Wednesday, 29 February 2012

Χυμός και Μαρμελάδα καρότου: Η πορτοκαλί δύναμη
Μμμμ... η μανούλα έφτιαξε !!

Παλαιοτέρα ο όρος χυμός αφορούσε κυρίως τα φρούτα.
Όμως, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα τρόφιμα εμφανίζονται σε πόσιμη μορφή (όπως τα λαχανικά, το γιαούρτι, τα φρούτα), καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο στα γεύματά μας.
Χυμός με μήλα, καρότα και μέλι
Carrot Jam

Επειδή ένας χυμός βρίσκεται σε πρακτική συσκευασία και καταναλώνεται γρήγορα και οπουδήποτε, παρατηρήθηκε και η εμφάνιση χυμών από λαχανικά (καρότο, ντομάτα). Αυτή είναι μια εύκολη λύση για κάποιον που δεν έχει τη δυνατότητα να συνοδεύσει το γεύμα του με μια σαλάτα. Έτσι, μπορεί να το συνοδεύσει με έναν χυμό.
Ο χυμός καρότου ή ένας χυμός που περιέχει καρότο είναι ιδιαίτερα ευεργετικός. Το καρότο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, περιέχει μεγάλες ποσότητες Β- καροτίνης, που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα καρότα να είναι ιδιαίτερα τονωτικά για τον οργανισμό και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, ενδυναμώνουν και προστατεύουν το αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα.

Εξαιτίας της βιταμίνης Α και του ασβεστίου που περιέχουν, έχουν προστατευτική δράση για τα κόκαλα και τα δόντια. Τέλος, περιέχουν βιταμίνη C, που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργεί επουλωτικά στο δέρμα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εκζέματος δερματίτιδας και ακμής.

Ο χυμός καρότου είναι γλυκός και μπορεί να συνδυαστεί εύκολα και με άλλα φρούτα και λαχανικά (όπως μήλο και πορτοκάλι). Έτσι, μπορούμε να έχουμε ένα ρόφημα ευχάριστο και ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
 

Μαρμελάδα Καρότο
Μη σας ξενίζει η λέξη καρότο. Είναι μια από τις πιο νόστιμες μαρμελάδες που έχω φάει ποτέ. Τρώγεται με το κουτάλι.

Μια ιδιαίτερη μαρμελάδα καρότου
Τι χρειαζόμαστε:...

«Σύνδρομο» της μειωμένης συγκέντρωσης

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα έξυπνο -κατά τα άλλα- παιδί δεν μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του, σε σημείο που να επηρεάζεται η απόδοσή του στο σχολείο, αλλά και οι ομαλές σχέσεις με το περιβάλλον του. 
Aυτή η μειωμένη συγκέντρωση δεν είναι ανησυχητική, όταν έχει περιστασιακό χαρακτήρα. 
Eίναι δηλαδή απολύτως φυσιολογικό το παιδί, καμιά φορά, να αφαιρείται ή και να αμελεί τις υποχρεώσεις του, όταν η προσοχή του είναι στραμμένη σε καταστάσεις που το απασχολούν έντονα και έχουν κατά κάποιον τρόπο αναστατώσει τη ζωή του (π.χ., διαζύγιο, αλλαγή σχολείου κλπ.). 

    Yπάρχουν και περιπτώσεις που η προσοχή ενός παιδιού μονίμως διασπάται. 
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν ένα παιδί έχει σχεδόν πάντα δυσκολία να συγκεντρωθεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποια συναισθηματικά ή διανοητικά προβλήματα, τότε είναι πιθανόν να παρουσιάζει το «σύνδρομο» της μειωμένης συγκέντρωσης.

Tο παιδί που παρουσιάζει αυτή τη διαταραχή εμφανίζει κάποια, ή και όλα, από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Μιλάει και κινείται ακατάπαυστα.
  • Δυσκολεύεται να ακολουθήσει οδηγίες.
  • Δεν προσέχει τι του λένε.
  • Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε κάποια δραστηριότητα για αρκετή ώρα.
  • Πηγαίνει από τη μια δραστηριότητα στην άλλη χωρίς να ολοκληρώνει ποτέ κάτι.
  • Δυσκολεύεται να μείνει καθισμένο πολλή ώρα.
  • Κινείται νευρικά (κουνάει το πόδι του κ.ά.).
  • Δεν μπορεί να παίζει χωρίς να κάνει φασαρία.
  • Λέει και κάνει πράγματα χωρίς να σκέφτεται.
  • Δεν ελέγχει τις πράξεις και τις κινήσεις του, με αποτέλεσμα να τραυματίζεται συχνά.
  • Δεν περιμένει τη σειρά του στο παιχνίδι ή χαλάει το παιχνίδι των άλλων παιδιών.
  • Χάνει πράγματα και είναι ανοργάνωτο.
AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
Για τη διάγνωση αλλά και την αντιμετώπιση του συνδρόμου, η παρέμβαση ενός ειδικού είναι απαραίτητη.

πηγή: vita
Τροφές για παιδιά με μειωμένη συγκέντρωση

Τροφές για παιδιά με μειωμένη συγκέντρωση

Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Νίκος Κριαράς μας εξηγεί ποιες είναι τροφές που θα πρέπει να τρώει ένα παιδί για να μην έχει μειωμένη συγκέντρωση, αλλά να βελτιώσει κατά πολύ την μάθησή του... 

Διατροφή των παιδιών, ώστε να μην εμφανίσουν
ή να περιορίσουν τα συμπτώματα
μειωμένης συγκέντρωσης
Λόγω των έντονων καταστάσεων της σημερινής περιόδου, με αυξημένο στρες και άγχος να εμφανίζεται σε όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η διατροφή των παιδιών, ώστε να μην εμφανίσουν ή να περιορίσουν τα συμπτώματα μειωμένης συγκέντρωσης.

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα εξατομικευμένο διατροφολογικό πρόγραμμα για τα παιδιά;


1. Φρούτα και λαχανικά, τα οποία εμφανίζουν βελτίωση στη μάθηση, και επιβράδυνση της καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων. Τέτοιου είδους φρούτα είναι τα βερίκοκα ή τα βατόμουρα.


2. Γαλακτοκομικά προϊόντα και συνδυασμός με τα αμυλώδη. Απαραίτητος συνδυασμός, διότι προσφέρει το σύμπλεγμα βιταμινών Β και αποτελεί υψηλή θρεπτική αξία στην απόδοση βασικών αμινοξέων με αρκετά μικρό ποσό θερμίδων. 

Ιδανικοί συνδυασμοί 30γρ τυρί κίτρινο με 2 φέτες ψωμί του τοστ ή 1 γιαούρτι 2% με 6κουτ.σούπας δημητριακά.

3. Αμυλώδη προϊόντα. Καθημερινώς, θα πρέπει να καταναλώνει ισομερώς τα αμυλώδη προϊόντα με αποτέλεσμα να διατηρείται σε πλήρη ισορροπία το σάκχαρο του παιδιού και να προστατεύεται η υγεία του εγκεφάλου του και των νευροδιαβιβαστών του, μιας και η παραγωγή σεροτονίνης θα λειτουργήσει θετικώς.

Ύψιστης σημασίας, η αυστηρή τήρηση ενός υγιεινού πρωινού, το οποίο θα αυξήσει την ικανότητα αντίληψης και μνήμης του παιδιού.  

Ιδανικό πρωινό, αποτελεί η επιλογή 1 ποτ. γάλακτος με 4 κουτ. σούπας δημητριακά με 6 ξηρούς καρπούς και 1 κουτ. γλυκού μέλι συνοδεία με 2 φρούτα.

4. Αιμικός και μη-αιμικός σίδηρος. Η μειωμένη ροή αιμάτωσης του ανθρώπινου σώματος, σχετίζεται άμεσα με μειωμένου βαθμού αιμάτωσης του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η δυσκολία επιτέλεσης έργου ή η μειωμένη συγκέντρωση.

Ιδανικός συνδυασμός θα είναι να ενταχθούν τρόφιμα πλούσιας πηγής σε σίδηρο, όπως η κατανάλωση 1 μετρίου μεγέθους μοσχαρίσιας μπριζόλας, η οποία να σημειωθεί ότι περιέχει υψηλή τιμή σε λινολεικό οξύ-CLA το οποίο θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τροφές με μη-αιμικό σίδηρο, είναι τα όσπρια, ή ο συνδυασμός οσπρίων με αμυλώδη προϊόντα. Όμως, ιεραρχικώς προτείνω την κατανάλωση τροφών πλούσια σε αιμικό σίδηρο.


5. Ω-3 και Ω-6. Μελέτες απέδειξαν, ότι η κατανάλωση σωστής αναλογίας 1:6, θα συμβάλλει θετικά στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ιδανικός συνδυασμός, θα είναι να ενταχθούν τρόφιμα όπως ο τόνος, (προτιμώ να μην είναι κονσερβοποιημένος) στο διάστημα της εβδομάδας και οι ξηροί καρποί στο διάστημα της κάθε ημέρας.


6. Γλυκό. Απαραίτητη η σύσταση της κατανάλωσης γλυκού στο σύνολο της εβδομάδας, σε συγκεκριμένη ημέρα, αφού προηγουμένως έχει προσεχθεί το υπόλοιπο θερμιδικό περιεχόμενο της εν λόγω ημέρας.
 

 
Ιδανική επιλογή, θα είναι η κατανάλωση ενός τμχ ρυζόγαλου, το οποίο θα προσφέρει τόσο την υγεία του εγκεφάλου όσο και το ότι θα τονώσει το μυικό σύστημα ή η κατανάλωση σοκολάτας, υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο.

πηγή:
trofimos
tlife.gr,
http://www.newpost.gr

Κάποτε... το Παιδί, το Παγωτό και το Φιλοδώρημα

Τον καιρό της δραχμής, που τα παγωτά ήταν πολύ πιο φθηνά από σήμερα, ένα παιδάκι δέκα ετών μπήκε στο ζαχαροπλαστείο και κάθισε σ΄ ένα τραπέζι. 
Η σερβιτόρα το σέρβιρε ένα ποτήρι νερό.
«Πόσο κάνει ένα παγωτό σοκολάτα και με αμύγδαλα από πάνω;» τη ρώτησε το παιδί.
«Εξήντα δραχμές» απάντησε εκείνη.
 
Το παιδί έβγαλε από την τσέπη μία χούφτα νομίσματα και άρχισε να μετράει.  
«Και πόσο κάνει χωρίς αμύγδαλα;» ρώτησε πάλι σχεδόν ντροπιασμένος.  
Άλλοι πελάτες περίμεναν να δώσουν παραγγελία και η κοπέλα άρχισε να χάνει την υπομονή της. 
«Σαράντα πέντε δραχμές», του είπε κάπως απότομα. Το παιδί άρχισε να μετράει πάλι τα νομίσματα και είπε αποφασιστικά.  
«Θέλω ένα παγωτό σοκολάτα χωρίς αμύγδαλα από πάνω». 
 
Η σερβιτόρα του έφερε την παραγγελία -μαζί με την απόδειξη- και έφυγε.
Το παιδί έφαγε το παγωτό, πλήρωσε στο ταμείο και έφυγε.  
Όταν η σερβιτόρα ήρθε να μαζέψει κόμπιασε και τα μάτια της δάκρυσαν.  

Εκεί δίπλα από το άδειο πιατάκι και το ποτήρι με το νερό βρισκόταν, όμορφα τακτοποιημένα, νομίσματα αξίας δεκαπέντε δραχμών. 
Ήταν το φιλοδώρημα της!!

Tuesday, 28 February 2012

Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας

Θεσσαλονίκη, 28/02/2012
Δωρεάν απογευματινές συναντήσεις γονέων για τους προβληματισμούς και τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας
Ζ΄ Περίοδος
parents1
«Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας».
Αγαπητοί γονείς,
Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής συνεργασίας σχολείου και οικογένειας, αλλά και ανταποκρινόμενα στις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, διοργανώνουν για έβδομη συνεχή χρονιά τις «Απογευματινές συναντήσεις γονέων για τις ανάγκες και τους προβληματισμούς της σύγχρονης οικογένειας» με θέμα: «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας».
Στις συναντήσεις αυτές θα συζητήσουμε και θα αναλύσουμε θέματα καθημερινά που μας απασχολούν και μας προβληματίζουν σε σχέση με το γνωστό – άγνωστο κόσμο των παιδιών μας.
Κάθε Δευτέρα ή Τετάρτη, από τις 29 Φεβρουαρίου ως και τις 30 Απριλίου 2012, από τις 18:30 ως τις 20:30 θα συναντιόμαστε στους χώρους του σχολείου, όχι μόνο για να ακούσουμε καταξιωμένους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και για να συζητήσουμε, να εκφράσουμε τις απορίες και τα ιδιαίτερα προβλήματά μας.
Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή και η συνεργασία σας θα συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής, της ανάπτυξης και της συμπεριφοράς των παιδιών μας.

Παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή στη γραμματεία του σχολείου ή στο e-mail: seminaria@protypa.gr.

Παρατηρήσεις:
• Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
• Τις ώρες των συναντήσεων θα υπάρχει δυνατότητα φύλαξης των παιδιών στο χώρο του  σχολείου.
• Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και απευθύνονται σε όλους τους γονείς της πόλης   
  μας.
 

ActionAid: Βραδιά Αλληλεγγύης για τις Γυναίκες του Κόσμου

Αν η φτώχεια είχε πρόσωπο, θα ήταν εκείνο μιας γυναίκας. Το γνωρίζουμε πολύ καλά μέσα από το έργο μας, ότι τα πρώτα θύματα της απόλυτης φτώχειας, της βίας, του αναλφαβητισμού, είναι πάντα τα κορίτσια και οι γυναίκες.
Ανοίξτε τα μάτια και την καρδιά σας
στα εκατομμύρια των γυναικών
που περιμένουν τη βοήθειά σας.
Το 70% του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες έσχατης φτώχειας είναι γυναίκες. Γυναίκες τρέφουν τις οικογένειές τους, εκείνες καλλιεργούν το 80% των χωραφιών. Όμως, έχουν στην ιδιοκτησία τους μόλις το 1% της γης αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν τα δικαίωμα να κληρονομήσουν τίποτα από το βιος της οικογένειάς τους. Γυναίκες και κορίτσια είναι τα περισσότερα θύματα trafficking και κάθε μορφής βίας. Σημαίνουν όμως κάτι για εμάς αυτοί οι αριθμοί;
Ανοίξτε τα μάτια και την καρδιά σας στις εκατομμύρια γυναίκες που περιμένουν τη βοήθειά σας. Η καθημερινότητα των γυναικών είναι σκληρή και άδικη. Θα παραμείνει έτσι αν δεν κάνουμε τώρα κάτι για να την αλλάξουμε.
Εμείς στην ActionAid γνωρίζουμε ότι η λύση για το πρόβλημα της φτώχειας βρίσκεται στα χέρια των γυναικών και των κοριτσιών και χρόνια τώρα παλεύουμε στο πλευρό τους.
Από τις 8 έως τις 15 Μαρτίου η Action Aid θα πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων όπου μπορούμε να συμμετέχουμε όλες και όλοι. 
Ξεκινώντας από τις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας όπου σας καλούμε στην Βραδιά Αλληλεγγύης στις Γυναίκες του Κόσμου.

Το πατρικό φιλί - I Like to Kiss my Son

Ο σύγχρονος πατέρας είναι λίγο πιο... μπαμπάς!

I Like to Kiss my Son

Πριν από την πατρότητα το φιλί ήταν περισσότερο μια προσδοκία. Αυτό που ήθελες να μοιραστείς με τη γυναίκα η οποία μπορεί να είχε στο πίσω μέρος του μυαλού της να γίνει μητέρα των παιδιών σας. Η μητέρα των παιδιών σας γίνεται τελικά η γυναίκα, που, όσο ισχυρό χαρακτήρα και αν έχεις, σε κάνει να νιώθεις απλό πιόνι στο βιολογικό παιχνίδι της εξέλιξης. Δίπλα σε αυτή παίρνεις την απόφαση να γίνεις πατέρας. Τουλάχιστον αυτός είναι ο πιο εμπειρικός και ρομαντικός λόγος που σε κάνει πατέρα. 

... το στερεότυπο του πατρικού φιλιού θέλει
τον πατέρα να φιλάει το παιδί του στο μέτωπο.
Μετά τη γέννηση του παιδιού ισχύει ο εξής απλός νόμος: όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο πολλά φιλιά θέλεις να του δώσεις. Οσο πιο μικρά και ανήμπορα είναι τα παιδιά τόσο πιο χαριτωμένα φαίνονται. Οσο πιο χαριτωμένα φαίνονται τόσο πιο πολύ σου προκαλούν το αίσθημα να τα προστατέψεις – αν και αυτό δεν είναι απόλυτο, διότι ο πατέρας πάντα βρίσκει το παιδί του χαριτωμένο, ακόμη και όταν είναι μεγαλύτερο. Και αυτό σηκώνει μια παρένθεση που αφορά την εξέλιξη της πατρότητας.
Παρ’ ότι δεν διαθέτω στατιστικές που το αποδεικνύουν, νομίζω ότι η γενιά των πατεράδων μας φιλούσε λιγότερο από ό,τι φιλάμε εμείς τα δικά μας παιδιά. Ο σύγχρονος πατέρας είναι λίγο πιο μπαμπάς: αφήνει το παιδί να τον καβαλικέψει – παίζοντας, βέβαια και – κυρίως για να δει, για τουριστικούς λόγους, πώς είναι να βρίσκεσαι για λίγο πιο πάνω από τον πατέρα. Επίσης, τα πρώτα του χρόνια φτιάχνει το γάλα στο μπιμπερό και το αλλάζει πιο συχνά. 
Η γενιά των πατεράδων μας είχε μεγαλύτερη απόσταση από το παιδί, άρα και λιγότερα φιλιά σε σχέση με εμάς που παριστάνουμε τους χαζομπαμπάδες. Αυτό που ίσχυε και για τις προηγούμενες γενιές πατεράδων είναι ότι το φιλί του πατέρα σημαίνει επιβράβευση, τρυφερότητα, λες και τα πατρικά χείλη μεταβιβάζουν το αίσθημα της ασφάλειας (που στις μέρες μας έχει γίνει περισσότερο συναισθηματική παρά οικονομική) με έναν τρόπο που μόνο ένας πατέρας ξέρει να κάνει προς το παιδί του.  
Συνήθως ο πατέρας φιλάει το παιδί του στο κεφάλι, ενώ το στερεότυπο του πατρικού φιλιού θέλει τον πατέρα να φιλάει το παιδί του στο μέτωπο. Είναι σαν μια εκδήλωση τρυφερότητας προς το κέντρο σκέψης του παιδιού, το μέτωπο. Χωρίς να είμαι λάτρης της μεταφυσικής που θα ήθελε τον πατέρα να φιλάει το παιδί του στο τρίτο του μάτι, θα έλεγα ότι η αγάπη του πατέρα προς το παιδί αποτελεί την πιο εξιδανικευμένη έκφραση τρυφερότητας του παλιού προς τον νεότερο. 

Το Βήμα

Monday, 27 February 2012

Έφηβη ρωτά: Είμαι όμορφη ή άσχημη;

Για τους εφήβους το διαδίκτυο δείχνει να κρύβει πολλές παγίδες...

Σε μια τέτοια παγίδα έπεσε ένα κορίτσι 13χρονών, όταν μέσα στην ανασφάλεια της ηλικίας της, θέλησε να μάθει αν είναι όμορφη, επειδή στο... σχολείο της κάποιοι την κορόιδευαν.

Μέσα στην στεναχώρια της μπήκε στη διαδικασία να φτιάξει ένα βίντεο και να το ανεβάσει στο youtube, ζητώντας απεγνωσμένα από τον κόσμο να της πει αν είναι όμορφη ή άσχημη! Όπως ήταν αναμενόμενο το βίντεο σχολιάστηκε από πολλούς θετικά, αλλά και αρνητικά.

Όμως ορισμένα σχόλια των χρηστών του youtube, πλήγωσαν την ευαίσθητη ψυχής της πιο πολύ από ότι οι συμμαθητές της. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τους γονείς είναι το πόσο πολύ ένα 13χρονο κορίτσι, ένα παιδί δηλαδή, ασχολείται με την εξωτερική του εμφάνιση, για να φθάσει στο σημείο να εκθέσει τον εαυτό του σε εκατομμύρια μάτια.

Και μάλιστα να υποβάλει τον εαυτό της στην διαδικασία να την κρίνουν. Η 13χρονη μακιγιαρίστηκε έκατσε μπροστά από την κάμερα του υπολογιστή και με κατεβασμένα μάτια και κομπιάζοντας, άρχισε να περιγράφει την περιπέτειά της στο σχολείο, όταν οι συμμαθητές της την είπαν άσχημη.


Φτιάξτε ένα κουκλόσπιτο από μια ραφιέρα!!

Σας ζηταει να της παρετε κουκλοσπιτο και εσεις δεν εχετε την δυνατοτητα; Μην σκατε… 
Θα φτιαξετε το πιο ομορφο πολυ οικονομικα χρησιμοποιωντας μια παλιά ραφιέρα χρωματιστα πανια απο παλια υφασματα για ταπετσαρία και ύφασμα!!! 

Το παιχνιδι δεν κοστιζει θελει φαντασια!!
Θα χρειαστειτε κλωστη για πλεξιμο και πινεζες για να φτιαξετε την σκεπη! Μπορειτε αν θελετε να ζωγραφισετε και να βαψετε τα κεραμιδια για να ειναι ακομα πιο ωραιο απο αυτο της εικονας….
Μια πολυ εξυπνη ιδεα ευκολη και ιδιαιτερα ομορφη!!! 
Το παιχνιδι δεν κοστιζει θελει φαντασια!!!
Καλη σας επιτυχια

Πώς να φτιάξετε ένα φανταστικό κουκλόσπιτο που δεν υπάρχει!

Εμείς, δίνουμε σχήμα  στον κόσμο!
Δεν συμφωνείτε;
Όλοι ονειρευόμαστε  ένα παραμυθένιο κουκλόσπιτο για το παιδί μας! Αλλά, πολλές φορές οι τιμές σ' αυτά, είναι απαγορευτικές. Δείτε μία καταπληκτική ιδέα! 
Παίρνετε ένα φτηνό, σχετικά, έπιπλο με ραφάκια.  Θα είναι το σπιτάκι  που ζουν οι κούκλες. Πώς, άραγε, θα το κάνουμε να φαίνεται, σαν πραγματικό κουκλόσπιτο; Το τοποθετούμε σ' ένα σημείο στο παιδικό δωμάτιο που πίσω έχουμε καλύψει, τον τοίχο με ταπετσαρία,  κομμένη σε σχήμα σπιτιού! 
Κι έτσι, φτιάχνουμε ένα υπέροχο κουκλόσπιτο! Εμείς, δίνουμε σχήμα  στον κόσμο! Δεν συμφωνείτε; 
Πηγή:  Παίζουμε μαζί

Πως να φτιάξετε ένα κουκλόσπιτο από δύο παλιά συρτάρια! How to Make a Dollhouse Out of Drawers

Νίψις, Νήψη, Νηστεία

Τρεις λέξεις, Τρεις ρίζες, Τρία νοήματα,
Ένας σκοπός!
«νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν»

Νίψις, νίφτω : αρχαία ελληνική νίπτω, νίφτω (και νίβω), ένιψα, νίφτηκα, πλένω το πρόσωπο ή/και τα χέρια μου με νερό, καθαρίζω, (μεταφορικά) εξαγνίζω, Συγγενικές λέξεις: νίψιμο, νίψις, νιπτήρας, νιφτήρας
Στο προαύλιο του ναού της Αγίας Σοφίας λέγεται πως υπήρχε κρήνη στην οποία αναγραφόταν η φράση, «νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν» := ξέπλυνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου. Η φράση αυτή, αν αναγνωσθεί ανάποδα (από δεξιά προς τα αριστερά) αποδίδει τις ίδιες ακριβώς λέξεις και επομένως και το ίδιο νόημα.
Νήψη. Για την αποχή από το κρασί οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το ρήμα νήφω. Το ρήμα διατηρείται ως τις μέρες μας με το επίθετο νηφάλιος! Στην εκκλησιαστική ορολογία, σημαίνει άγρυπνη και ανύστακτη εποπτεία και επαγρύπνηση του νου και της καρδιάς. Παράγεται από το ρήμα νήφω, που έχει τη σημασία του είμαι προσεκτικός, άγρυπνος, ξύπνιος, με ξεθόλωτο νου.
Με άλλα λόγια σημαίνει να είμαι ενήμερος της αντιληπτικότητας μου κάθε στιγμή και να μπορώ να ελέγχω τη ροή των λογισμών και των αισθήσεων μου με πλήρη διαύγεια πνεύματος. Για να έχει ευδόκιμους καρπούς η νήψη θα πρέπει να συνοδεύεται από τη φλογερή, αδιάλειπτο και καρδιακή προσευχή.

«Νήψη και προσευχή» το ένα προϋποθέτει το άλλο. Και τούτο δεν είναι έργο και προνόμιο των ασκητών και μοναχών, αλλά απευθύνεται σε όλους τους πιστούς Χριστιανούς, που επιθυμούν ν’ ακολουθήσουν το σταυρικό δρόμο που οδηγεί στην τελειότητα του Ευαγγελίου και στην εν Χριστώ οικοδομή του ανθρώπου.
Περί Νήψης. Η φιλοκαλία είναι ένα σύγγραμμα πέντε τόμων που περιλαμβάνει σκέψεις και απομνημονεύματα των «Αγίων Νηπτικών Πατέρων» της ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
Στον Α’ τόμο αναφέρεται η λέξη «νήψη» εξ ου και «νηπτικών πατέρων».

«… Άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης. Ένας άγιος, μια από τις πιο βαθειές ψυχές που φανήκανε στη Xριστιανωσύνη. Tο πνεύμα που βυθίσθηκε σε μεγάλα μυστήρια. Eίναι ένας από τους μυστικούς πατέρες που τους λένε «νηπτικούς», από το «νήφω» που θα πη να έχει κανένας κατακάθαρον λογισμό και καθαρή καρδιά, «καρδίαν νήφουσαν», ώστε να νοιώθη κάποια πνευματικά πράγματα που δεν τα νοιώθουνε οι άλλοι άνθρωποι. H παράδοση των «νηπτικών» είναι πολύ αρχαία. O προφήτης Hλίας, που έζησε 900 χρόνια προ Xριστού, γνώριζε την «καρδιακή» ή «νοερά» προσευχή….» Γρηγόριος ο Σιναΐτης Ένας Βαθύς Μυσταγωγός. (Κόντογλου Φώτης)

Νηστεία : αρχαία ελληνική = νήστις (νηστικός), νη-εδ-τις από το στερητικό νη- και το ρήμα έδω/εσθίω (τρώγω) εξ ού έδεσμα και -τις (κάποιος) = εκούσια αποχή από τροφή. Ονομάζεται ο θρησκευτικός θεσμός που σημαίνει την αποχή από κάθε τροφή (ασιτία) είτε (συνηθέστερα) την αποχή από ορισμένες μόνο τροφές, πράγμα που γίνεται περιοδικά, κυρίως πριν από τις μεγάλες εκκλησιαστικές εορτές.
Η νηστεία για την Εκκλησιαστική ζωή αποτελεί σημαντικό μέσο πνευματικής άσκησης και αυτοπειθαρχίας αλλά όχι αυτοσκοπό. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να νηστεύει για να νηστεύει αλλά το κάνει με κάποιον πνευματικό σκοπό, ως σωματική και ψυχική άσκηση η οποία απελευθερώνει το σώμα από τα υλικά και βοηθά την ανάβαση του ανθρώπου προς τον Θεό. Σε κάθε περίπτωση, η νηστεία δεν είναι αληθινή αν δεν συνοδεύεται από γενικότερη εγκράτεια, δηλ. περιστολή των εκρήξεων των παθών της ανθρώπινης φύσης (οργή, μίσος, φθόνος κ.λπ.) αλλά και από τα αντίστοιχα αγαθά έργα. Όπως σημειώνει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Τιμή γαρ νηστείας ουχί σιτίων αποχή, αλλ' αμαρτημάτων αναχώρησις [...] Νηστεύεις; Δείξόν μοι δια των έργων αυτών»

Sunday, 26 February 2012

Κατασκευή και Ιστορία του Χαρταετού

Τρόπος κατασκευής εξάγωνου χαρταετού
Για να κατασκευαστεί ένας τέτοιος χαρταετός και φυσικά να πετάξει πρέπει να έχουμε τρεις βέργες από ευλύγιστο υλικό (καλάμι), λεπτό χαρτί (γλασέ) και σπάγκο η πετονιά ψαρέματος. Στην συνέχεια αφού έχουμε τα παραπάνω υλικά προχωράμε στην υλοποίηση του. 
προσοχή στα καλώδια της Δ.Ε.Η,
γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
Πρώτα κόβουμε τα καλάμια σε ίσο μήκος (60 εκ το καθένα).

Μετά βρίσκουμε το κέντρο των 3 καλαμιών και τα δένουμε σφιχτά βάζοντας το ένα κάτω από το άλλο.

Αφού τα δέσουμε στην συνέχεια σχίζουμε τις άκρες κάθε καλαμιού 1 εκ. περίπου για να περάσουμε τον σπάγκο διαδοχικά έτσι ώστε να κεντράρει ο χαρταετός.

Μετά παίρνουμε το χαρτί (γλασέ) και το ανοίγουμε, τοποθετούμε τον σκελετό του χαρταετού από πάνω και κόβουμε το χαρτί περιμετρικά στο σχήμα του χαρταετού.

Αφού το κόψουμε τσακίζουμε τις άκρες και τις εφάπτουμε μεταξύ τους έτσι ώστε να κολλήσουν μετά παίρνουμε λίγο σπάγκο και στο κέντρο του χαρταετού κάνουμε μία τρύπα με τον διαβήτη ή με μία καρφίτσα για να περάσει ο σπάγκος, αφού περάσει ο σπάγκος κοιτάμε να φτάνει ως την άλλη άκρη του καλαμιού.
Αφού κάνουμε αυτό μετά πιάνουμε 2 άκρες και δένουμε λίγο σπάγκο ώστε το κέντρο του σπάγκου να έρχεται ακριβώς στο κέντρο του χαρταετού και δένουμε τους 2 σπάγκους μεταξύ τους σφιχτά για να γίνουν τα ζύγια.

Στην συνέχεια παίρνουμε αρκετό σπάγκο ώστε να μπορέσουμε να τον υψώσουμε με επιτυχία στον καταγάλανο ουρανό , αρκεί όμως να μας ευνοήσουν και οι καιρικές συνθήκες.

Επίσης ένα σημαντικό πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως τον χαρταετό δεν προσπαθούμε να τον πετάξουμε σε μέρος που έχει πολλά καλώδια της Δ.Ε.Η γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
-------------------------------------------------------------------------

Χαρταετοί: μια σύντομη ιστορική αναδρομή


Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι χαρταετοί επινοήθηκαν εκ παραλλήλου στην Κίνα και στη Μαλαισία και αυτή η νέα επινόηση διαδόθηκε σε όλη την Ασία από αυτές τις δυο χώρες. Υπάρχουν γραπτές αποδείξεις ότι οι χαρταετοί πετούσαν στον ουρανό της Κίνας από το 200 π.Χ. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν, ένας στρατηγός χρησιμοποιούσε τον χαρταετό κατά ένα πολύ ενδιαφέροντα τρόπο. Κάποια εποχή έπρεπε να καταλάβει με τον στρατό του ένα παλάτι, αλλά συναντούσε δυσκολίες. 
Αποφάσισε λοιπόν να σκάψει ένα τούνελ, αλλά το βασικό του πρόβλημα ήταν να υπολογίσει το μήκος που έπρεπε να έχει ένα τέτοιο τούνελ. Σήκωσε λοιπόν στον αέρα έναν χαρταετό

Ποια θαλασσινά να διαλέξω για τα Κούλουμα;

Η Βαρβάκειος Αγορά θα παραμείνει ανοιχτή ως τις έξι το απόγευμα του Σαββάτου. Την Κυριακή θα ανοίξει στις δέκα το βράδυ και θα λειτουργήσει μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Σπαζοκεφαλιάζεις ακόμα για το τι θαλασσινά θα μαγειρέψεις φέτος;
Ο Δημήτρης, παράκτιος ψαράς από την Άνδρο, μοιράστηκε μαζί μας την παρακάτω συνταγή που μαγειρεύει κάθε χρόνο τέτοια μέρα στην οικογένεια του: 

Αφού οι σουπιές μαλακώσουν, σπάμε τους ασκούς 
απελευθερώνοντας το μελάνι μέσα στην κατσαρόλα.

Προετοιμασία:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές, αφού πρώτα τις έχουμε βάλει για λίγη ώρα στην κατάψυξη. Μόλις αρχίσουν να παγώνουν και να σφίγγουν, τις βγάζουμε και αφαιρούμε από το εσωτερικό τους ασκούς με το μελάνι και τους κρατάμε χωριστά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το κόκαλο, πλένουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι, το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις σουπιές και μόλις αρχίσουν να βγάζουν τα ζουμιά τους, σβήνουμε με αρκετό λευκό κρασί, το οποίο σχεδόν θα σκεπάσει τις σουπιές.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου.
Αφού οι σουπιές μαλακώσουν, σπάμε τους ασκούς απελευθερώνοντας το μελάνι μέσα στην κατσαρόλα.
Το φαγητό είναι έτοιμο! Συνοδεύουμε με ρύζι. 

Ποια θαλασσινά να διαλέξω για τα Κούλουμα;

Πριν την εξόρμηση σου στην αγορά, θυμήσου ότι με τις επιλογές σου μπορείς να εξασφαλίσεις την αφθονία και όχι το τέλος των θαλασσινών στις ελληνικές θάλασσες και τη διατροφή μας.
Τι μπορείς να κάνεις:
Αναζήτησε θαλασσινά που έχουν αλιευθεί από μικρούς παράκτιους ψαράδες

Αναζήτησε θαλασσινά που έχουν αλιευθεί
από μικρούς παράκτιους ψαράδες

Αν δεν ζεις κοντά σε περιοχή που αράζουν τα καΐκια τους, ζήτα από το ιχθυοπωλείο της γειτονιάς σου να αρχίσει να προμηθεύεται ψάρια από παράκτιους ψαράδες, οι οποίοι αλιεύουν με τρόπο που δεν καταστρέφει τις ελληνικές θάλασσες.

Απόφυγε τις γαρίδες

Απόφυγε τις γαρίδες

Μπορεί να είναι νόστιμες, αλλά είτε προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες είτε αλιεύονται με μηχανότρατες κι έτσι για να φτάσουν στο τραπέζι μας, η θαλάσσια ζωή καταστρέφεται.

Απόφυγε τα θαλασσινά εισαγωγής

Απόφυγε τα θαλασσινά εισαγωγής

Οι ετικέτες στις συσκευασίες δεν μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που αλιεύθηκαν τα θαλασσινά και άρα δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε συνειδητές επιλογές που να διασφαλίζουν τον θαλάσσιο πλούτο.

Διάλεξε θαλασσινά από τις ελληνικές θάλασσες στο σωστό μέγεθος

Διάλεξε θαλασσινά από τις ελληνικές θάλασσες
στο σωστό μέγεθος

και μην αγοράσεις γόνο, τα μικρά θαλασσινά δηλαδή, που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής.

Ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη:
Χταπόδι:
500γρ
Καραβίδα:
7 εκ (ή 2 εκ μήκος κελύφους)
Αστακοκαραβίδα:
30 εκ (ή 10,5 εκ. μήκος κελύφους)
Αστακός:
9 εκ. μήκος κελύφους
Μεγάλο χτένι:
10 εκ
Κοχύλια:
25 χιλιοστά
Αχιβάδες:
25 χιλιοστά

Καλή Σαρακοστή!

Παιδική κακοποίηση: Ένας οδηγός για τα ίδια τα παιδιά!

Ο πατέρας μου ήταν θυμωμένος μαζί μου και με έστειλε στο κρεβάτι μου. Ήθελα να πάω τουαλέτα αλλά δεν τολμούσα. 
Στο τέλος έβρεξα το κρεβάτι. Όταν το ανακάλυψε ο πατέρας μου με τράβηξε από το κρεβάτι.
Μου φώναξε " Είσαι άχρηστος, δεν αξίζεις τίποτα! Δε σε θέλω για παιδί μου!"
 
Αγόρι, 8 ετών!
σκέψεις σχετικά με τη λεκτική βία στα παιδιά.

Αυτή είναι η προσωπική μαρτυρία ενός μικρού παιδιού για τον κακοποιητικό πατέρα του.
Πως μπορούμε να ενημερώσουμε τα ίδια τα παιδιά για το θέμα της κακοποίησης ώστε αν βρεθούν στη θέση του θύματος να το αναγνωρίσουν, να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους και να μιλήσουν για αυτό;
 

Ξεφυλλίστε αυτό το μικρό βιβλίο (pdf) για να μάθετε τι ακριβώς θα λέγαμε στα παιδιά για να τα ενημερώσουμε τι σημαίνει παιδική κακοποίηση! Σε αυτό το σύντομο βιβλίο, με απλά και κατανοητά λόγια, εξηγούνται οι μορφές της κακοποίησης, οι λόγοι που κάποιος ενήλικας μπορεί να κακοποιεί, τι μπορεί να κάνει το παιδί αν το ίδιο είναι θύμα κακοποίησης και τι συμβαίνει αν τελικά ενημερώσει κάποιον ότι κακοποιείται.
 
Μπορείτε να διαβάσετε επίσης σκέψεις σχετικά με τη λεκτική βία στα παιδιά.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com



Ξαναχτύπησε ο Τσόκλης

Δεν είναι αναρχικές οι σκέψεις σας κ. Τσόκλη.
Ανόητες και Ανήθικες είναι.


Κώστας Τσόκλης: Βιασμού Εγκώμιον

Είστε σοβαροί, εσείς στο «μεγάλο κανάλι»; 
Γιατί τον βγάλατε στο γυαλί;
Τι έχει να προσφέρει αυτός, που ανάμεσα στα άθλια που πριν από λίγο είπε, έχει εγκωμιάσει και τον βιασμό;
http://hamomilaki.blogspot.com/2010/08/costas-tsoclis-about-rape.html
Αδειάστε μας τη γωνιά (την Πατρίδα που φτύνετε) «κύριε» Τσόκλη, και αφήστε μας να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας.

Να είστε βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε καλύτερα χωρίς εσάς...


© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki