Monday 5 July 2021

Σοβαρότατες οι επιπτώσεις του "ξύλου" στα παιδιά

Σοκαριστικές οι επιπτώσεις του ξύλου στα παιδιά από τους γονείς, για να πειθαρχήσουν
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα 69 μελετών σε ολόκληρο τον κόσμο για τη σωματική τιμωρία των παιδιών.
Η σωματική τιμωρία ενός παιδιού, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσει τη συμπεριφορά του, αλλά ενδέχεται να βλάψει την ανάπτυξη και την ευημερία του.
Σύμφωνα με μια αξιολόγηση των αποτελεσμάτων 69 μελετών από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Κολομβία, την Ιαπωνία, την Ελβετία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό Lancet, το αποτέλεσμα είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που (υποτίθεται ότι) προσδοκούν όσοι γονείς χτυπούν τα παιδιά τους.
«Οι περισσότεροι γονείς χτυπούν τα παιδιά τους επειδή πιστεύουν ότι θα βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους. Δυστυχώς για τους γονείς, η έρευνά μας βρήκε σαφή και πειστικά στοιχεία ότι η σωματική τιμωρία δεν βελτιώνει τη συμπεριφορά των παιδιών, αλλά αντίθετα την κάνει χειρότερη», 
κατέστησε σαφές η συγγραφέας της έκθεσης και καθηγήτρια ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών επιστήμων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, Elizabeth Gershoff.

Σημειώνεται ότι για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος του ξύλου, όπως και άλλων σωματικών τιμωριών που οι γονείς ενδέχεται να επιλέξουν για να πειθαρχήσουν ένα παιδί, αποκλείστηκαν λεκτικές και «σοβαρές» μορφές σωματικής τιμωρίας που παραπέμπουν σε κακοποίηση.
Και μπορεί κάποια από τα αποτελέσματα ορισμένων μελετών να ήταν ανάμεικτα, παρουσιάζοντας και θετικές επιπτώσεις, ωστόσο στην πλειονότητά τους έδειξαν σημαντική αρνητική επίδραση με διάφορους τρόπους.
Αυτό που έδειξαν οι περισσότερες μελέτες ήταν ότι το ξύλο σε παιδιά, προκάλεσε περισσότερες και εντονότερες προβληματικές συμπεριφορές με την πάροδο του χρόνου, όπως και «αυξημένη επιθετικότητα, αυξημένη αντικοινωνική συμπεριφορά και αυξημένη διαταραχή συμπεριφοράς στο σχολείο», ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή ή την εθνικότητα.

Μια μελέτη μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε στην Κολομβία στη Νότια Αμερική, διαπίστωσε ότι τα μικρά παιδιά που δέχθηκαν σωματική τιμωρία απέκτησαν «λιγότερες γνωστικές ικανότητες» από τα υπόλοιπα, οι γονείς των οποίων επέλεξαν διαφορετικό μονοπάτι πειθαρχίας.
Επτά, δε, από τις μελέτες που έβαλαν στη ζυγαριά τη συχνότητα της σωματικής τιμωρίας και την αρνητική συμπεριφορά ενός παιδιού με την πάροδο του χρόνου έδειξαν ότι, όταν το ξύλο αυξήθηκε με συχνότητα, το ίδιο έκανε και η πιθανότητα πρόβλεψης χειρότερων αποτελεσμάτων στη συμπεριφορά του παιδιού.

Ένα άλλο αποτέλεσμα των ερευνών
που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν είναι πως η σωματική τιμωρία αύξησε τον κίνδυνο τα παιδιά να πέσουν θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης που θα σήμαινε συναγερμό στις υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων.
Τέλος, τέσσερις στις πέντε μελέτες έδειξαν ότι όσο «ζεστή» και καλή ανατροφή έχει ένα παιδί από τους γονείς του, αυτό δεν μειώνει τα αρνητικά αποτελέσματα της σωματικής τιμωρίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη UNICEF, από το 2017, περίπου το 63% των παιδιών μεταξύ 2 και 4 ετών -ή περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά- ζουν σε χώρες στις οποίες δεν υπάρχουν νομικές κυρώσεις για τη σωματική τιμωρία τους, με αποτέλεσμα να τιμωρούνται συχνά από αυτούς που έχουν την επιμέλειά τους.

Και στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ θεωρείται νόμιμο για έναν γονέα να χτυπά τα παιδιά του…
Οι παιδίατροι προτείνουν στους ενήλικες που φροντίζουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν «υγιείς μορφές πειθαρχίας», όπως είναι η θετική ενίσχυση κατάλληλων συμπεριφορών, αλλά και ο καθορισμός ορίων και προσδοκιών.
«Οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να χτυπούν το παιδί τους και να χρησιμοποιούν λεκτικές προσβολές που θα το ταπεινώσουν ή θα το ντροπιάσουν», 
δήλωσε ο Sege από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής σχετικά με τη σωματική τιμωρία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 62 χώρες έχουν απαγορεύσει τη σωματική τιμωρία των παιδιών, ενώ άλλες 27 δεσμεύονται να το πράξουν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Εταιρική Σχέση για τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών.
Παρά ωστόσο την πρόοδο αυτή, «μόνο το 13% των παιδιών του κόσμου προστατεύονται πλήρως από τον νόμο από κάθε σωματική τιμωρία», την ίδια ώρα που 31 χώρες εξακολουθούν να επιτρέπουν το μαστίγωμα ως ποινή για αδικήματα που διαπράττονται από ανηλίκους.
«Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα στην ελευθερία και την προστασία από σωματική τιμωρία και άλλες σκληρές ή ταπεινωτικές μορφές τιμωρίας», 
αναφέρεται ρητά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 2006 για τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει συμπεριλάβει την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή βίας στους «στόχους αειφόρου ανάπτυξης».
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει μια σειρά από εναλλακτικές μεθόδους πειθαρχίας, οι οποίες εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού.
«Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους αυτό που πρέπει να μάθουν τα βρέφη είναι η αγάπη», 
τονίζει ο Sege, προσθέτοντας: 
«Ενώ ανακαλύπτουν το κλάμα ή πώς να προκαλέσουν χαμό, οι γονείς θα πρέπει να αποσπούν την προσοχή τους, δίνοντάς τους άλλα πράγματα να κάνουν που είναι λιγότερα ενοχλητικά ή ακόμα και να τα μετακινήσουν σε διαφορετικό μέρος. Αυτό μπορούν να κάνουν».
«Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και επιμένουν να κάνουν πράγματα που δεν θέλετε», συνέχισε, «η καλύτερη τεχνική είναι οι γονείς να αξιοποιήσουν την ανάγκη τους για προσοχή».

«Τα μικρά παιδιά λαχταρούν την προσοχή του γονέα τους, οπότε χρησιμοποιήστε το προς όφελός σας. Δώστε προσοχή στα υπέροχα πράγματα που κάνουν τα παιδιά σας και ανταμείψτε τα γι' αυτά με επαίνους. Στη συνέχεια, όταν κάνουν κάτι που δεν σας αρέσει, βάλτε τους χρονικό όριο και πάρτε την προσοχή σας από αυτά. Δουλεύει», πρόσθεσε.
Καθώς, δε, τα παιδιά μεγαλώνουν, προτείνει οι γονείς να τα αφήνουν να εξοικειωθούν με τις φυσικές συνέπειες των συμπεριφορών τους.
«Αντί να γίνετε ασπίδα, βοηθήστε τα να πάρουν το μάθημά τους, αρκεί να μην βρίσκονται σε κίνδυνο», σημειώνει.

Αλλά και οι έφηβοι πρέπει επίσης να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.
«Αφήστε τους να υποστούν τις συνέπειές τους και στη συνέχεια βοηθήστε τους να καταλάβουν πώς να τις αντιμετωπίσουν», υποστηρίζει, καταλήγοντας: 
«Είναι δύσκολο, γιατί απαιτεί, τουλάχιστον στην αρχή, ένα επίπεδο προσοχής και σκέψης για το τι κάνεις ως γονέας. Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι εύκολη. Το καλό είναι ότι τα παιδιά μας μάς συγχωρούν για τα λάθη που κάνουμε»…

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τι μπορεί να σημαίνει η λευκή γλώσσα στο παιδί

Ένα λευκό επίχρισμα στη γλώσσα ενός παιδιού μπορεί να προκληθεί από διάφορες υποκείμενες παθήσεις.

Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται εάν η λευκή γλώσσα στο παιδί είναι απλά το φυσιολογικό αποτέλεσμα από υπολείμματα τροφίμων, ή αν είναι κάτι πιο σοβαρό. Ένα απλό “σκούπισμα” της γλώσσας με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν το λευκό επίχρισμα φεύγει τόσο απλά. Αν δεν συμβεί αυτό, ή αν το σκούπισμα προκαλέσει ερεθισμό της γλώσσας, είναι πιθανό να υπάρχει κάποια λίγο πιο σοβαρή υποκείμενη αιτία για την λευκή γλώσσα.

Στοματική μόλυνση ζύμης

Είναι μια κατάσταση που προκαλεί μια λευκή επίστρωση στη γλώσσα καθώς και λευκά μπαλώματα στο εσωτερικό των χειλιών, των μάγουλων και των ούλων. Είναι πιο συχνή σε βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους, λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος. Είναι μεταδοτική, ειδικά στα παιδιά που μοιράζονται μπουκάλια ή πιπίλες. Τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από υποκείμενα νοσήματα μερικές φορές αναπτύσσουν μια μόλυνση ζύμης. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν συσκευές εισπνοών κορτικοστεροειδών για το άσθμα είναι επίσης ευαίσθητα σε τέτοια μόλυνση.

Οστρακιά

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2004 στην επιστημονική επιθεώρηση American Family Physician, ένα από τα χαρακτηριστικά της οστρακιάς είναι και η λευκή γλώσσα με ανάγλυφη επιφάνεια, σαν να έχει μικρές κουκκίδες που προεξέχουν. Θα μοιάζει με ένα λευκό επίχρισμα και οι γευστικές απολήξεις από κάτω μπορεί να είναι ελαφρώς πρησμένες. Η λευκή επίστρωση που σχετίζεται με την οστρακιά σπανίως εμφανίζεται μόνη της. Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά με οστρακιά θα εμφανίσουν επίσης και άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως πυρετό, πονόλαιμο και εξάνθημα.

“Γεωγραφική” γλώσσα

Μερικά παιδιά έχουν μια φυσιολογική μεταβολή στην εμφάνιση της γλώσσας που εμφανίζει σχέδια σαν “περιστροφικά άσπρα μπαλώματα”. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και ως “γεωγραφική γλώσσα”, επειδή μοιάζει σαν να είναι ανάγλυφη απεικόνιση περιγράμματος χωρών σε έναν χάρτη. Ένα άρθρο του 2007 στην επιστημονική επιθεώρηση American Family Physician αναφέρει ότι η συχνότητα εμφάνισης της γεωγραφικής γλώσσας να είναι μεταξύ 1% και 3% του γενικού πληθυσμού. Η αιτία της γεωγραφικής γλώσσας είναι άγνωστη και δεν έχει απολύτως καμία σοβαρή συνέπεια. Τα περίεργα σχέδια στη λευκή γλώσσα του παιδιού μπορεί να αλλάξουν μορφή με την πάροδο του χρόνου.

Ιός Κοξάκι (Coxsackie)

Είναι ένας ιός αρκετά συχνός στην παιδική ηλικία και έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί συχνά λευκές κηλίδες στη γλώσσα. Πρόκειται για πραγματικά επώδυνες εξελκώσεις που προκαλούνται από τον ιό. Αυτές οι λευκές κηλίδες στη γλώσσα διαρκούν συνήθως τρεις έως πέντε ημέρες και υποχωρούν από μόνες τους, χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση. Είναι μεταδοτική ασθένεια, οπότε τα παιδιά που έχουν τον ιό Κοξάκι θα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή και να μην μοιράζονται ποτήρια, σκεύη κλπ με άλλα παιδιά.

Πηγή: http://www.livestrong.com

iatropedia.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki