Friday, 16 October 2015

Ένα ζεστό καρβέλι ψωμί

..............................
Το καρβέλι ήταν πολύ µεγάλο και µε δυσκολία το σήκωνε. Μοσχοµύριζε µάλιστα τόσο ωραία, που η µυρωδιά του σκορπίστηκε σε όλο το µοναστήρι κι έκαµε τους πατέρες να βγουν από τα κελιά τους και να αναζητήσουν από πού έρχεται αυτή η ωραία µυρωδιά του φρεσκοψηµένου ψωµιού. Με έκπληξη είδανε τότε τον Ονούφριο να βγαίνει από την εκκλησία κρατώντας το μεγάλο καρβέλι, προσπαθώντας να ισορροπήσει το βάρος πάνω στα µικρά του χέρια. Αµέσως δυο µοναχοί έτρεξαν και τον βοήθησαν να το φέρει στην τράπεζα.
.....................................

Το καρβέλι ήταν πολύ µεγάλο
και µε δυσκολία το σήκωνε.

.....................................
ολόκληρη η Ιστορία, από την Ορθόδοξη Παράδοση,

Βάσια Τριφύλλη: Ο καρκίνος, η έκτρωση, το παιδί και η μοναξιά

Η Βάσια Τριφύλλη μίλησε σε συνέντευξή της για όλα, για τον καρκίνο, την έκτρωση που έκανε αλλά και το πόσο της λείπει ένα παιδί. Ενώ δεν έκρυψε πως νιώθει απίστευτη μοναξιά.
Γιατί είπατε κάποτε ότι ο καρκίνος που αντιμετωπίσατε ήταν η τιμωρία σας;
Ήταν. Ήταν! Και ήταν γιατί δεν έκανα παιδί. Έκανα μία έκτρωση στη ζωή μου και ήταν σαν να μην έφυγε ποτέ αυτό το παιδί από μέσα μου. Μετά, όταν μπορούσα να κάνω ένα παιδί ξανά, είχα χρήματα, μπορούσα ακόμα και εξωσωματική να κάνω αν ήθελα, αλλά μου έτυχε ο καρκίνος. Ήμουν 40 ετών. Και ήταν σαν να μου είπε: «τώρα δεν μπορείς!». Και δεν έκανα.

Σας στοίχισε που δεν γίνατε μητέρα;

Μου έλειψε ένα παιδί. Ακόμα και σήμερα. Πάντα θα μου λείπει. Όχι για να πάρει τα μάτια και τη μύτη μου, ούτε για να λένε οι άλλοι: «αχ, είναι ίδια η Βασούλα!». Όχι! Πιο πολύ ήθελα ένα παιδί για να έχω την ευλογία να μοιραστώ κάτι με έναν άνθρωπο. Δεν διδάσκεται το να είσαι γονιός. Δεν το σπούδασαν πουθενά - από την πράξη, από την καθημερινότητα γίνεσαι.

Υπάρχουν στιγμές μέσα στην ημέρα που να νιώθετε μοναξιά;

Απίστευτη. Τώρα τελευταία δε, που έχω και δύο χρόνια να κάνω θέατρο, νιώθω πολλή μοναξιά. Και να σου πω κι ένα μυστικό; Δεν ξέρω αν θέλω να ξαναδουλέψω.

ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

Οι φάσεις που περνάνε όλα τα αγόρια!

Έχετε γιους; Ήρθε η ώρα να μάθετε τις 12 φάσεις που περνάνε (σχεδόν) όλα τα αγόρια.
Ξεκινάμε λοιπόν…

Η φάση «Μίκυ» 

Αυτή η φάση είναι η πιο χαριτωμένη. Το παιδί σας τρελαίνεται για τον Μίκυ και εσείς του αγοράζετε τα πάντα με αυτόν. DVD , κούπες, μπλούζες, καπέλα, πιτζάμες.

Η φάση «Σούπερ- ήρωας»

Και αυτή η φάση είναι το ίδιο χαριτωμένη γιατί του αγοράζετε σεντόνια και 4000 κουστούμια με σούπερ ήρωες.Το καμάρι σας καταφθάνει ντυμένο Spiderman και εσείς λιώνετε και το βγάζετε άλλες 4000 φωτογραφίες!

Η φάση «Lego» 

Το παιδί σας λατρεύει τα Lego και το ίδιο και εσείς. Είστε χαρούμενοι που το παιδί σας παίζει με κάτι τόσο κλασσικό, δημιουργικό και ευφάνταστο. Μετά από λίγο θα περάσει την φάση «δεν μπορώ να ενώσω τα Lego μαμά κάθε 5 λεπτά» και εσείς μετανιώνετε την ώρα και την στιγμή που του τα πήρατε.

Η φάση «δεινόσαυρος ή πειρατής» 

Αγοράζετε κάθε πλαστικό δεινόσαυρο και φιγούρα πειρατή που βρίσκετε στα καταστήματα παιχνιδιών. Θα διαβάζετε όλες τις ιστορίες με πειρατές και δεινόσαυρους για 6 συνεχόμενους μήνες τουλάχιστον.

Η φάση «Πάουερ Ρέιντζερ» 

Όσες φορές και να πείτε πως δεν θα αγοράσετε στο παιδί σας παιχνίδια με όπλα θα καταλήξετε να βλέπετε απαίσιους ήρωες στην τηλεόραση και να αγοράσετε πανάκριβα κοστούμια Πάουερ Ρέιντζερ.

Η φάση «μόλις την αμόλησα» 

Θα σας λέει κάθε φορά που την «κάνει την δουλειά» και κάθε φορά θα του φαίνεται ακόμη πιο αστείο.

Η φάση «βρεγμένα μαλλιά» 

Θα θέλει να βρέχει τα μαλλιά του τελείως κάθε πρωί. Φυσικά θα τα χτενίζει με την χτένα προς τα μπρος και θα μοιάζει σαν να βγήκε από την ταινία ο «ηλίθιος και ο πανηλίθιος.»

Η φάση «φοράω μόνο ένα είδος ρούχου και τέλος»

Θα θέλει να φοράει μόνο ποδοσφαιρικά παπούτσια και ας μην παίζει ποτέ ποδόσφαιρο ή θα θέλει να φοράει μόνο σορτσάκια ή μόνο μαύρα ρούχα και τίποτα άλλο.Φυσικά δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό όσο κι αν προσπαθείτε να του αλλάξετε γνώμη.

Η φάση «κολόνια» 

Το μόνο καλό σε αυτήν τη φάση είναι πως ξέρετε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται ο γιος σας. Απλά ακολουθείτε την μυρωδιά της κολόνιας.

Η φάση «ντους»

Ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτήν την φάση. Οπότε δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο.

Η φάση «ακουστικά»

Έχει συνέχεια τα ακουστικά στα αυτιά του που νομίζετε ότι έχουν βουλώσει τα αυτιά του και δεν βγαίνουν.

Η φάση «κανένας δεν είναι κουλ σε αυτό το σπίτι.» 

Είναι μία φάση που δυστυχώς δεν μπορείτε να αποφύγετε. Δεν θα μιλάει σε κανέναν σας για αρκετό καιρό αλλά μην ανησυχείτε, θα του κρατάνε συντροφιά τα ακουστικά του.

Ότι και να συμβεί μην στεναχωριέστε, φάση είναι θα περάσει…


babyradio.gr

Γκαλίτσιου Μαριάννα

Οι Γονείς Νάρκισσοι και τα παιδιά τους / 6 Signs You Were Raised By A Narcissist

Οι φίλοι σας θεωρούν τον μπαμπά σας, τον πιο επιτυχημένο και γοητευτικό άνθρωπο ή την μαμά σας, την γυναίκα που τα καταφέρνει πάντοτε σε όλα.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και μόνο εσείς, γνωρίζετε τι συμβαίνει πραγματικά.

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μία από τις 10 διαταραχές προσωπικότητας που περιγράφονται στο Διαγνωστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών. 

Οι νάρκισσοι έχουν την τάση να έχουν μία αίσθηση αλαζονείας και νιώθουν την ανάγκη να έχουν συνεχώς την προσοχή των γύρω τους, οι οποίοι πρέπει και να τους θαυμάζουν. Μπορεί να φαίνεται ότι έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση αλλά η στάση τους αυτή πηγάζει από το συναίσθημα της μειονεξίας που νιώθουν.
Τα παιδιά των νάρκισσων, σπάνια βρίσκονται σε θέση να αντιμετωπίσουν τους γονείς τους ή να τους ζητήσουν να αναζητήσουν βοήθεια. Μπορεί, ακόμα και να μην κατανοούν ότι κάποιος από τους γονείς τους, έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Αν και ακόμα και οι νάρκισσοι έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ο ψυχολόγος Craig Malkin και η θεραπεύτρια Wendy Behary, αναφέρουν ότι τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με έναν τέτοιο γονέα έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. 

Αυτά είναι τα έξι σημάδια
1. Γίνεστε χαλί να σας πατήσουν
Ο ναρκισσιστής γονιός θα κάνει τα πάντα προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις ανάγκες των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Τα παιδιά τους έχουν συνηθίσει να κάνουν τα πάντα για να ικανοποιούν τους άλλους. Επιπλέον, μπορεί να έχουν μεγαλώσει έχοντας στο μυαλό τους ότι οι δικές τους ανάγκες δεν είναι σημαντικές. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αφήνουν τους ανθρώπους να τους «πατούν» επειδή δεν μπορούν να κατανοήσουν τι είναι αυτό που έχουν ανάγκη, αλλά ούτε μπορούν να το εκφράσουν.
Τι μπορείτε να κάνετε: 
Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τον ναρκισσισμό, ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε τα δυσλειτουργικά μηνύματα με τα οποία έχετε μεγαλώσει και να αρχίσετε να τα «δουλεύετε».

2. Φοβάστε ότι μπορεί να είστε και εσείς νάρκισσοι

Πολλά παιδιά ανακαλύπτουν ότι ο μόνος τρόπος να αποφεύγουν την κοροϊδία και την κακοποίηση είναι να γίνουν σαν τους γονείς τους και αυτή η τακτική τους γίνεται ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τον κόσμο. Ως ενήλικες που έχουν υιοθετήσει αυτούς τους μηχανισμούς μπορεί να τα βάζουν με άλλους από τον φόβο ότι αν δεν δείξουν πρώτοι τη δύναμή τους, κάποιος θα τους καταστρέψει.
Τι μπορείτε να κάνετε: 

Αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας για να σπάσετε τον “κύκλο” αυτής της κακοποιητικής συμπεριφοράς. Ειδικά αν έχετε και εσείς οι ίδιοι παιδιά.

3. Είστε ανταγωνιστικοί (ή μισείτε) τα αδέρφια σας

Οι ναρκισσιστές έχουν πρόβλημα με το να θέτουν προσωπικά όρια και αντιμετωπίζουν τους γύρω τους ως προέκταση του εαυτού τους. Στις οικογένειες που έχουν πολλά παιδιά, ένα από αυτά μπορεί να επιλεχθεί ως εκείνο που αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά ενός νάρκισσου. Λαμβάνουν τη μεγαλύτερη προσοχή, έχουν υποστήριξη, αλλά και βιώνουν μεγάλη πίεση για να τα πάνε καλά. Ένα άλλο παιδί μπορεί να γίνει στόχος για τον γονέα, να του ρίχνει συνεχώς το φταίξιμο και να το κάνει να ντρέπεται. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση καταλήγει να γίνεται ανταγωνιστικό προς τον/την αδερφό/ή του, ακόμα και να τον/την μισεί.
Τι μπορείτε να κάνετε: 

Προσπαθήστε να έρθετε κοντά με τα αδέρφια σας και να μιλήσετε. Αν ήσασταν εσείς οι εκλεκτοί, μπορεί να μισείτε τα αδέρφια σας επειδή δεν είχαν ποτέ την ίδια πίεση με εσάς, ενώ αν δεν ήσασταν μπορεί να τα μισείτε που έπαιρναν εκείνα όλα τα μπράβο.

4. Μερικές φορές μπορεί να νιώθατε ότι ήσασταν οι σύντροφοι των γονιών σας και όχι τα παιδιά τους
Δεν αποζητούν όλοι οι νάρκισσοι να είναι το επίκεντρο της προσοχής με επιθετικό τρόπο. Μερικοί προτιμούν να παίζουν το θύμα ή να περιγράφουν τα προβλήματά τους, ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς. Μπορεί να προσπαθούν να ελέγχουν τους γύρω τους, απειλώντας ότι θα κάνουν κακό στον εαυτό τους, αν δεν γίνει το δικό τους.
Τι μπορείτε να κάνετε: 

Πάρτε τον χρόνο σας για να αναγνωρίσετε το μικρό παιδί που κρύβετε μέσα σας και αναρωτηθείτε ποιες είναι οι ανάγκες σας και αν έχουν ικανοποιηθεί. Χρησιμοποιήστε φωτογραφίες από το παρελθόν και την παιδική σας ηλικία για να εντοπίσετε τις συναισθηματικές σας ανάγκες.

5. Προσδιορίζετε την προσωπική σας αξία μόνο από τα επιτεύγματά σας
Μερικά παιδιά ναρκίσσων έχουν μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι η προσωπική τους αξία εξαρτάται αποκλειστικά από την παραγωγικότητά τους, την επίδοσή τους και τα επιτεύγματά τους. Έτσι, πολλά από αυτά τα παιδιά καταλήγουν να γίνονται εργασιομανείς. «Το παιδί ενός ναρκισσιστή μαθαίνει ότι το μόνο που έχει σημασία είναι αυτό που παράγει», αναφέρει η Behary.
Τι μπορείτε να κάνετε: 

Προσπαθήστε να κατανοήσετε τα συναισθήματα των γονιών σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να τους λυπάστε, αλλά είναι χρήσιμο να κατανοήσετε τα συναισθήματά τους, ώστε να καταλάβετε τις σκέψεις και τις αποφάσεις τους.

6. Δεν μπορείτε να κατανοήσετε τις ανάγκες σας και τους στόχους σας
Ένα από τα βασικά στοιχεία της ναρκισσιστικής διαταραχής είναι η αίσθηση μεγαλείου, οι σκέψεις ή το συναίσθημα ότι είναι ανώτεροι από τους υπόλοιπους. Επειδή, όμως, πολλές φορές δεν μπορούν να επιτύχουν αυτά που θέλουν, τα επιβάλλουν στα παιδιά τους, αγνοώντας τους προσωπικούς στόχους που μπορεί να έχουν αυτά.

Τι μπορείτε να κάνετε: 
Δεν είναι όλοι οι νάρκισσοι γονείς, κακοποιητικοί, αλλά σε περίπτωση που είναι θα πρέπει να μάθετε να απέχετε από αυτή την τοξική σχέση.

Το άρθρο αυτό βασίστηκε στο «6 Signs You Were Raised By A Narcissist» που δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.

huffingtonpost
σχετικά:

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki