Η αλλεργία στον ήλιο είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στο φως του ήλιου.
Ο ήλιος μεταβάλλει τα κύτταρα του δέρματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει αυτά τα κύτταρα ως ξένα και αυτό προκαλεί αντιδράσεις. Αυτές μπορεί να εμφανιστούν ως εξάνθημα, φουσκάλες, ή κνίδωση (φαγούρα).
Μόνο τα άτομα με ευαισθησία στον ήλιο θα εμφανίσουν συμπτώματα. Μάλιστα, σε κάποιους η αντίδραση αυτή θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και μετά από λίγα μόνο λεπτά έκθεσης στον ήλιο.
Οι ηλιακές αλλεργίες είναι αρκετά συχνές, αν και συχνά δεν αναφέρονται, επειδή δεν τις αναγνωρίζει εύκολα ο κόσμος.
Αλλεργία στον ήλιο: Ποιοι τύποι υπάρχουν
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηλιακής αλλεργίας. Αυτοί περιλαμβάνουν:
Actinic prurigo:
Αυτή είναι μια κληρονομική εκδοχή της αλλεργίας στον ήλιο. Τα συμπτώματα είναι ισχυρότερα από άλλους τύπους και είναι συχνότερη στους πληθυσμούς των Αμερικανών ιθαγενών, αν και επηρεάζουν όλες τις φυλές, συμπεριλαμβανομένων των Καυκάσιων (ευρωπαϊκή ήπειρος). Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν στην παιδική ηλικία.
Φωτοαλλεργική αντίδραση:
Αυτός ο τύπος εμφανίζεται όταν μια χημική ουσία που εφαρμόζεται στο δέρμα αντιδρά με το φως του ήλιου. Διάφοροι τύποι φαρμάκων, καθώς και αντηλιακά, καλλυντικά και αρώματα μπορούν να προκαλέσουν μια τέτοια αντίδραση. Τα συμπτώματα μερικές φορές εμφανίζονται μετά από δύο έως τρεις ημέρες.
Polymorphyic light eruption (PMLE):
Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή αλλεργίας στον ήλιο. Εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες και συνήθως ξεκινάει στην εφηβεία ή λίγο μετά. Η PMLE εκδηλώνεται συνήθως με εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα και μπορεί να εμφανιστεί ως φουσκάλες ή κόκκινα μπαλώματα στην επιδερμίδα. Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται την άνοιξη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο.
Ηλιακή κνίδωση:
Αυτή η αλλεργία στον ήλιο είναι σπάνια και δημιουργεί κυψέλες (μικρά σπυράκια). Οι κυψέλες μπορούν να εμφανιστούν μετά από μόλις λίγα λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Επηρεάζει κυρίως τις νέες γυναίκες. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά έως το σημείο του αναφυλακτικού σοκ (μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση).
Αλλεργία στον ήλιο: Συμπτώματα
Actinic prurigo: Συνήθως παρουσιάζεται ως οζίδια στην επιδερμίδα (μικροσκοπικά σπυράκια) με πολύ έντονη φαγούρα.
PMLE και φωτοαλλεργική αντίδραση: Συνήθως θα δείτε ένα εξάνθημα που καίει ή σας προκαλεί φαγούρα και κυψέλες γεμάτες με υγρό. Το εξάνθημα παρατηρείται συχνά εντός δύο ωρών από την έκθεση στον ήλιο.
Ηλιακή κνίδωση: Οι κυψέλες εμφανίζονται σε λίγα λεπτά για άτομα με αυτή την αντίδραση. Στην αρχή μπορεί να αισθανθείτε κάψιμο και ένα αίσθημα σαν τσίμπημα. Το εξάνθημα εξασθενεί από μερικές μέρες ή εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί να σκουρύνει μετά την αντίδραση.
Η αλλεργία στον ήλιο παρατηρείται κυρίως την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Με την συνεχή έκθεση στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το δέρμα “σκληραίνει” και μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας στον ήλιο.
Ποια μέρη του σώματος επηρεάζονται περισσότερο από την αλλεργία στον ήλιο
Αν και μια αντίδραση αλλεργίας στον ήλιο μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, παρατηρείται συχνότερα σε εκείνα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο: χέρια, πόδια και σβέρκο.
Σε σοβαρές περιπτώσεις ηλιακής αλλεργίας, ακόμη και περιοχές που προστατεύονται από ρούχα ενδέχεται να επηρεαστούν.
Τι προκαλεί την αλλεργία στον ήλιο;
Η αιτία δεν είναι γνωστή ακριβώς. Ωστόσο, ορισμένες μορφές αλλεργίας στον ήλιο μπορούν να κληρονομηθούν.
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στο δέρμα. Τέτοια φάρμακα μπορεί να είναι:
Αντιβιοτικά
Αντισταμινικά
Φάρμακα χημειοθεραπείας
Καρδιακά φάρμακα
Διουρητικά
Φάρμακα για διαβήτη
Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργία στον ήλιο;
Αναζητήστε σκιά τις ώρες μεταξύ 10:00 και 16:00, δηλαδή τις ώρες μέγιστης έκθεσης στον ήλιο.
Χρησιμοποιήστε αντηλιακό, ιδιαίτερα κάποιο με δείκτη προστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο, που να είναι ευρέος φάσματος (δηλαδή να προστατεύει από UVA και UVB ακτινοβολία) και να αντέχει στο νερό.
Διατηρήστε τις πληγείσες περιοχές ενυδατωμένες για να μειώσετε κάποια από τα συμπτώματα.
Ελέγξτε τυχόν φάρμακα που χρησιμοποιείτε για να δείτε εάν προκαλούν φωτοευαισθησία.
Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να προσδιορίσετε την καλύτερη πορεία θεραπείας για τις ηλιακές αλλεργίες σας.