τον μήνα. Η μαμά του Χωριού αναλαμβάνει την ανατροφή πέντε έως έξι παιδιών και κάνει ό,τι θα έκανε και η φυσική μητέρα τους. 

Μέσα σε ένα σπίτι που συμβιώνουν όλοι αρμονικά πλένει, σιδερώνει, ετοιμάζει το μεσημεριανό τραπέζι, βοηθάει τα παιδιά στο διάβασμα ή τα πηγαίνει στον παιδίατρο για τα καθιερωμένα εμβόλια. Ακόμη περισσότερο όμως η μητέρα των Παιδικών Χωριών SOS προσφέρει με την καθημερινή παρουσία της την αγάπη και... 

Οι ψείρες επιστρέφουν στα θρανία

Πρόληψη και αντιμετώπιση
 
Οι ψείρες είναι συχνό φαινόμενο στις παιδικές ηλικίες και παρατηρείται μεγάλη έξαρση ιδίως στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και να τα απαλλάξουμε από τους ενοχλητικούς επισκέπτες; 
Οι ψείρες επιστρέφουν στα θρανία - Πρόληψη και αντιμετώπιση
Όπως αναφέρει στο Tlife o παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης, οι ψείρες είναι τόσο κολλητικές όσο και το κοινό κρυολόγημα αφού σχεδόν το 80 έως 90% των παιδιών κάποια στιγμή θα κολλήσουν, ενώ το να κολλήσει ένα παιδί ψείρες δεν έχει καμία σχέση με το αν ένα κεφάλι είναι καθαρό ή βρώμικο αφού οι ψείρες μεταδίδοναι με τη στενή επαφή των μαθητών όταν παίζουν

Πώς γίνεται η μετάδοση;
Οι ψείρες του κεφαλιού δεν μπορούν να πετάξουν. Πετάνε μόνο από κεφάλι σε κεφάλι με τη στενή επαφή. Η μετάδοση διευκολύνεται με την ανταλλαγή αντικειμένων όπως σκουφιά, καπέλα, τσιμπιδάκια, κορδέλες κ.ά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Μια μητέρα θα υποψιαστεί ότι το παιδί της έχει ψείρες όταν το βλέπει να ξύνει συνέχεια το κεφάλι του. Πολλές φορές η φαγούρα είναι τόσο έντονη που το παιδί ξυπνάει και τη νύχτα.
Από το πολύ ξύσιμο μπορεί να γδαρθεί το δέρμα του παιδιού, να κοκκινήσει, να μπουν μικρόβια και να προκληθεί μόλυνση.

Τι κάνουμε για τις ψείρες;
Η θεραπεία είναι τοπική, με σαμπουάν, λοσιόν και κρέμες. Απαιτείται πιστή εφαρμογή των οδηγιών.
Είναι σημαντικό επίσης να ενημερωθούν οι γονείς της ίδιας τάξης ώστε να ελέγξουν τα παιδιά τους και να τα θεραπεύσουν ταυτόχρονα.
Αν ένας μαθητής δεν θεραπευτεί σύντομα θα μεταδώσει τις ψείρες και στους συμμαθητές του.

Πρόληψη
Αν υπάρχει κρούσμα ψείρας σε άλλα παιδιά αλλά όχι στο δικό μας καλό είναι να πάρουμε τα μέτρα μας:
  • Καθημερινά μετά το λούσιμο ραντίζουμε με οινόπνευμα μια ψιλή χτένα για ψείρες και χτενίζουμε τα μαλλιά του παιδιού. Το οινόπνευμα σκάει τις ψείρες.
  • Φτιάχνουμε ένα διάλυμα με 1 λίτρο νερό και 1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι και ξεβγάζουμε προληπτικά κάθε τόσο τα μαλλιά του. Το ξύδι ξεκολλάει τα αβγά της ψείρας και αλλάζοντας το ph της επιδερμίδας του κεφαλιού αποτρέπει την ανάπτυξή της.
  • Αφιερώνουμε καθημερινά 1 με 2 λεπτά ψάχνοντας το κεφάλι του παιδιού όταν γυρίσει από το σχολείο μήπως και βρούμε κάποια ψείρα. Την πιέζουμε ανάμεσα στα νύχια και την σκοτώνουμε προτού προλάβει να κάνει αβγά.
patris

Στοιχεία-σοκ για την παιδική κακοποίηση στην Κρήτη

Αφήστε τα παιδιά να μιλήσουν 
προκειμένου να σταματήσετε ό,τι τους συμβαίνει.
Συγκλονίζουν τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στη Κρήτη που δόθηκαν στη δημοσιότητα από καθηγητές Πανεπιστημίου και ειδικούς κατά την διάρκεια της σημαντικής ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου με στόχο τη μείωση του φαινομένου.

Το ποσοστό στο νησί ανεβαίνει στο 15-18% με την πρωτιά, σύμφωνα με τα στοιχεία, να παίρνουν τα αγόρια.

Πρόκειται για την πρώτη ημερίδα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα για αυτό το σκοπό και, μεταξύ άλλων, την παρακολούθησε πλήθος κόσμου ανάμεσά τους και πολλοί εκπαιδευτικοί.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εκστρατείας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής - Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσαράς «Φαιστός».
Επίσης παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση ατόμων που έρχονται σε επαφή με παιδιά (στους τομείς της εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής μέριμνας, δικαιοσύνης και εκτέλεσης του νόμου) στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, διανεμήθηκε το ενημερωτικό υλικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τίτλο «Ένα στα Πέντε» και ειδικότερα ενός παραμυθιού για μικρά παιδιά και ενός εντύπου με οδηγίες προς γονείς, εκπαιδευτικούς και φροντιστές παιδιών. 
Το μήνυμα των ειδικών προς το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον είναι: Αφήστε τα παιδιά να μιλήσουν προκειμένου να σταματήσετε ό,τι τους συμβαίνει.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
zougla.gr akappatou.gr

Νέα σύλληψη για παιδική πορνογραφία

Σε μία ακόμη σύλληψη προχώρησε η αστυνομία στο πλαίσιο της πανελλαδικής επιχείρησης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «Trojan Horse» (Δούρειος Ιππος° για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας
Πρόκειται για έναν Έλληνα, ηλικίας 53 ετών, ο οποίος είχε στην κατοχή του και διακινούσε «σκληρό» υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Μετά από έρευνα που διενεργήθηκε χθες, παρουσία εισαγγελέα, στο σπίτι του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής ο οποίος περιείχε υλικό παιδικής πορνογραφίας, χωρητικότητας 20 GB περίπου.

kathimerini.gr

«Ασυλία» σε κατηγορούμενο για παιδική πορνογραφία

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Περίεργη μεθόδευση ακολουθείται γύρω από την εμπλοκή γνωστού πολίτη της Ρόδου σε υπόθεση παιδοφιλίας και της σύλληψής του κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 

Στο επίκεντρο του ρεπορτάζ, βρίσκεται από τη μια η γιγαντιαία επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την ονομασία «Trojan Horse» και από την άλλη εισαγγελικοί λειτουργοί από τη Ρόδο, οι οποίοι εμφανίζονται να αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα το όνομα του κατηγορούμενου, όπως έπραξαν –μέσω διατάξεων που εκδόθηκαν- όλοι οι  συνάδελφοί τους για τους υπόλοιπους συλληφθέντες με σκληρό υλικό παιδική πορνογραφίας.
Ενώ οι εισαγγελικές Αρχές της Αθήνας, με διατάξεις τους δημοσιοποίησαν τα στοιχεία των συλληφθέντων με στόχο την προφύλαξη του κοινωνικού συνόλου, η εισαγγελία Ρόδου δεν έχε ανάψει ακόμα το «πράσινο φως» ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τα στοιχεία του παιδόφιλου που συνελήφθη στο νησί. Το γεγονός αυτό εγείρει πολλά ερωτηματικά, ενώ έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία του νησιού.
Υπάλληλος γνωστού επιχειρηματία
Κάτοικοι οι οποίοι επικοινώνησαν με τη zougla.gr κάνουν λόγο για λανθασμένες τακτικές, οι οποίες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τους γονείς και τα παιδιά της περιοχής, καθώς στην κατοχή του συγκεκριμένου ανθρώπου βρέθηκε πλήθος ψηφιακών αρχείων, στα οποία απαθανατίζονταν ανήλικα παιδιά να υπόκεινται σε σεξουαλικά βασανιστήρια.
Η υπόθεση απόκτα ακόμα πιο «περίεργες» διαστάσεις καθώς από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο συλληφθείς, ονόματι Α. Φ., αποτελεί στενό συνεργάτη ενός πολύ γνωστού επιχειρηματία του νησιού και όχι μόνο.
Πρόκειται για πολύ γνωστό πρόσωπο, το οποίο έχει στην κατοχή του ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ελλάδας. Η zougla.gr επικοινώνησε με τη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα, εκπρόσωποι της οποία επιβεβαίωσαν ότι ο κατηγορούμενος εργαζόταν εκεί, επισημαίνοντας όμως με νόημα «ότι δε δουλεύει πλέον».
Πληροφορίες της zougla.gr, αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους που η εισαγγελία Ρόδου αρνείται να δώσει το όνομα του παιδόφιλου στη δημοσιότητα, είναι η εργασιακή σχέση που υπάρχει μεταξύ αυτού και του επιχειρηματία, ο οποίος προσπαθεί μέσω των διασυνδέσεών του να εξασφαλίσει την ανωνυμία του υπαλλήλου του.
Παραδέχτηκε τις πράξεις του
«Πηγές», μιλώντας στη zougla.gr, ανέφεραν ότι μετά τη σύλληψή του, ο Α.Φ., παραδέχτηκε τις πράξεις του, αποδίδοντάς τες σε ψυχολογικά αίτια, τα οποία δεν μπορούσε να καταπολεμήσει.
Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την αξιόποινη πράξη της προμήθειας, κατοχής και διανομής υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω διαδικτύου, κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια, με τη χρησιμοποίηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους.
Θυμίζουμε ότι από την επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθησαν με κακουργηματικές κατηγορίες, δεκατρία άτομα, ενώ σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος τριών ακόμη ατόμων.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες ξεχωρίζει η περίπτωση ενός 35χρονου άντρα των ΕΚΑΜ, μιας ολόκληρης οικογένειας που ζούσαν από την διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας και ενός Τούρκου, τον οποίο είχε υιοθετήσει επιχειρηματίας της Κηφισιάς.

zougla.gr

Έρευνα: Παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα

Όσο κι αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, πρόσφατη έρευνα της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού για την παιδική κακοποίηση, αποκαλύπτει την τεράστια έκταση του φαινομένου στην Ελλάδα.


Η έρευνα διήρκεσε 3 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 12.000 παιδιά που φοιτούν στην ΣΤ' Δημοτικού, την Α' Γυμνασίου και την Α' Λυκείου σε σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης, στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος BECAN (Επιδημιολογική Μελέτη για την Κακοποίηση και Παραμέληση του Παιδιού στα Βαλκάνια).

Στοιχεία που σοκάρουν

  • Ένας στους δύο μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, έχει υποστεί σωματική βία.
  • Ένα στα δέκα παιδιά έχει υποστεί σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια μόνο της τελευταίας χρονιάς.
  • 76,8% των παιδιών ανέφερε ότι έπεσε θύμα σωματικής βίας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας του σωματική βία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό που ανέφερε σεξουαλική βία είναι 16,2%.

Ο νόμος της σιωπής

Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ενδεικτικό είναι ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων που αναφέρθηκαν στις Αρχές δεν φτάνουν καν το 1%.
Γι’ αυτό, μην κλείνετε τα μάτια. Για οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS (1056) που διατηρεί το «Χαμόγελο του Παιδιού».

mama365.gr

Άνθρωποι και όρνεα - Πού μας κατάντησαν :((

Χτες το απόγευμα πήγαμε στο Σούπερ Μάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας. Στην είσοδο μία γυναίκα με το παιδί της ζητιάνευαν - τι εύκολα που προφέρουμε πλέον αυτήν τη λέξη, παρά την ανατριχίλα που φέρνει το άκουσμα και η νοερή εικόνα που δημιουργεί. Η μητέρα μου άνοιξε το πορτοφόλι της και της έδωσε, έμελλε, όμως, να ακούσει κάτι που μας συγκλόνισε:

''Τα παιδιά μου πεινούν. Αν μπορείτε, μη μου δίνετε λεφτά, αλλά πάρτε τους κάτι να τους δώσω να φάνε.''
Οι επαγγελματίες ζητιάνοι των γνωστών κυκλωμάτων ποτέ δε δέχονται τρόφιμα, χρήματα θέλουν. Αυτή η έκκληση, λοιπόν, ήταν πέρα για πέρα αληθινή και γι' αυτό τόσο συγκλονιστική. Όχι ότι δεν ξέραμε την κατάσταση, όχι ότι ήταν η πρώτη φορά που συναντήσαμε έναν άνθρωπο της ανάγκης, αλλά κάθε φορά είναι σαν πρώτη φορά...
Δεν είμαστε πλούσιοι, για την ακρίβεια κι εμείς με δυσκολία τα βγάζουμε πέρα, αλλά όποτε αγοράζουμε τρόφιμα για το σπίτι, αγοράζουμε και μερικά για το γνωστό καλάθι, για τα συσσίτια που πλέον έγιναν ξανά οικεία εικόνα στην Ελλάδα - ας όψεται το Ευρωπαϊκό μας κεκτημένο! Αποφασίσαμε τα τρόφιμα που θα βάζαμε στο καλάθι, να τα δώσουμε στη γυναίκα.
Η μητέρα μου έβαλε τη σακούλα με τα τρόφιμα στο χέρι της γυναίκας και απομακρύνθηκε γρήγορα, ψελλίζοντας ένα ''τίποτα'' σαν απάντηση στις ευχαριστίες της γυναίκας. Όλο το βράδυ, η μητέρα μου, κουνώντας λυπημένη το κεφάλι μια φράση επαναλάμβανε:
''Πού μας κατάντησαν!''
Αναγνώστρια

Κατάντια δεν είναι να σε αναγκάζουν κάποια ανάλγητα κτήνη με γραβάτες και πολυτελή αυτοκίνητα να ζητάς λίγα τρόφιμα, για να μην πεθάνουν τα παιδιά σου απ' την πείνα. Κατάντια είναι να αδιαφορείς εσύ που έχεις ακόμη να φας γι' αυτά που συμβαίνουν γύρω σου. Κατάντια είναι να μιλάς ακόμη για ''σωστούς δρόμους'' και για ''σωτηρία που επετεύχθη'' και να απαιτείς συνεχώς καινούργιους φόρους και καινούργια χαράτσια, για να δώσεις στους πολίτες αυτό που τους ανήκει: το φάρμακο, την ιατρική περίθαλψη, την τροφή, τη ζωή την ίδια, την αξιοπρέπεια. Κατάντια είναι να βάζεις το αφορολόγητο στο 1/4 του δικού σου μισθού και μετά να παριστάνεις - ενώ είσαι εταίρος της κυβέρνησης - τον προστάτη των αδύναμων.
Υπάρχει έντονη αβεβαιότητα και φόβος για το τι μας ξημερώνει, ωστόσο αυτό που πρέπει να μας φοβίζει περισσότερο είναι μήπως πάψουμε να είμαστε άνθρωποι - μήπως μας ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ σαν τα μούτρα τους: κουρέλια με ανθρώπινη όψη που σέρνονται, όπως διατάζει το αφεντικό τους. Πίστεψαν ότι δεκαετίες τώρα το είχαν καταφέρει, ότι μας είχαν αποκόψει από την ανθρωπιά μας, την ελληνική ψυχή μας και βάλθηκαν να μας εξοντώσουν και βιολογικά. Όμως, απέτυχαν. Τα χρόνια, οι στιγμές που ζούμε το αποδεικνύουν: είναι τόσο δύσκολες οι στιγμές που ζούμε, ώστε έλιωσαν το γρανίτη που είχε παγιδεύσει τον αληθινό πυρήνα μας, την ψυχή μας. Μπορούμε ακόμη και αισθανόμαστε, μπορούμε ακόμη και πονάμε και ο πόνος είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι ζεις ακόμη, ότι είσαι ακόμη άνθρωπος και θα παραμείνεις άνθρωπος.

Αυτή η ανθρωπιά είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους, όπως σε κάθε εποχή τρόμου και ζόφου που επέβαλαν στην ανθρωπότητα. Πάντα το φως της ανθρωπιάς ήταν που τους τρομοκρατούσε. Γιατί οι μικροσκοπικές φωτιές ανθρωπιάς που ανάβουν εδώ κι εκεί είναι που όλες μαζί κρατούν ζωντανή την ανθρωπότητα, που φωτίζουν τη σκοτεινιά της εποχής, που σαν σινιάλα υποδεικνύουν την έναρξη της αλλαγής, του αγώνα για την ανατροπή και για το καλύτερο.
Κάθε άνθρωπος είναι η εστία του φόβου τους, η εστία της ελπίδας. Κάθε άνθρωπος μπορεί να δώσει με μια μικρή κίνησή του τη φλόγα της ελπίδας που λυσσομανούν να σβήσουν. Κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει στήριγμα για έναν άλλο. Κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει λιθαράκι για την ήττα τους, γιατί πλέον απομένει να πέσει η πρώτη πέτρα πάνω στο ανίερο οικοδόμημά τους.
Μην περιμένουμε να ενδιαφερθεί κανείς άλλος για τους συνανθρώπους μας. Το ελληνόφωνο κράτος δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για την ''ανακούφιση'' των εγχώριων και των διεθνών αρπακτικών που ζεσταίνονται με τις φλόγες που καίνε ανθρώπινα πτώματα. Μόνο εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και τους εαυτούς μας, γιατί η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη που δείχνουμε εμείς πανικοβάλλει τα όρνεα, γιατί τους αποδεικνύει ότι η αντίδραση, η αντίσταση σιγοκαίει ακόμη και γίνεται σταδιακά πυρκαγιά...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki