Saturday 1 February 2020

«Κι αν εμείς είμαστε αγάπη, τα παιδιά θα γίνουν αγάπη. Κι αν εμείς είμαστε βία, τα παιδιά θα γίνουν βία.»

από Αλεξάνδρα Κεντρωτή

Καθημερινά, έρχομαι σε επαφή με τους προβληματισμούς και τις αγωνίες δεκάδων γονιών για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους. 
Αν κάποιος συμμαθητής του το δείρει; 
Εάν το παρενοχλήσουν σεξουαλικά; 
ν το κοροϊδεύουν στο σχολείο; 
Πως θα αναπτύξει τις άμυνες που θα το προστατέψουν; 
Μήπως δεν αρκεί το καράτε; 
Να μάθουν να εκβιάζουν τους πιθανούς θύτες τους; 
Λέτε να φταίνε τα ηλεκτρονικά;
Γονείς που θεωρούν δεδομένο πως τα παιδιά τους θα γίνουν θύματα μιας άσκοπης βίας, αλλά κανείς δεν ανησυχεί μήπως γίνουν οι θύτες. Γονείς που μαθαίνουν στα παιδιά πώς δεν θα γίνουν θύματα, αλλά δεν τους μαθαίνουν πώς να μη γίνουν θύτες. Τα παιδιά γεννιούνται άγραφα βιβλία...
Όπως γράφει και το παρακάτω κείμενο, αυτό που θα τελικά θα γίνουν είναι αυτό που θα τους μάθουμε.

«Όχι, δεν είναι απλά ένα παιδί.
Όχι, δεν έπαιζε απλά και ξέφυγε.
Όχι, δεν ήταν μια κακή στιγμή.

Ήταν η βία που διδάχτηκε. 
Η βία στην οποία εκτέθηκε. 
Η βία από την οποία δεν το προστατεύσαμε απ’ όταν γεννήθηκε.

Ήταν η βία που έγινε το δεύτερο πετσί του και οι κλοτσιές σ’ ένα δύστυχο γατί, μοιάζουν κάτι “απλό”.

Ήταν η βία που του είναι οικεία, η μαγκιά να αποδείξει πόσο άντρας θα γίνει μεγαλώνοντας.

Ήταν όλα εκείνα τα άθλια “οι άντρες δεν κλαίνε”, εκείνα τα “ρίξε ρε, άντρας είσαι”.
Κι ένα παιδί, μετατρέπεται σιγά σιγά σε μικρό τύραννο.
Ένα παιδί που εκ γενετής είναι tabula rasa, εμείς το χαράζουμε σιγά σιγά με τα βιώματά μας, με το σκοτάδι μας.
Κάθε παιδί γεννιέται καθαρό, κι εμείς το βρομίζουμε. Το βρομίζουμε με τις ανασφάλειες μας και του φορτώνουμε τα μπαγκάζια μας....
Κι ακριβώς επειδή είναι η δική μας προβολή τα παιδιά μας, μπροστά στη βία, που εμείς τα διδάξαμε, ψάχνουμε την δικαιολογία.
Την έχουμε έτοιμη...

Και μέσα από τέτοιες “κακές στιγμές”, αρχίζουμε να μετράμε θύματα bullying, θύματα βίας, γυναίκες χτυπημένες, δολοφονημένες, πάνω σε μια “κακιά στιγμή”.

Όχι, η αλήθεια είναι πως δεν φταίνε τα παιδιά.
Τα παιδιά έρχονται καθαρά σ’ αυτόν τον κόσμο.
Και μετά, συναντάνε εμάς... τους μεγάλους.

Κι αν εμείς είμαστε αγάπη, τα παιδιά θα γίνουν αγάπη.
Κι αν εμείς είμαστε χάδι, τα παιδιά θα γίνουν χάδι.
Κι αν εμείς είμαστε βία, τα παιδιά θα γίνουν βία.

Κι εκεί, το κερδίζουμε ή το χάνουμε το παιχνίδι...»

loveletters.gr
mama365

Πώς θα κάνει καλούς φίλους το παιδί;

Είναι σημαντικό να περιτριγυρίζετε από καλούς φίλους, που θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει οποιαδήποτε δυσκολία στην καθημερινότητά του. 
Ήδη από το νηπιαγωγείο το παιδί ξεκινά να κοινωνικοποιείται ολοένα και περισσότερο ενώ από το δημοτικό κάνει πιο προσωπικές επιλογές, αναλόγως των χαρακτηριστικών που θέλει να έχουν οι φίλοι του. 
Είναι λογικό να ανησυχείτε για τους φίλους που επιλέγει το μικρό σας, ωστόσο είναι σημαντικό να γίνεστε παρεμβατικοί, αποφασίζοντας ποιον μπορεί και ποιον δεν μπορεί να κάνει παρέα. 
Αντίθετα δοκιμάστε τις ακόλουθες στρατηγικές προκειμένου να το βοηθήσετε να έχει δίπλα του φίλους που το νοιάζονται και το αγαπούν πραγματικά. 
Να θυμάστε ότι λειτουργείτε ως πρότυπο: 
Δείξτε στο παιδί σας πόσο πολύ εκτιμάτε τους φίλους σας, όπως και όλα όσα τους δίνετε αλλά και παίρνετε από εκείνους. 
Παίξτε παιχνίδια μαζί του, δίνοντας έμφαση στο πόσο καλό είναι να μοιραζόμαστε αλλά και να κάνουμε υπομονή για την σειρά μας, δεξιότητες ενός καλού φίλου.
Ενθαρρύνετε, μην πιέζετε: 
Κρίνεται απαραίτητο να ενθαρρύνετε το παιδί να μιλάει σε άλλα παιδάκια, ειδικά αν είναι ντροπαλό, δεν πρέπει όμως να γίνετε πιεστικοί γιατί αυτό μπορεί να λειτουργήσει αντίθετα από αυτό που ελπίζατε. Δώστε του λίγο χρόνο για να αισθανθεί άνετα, να βρει τους ρυθμούς του και να κοινωνικοποιηθεί.
Παλιοί και νέοι φίλοι μαζί: 
Το να έχει έναν πολύ καλό φίλο είναι υπέροχο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παίζει μόνο με αυτόν. Αν βλέπετε ότι το μικρό σας έχει την τάση να κάνει σχεδόν κάθε δραστηριότητα με έναν μόνο φίλο, είναι σημαντικό να του εξηγήσετε ότι είναι εντάξει αλλά τονίστε ότι μπορεί να προσκαλέσει στο παιχνίδι του και νέους φίλους.
Μην παραμελείτε τον προσωπικό χρόνο: 
Παρατηρήστε τις διαθέσεις του μικρού σας και μην υπερφορτώνετε το κοινωνικό του «πρόγραμμα» με επισκέψεις φίλων ή βόλτες για παιχνίδι. Μπορεί να λατρεύει να περνά χρόνο με τους φίλους του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται προσωπικό χρόνο για να χαλαρώνει και να ανασυγκροτείται.
Σεβαστείτε τις προτιμήσεις του: 
Μπορεί να είστε ιδιαίτερα κοινωνικοί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και το μικρό σας νιώθει άνετα όταν περιτριγυρίζεται συνέχεια από φίλους. Παρακολουθήστε πως συμπεριφέρεται γύρω από τους φίλους του και αν αντιληφθείτε ότι του αρέσουν οι μικρότερες παρέες ή ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο μόνο του μην το πιέσετε.

Πώς διαχειριζόμαστε έναν ενοχλητικό φίλο;
Κάθε φιλία έχει σκαμπανεβάσματα, είναι όμως σημαντικό μετά τους μικρούς τους καυγάδες να συζητούν με σεβασμό ο ένας προς τον άλλον. 
Ενθαρρύνετέ το να ξεκινήσει την συζήτηση και να προσπαθήσει να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του.
Αφού το κάνει τονίστε ότι είναι σημαντικό να ακούσει τα συναισθήματα του φίλου του, προκειμένου να αντιληφθεί το λάθος του. 
Στην περίπτωση που έχει κάνει όντως λάθος είναι καλό να απολογηθεί, ζητώντας συγγνώμη ενώ αν ο φίλος του απολογηθεί θα ήταν καλό να την δεχθεί. 
Αν η ενοχλητική συμπεριφορά συνεχίσει μετά από αυτά είναι σημαντικό να δηλώσει στο φίλο του πώς νιώθει αλλά και να ενημερώσει και εσάς. 
Αφού εκφράσει τα συναισθήματά του, δώστε του να καταλάβει πως είναι εντάξει να απομακρυνθεί και να πάρει απόσταση, ώστε να σκεφθεί ή να ηρεμήσει.

vita.gr

Αυτή είναι η ελληνική πανεπιστημιακή κλινική που «χάρισε ακοή» σε 25 μωράκια με βαριά βαρηκοΐα

Εικοσιπέντε βρέφη και νήπια με πολύ βαριά βαρηκοΐα άκουσαν για πρώτη φορά τη φωνή της μητέρα τους μετά την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος. Το ρεκόρ χειρουργικών επεμβάσεων για το 2019 ανήκει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και στην ομάδα της Β΄ Ω.Ρ.Λ πανεπιστημιακής κλινικής του Α.Π.Θ.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της κλινικής Dr. Κωνσταντίνο Μάρκου η χειρουργική επέμβαση κοχλιακού εμφυτεύματος σε ενήλικες αποδίδει άμεσα αποτελέσματα ενώ σε νήπια και βρέφη ο χρόνος κατάκτησης της ακοής απαιτεί έως και τρία χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που η Β΄ Ω.Ρ.Λ πανεπιστημιακή κλινική άνοιξε τις πόρτες,  και έδειξε εικόνες χειρουργικής επέμβασης κοχλιακού εμφυτεύματος σε βρέφος.
Μιλώντας στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης , ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Dr Κωνσταντίνος Δ. Μάρκου Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 2016  Διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Ω.Ρ.Λ. Κλινικής Α.Π.Θ. στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, αποκάλυψε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου πενήντα παιδιά με σοβαρά προβλήματα ακοής.


Η χειρουργική επέμβαση κοχλιακού εμφυτεύματος
Το σύστημα κοχλιακού εμφυτεύματος θεωρείται η πιο σύγχρονη μέθοδος αποκατάστασης, του προβλήματος της βαρηκοΐας. Μετατρέπει τους καθημερινούς ήχους σε κωδικοποιημένους ηλεκτρικούς παλμούς. Αυτοί, διεγείρουν τις νευρικές ίνες στον κοχλία. Το ακουστικό νεύρο μεταφέρει τα σήματα στον εγκέφαλο όπου γίνονται αντιληπτά ως ήχοι.
Το κόστος του υπολογίζεται στις 27.000 ευρώ και καλύπτεται απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.


amea-care.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki