Saturday 24 April 2010

Τούρκοι διανοούμενοι και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διοργανώνουν διαδηλώσεις για τη μνήμη των Αρμενίων που φονεύτηκαν την περίοδο 1915-1917

Διαδηλώσεις μνήμης στην Κωνσταντινούπολη
για τη γενοκτονία των Αρμενίων 

Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και Τούρκοι διανοούμενοι οργανώνουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη σειρά διαδηλώσεων για να τιμήσουν τη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάσθηκαν κατά την περίοδο 1915-1917, των πρώτων τέτοιων δημοσίων εκδηλώσεων στη χώρα που απορρίπτει τη θέση της γενοκτονίας. .
Η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κωνσταντινούπολης οργανώνει το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Χαϊντάρπασά, στην ασιατική πλευρά της πόλης, από όπου αναχώρησε οι πρώτες φάλαγγες εκτοπιζομένων Αρμενίων, για να πουν «ποτέ πια», με την ευκαιρία της 95ης επετείου της αρμενικής γενοκτονίας στην οθωμανική αυτοκρατορία κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Διαδήλωση θα οργανωθεί επίσης στην πλατεία του Τακσίμ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Οι διοργανωτές καλούν όλους όσοι συναισθάνονται αυτήν τη «μεγάλη οδύνη» να συμμετάσχουν, σιωπηλοί και ντυμένοι στα μαύρα.

Armenian Genocide: Never Forget
Διανοούμενοι, συγγραφείς και καλλιτέχνες θα συγκεντρωθούν στο νευραλγικό αυτό κέντρο της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης. Σε δελτίο που διένειμαν οι διοργανωτές γράφουν; «Αυτή η οδύνη είναι δική μας οδύνη και τη ζούμε όλοι. Αυτός ο πόνος είναι ο δικός μας. Αυτό το πένθος ανήκει σε όλους μας».
«Στις 24 Απριλίου 1915, οι Αρμένιοι άρχισαν να εκδιώκονται. Τους χάσαμε... όσο για τη μεγάλη καταστροφή (medz yeghern, στα αρμενικά) που βαραίνει στη συνείδησή μας, είναι εκεί με όλο το βάρος της», δηλώνουν οι υπογράφοντες το κείμενο, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον όρο «γενοκτονία» .
«Η πρωτοβουλία μας δεν αποτελεί επανάσταση, αλλά είναι η συνεισφορά μας ώστε οι Τούρκοι να έλθουν επιτέλους αντιμέτωποι με την ιστορία τους», δήλωσε ο Τσενγκίς Αλγάν, ένας από τους διοργανωτές.

"Μικροί" ζωγράφοι με μεγάλες ανησυχίες

Από τον Πλανήτη Γη, από το Σπίτι μας, ένα σπίτι που -όπως φαίνεται- δεν το φροντίζουμε, από εκεί πηγάζει η ανησυχία και η έμπνευση των παιδιών που συμμετέχουν στη Διεθνή Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής, στη Θεσσαλονίκη.
“Με αφορμή κάτι που είδα σ' ένα περιοδικό για την τρύπα του όζοντος, σκέφτηκα να ζωγραφίσω τη γη σπασμένη και ένα κοριτσάκι από πάνω της να κλαίει”, μας λέει η Άννα Φαριούχ, μαθήτρια της Β' Τάξης στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων.
“Τα πεταμένα μπουκάλια και γυαλιά που συχνά προκαλούν φωτιές με οδήγησαν να φτιάξω τη ζωγραφιά με το μπουκάλι που εκρήγνυται τρομαγμένο. Ανησυχώ τρομερά για το περιβάλλον. Στο σπίτι κάνω ανακύκλωση και μαλώνω την υπόλοιπη οικογένεια για να ακολουθήσει κι αυτή”,
προσθέτει η συμμαθήτριά της Χρύσα Τριανταφύλλου.

Ακόμα εντονότεροι φόβοι φαίνονται στα λόγια της Χριστίνας Καπετάνιου, επίσης μαθήτριας στην ίδια τάξη του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου. “Σε μια εκδρομή με τους γονείς μου είδα κομμένα δέντρα και μου δόθηκε η εντύπωση ότι θέλουμε να “φάμε” τη φύση, να την εγκλωβίσουμε και να την καταστρέψουμε. Μέσα από το διαγωνισμό μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω κάτι, να μιλήσω. Αλλά δυστυχώς βλέπω μόνο λόγια”.

Με τη συμμετοχή μαθητών ηλικίας 6-15 ετών από συνολικά 33 χώρες, οι μικροί ζωγράφοι βρήκαν βήμα για να εκφράσουν τους φόβους, τις ανησυχίες, την ελπίδα και την αγάπη τους για το περιβάλλον.  
“Αυτό που παρατηρούμε σε θέματα περιβάλλοντος είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός των παιδιών”, δηλώνει η κ. Αναστασία Κυπριανού, καθηγήτρια εικαστικών στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων. Και πράγματι, τα έργα των μαθητριών της Β' τάξης που εμφανίζονται στην έκθεση λένε πολλά για το πώς βλέπουν την σημερινή κατάσταση στον πλανήτη.
Η εναλλαγή αγωνίας και αγάπης για τη φύση είναι παγκόσμια κοινό θέμα. Από τη Ρουμανία ως τον Λίβανο και από την Τουρκία ως την Κίνα, τα παιδιά όλου του “πλανητικού χωριού” φαίνεται ότι μοιράζονται ένα πράγμα: αγαπούν και χαίρονται τη φύση, αλλά ταυτόχρονα στέλνουν και το δικό τους σήμα κινδύνου.  
“Οι εκδρομές που οργανώνει το σχολείο σε δάση, οι δενδροφυτεύσεις και άλλα δρώμενα σχετικά με το περιβάλλον συναντούν μεγάλη απήχηση μεταξύ των μαθητών”, παρατηρεί η κ. Κυπριανού.
Απ' ό,τι φαίνεται πάντως, δεν χάθηκαν όλα. “Ανησυχώ, αλλά και αισιοδοξώ. Βλέπω ότι υπάρχουν ακόμα όμορφα μέρη στον κόσμο, αλλά φοβάμαι πολύ για το μέλλον”, καταλήγει η Χριστίνα. Ποιος ξέρει; Μπορεί η αγωνία των παιδιών να οδηγήσει στην αφύπνιση μερικών, έστω, συνειδήσεων.
Η διεθνής έκθεση ζωγραφικής “Ο Πλανήτης Γη, το Σπίτι μας” διοργανώνεται στα πλαίσια των “Ημερών Έκφρασης και Δημιουργίας 2010” των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Φιλοξενείται στο Περίπτερο 1 στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαΐου. 

Ώρες λειτουργίας 09:00-14:00 και 17:00-21:00. Παράλληλα με την έκθεση διοργανώνονται καθημερινά εκδηλώσεις διαφόρων φορέων, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις κ.α. Διοργανώνονται επισκέψεις και συμμετοχές σχολείων κατόπιν συνεννόησης. 
Τηλ. Επικοινωνίας 2310 291720.

Οι μαθητές αφήνουν μετεξεταστέους τους καθηγητές τους

Τους καθηγητές τους στο «θρανίο» βάζουν οι μαθητές και τους ζητούν:
  • Περισσότερη συζήτηση στην τάξη. 
  • Σεβασμό στην προσωπικότητά τους και στα μαθητικά τους συμβούλια. 
  • Χρήση των νέων τεχνολογιών στο μάθημα. 
  • Η αξιολόγησή τους να αφορά τις επιδόσεις τους και να μην επηρεάζεται από άλλες παραμέτρους. 
  • Να μην υπάρχει προκατάληψη απέναντί τους με κριτήρια όπως η εμφάνιση, η κατάθεση της γνώμης τους κ.ά.
Μόνο λίγοι καθηγητές είναι έτοιμοι για τις νέες διδακτικές προκλήσεις θεωρεί το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών
Αυτό είναι το «προφίλ» των εκπαιδευτικών όπως το σκιαγραφούν και θα το ήθελαν οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Καλλιθέας, σε έρευνα που διενήργησαν οι καθηγητές τους Νίκος Aναστασάτος, Ουρανία Γράψα, Ευαγγελία Ζαβέα, Λίνα Κεχαγιά, Αννα Ντόκου και Αννα-Μαρία Σιδηροπούλου.
Μάλιστα, οι μαθητές, στην ανοιχτή ερώτηση «τι θα ήθελαν από τους καθηγητές τους», σε ποσοστό 42% δήλωσαν ότι θέλουν περισσότερη συζήτηση στην τάξη και καλύτερη συμπεριφορά, το 17% λιγότερη ύλη και το 14% να γίνεται πιο ενδιαφέρον το μάθημα.
Περισσότεροι από τους μισούς μαθητές θεωρούν ότι μόνο λίγοι καθηγητές είναι έτοιμοι για τις «νέες διδακτικές προκλήσεις».
Η πλειοψηφία δηλώνει ότι οι συζητήσεις στην τάξη καλύπτουν και θέματα «εκτός του στενού πλαισίου του μαθήματος» και ότι η «αξιολόγησή τους» δεν είναι αντικειμενική. 
Πάνω από τους μισούς μαθητές θεωρούν ότι οι καθηγητές τους είναι «μεροληπτικοί» απέναντί τους και ως κύριες αιτίες για τη μεροληπτική συμπεριφορά θεωρούν τη «συμπεριφορά τους» (ζωηροί μαθητές) και τις «επιδόσεις τους» στα μαθήματα (καλοί - κακοί μαθητές). 
Περισσότεροι από τους μισούς μαθητές θεωρούν ότι οι καθηγητές «σέβονται την προσωπικότητά τους».

Γενικά συμπεράσματα
Πώς απάντησαν οι ερωτώμενοι
  • 6 στους 10 μαθητές δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που γίνεται το μάθημα και γι’ αυτό προτείνουν για τη βελτίωση της κατάστασης περισσότερη συζήτηση, λιγότερη ύλη και στις ίδιες περίπου αναλογίες τη χρήση νέων τεχνολογιών, ομαδικές εργασίες και εκπαιδευτικές επισκέψεις.
  • 7 στους 10 μαθητές δηλώνουν ότι πάνε φροντιστήριο. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι ξένες γλώσσες και τα ιδιαίτερα φροντιστήρια. Ως αιτίες για την παρακολούθηση φροντιστηρίων δηλώνουν την επιθυμία για καλύτερες επιδόσεις, τη δυσκολία των μαθημάτων και τα κακογραμμένα βιβλία.
  • 6 στους 10 μαθητές θεωρούν ότι οι καθηγητές είναι μεροληπτικοί απέναντί τους και ως κύρια αιτία της μεροληπτικής συμπεριφοράς των καθηγητών οι μαθητές θεωρούν τη γενικότερη συμπεριφορά τους, τις επιδόσεις τους στα μαθήματα, την ελευθερία της γνώμης, την εξωτερική τους εμφάνιση και την εθνικότητά τους.
  • 4 στους 10 θεωρούν ότι οι καθηγητές σέβονται τα μαθητικά τους συμβούλια, 3 στους 10 έχουν αντίθετη άποψη και 3 στους 10 δεν εκφράζουν γνώμη.
  • 3 στους 10 μαθητές πιστεύουν ότι πολλοί καθηγητές βλέπουν τη δουλειά τους ως λειτούργημα.
περισσότερα: έθνος

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ - ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ

Η μικρή μας φίλη Αντιγόνη Μπεζίνη νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και έχει ανάγκη εκτός από την αγάπη μας , από αίμα και αιμοπετάλια, που θα την βοηθήσουν στον αγώνα της.
Αίμα μπορούμε να δώσουμε σε οποιοδήποτε Δημόσιο Νοσοκομείο αναφέροντας απλά Μπεζίνη Αντιγόνη, Παίδων Αγ. Σοφία, αλλά για τα αιμοπετάλια θα πρέπει να πάμε εκεί και γι' αυτό θα πρέπει να μιλήσουμε πρώτα με το νοσοκομείο.
 

Το τηλ. είναι 210 7771811-16 και ζητάμε την αιμοδοσία για τα αιμοπετάλια.

Ημερομηνία εξακρίβωσης: 16-4-10
Ημερομηνία επανεξέτασης: 16-5-10

Η αγγελία αυτή είναι εξακριβωμένη από το HELP center

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki