Friday 6 November 2009

Χίλιοι δεκατρείς εκπαιδευτικοί δίδασκαν στο... υπουργείο!
Τα κενά στα σχολεία σήμερα είναι πάνω από 1000

Και να θέλεις να ησυχάσεις, δε γίνεται με αυτά που ακούς...

Ακούστε και σεις λοιπόν. 
Ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά ακριβώς χίλιους δεκατρείς εκπαιδευτικούς, με ειδικότητες ακόμα και θεολόγων ή μουσικών (!), απέσπασε φέτος η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στις κεντρικές του υπηρεσίες τη στιγμή που τα κενά στα σχολεία απαιτούσαν άμεση κάλυψη.  
Το πλέον παράλογο της υπόθεσης με τα κενά στα σχολεία είναι ότι η χώρα μας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2009, εμφανίζεται πρώτη μεταξύ των χωρών- μελών του Οργανισμού στην αναλογία εκπαιδευτικών- μαθητών με 117,4 εκπαιδευτικούς ανά 1.000 μαθητές όλων των βαθμίδων όταν ο μέσος όρος ΟΟΣΑ είναι 76,4. Και όμως, κάθε χρονιά τα κενά στα σχολεία της χώρας είναι πολλά και οι χαμένες διδακτικές ώρες δεκάδες. 
Ακόμα και σήμερα, τρεις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, η ΟΛΜΕ υπολογίζει ότι είναι πάνω από 1.000 

Έχει ενδιαφέρον η κατανομή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα που αποδεικνύει πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα... κριτήριο παραγωγικής χρησιμότητας, καθώς πρυτανεύουν τα κριτήρια πελατειακής εξυπηρέτησης.

Έτσι από τους 1013 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου ανά ειδικότητα, είναι:
15 Θεολόγοι
109 Φιλόλογοι
63 Μαθηματικοί
49 Φυσικοί
19 Χημικοί
7 Βιολόγοι
151 Γαλλικής Φιλολογίας
167 Αγγλικής Φιλολογίας
9 Γερμανικής Φιλολογίας
39 Καλλιτεχνικών
7 Κοινωνιολόγοι
36 Φυσικής Αγωγής
7 Μηχανικοί ΑΕΙ
24 Μηχανικοί ΑΣΠΑΙΤΕ
7 Μηχανικοί ΚΑΤΕΕ
16 Νομικής και Πολιτικών επιστημών
2 Γεωπόνοι
7 Οικιακής οικονομίας
18 Μουσικής
1 Γραφικών Τεχνών
2 Διοίκησης επιχειρήσεων
1 Λογιστικής
3 Νοσηλευτικής
2 Γραφιστικής
1 Διακοσμητικής
90 Πληροφορικής ΑΕΙ
18 Πληροφορικής ΤΕΙ
37 Οικονομολόγοι
40 Δάσκαλοι
52 Νηπιαγωγοί.
14 Άγνωστης Ειδικότητας(!!!!!!!!!)

Καλά, το τελευταίο είναι όλα τα λεφτά!!
περισσότερα...

Κινδυνεύουν να μείνουν άστεγα δώδεκα παιδάκια!

Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα στα δέκα ανήλικα παιδιά, τα οποία για διαφόρους λόγους βρήκαν καταφύγιο στη Στέγη, πού θα φιλοξενούνται τις επόμενες ημέρες.

Διάσπαρτες πληροφορίες για προσωρινό λουκέτο της δομής, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και μεγάλων καθυστερήσεων, λόγω εκλογών και αλλαγών στην πολιτική ηγεσία και στις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκαλούν αναστάτωση.

Με έκδηλη την αγωνία στο πρόσωπό τους πέντε ανήλικα κοριτσάκια, από 8 έως 11 ετών το μεγαλύτερο, πήραν προχθές το δρόμο για τη Νομαρχία Μαγνησίας.

Έκπληκτη η αντινομάρχης Πρόνοιας Ντία Βουβαλούδη υποδέχθηκε τα ασυνόδευτα παιδιά, που χτύπησαν την πόρτα του γραφείου της, αναζητώντας την «κυρία που μπορεί να τους ακούσει και να τους βοηθήσει».

Με φωνή γεμάτη απόγνωση οι ανήλικες ζήτησαν να μην βρεθούν οι ίδιες και τα άλλα παιδιά εκτός Στέγης. Ζήτησαν όμως να μη συμβεί αυτό που έχει φτάσει στα αυτιά τους τις τελευταίες ημέρες, ότι θα διαμείνουν προσωρινά στο Ορφανοτροφείο Βόλου όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Στέγης.

«Ήρθαμε για να μας βοηθήσετε. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο και πού θα μένουμε. Όμως δεν ήμαστε ορφανά. Δεν θέλουμε να μείνουμε στο Ορφανοτροφείο. Βοηθήστε να γίνει κάτι γρήγορα και να μη χάσουμε τη Στέγη μας», έλεγε η μεγαλύτερη της παρέας στην κ. Βουβαλούδη.

Η αντινομάρχης, η οποία διέκρινε μια μεγάλη για την ηλικία τους ωριμότητα στον λόγο των παιδιών, κατανοώντας ταυτόχρονα πόσο πικραμένα και φοβισμένα είναι, κάλεσε κοινωνικούς λειτουργούς της Διεύθυνσης Πρόνοιας στο γραφείο της, ώστε να μιλήσουν μαζί τους και να τα καθησυχάσουν.

«Κάτι πρέπει να γίνει γρήγορα με αυτά τα παιδιά. Είμαι στη διάθεση της προέδρου της Εταιρείας για να συμβάλουμε ως Νομαρχία σε ο,τιδήποτε χρειαστεί, για να μπορέσουν τα παιδιά να βγουν από την αβεβαιότητα», δήλωσε η κ. Βουβαλούδη, η οποία επιδιώκει τις τελευταίες ημέρες να συναντηθεί με την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Βόλου, Εισαγγελέα Βόλου Νίκη Μπόλλη.

Το σκηνικό για το πότε θα κλείσει η Στέγη και πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί μέχρι την επαναλειτουργία της δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Το πρόβλημα ξεκινά από τη μη έγκριση για την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Η καθυστέρηση να τακτοποιηθεί το θέμα έγκειται, όπως ενημέρωνε η κ. Μπόλλη, στην αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.

Με επιστολή της έχει ενημερώσει το υπουργείο για τη μεγάλη κοινωνική αναστάτωση που δημιουργεί η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Στέγης και διαβεβαίωνε ότι έχει προχωρήσει σε κάθε ενέργεια για το καλύτερο των παιδιών.

Ενημέρωνε ακόμη ότι έχει υποβληθεί αίτημα στο Ορφανοτροφείο να φιλοξενήσει τα παιδιά, χωρίς όμως ακόμη να έχει δοθεί απάντηση.

Η Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου είναι ιδιοκτησία της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Βόλου και λειτουργεί από τις 3 Σεπτεμβρίου 2001. Σκοπό έχει εκτός από τη δωρεάν διαμονή και διατροφή των παιδιών να παράσχει τη δυνατότητα της ψυχοκοινωνικής τους υποστήριξης και της αντιμετώπισης γενικά των προβλημάτων τους.

Η Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων προσφέρει στα παιδιά που φιλοξενεί δωρεάν διαμονή, διατροφή, ένδυση, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, μεριμνά για την αγωγή, την εκπαίδευση ή την επαγγελματική τους κατάρτισης, προωθεί τη συμμετοχή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους (λ.χ. μαθήματα αγγλικών, Η/Υ, μουσικής, κεραμικής, γυμναστικής, κ.λ.π.), επιδιώκει την ηθική, ψυχολογική και κοινωνική τους ένταξη, αναπτύσσει επιπλέον εποπτευόμενο εθελοντικό δυναμικό, χρησιμοποιώντας έμπειρους επαγγελματίες για εφαρμογή και διεύρυνση του κοινωνικού της έργου.

Βάσω Σαμακοβλή

Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
ΜΑΓΝΗΤΗΣ

Μέσα σε 17 μήνες δολοφονήθηκαν 35 γυναίκες

Σπάσε τη σιωπή»
 «Το να μιλήσεις δεν είναι ντροπή. 
Η βία είναι ντροπή»
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν στην Ελλάδα η ενδοοικογενειακή βία και η βία κατά των ανηλίκων, όπως και το trafficking.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε χθες, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η γενική γραμματέας Ισότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης κυρία Μαρία Στρατηγάκη, τους τελευταίους 17 μήνες 35 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους ή τους συζύγους τους. Επίσης, μέσα στους εννέα πρώτους μήνες του 2009 στα δύο συμβουλευτικά κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά διεξήχθησαν 657 ραντεβού και έγιναν 1.661 τηλεφωνήματα από κακοποιημένες γυναίκες που ζήτησαν ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική βοήθεια.
Παράλληλα, ο υπουργός και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ.κ. Χάρης Καστανίδης και ΑπόστολοςΚατσιφάρας ανακοίνωσαν το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της βίας των γυναικών, των παιδιών, αλλά και κατά του trafficking.
Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά αντίθετα έχουν αυξηθεί, προσθέτοντας ότι παρά τα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα.

Οι τρεις βασικοί άξονες του σχεδίου δράσης κατά της βίας των γυναικών που εξήγγειλε ο Καστανίδης είναι:
  • Η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της βίας και του trafficking.
  • Η εγκατάσταση μόνιμου δικτύου δομών σε όλη την επικράτεια για την προστασία των γυναικών με συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες γυναικών κτλ.
  • Η λειτουργία μηχανισμού εποπτείας και συντονισμού των κρατικών δράσεων και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα της προστασίας των γυναικών.
Από την πλευρά του ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής, σωματικής και ψυχολογικής βίας, καθώς και της εμπορίας και διαχείρισης γυναικών (trafficking), και κάλεσε τις κακοποιημένες γυναίκες και την κοινωνία, που πολλές φορές γνωρίζει αλλά σιωπά, «να σπάσει τη σιωπή».

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki