Wednesday 30 September 2020

Δισεκατομμυριούχος τελειώνει όλη την περιουσία του μετά από 38 χρόνια μυστικών δωρεών

Το 1982, ένας πλούσιος επιχειρηματίας ίδρυσε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα. Ο στόχος του ήταν να δώσει κρυφά ολόκληρη την περιουσία του. Τώρα, 38 χρόνια αργότερα, πέτυχε το στόχο του σε ηλικία 89 ετών.
Ο δισεκατομμυριούχος Τσακ Φενέι πέτυχε τον στόχο του να δώσει όλη την περιουσία του μετά από 38 χρόνια μυστικών δωρεών.

Έχτισε μία περιουσία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της ζωής του, επενδύοντας σε επιχειρήσεις αφορολόγητων αγορών (duty free).

Ο Ιρλανδο-Αμερικανός είναι γνωστός για την λιτότητα και ταπεινότητα του. Παρά τον πλούτο του, δεν διαθέτει αυτοκίνητο. Νοικιάζει ένα μικρό διαμέρισμα, πετά οικονομική θέση και διαθέτει μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια.

Ο συνιδρυτής του Duty-Free Shoppers Group κατάφερε να κρατήσει τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες κρυφές από το κοινό για 15 χρόνια, έως ότου η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε στο κοινό το 1997 όταν πούλησε τις μετοχές του στην εταιρεία.

Αυτή την εβδομάδα, το ίδρυμα του Τσακ Φενέι, "The Atlantic Philanthropies", έμεινε (επιτέλους) χωρίς χρήματα, χαροποιώντας ιδιαίτερα τον ιδρυτή του.

Εξηγώντας τι οδήγησε στη γενναιοδωρία του, είπε ότι "Ο πλούτος φέρει ευθύνη. Οι [πλούσιοι] άνθρωποι πρέπει να αισθανθούν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα περιουσιακά τους στοιχεία για να βελτιώσουν τη ζωή των συνανθρώπων τους, εναλλακτικά δημιουργούν δυσάρεστα προβλήματα για τις μελλοντικές γενιές".

Ο Τσακ Φενέι έχει δωρίσει 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μόνο στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, όπου σπούδασε δωρεάν, τιμητικά για την υπηρεσία του στην Πολεμική Αεροπορία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.

Έχει επίσης δωρίσει 870 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπου βοήθησε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου του Λίμερικ, σύμφωνα με πληροφορίες του Good News Network.

Εκτός από τον άμεσο οικονομικό της αντίκτυπο, οι φιλανθρωπικές ενέργειες του επιχειρηματία ενέπνευσαν τον Μπιλ Γκέιτς και τον Γουόρεν Μπάφετ να δημιουργήσουν το «Giving Pledge» για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ουσιαστικά, όσοι αναλαμβάνουν οικειοθελώς αυτή την δέσμευση, οφείλουν να δώσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους στη φιλανθρωπία.

Εκφράζοντας τον θαυμασμό του για αυτό που έχει επιτύχει ο φίλος του, ο Μπάφετ είπε ότι ο Φενέι είναι "ο ήρωάς μου και ο ήρωας του Μπιλ Γκέιτς - πρέπει να είναι ήρωας όλων".

Δείτε την ενδιαφέρουσα ζωή του, όπως την διηγείται ο ίδιος:

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Όταν το παιδί εμφανίζει παρενέργειες από φάρμακα

Ορισμένα παιδιά εμφανίζουν ανεπιθύμητες παρενέργειες κατά τη διάρκεια της φαρμακοθεραπείας ή μετά τη λήξη της. 
Οι περισσότερες αντιδράσεις συνδέονται με το ίδιο το φάρμακο. Ελάχιστες αντιδράσεις είναι συνέπεια αλλεργικής αντίδρασης. 
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δεν πρέπει να θεωρούμε αλλεργικές όλες τις αντιδράσεις στα φάρμακα. 
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί εμφανίζει μια μη αλλεργική αντίδραση σε ένα φάρμακο. 
Το παιδί μπορεί να έλαβε μεγαλύτερη δοσολογία ή να έλαβε ταυτόχρονα δύο φάρμακα των οποίων η συγχορήγηση δεν ενδείκνυται.
Ορισμένα φάρμακα έχουν όντως ανεπιθύμητες παρενέργειες. Για παράδειγμα, ορισμένα αντιισταμινικά μπορεί να βελτιώνουν τα αλλεργικά συμπτώματα, αλλά προκαλούν υπνηλία
Μερικά παιδιά γεννιούνται με ενζυματικές ανεπάρκειες, που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αντιδρά στα φάρμακα.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι μερικές φορές τα παιδιά αναπτύσσουν συμπτώματα μιας άλλης πάθησης ενώ λαμβάνουν ένα φάρμακο και τα συμπτώματα αποδίδονται εσφαλμένα στο φάρμακο. 
Σύνηθες παράδειγμα είναι η περίπτωση του παιδιού που λαμβάνει αντιβιοτικά για μια ιογενή λοίμωξη η οποία προκαλεί εξάνθημα.
Ορισμένες φορές πιστεύεται εσφαλμένα ότι το εξάνθημα οφείλεται στο αντιβιοτικό. Έπειτα, το παιδί κρίνεται αλλεργικό στο αντιβιοτικό και χάνει την ευκαιρία να λάβει αυτό το φάρμακο στο μέλλον, σε μια περίσταση στην οποία ενδεχομένως θα το χρειάζεται απαραιτήτως. 

Τα συνηθέστερα φάρμακα που προκαλούν αλλεργικές ή ανοσολογικές αντιδράσεις είναι τα αντιβιοτικά (αυτά που ενδείκνυνται για τις βακτηριακές λοιμώξεις) και τα αντισπασμωδικά (αυτά που χορηγούνται για τους επιληπτικούς σπασμούς). 
Αν το παιδί είναι αλλεργικό στην πενικιλίνη, κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στα αντιβιοτικά μιας διαφορετικής αλλά σχετικής κατηγορίας (κεφαλοσπορίνες). 
Αν είστε αλλεργικοί στα αντιβιοτικά, το παιδί σας έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι επίσης αλλεργικό στα αντιβιοτικά.

Πώς εκδηλώνεται η αντίδραση σε ένα φάρμακο;

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι το εξάνθημα. Μπορεί να εμφανιστούν διάφοροι τύποι εξανθημάτων. Συχνά, το εξάνθημα έχει ακαθόριστο περίγραμμα και μη ειδικά γνωρίσματα. Αυτά τα εξανθήματα διακρίνονται δύσκολα από εκείνα που εμφανίζονται σε πολλές ιογενείς λοιμώξεις. Μερικές φορές, ωστόσο, το εξάνθημα είναι πολύ χαρακτηριστικό.

Ένα παράδειγμα χαρακτηριστικού εξανθήματος είναι η κνίδωση. 
Οι πομφοί της κνίδωσης είναι περιγεγραμμένα, ερυθρωπά κι επηρμένα εξανθήματα διαφόρων μεγεθών, συνήθως ιδιαίτερα κνησμώδη. 
Ένα άλλο χαρακτηριστικό εξάνθημα είναι αυτό που εμφανίζεται με επηρμένο, ερυθρωπό εξωτερικό δακτύλιο, ανοιχτόχρωμο εσωτερικό δακτύλιο και σκούρο κυανέρυθρο κέντρο. 
Λιγότερο συνήθεις επιδράσεις είναι οι διαταραχές στις τιμές του αίματος, η αρνητική επίδραση στα νεφρά, τους πνεύμονες και το συκώτι, αλλά και ο πυρετός. Η πιο επικίνδυνη αντίδραση είναι η αναφυλαξία.

ourlife.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς θα μάθει να βουρτσίζει τα δόντια του το παιδί;

Οι σωστές βάσεις για την στοματική υγιεινή των παιδιών

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να φροντίζετε τα δόντια του παιδιού, θέτοντας τις σωστές βάσεις για την στοματική του υγιεινή.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την American Dental Association (ADA), μπορείτε να αρχίσετε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού μόλις βγει το πρώτο του δοντάκι.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθει να φροντίζει από νωρίς τα δόντια του, ενσωματώνοντάς το στην καθημερινή πρωινή όπως και βραδινή ρουτίνα.

Οι βασικότεροι τρόποι για να το βοηθήσετε, περιλαμβάνουν:

Δείξτε τον σωστό τρόπο

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δείξετε στο παιδί το σωστό τρόπο για να πλένει τα δόντια του. Στα πλαίσια αυτού μπορείτε να αφήσετε το παιδί να σας βλέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας, ώστε να μπορούν να δουν πώς τα καθαρίζετε. 
Δείξτε τους πώς μπορούν να καθαρίσουν προσεκτικά και απαλά όλες τις περιοχές.

Για να τα ενθαρρύνετε είναι εξίσου σημαντικό να σας βλέπουν να πλένετε τα δόντια τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το πρωί μόλις σηκωθείτε και το βράδυ πριν ξαπλώσετε για να κοιμηθείτε. 

Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι το βούρτσισμα αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ρουτίνας, που συμβάλλει στην συνολική εικόνα της υγείας του.

Κάντε το διασκεδαστικό

Θα ήταν καλό να μην προσπαθήσετε να «τρομάξετε» το παιδί για να βουρτσίσει τα δόντια του αλλά να έχετε υπομονή γιατί μπορεί αρχικά να μην ακούει τις συμβουλές και τις προτροπές σας. 
Δεν θέλετε να προκαλέσετε αισθήματα φόβου ή ανησυχίας, καθώς είναι πολύ πιθανό να συσχετίσει αυτά τα αρνητικά συναισθήματα με την εμπειρία, γεγονός που θα το κάνει να θέλει να την αποφύγει ακόμα περισσότερο.

Αντ’αυτού δοκιμάστε να του δείξετε πώς γίνεται και κάντε το με διασκεδαστικό τρόπο. 
Αφήστε τον να παρακολουθήσει κινούμενα σχέδια που μιλάνε για τη φροντίδα των δοντιών και μετά δοκιμάστε να τραγουδήσετε ή να χορέψετε πριν πλύνετε μαζί τα δόντια σας.

Γίνετε δημιουργικοί και σκεφτείτε τρόπους που τον κάνουν να ανυπομονεί να βουρτσίζει τα δόντια του, καθώς έτσι θα γίνει πιο εύκολο τόσο για εκείνο όσο και για εσάς.

in.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki