Thursday 19 January 2017

Μανούλες, να μας γκρινιάζετε με το παραμικρό,
για να είμαστε ήσυχοι ότι όλα λειτουργούν ρολόι.

Η γκρίνια της μαμάς που λατρεύουμε να μισούμε

«Όταν κάνεις κι εσύ παιδί, τότε θα καταλάβεις». Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει μεγαλώσει μ’ αυτή την ατάκα. 
Έλα να τα θυμηθούμε μαζί ένα-ένα.
Τότε που αργούσες να επιστρέψεις το βράδυ στο σπίτι 
κι ενώ είχες πει ότι θα ‘σαι πίσω πριν τις δώδεκα, γυρνούσες περίπου στις δύο και σε περίμενε στο μπαλκόνι απ’ τις εντεκάμισι. Ή εκείνες τις φορές με το τσουχτερό κρύο, που έβγαινες απ’ το σπίτι με το t-shirt κι άκουγες τα χιλιοειπωμένα «βάλε μπουφάν, φόρεσε ζακέτα, ρίξε ένα ρούχο πάνω σου, πάλι άρρωστος θα γυρίσεις».

Το άλλο το καλό με τις κλήσεις στο κινητό; 
Έκανες το λάθος να ξεχάσεις το κινητό στο αθόρυβο ή να αφαιρεθείς και να μην απαντήσεις στο sms της μαμάς; Και σε ποιον δε έχει συμβεί. Πιο μεγάλο τρόμο στη ζωή σου δε θα έχεις αισθανθεί, απ’ το να πιάσεις κάποια στιγμή το τηλέφωνο στα χέρια και να βρεις καμιά εικοσαριά αναπάντητες κλήσεις. Λες «πάει τώρα, καταστρεφόμαστε, έχει βγει αληθινή η προφητεία του Νοστράδαμου».

Ας μη συζητήσω για τις επικές μάχες στο σπίτι, 
που άφησες το ποτήρι πάνω στο καλό τραπεζομάντιλο χωρίς σουβέρ, που λέρωσες το κάλυμμα του καναπέ με σάλτσα, που έκαψες με τσιγάρο την κουρτίνα, που γέμισες όλο το σπίτι νερά μπαίνοντας με βρόμικα παπούτσια, που άφησες την κουζίνα Βιετνάμ στην προσπάθειά σου να μαγειρέψεις κάτι πρόχειρο, να σερβίρεις και να φας.
Πες την υπερβολική, ιδιόρρυθμη, υπερπροστατευτική, παράξενη, πες την όπως θες. Έχεις την αμέριστη συμπαράσταση και τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς όλων μας. 
Εν τω μεταξύ, δεν μπορείς και να την ανταλλάξεις κιόλας! 
Όλες ίδιες είναι, καρμπόν ένα πράγμα. Άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο πάντως στο ίδιο μοτίβο κινούνται. Άσε που πάνω στην ανταλλαγή, μπορεί να σου τύχει και καμιά χειρότερη. Τη δική σου τη μαμά την έχεις συνηθίσει τουλάχιστον, ξέρεις πώς να τη χειριστείς μέσες-άκρες.
Μεταξύ μας, δεν το θες σε καμιά περίπτωση βέβαια. Μέσα σου ξέρεις ότι δεν υπάρχει άνθρωπος άλλος πάνω στον πλανήτη που να σε νοιάζεται τόσο όσο εκείνη. 
Όλα εκείνα τα πρωινά που ξυπνούσες απ’ το άγριο χάραμα για το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τη δουλειά, ήταν πάντοτε ξύπνια πολύ πριν από σένα, να ετοιμάσει το πρωινό σου, τα καθαρά και φρεσκοσιδερωμένα σου ρούχα, το κολατσιό σου, να σε περιμένει να φύγεις και να σε φιλήσει τόσο γλυκά, λες και δε θα σε ξαναέβλεπε ποτέ.

Όλα εκείνα τα απογεύματα που διάβαζες για τις εξετάσεις σου, που είχες πάρει υπέρογκη δουλειά απ’ το γραφείο, που ήσουν τσακωμένος με την καλή σου και στα πατώματα, που είχες χωρίσει απ’ τον έρωτα της ζωής σου και έλιωνες, που ήσουν με σαράντα πυρετό στο κρεβάτι, εκείνη ήταν πάντα εκεί, δίπλα σου, άγρυπνος φρουρός, με μια τρυφερή κουβέντα, μια χρήσιμη συμβουλή, ένα ζεστό φαγητό, ένα καυτό ρόφημα, μια τεράστια αγκαλιά. 
Κι ας κατέληγε στο τέλος με το «στα ‘λεγα εγώ» ή «να την ακούς τη μανούλα».

Ακόμη κι όλα εκείνα τα βράδια που έλεγες «για ένα καφέ θα βγω, δε θ’ αργήσω» 
κι επέστρεφες τύφλα την άλλη μέρα το πρωί στο σπίτι, τότε που έριχνε καρεκλοπόδαρα από βροχή κι είχες πάρει τ’ αμάξι για μια ρομαντική βόλτα με το κορίτσι σου, όταν κυκλοφορούσες μόνη σου στο δρόμο ή έπαιρνες ταξί το ξημέρωμα για να γυρίσεις μετά τη νυχτερινή σου έξοδο, όλες εκείνες τις στιγμές η μαμά σου μπορεί να σε τρέλαινε στα μηνύματα, στα τηλέφωνα ή και στις φωνές μόλις επέστρεφες σπίτι, αλλά ξέρεις ότι δεν είχε κοιμηθεί όλο το βράδυ, περιμένοντάς σε καρτερικά, αγωνιώντας αν θα επιστρέψεις ασφαλής..
Δεν έχει σημασία λοιπόν αν είσαι δεκαπέντε, είκοσι ή τριανταπέντε. Η μαμά μας θ’ ανησυχεί και θα γκρινιάζει πάντα, δες το σαν μέρος του ευρύτερου ρόλου της, σαν έναν ακόμη τρόπο να σου δείξει το ενδιαφέρον και την αγάπη της, που φυσικά είναι αδιαμφισβήτητα. 
Τι νόημα έχει ν’ αντιδράσεις, ν’ αρπαχτείς ή να στραβώσεις μαζί της; 
Αφού στην πρώτη αναποδιά σ’ εκείνη θα τρέξεις και το ξέρεις. Μ’ ένα της βλέμμα θα σου λύσει τις έγνοιες και τα προβλήματα στο λεπτό. Την ασφάλεια ότι για τα πάντα υπάρχει λύση κι ότι όλα θα πάνε καλά, δεν μπορεί κανένας άλλος επί Γης να στην εγγυηθεί και να ‘ναι πραγματικότητα.

Μανούλες, να μας γκρινιάζετε με το παραμικρό, για να είμαστε ήσυχοι ότι όλα λειτουργούν ρολόι. Τότε σας αγαπάμε ακόμη περισσότερο.

Γράφει η Κάτια Σκίτσου

Οι υπέρ-ήρωες "σώζουν" τον πλανήτη,
αλλά ωθούν τα παιδιά στη βία

Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών, και όχι μόνο, όπως ο Batman, ο Spiderman, ο Superman και όλοι οι άλλοι, οι λεγόμενοι υπέρ-ήρωες, «ωθούν τα παιδιά στη βία» σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Abnormal Child Psychology.
Ειδικότερα, από την έρευνα, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Brigham Young της Γιούτα, διαπιστώθηκε πως οι ιστορίες των υπέρ-ηρώων επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά ωθώντας τα σε βίαιες συμπεριφορές. 
Αντίθετα τα παιδιά φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τα θετικά μηνύματα που σε πολλές περιπτώσεις περνούν μέσα από τους υπέρ-ήρωες.
Η έρευνα, διήρκεσε ένα έτος, συμμετείχαν συνολικά 240 παιδιά προσχολικής ηλικίας, των οποίων παρατηρήθηκε και αναλύθηκε η συμπεριφορά ενώ οι γονείς τους συμμετείχαν στη μελέτη παρέχοντας στους ερευνητές στοιχεία για το πόσο ασχολούνται τα παιδιά τους με τους υπέρ-ήρωες, πόσες ώρες παρακολουθούν ταινίες και πόσο ταυτίζονται με αυτούς.
Το 20% των παιδιών, που ρωτήθηκε αναφέρθηκε σε κάποια βίαια στοιχεία του υπέρ-ήρωα. «Είναι μεγάλος και δέρνει», «τα σπάει και θυμώνει», «μπορεί να διαλύσει και να καταστρέψει τα πάντα και δεν τον πειράζει επειδή είναι μεγάλος νταής », ήταν μερικές από τις απαντήσεις που έδωσαν τα παιδιά.
Σχεδόν το 75% των παιδιών επισήμαναν τις σούπερ δυνάμεις που έχουν οι υπέρ-ήρωες, οι οποίες είναι και αυτές που τους γοητεύουν. «Είναι πανίσχυρος», «μπορεί να πετάξει» κ.α. είναι μερικές από τις απαντήσεις σε αυτήν την κατηγορία
Η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μιλώντας στον Αθήνα 9.84 τόνισε ότι «τα μηνύματα που το παιδί θα εισπράξει από τηλεοπτικά προγράμματα ή ηλεκτρονικά παιχνίδια,που σημειωτέον, η πλειονότητα τους είναι γεμάτα με σκηνές βίας και ήρωες με υπεράνθρωπες ικανότητες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως: η ψυχοσύνθεση του κάθε παιδιού, η ηλικία του, η σχέση του με τους γονείς και το περιβάλλον του, το βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο των γονιών.
Όλα αυτά θα καθορίσουν ποια μηνύματα θα εισπράξουν και πως θα τα ερμηνεύσουν. Τις περισσότερες φορές το παιδί δεν μπορεί να διαχειρισθεί αυτά τα ερεθίσματα».

Συμβουλές προς τους γονείς:
Τα παιδιά κάτω των 2 ετών φυσικά απαγορεύεται να βλέπουν τηλεόραση αλλά για τα μεγαλύτερα αυτό που μπορώ να συμβουλέψω τους γονείς» σημείωσε η κ. Καππάτου, «είναι να παρακολουθούν μαζί με το παιδί τους αυτά τα προγράμματα έτσι ώστε να μπορούν να τα βοηθήσουν να διαχειριστούν όλα αυτά τα μηνύματα και να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή ηλεκτρονικών παιχνιδιών λαμβάνοντας υπ’όψιν όχι μόνο την ηλικία που αναγράφεται στη συσκευασία αλλά και τον χαρακτήρα του παιδιού τους»
Καλλιόπη Ασλανίδου

Δυο πολύ δυσάρεστες ειδήσεις :(((
1. Νεκρό βρέφος 6 μηνών μετά από καβγά των γονιών του
2. Γονείς κακοποίησαν βρέφος 50 ημερών

1. Νεκρό βρέφος 6 μηνών μετά από καβγά των γονιών του 

Ενώ η 30χρονη μητέρα κρατούσε στην αγκαλιά της το μόλις 6 μηνών αγοράκι, ο 52χρονος πατέρας την χτύπησε με αποτέλεσμα το παιδί να τραυματιστεί σοβαρά.
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών κατέληξε στα τραύματά του
😌😌😌

Σοκ έχει προκαλέσει σε ολόκληρη την Κρήτη ο θάνατος ενός βρέφους, μόλις 6 μηνών, το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας στην περιοχή της Σητείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν το βράδυ της Τετάρτης, όταν ένας 52χρονος λογομάχησε με την 30χρονη σύζυγο του.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν και ο θερμόαιμος 52χρονος χτύπησε την 32χρονη.
Εκείνη την ώρα όμως η μητέρα κρατούσε στην αγκαλιά της το μόλις 6 μηνών βρέφος της οικογένειας, με αποτέλεσμα το άτυχο αγοράκι να τραυματιστεί σοβαρά.
Άμεσα το μωρό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Σητείας, όπου λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο ΠΑΓΝΗ.
Οι γιατροί του νοσοκομείου κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά δεν κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή το άτυχο μωράκι.
Το αγοράκι υπέκυψε τελικά στα τραύματα του σήμερα το πρωί, καθώς έφερε κατάγματα στη σπονδυλική στήλη και ακατάσχετη εγκεφαλική αιμορραγία.
Οι αρχές εξετάζουν τι ακριβώς συνέβη στο σπίτι της οικογένειας το βράδυ της Τετάρτης με την τραγική αυτή κατάληξη.

😌😌😌
2. Σοκ στην Κρήτη: Γονείς κακοποίησαν βρέφος 50 ημερών

Την κακοποίηση επιβεβαίωσε ιατροδικαστής.
Κατά πληροφορίες και οι δύο αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα
😌😌😌

Μια περίεργη υπόθεση παιδικής κακοποίησης με θύμα ένα βρέφος 50 ημερών εξετάζουν τις τελευταίες ώρες οι αστυνομικές αρχές στην Κρήτη. 
Όλα ξεκίνησαν όταν το βρέφος εισήχθη σε παιδιατρική κλινική για ένα απλό κρυολόγημα το απόγευμα του Σαββάτου.
Κατά την εξέταση, όμως, σύμφωνα με το neatv.gr οι γιατροί διαπίστωσαν σημάδια στο κορμάκι του μικρού κοριτσιού.
Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ο ιατροδικαστής Χανίων Σταμάτης Μπελιβάνης, ο οποίος διαπίστωσε ότι το βρέφος έφερε εκδορές σε διάφορα σημεία του σώματος του. 
Κατά πληροφορίες του neatv.gr τόσο ο 23χρονος πατέρας της μικρής όσο και η μητέρα της αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και γι' αυτό κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία τους σε ψυχιατρική κλινική. 
Ο πατερας του βρέφους, μάλιστα, συμφωνα με πληροφορίες ομολόγησε την πράξη του και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.

Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος:
«Να υποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, μετά την εισβολή των Χρυσαυγιτών στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου και τον προπηλακισμό δασκάλων.

Αφορμή στάθηκε η φοίτηση προσφυγόπουλων από τη δομή φιλοξενίας Σχιστού στο σχολείο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καλούμε τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να υποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου. Τους καλούμε να απομονώσουν και να αποδοκιμάσουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που στοχοποιούν τα παιδιά και τις κυνηγημένες οικογένειές τους.

Με θλίψη παρακολουθούμε ανήλικα προσφυγόπουλα να στοχοποιούνται ως φταίχτες των προβλημάτων μας, ξεχνώντας ότι είναι κατατρεγμένα ανήλικα παιδιά, που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους χάνοντας οικογένεια, σπίτι - πατρίδα, λόγω των πολέμων που διεξάγονται. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών που δεν θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει φυσιολογικά, να μορφωθεί, να μεγαλώσει όπως πρέπει. Δεν χάνουμε ποτέ από τη μνήμη μας τα μάτια των παιδιών που γλιτώνουν από τον πόλεμο, δεν ξεχνάμε τον Αϊλάν και όλα τα άλλα παιδιά που "χάθηκαν" στις θάλασσες.

Ξέρουμε καλά ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν ήρθαν στην Ελλάδα για τουρισμό και αναψυχή. Φεύγουν από τις χώρες τους, ψάχνοντας να βρουν ένα καλύτερο αύριο, να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Όσοι καταφέρουν να σωθούν από τις βόμβες, από τις κακουχίες, από τους δουλεμπόρους, από τα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου, περνάνε στη χώρα μας, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο γι' αυτούς, αλλά κυρίως για τα παιδιά τους. Στην Ευρώπη βλέπουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και εκεί προσπαθούν να φτάσουν.

Δεν ξεχνάμε ότι οι γειτονιές του Πειραιά είναι προσφυγομάνες,
ότι ο Πειραιάς και οι γύρω δήμοι γιγαντώθηκαν όταν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρασία και τον Πόντο ήρθαν εδώ κυνηγημένοι, εξαιτίας του πολέμου, η ονομασία της περιοχής -Νέο Ικόνιο- το επιβεβαιώνει.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων, που εκπροσωπεί εκατοντάδες γονείς του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος, πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα ώστε να εκφραστεί και να δυναμώσει η αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες. Η ανταπόκριση των γονιών ήταν πραγματικά συγκινητική με τη συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων και παιχνιδιών. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων, ταυτόχρονα με την έμπρακτη αλληλεγγύη, διεκδικεί άμεσα μέτρα που αφορούν το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα μας.

Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία που θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να πληρούνται όλα τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις κλπ. Επίσης να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η ασφαλής μεταφορά των μαθητών και η σίτισή τους.

Καλούμε τους γονείς να μην αποπροσανατολιστούν από ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που βάζουν στο στόχαστρο μικρά παιδιά και κυνηγημένους ανθρώπους, αθωώνοντας τον ένοχο για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά και για τη ζωή μας σήμερα. Στα σχολεία μας και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Απομονώνουμε κάθε τέτοια φωνή που θα ακουστεί. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο.

Αντίπαλός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους, αντίπαλός μας είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που δημιουργούν πολέμους με θύματα τους λαούς».

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki