Sunday 23 June 2019

Ιστορίες των γυναικών που αναγκάστηκαν να παντρευτούν όταν ήταν ακόμα παιδιά

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσσότερες από 700 εκατομμύρια γυναίκες παντρεύονται πριν την ηλικία των 18. 

Η φωτογράφος Stephanie Sinclaire ταξίδεψε στις χώρες όπου οι γυναίκες ντύνονται νύφες στην παιδική ηλικία και, μέσω των καρέ της, αφηγείται τη δραματική ζωή τους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσσότερες από 700 εκατομμύρια γυναίκες παντρεύονται πριν την ηλικία των 18. Από αυτές, μάλιστα, μία στις τρεις ντύνεται νύφη προτού καν συμπληρώσει τα 15, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Και μόνο στην Ινδία πραγματοποιείται το ένα τρίτο όλων των παιδικών γάμων, όπως συμπληρώνει η Unicef.
Ο γάμος στην παιδική ηλικία αφαιρεί από τα κορίτσια την ευκαιρία να τελειώσουν το σχολείο, ενώ όσα αναγκάζονται να γίνουν μητέρες από τόσο νωρίς, είναι πολύ πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπλοκές. Επίσης, το συγκεκριμένο φαινόμενο οδηγεί σε συχνότερη σεξουαλική κακοποίηση γυναικών και ενδοοικογενειακή βία.
Η φωτογράφος Stephanie Sinclaire, λοιπόν, αφιέρωσε πάνω από μια δεκαετία για να αποτυπώσει τα πρόσωπα και να αφηγηθεί τις ιστορίες αυτών των κοριτσιών. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών, ταξίδεψε σε δέκα χώρες για να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ, μεταξύ των οποίων στην Ινδία, το Αφγανιστάν, τη Γουατεμάλα, την Υεμένη, το Νεπάλ και την Αιθιοπία. Στόχος ήταν, με τις φωτογραφίες της, να μας αφυπνίσει σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με το θέμα και, παράλληλα, να προσφέρει σε αυτές τις κοπέλες την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή μέσω της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ίδρυσε με την ονομασία “Too Young To Wed

"Όποτε τον έβλεπα, κρυβόμουν. Σιχαινόμουν να τον βλέπω". Η Tehani (με το κόκκινο φόρεμα) θυμάται τις πρώτες μέρες του γάμου της με τον Majed, όταν εκείνη ήταν 6 ετών κι εκείνος 25. Η άλλη κοπέλα στη φωτογραφία είναι η παλιά συμμαθήτριά της, Ghada, που επίσης παντρεύτηκε σε παιδική ηλικία. Και τα δύο κορίτσια κατοικούν στην Υεμένη.
Σε συνέντευξη που έδωσε η φωτογράφος στο Refinery29, είπε, μεταξύ άλλων:
Πώς επέλεξες τους γάμους παιδιών ως θέμα για αυτή τη σειρά φωτογραφιών;
Οι περισσότεροι νομίζουν ότι οι παιδικοί γάμοι συνηθίζονταν πολλές γενιές πριν και δεν γίνονται πια. Όμως, όταν εργαζόμουν ως φωτογράφος στο Αφγανιστάν, έμαθα ότι υπήρχαν αρκετά κορίτσια που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας και, μιλώντας αργότερα μαζί τους στο νοσοκομείο, κατάλαβα ότι ένας από τους λόγους ήταν ότι είχαν αναγκαστεί να παντρευτούν σε πολύ μικρή ηλικία. Μετά, συνειδητοποίησα ότι είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο  – ακόμα και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αν και σε μικρότερο βαθμό - και είναι ακόμα πολύ ζωντανό, για το οποίο, όμως, δεν υπήρχε ως τότε αποδεικτικό φωτογραφικό υλικό. Κι έτσι, αποφάσισα να το δημιουργήσω, ταξιδεύοντας σε δέκα χώρες.

Μια γυναίκα σπέρνει κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου στην Αιθιοπία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 37% των νέων γυναικών 20-24 ετών στην υποσαχάρια Αφρική παντρεύονται πριν γίνουν 18. Το 2010, ο αριθμός αυτών των κοριτσιών ήταν 13,1 εκατομμύρια, ενώ ως το 2030 υπολογίζεται να φτάσει τα 15 εκατομμύρια.
Τι κλέβει ο γάμος στην παιδική ηλικία από ένα κορίτσι; 'Ενα κορίτσι παντρεύεται παρά τη θέλησή του κάθε δύο δευτερόλεπτα ανά τον κόσμο και ένα στα τρία πριν γίνει 18 ετών. Ένα από τα σοβαρότερα πράγματα που αυτό κλέβει, λοιπόν, είναι η εκπαίδευση. Όταν κάποια γίνεται σύζυγος εγκαταλείποντας το σχολείο, χάνει σημαντικό μέρος της δύναμής της. Και αν ο άνδρας της πεθάνει, την αφήσει ή χωρίσουν και εκείνη δεν μπορεί καν να διαβάσει ή να γράψει, δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Επίσης, προκύπτουν θέματα υγείας, εφόσον όταν ένα κορίτσι κάτω από 15 ετών μείνει έγκυος, είναι περισσότερες από διπλάσιες οι πιθανότητες να χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή το μωρό να γεννηθεί πρόωρα, εφόσον το σώμα της μητέρας δεν ήταν έτοιμο για αυτή τη διαδικασία Τέλος, υπάρχουν και έντονα συναισθηματικά τραύματα και στρες, αλλά συχνά και σεξουαλική βία, εφόσον αυτά τα κορίτσια ξεκινούν τις σεξουαλικές τους επαφές πολύ προτού θελήσουν οι ίδιες.

Κορίτσια στο εσωτερικό σπιτιού στην Υεμένη. Οι ομάδες υποστήριξης των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα συμφωνούν ότι οι παιδικοί γάμοι είναι ανεξέλεγκτοι σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας.


Η Rajni, 5 ετών, ξύπνησε στις 4 τα ξημερώματα, όταν ένας θείος της την ανάγκασε να πάει να παντρευτεί σε μια μυστική τελετή. Η ίδια και οι αδελφές της - η 15χρονη Radha και η 13χρονη Gora - παντρεύτηκαν τρία αγόρια, κι εκείνα αδέλφια, στη βόρεια Ινδία.
Παρόλο που η φτώχεια παίζει τεράστιο ρόλο, ακόμα και πλούσιες οικογένειες επιλέγουν να παντρέψουν νωρίς τα κορίτσια τους. Ποιοι είναι οι λόγοι, λοιπόν; Συνήθως συμβαίνει σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η φτώχεια αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Αλλά το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο, εφόσον, μέσω του γάμου, πολλές οικογένειες προσπαθούν να προστατέψουν τις κόρες τους. Π.χ. όταν αυτές αποκτήσουν περίοδο, οι γονείς δεν τις αφήνουν να περπατούν καθημερινά – πολλές φορές τρία ή τέσσερα μίλια - μέχρι το σχολείο, από φόβο μήπως κάποιος τους επιτεθεί, τις διακορεύσει ή τις αφήσει έγκυες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, υπάρχει σεξουαλική εκμετάλλευση από άνδρες δασκάλους. Κι έτσι, η οικογένεια αποφεύγει να συνεχίσει να τις στέλνει στο σχολείο και θεωρεί ότι θα τις προστατέψει περισσότερο αν τις ωθήσει να παντρευτούν.

Η 15χρονη Aracely κρατάει το γιο της. Η ίδια είναι ένα από τα μισό εκατομμύριο κορίτσια της Γουατεμάλας που παντρεύονται και κάνουν παιδί προτού μπορέσουν νόμιμα να ψηφίσουν, να πιουν αλκοόλ ή να αγοράσουν τσιγάρα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ για το 2012, 30% των γυναικών 20-24 ετών στη χώρα παντρεύτηκαν πριν τα 18 και αυτό το ποσοστό είναι ενδεχομένως ακόμα υψηλότερο στις αγροτικές περιοχές.
Πες μας την ιστορία πίσω από την παραπάνω φωτογραφία. Γνώρισα την Aracely το 2014. Στη Λατινική Αμερική, οι γάμοι παιδιών είναι ακόμα πολύ συνηθισμένοι, αλλά στη Γουατεμάλα η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική: Έτσι, ενώ τα κορίτσια δεν υποχρεώνονται να παντρευτούν, συχνά υπάρχει τεράστια διαφορά ηλικίας με το σύζυγό τους. Η Aracely, λοιπόν, ήταν 11 και ο σύζυγός της στα 30 όταν γνωρίστηκαν. Μόνο το γεγονός ότι αυτός ο πολύ μεγαλύτερος άνδρας την αποπλάνησε και η κοινωνία, καθώς και η οικογένειά της, το αποδέχθηκαν ήταν σοκαριστικό. Το κορίτσι έμεινε έγκυος πολύ σύντομα, γέννησε στα 12 και αμέσως μετά εκείνος την άφησε. Σήμερα είναι single μητέρα και, επιπλέον, αναλφάβητη. Είναι σπαρακτικό το γεγονός ότι από τόσο νέα θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για όλη την υπόλοιπη ζωή της.

Τι πρέπει να γίνει για να σταματήσουν οι γάμοι παιδιών;
Θα πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε περισσότερα προγράμματα, δράσεις και λύσεις σχετικά με το θέμα. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι το Samburu Girls Foundation στην Κένυα, που βοηθά τα κορίτσια τα οποία έχουν δραπετεύσει από τέτοιους γάμους να αποκτήσουν ασφαλή στέγη και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Όμως, υπάρχουν λίγα διαθέσιμα χρήματα για αυτή την πρωτοβουλία. Χρειάζεται, λοιπόν, να βοηθήσουμε. Και, παράλληλα, να συνεχίσουμε να πιστεύουμε στη δύναμη των προσωπικών ιστοριών και να δημιουργούμε αποδεικτικά στοιχεία για αυτές, ώσπου οι γάμοι παιδιών να εκλείψουν.

Ένα κορίτσι χορεύει σε μια ξέγνοιαστη στιγμή, κατά τη διάρκεια της ημέρας του πλυσίματος των ρούχων, στο καταφύγιο της Κένυας.
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Για να περάσεις καλά στην παραλία με το παιδί σου

Τα θαλάσσια όπλα μιας μαμάς

Κι όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι. Κι’ εσύ και τα παιδάκια, αλλά και οι υπόλοιποι λουόμενοι οι οποίοι συνήθως έρχονται στις παραλίες για να χαλαρώσουν.
tips για να περάσεις καλά στη θάλασσα
Τα θαλάσσια όπλα μιας μαμάς με παιδιά στην παραλία είναι τα εξής:
Να πηγαίνει πολύ νωρίς ή πολύ αργά: όταν ο ήλιος δεν καίει και ο κόσμος είναι λιγότερος, η ζωή στην παραλία είναι ευκολότερη.

Η τσάντα που σώζει ζωές: αυτή θα είναι μια τεράστια υφασμάτινη ή πλαστική τσάντα, που θα φέρει τον τιμητικό τίτλο ‘‘τσάντα παραλίας’’ και θα φιλοξενεί μέσα της τα απαραίτητα. Θα είναι πάντα η ίδια και δεν θα αλλάζει, για να τα πετάμε όλα εκεί μέσα και να μην ξεχνάμε τίποτε.

Καπέλο, μπλουζάκι, αντηλιακό: προστατεύουμε τα παιδιά από τις ακτίνες του ήλιου που χτυπούν ακόμη και με συννεφιά, ακόμη κι αν είμαστε μέσα στη θάλασσα. Ανανεώνουμε το αντηλιακό κάθε μισή ώρα.

Η ομπρέλα ή το ιγκλού: στην αρχή όλα τα παιδιά αρνούνται να κάτσουν στη σκιά. Μετά από λίγο η ομπρέλα και το ιγκλού, αποδεικνύονται σωτήρια για όλους.
Νερόοοο: τα παιδάκια αλλά και οι μαμάδες στον ήλιο, πρέπει να πίνουν συνέχεια νερό και να έχουν συνεχή ενυδάτωση.
Οι πάνες μαγιό: όποιος καλός άνθρωπος έχει κάνει αυτήν την εφεύρεση, πρέπει να ξέρει ότι του χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη!

Τα σνακς που κόβουν την πείνα: σαντουϊτσάκια με αγνά υλικά, όπως ντομάτα, ελίτσα, μαρουλάκι, λίγο αυγουλάκι, φρουτάκια, είναι ότι καλύτερο. Αποφύγετε τα πατατάκια, τα κρουασάν και τα συσκευασμένα αλλαντικά που είναι απολύτως παχυντικά και όχι η καλύτερη διατροφή για τα παιδάκια σας. Ειδικά μέσα στη ζέστη.

Τα παιχνίδια των παιδιών: μην τα ξεχάσεις κάηκες…
Το μίνι φαρμακείο: για τσιμπήματα μέδουσας και μέλισσας, τσιρότα, υγρά μωρομάντηλα. Δεν φεύγουμε ποτέ χωρίς το μίνι φαρμακείο μας.

Τα κουβαδάκια μας και σε άλλη παραλία: και για το τέλος κάτι πολύ σημαντικό, που δεν ξέρω γιατί οι γονείς δεν το έχουν ως μεγάλη τους προτεραιότητα. Όταν τα παιδιά τσιρίζουν στην παραλία, είναι σίγουρο ότι ενοχλούν. Γιατί να μην τους πούμε ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι γύρω, που δεν αντέχουν τόση φασαρία και είναι καλό να τους σεβαστούμε. Τα παιδιά μπορεί να περνούν καλά και να παίζουν, χωρίς να τσιρίζουν όλα μαζί…

Συντάκτης: Νανά Χατζή
Πηγή:allyou.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki