Sunday, 31 March 2013

Ποια είναι η τελειότατη κοινωνία; Πόσους αδικούμε;

Αν θέλετε τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, κάνετε κλικ εδώ
 Ποια είναι η τέλεια κοινωνία; Πόσους αδικούμε; 

Ελληνορθόδοξο Σχολείο και πάλι στην Ίμβρο

Εγκρίθηκε η άδεια λειτουργίας ελληνορθόδοξου δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας 
της Τουρκίας Ναμπί Αβτζί.

τα σχολεία στην Ίμβρο έκλεισαν το 1964
Σε δήλωσή του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Αναντολού" ο Αβτζί είπε πως το σχολείο είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1951 και έκλεισε το 1964 μετά από σχετικό αίτημα του ιδρυτή της σχολής.
 
Σημειώνεται πάντως ότι τα σχολεία στην Ίμβρο έκλεισαν το 1964, αφού προηγουμένως η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία αυτά.
 
Η Ίμβρος είναι το μεγαλύτερο νησί της Τουρκίας και ....


περισσότερα στο Ορθόδοξο Χαμομηλάκι

Επτάχρονος αντάρτης!! - Αθώα πλάσματα που μετα-
τρέπονται σε μηχανές θανάτου

«Δεν έχω άλλη επιλογή. Δεν πηγαίνω σχολείο, η οικογένειά μου δεν υπάρχει πια. Ποια άλλη ευκαιρία έχω;», διερωτάται ο επτάχρονος, σοκάροντας με την σκέψη του, που έχει από καιρό πάψει να είναι παιδική. 
Φωτογραφία 7χρονου Σύρου στρατιώτη (!)
κάνει το γύρο του κόσμου
Πριν λίγες ημέρες, η φωτογραφία που τον απεικόνιζε να καπνίζει τσιγάρο, να ακουμπά με άνεση στην κάνη του όπλου που φέρει πάνω του, ενώ πίσω του φαίνονται τα ερείπια ενός κτιρίου στο Χαλέπι της Συρίας, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, σοκάροντας για την αγριότητα του πολέμου που μπορεί σε μια στιγμή να σβήσει την παιδική αθωότητα.
.
Τώρα, ο επτάχρονος στρατιώτης Αχμέντ, μιλά στην βρετανική Telegraph για τη ζωή του ανάμεσα σε ερείπια κτιρίων, πυροβολισμούς και θάνατο.
.
Ως μέλος της ομάδας FSA (Free Syrian Army), ο Αχμέντ είναι ένας από τους πολλούς ανηλίκους που στρατολογούνται από αντάρτες και εκπαιδεύονται για να μετατραπούν σε μηχανές θανάτου, μαθαίνοντας από πολύ νωρίς τι σημαίνει πόλεμος.
.
Όπως εξηγεί στην εφημερίδα, οι γονείς του σκοτώθηκαν σε μία από τις μάχες, που μέχρι σήμερα έχουν σκορπίσει τον θάνατο σε περίπου 70.000 ανθρώπους.
.
Ο μόνος εν ζωή συγγενής του είναι ένας θείος του, ο οποίος είναι αντάρτης και τον ακολουθεί βήμα-βήμα ο μικρός Αχμέντ. «Δεν έχω άλλη επιλογή. Δεν πηγαίνω σχολείο, η οικογένειά μου δεν υπάρχει πια. Ποια άλλη ευκαιρία έχω;», διερωτάται ο επτάχρονος, σοκάροντας με την σκέψη του, που έχει από καιρό πάψει να είναι παιδική.
.
Βέβαια, ο Αχμέντ δεν είναι το μόνο παιδί που ζώνεται με όπλα και ρίχνεται στη μάχη. Σύμφωνα με έκθεση της Human Rights Watch, υπάρχουν εκατοντάδες παιδιών που μάχονται στην Συρία. Τα περισσότερα σε ηλικία 13 ετών, περίπου, εκπαιδεύονται και γίνονται στρατιώτες έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Άσκοπες οι εκκλήσεις των οργανισμών, που εδώ και μήνες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τα αθώα πλάσματα που μετατρέπονται σε μηχανές θανάτου.
.
protothema

Saturday, 30 March 2013

Είναι κάτι παιδιά …

Είναι κάτι παιδιά που καταπιέστηκαν από το σπίτι τους, είναι κάτι παιδιά που δεν μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους. 
Είναι τα παιδιά που δεν συμμετέχουν στις παρέες του σχολείου. 
Είναι τα παιδιά που τα βλέπεις μόνα τους στην αυλή του σχολείου. 
Είναι τα παιδιά που κρύβονται ακόμη κι όταν είναι μπροστά σε όλους, που κρύβονται ακόμα και όταν είναι μόνα τους. 

Είναι τα παιδιά που δεν παίζουν μπάλα, δεν παίζουν μπάσκετ.  
Είναι τα παιδιά που άμα τα πιέσεις, δεν μιλάνε, ψελλίζουν. 
Είναι τα παιδιά που θα τα δεις μόνα τους στο θρανίο. 
Είναι κάτι παιδιά που είναι οι παρίες του σχολείου. 
Είναι τα παιδιά θύματα.

Είναι κάτι παιδιά, κάτι άλλα παιδιά, που δεν πήραν αγάπη από το σπίτι τους. 
Είναι τα παιδιά που για να αντέξουν, αφαίρεσαν κάθε «αδυναμία» από το χαρακτήρα τους για να επιβιώσουν. 
Είναι τα σκληρά παιδιά.  

Είναι κι αυτά θύματα σαν τα προηγούμενα. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Αυτά τα παιδιά, καταδυναστεύουν τα άλλα παιδιά. Καταδυναστεύουν τα «αδύναμα» παιδιά. Είναι τα παιδιά που θα κοροϊδέψουν τους αδύνατους, που θα τους βάλουν τρικλοποδιά, που θα τους λοιδορήσουν, θα τους χτυπήσουν, θα αποβάλλουν από τη σχολική κοινότητα τα αδύνατα παιδιά. 
Είναι κι αυτά παιδιά θύματα, είναι τα παιδιά που κινδυνεύουν να αποβληθούν αύριο από την κοινωνία. Είναι τα παιδιά που θα είναι οι αυριανοί ρατσιστές.

Είσαι κι εσύ παιδί μου, που δεν είσαι με τα «εκείνα» τα παιδιά ούτε με τα «άλλα». Είσαι το παιδί που αγαπάς το σχολείο, αγαπάς το διάβασμα, που έχεις την παρέα σου, που είσαι ελεύθερο παιδί, χαρούμενο.

Εσύ παιδί μου, τα βλέπεις τα παραπάνω, βλέπεις τα αδύναμα παιδιά, εσύ έχεις θάρρος, ξέρεις τι θες, με σένα δεν τα βάζουν εύκολα οι νταήδες του σχολείου. Εσύ έχεις άποψη που ακούγεται. Πάρε πρωτοβουλία, μάζεψε αυτούς που μπορούν, συνασπισθείτε, φτιάξτε ομάδα αντί-bullying. 
Μπορείτε παιδί μου, οργανωθείτε. Φωνάξτε τους νταήδες, εξηγηθείτε μαζί τους. Πάρτε τους με το μέρος σας. Βάλτε στο κόλπο τους δασκάλους. Ενημερώστε τον Σύλλογο Γονέων. Πάρτε θέση. Έχετε συμβούλια, δραστηριοποιηθείτε.

Βοηθήστε τα παιδιά, που υποφέρουν. Κι ένα να ξέρετε, η Χαρά σας θα είναι τεράστια.
.
Το μόνο που χρειάζεται για να ανθίσει το κακό, 
είναι να μην κάνουν τίποτα οι καλοί άνθρωποι
hamomilaki

Εξοικειώστε το παιδί σας με το διάβασμα

Όλοι οι γονείς αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουν στα παιδιά τους. 
Η ανάγνωση βιβλίων βοηθά τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους, να διευρύνουν τη φαντασία τους και να αναπτυχθούν συναισθηματικά και πνευματικά. 
Αν θέλετε να εξοικειώσετε το παιδί σας με το διάβασμα, ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα: 
  • Αγοράστε του βιβλία. Αντί να του παίρνετε συνέχεια παιχνίδια, επενδύστε σε βιβλία και γεμίστε την βιβλιοθήκη του.
  • Πηγαίνετε μαζί στο βιβλιοπωλείο. Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του τα βιβλία που θέλει, φροντίστε όμως να είναι κατάλληλα για την ηλικία του.
  • Επιλέξτε βιβλία που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο το μικρό σας να βαρεθεί, διαλέξτε βιβλία που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον.
  • Γίνετε μέλος στη δημοτική βιβλιοθήκη. Μια καλή ιδέα, που δεν κοστίζει τίποτα, είναι να δανείζεστε βιβλία. Καθιερώστε μια ημέρα της εβδομάδας που θα πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας για να δανειστείτε ένα καινούριο βιβλίο και να επιστρέψετε αυτό που έχετε ήδη διαβάσει.
  • Ανταλλάξτε βιβλία με τους φίλους του παιδιού. Μοιραστείτε τα βιβλία σας με φίλους και ξαδερφάκια και επωφεληθείτε από τη δική τους βιβλιοθήκη.
  • Διαβάζετε στο παιδί τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά κάθε μέρα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει ένας γονιός να διαβάζει στο παιδί του.
  • Μην σταματάτε να διαβάζετε εσείς στο παιδί, ακόμα και όταν το ίδιο ξεκινήσει να διαβάζει από μόνο του. Τα παιδιά που μόλις έχουν κατακτήσει την ικανότητα της ανάγνωσης, μπορούν να διαβάζουν περιορισμένα βιβλία. Συνεχίστε να διαβάζετε στο παιδί σας αυτά που ακόμα δεν μπορεί, μέχρι να τα καταφέρει μόνο του.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να διαβάζει. Όλα τα παραπάνω βήματα έχουν ως στόχο να εξοικειώσουν το παιδί με την ανάγνωση. Όταν λοιπόν φτάσει στην ηλικία που μπορεί να διαβάζει μόνο του, μην χάνετε την ευκαιρία να το ενθαρρύνετε και να το επαινείτε που συνεχίζει την καλή συνήθεια που ξεκινήσατε μαζί από τότε που ήταν ακόμα μωρό.
mother.gr

Friday, 29 March 2013

Μαθητές έδωσαν ΟΛΑ τα χρήματατα της εκδρομής για να σωθεί 15χρονος

 «Τα παιδιά μας δίδαξαν αγάπη, ήθος και συνέπεια».
 .
Μία συγκινητική πράξη ανθρωπιάς στην Πάτρα, από μαθητές που έδωσαν τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει για την εκδρομή τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας για 15χρονο μαθητή στην πόλη.

«Τα παιδιά μας δίδαξαν αγάπη, ήθος και συνέπεια». Με τα λόγια αυτά χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Λυκείου Δεμενίκων της Πάτρας κ. Αντώνης Γκόλφης.
Μάλιστα η πράξη αυτή των μαθητών παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία, καθώς δήλωσαν αποφασισμένοι να δώσουν στην οικογένεια του μαθητή και τα χρήματα που προσέφερε επιχειρηματίας, προκειμένου να μην χάσουν την εκδρομή τους.
Οι μαθητές του λυκείου έμαθαν πριν από λίγες ημέρες μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος που έστειλε προς όλα τα σχολεία της περιοχής η διεύθυνση του 11ου Γυμνασίου της Πάτρας, για το σοβαρό πρόβλημα στον εγκέφαλο που αντιμετωπίζει 15χρονος μαθητής του σχολείου, που νοσηλεύεται ήδη στη νευροχειρουργική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας.
Σύμφωνα με τον κ. Γκόλφη, ο μαθητής θα πρέπει να διακομιστεί σε νοσοκομείου του εξωτερικού, προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση. Ομως για τη νοσηλεία θα απαιτηθεί μεγάλο χρηματικό ποσό, για αυτό και ξεκίνησαν προσπάθειες, ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται.
Όταν λοιπόν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου των Δεμενίκων πληροφορήθηκαν για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο 15χρονος μαθητής του 11ου Γυμνασίου, έλαβαν την απόφαση, όλα τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει για την πραγματοποίηση της πενθήμερης εκδρομής τους, να τα διαθέσουν για τις ανάγκες της νοσηλείας του 15χρονου.
Στο μεταξύ, όταν επιχειρηματίας πληροφορήθηκε την απόφαση των μαθητών προσφέρθηκε να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα για την πενθήμερη εκδρομή. Οι μαθητές δέχθηκαν την προσφορά, όχι όμως για να πάνε εκδρομή, αλλά για να προσφέρουν και αυτά τα χρήματα στην οικογένεια του ανήλικου μαθητή.
Όπως τονίζει ο κ. Αντώνης Γκόλφης, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η περιοχή των Δεμενίκων δεν είναι κάποια πλούσια περιοχή και τα χρήματα για την πραγματοποίηση της εκδρομής συγκεντρώθηκαν κυριολεκτικά από το υστέρημα οικογενειών, που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για να καλύψουν τα καθημερινά έξοδα.
kathimerini

Δύο μαθήτριες της 6ης δημοτικού γράφουν για τον ρατσισμό

Λουτράκι
Ρατσισμός είναι η αντίληψη μιας ομάδας ανθρώπων που υποτιμούν τους ανθρώπους μιας ξένης χώρας λόγω πολιτισμού, θρησκείας ή εθνικής καταγωγής.  Οι ρατσιστές θεωρούν κάποιες ομάδες ανθρώπων κατώτερους και άξιους περιφρόνησης. Είναι ένα από τα κοινωνικά και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τη χώρα μας και καθημερινά πληθαίνουν ανησυχητικά τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας σε βάρος μεταναστών…
.
Οι ρατσιστές θεωρούν κάποιες ομάδες ανθρώπων
κατώτερους και άξιους περιφρόνησης.
Ο ρατσισμός  βασίζεται στην έλλειψη εκπαίδευσης, παιδείας και πνευματικότητας. Εάν οι άνθρωποι μπορούσαμε να διδαχτούμε ότι μεταξύ μας είμαστε ίσοι δεν θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα στη χώρα μας. Εάν υπήρχε σεβασμός και δικαιοσύνη μεταξύ μας οι άνθρωποι δεν θα παρασύρονταν εύκολα από ρατσιστικές αντιλήψεις καθώς τα αισθήματα ανωτερότητας ή κατωτερότητας καλλιεργούν έντονα το συναίσθημα τους μίσους και της ζήλειας και δημιουργούν έντονα την επιθυμία για κυριαρχία έναντι άλλων ανθρώπων.
Στη χώρα μας ο ρατσισμός  έχει επεκταθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια καθώς μεγάλο κύμα μεταναστών, τόσο λαθραία όσο και νόμιμα έχει εισβάλει στη χώρα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γενιά μας να γίνει ξενόφοβη. Πολλοί συμπολίτες μας εκφράζονται με ρατσιστικά σχόλια και πράξεις και επιθυμούν διακαώς τον διωγμό των μεταναστών. Το κράτος μας έχει εγκαταλείψει, μας έχει αφήσει αβοήθητους και έρμαια της οικονομικής κρίσης. Όσο η εγκληματικότητα, η ανεργία και η βία μεγαλώνει τόσο θα ωθούν τους Έλληνες πολίτες να γίνονται ρατσιστές απέναντι στους ξένους και να τους αντιμετωπίζουν αρνητικά. Γιατί νιώθουν ότι είναι απροστάτευτοι και δεν είναι τυχαίο που σε πολλές περιοχές των μεγαλουπόλεων οι κάτοικοι έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους.
Εκτός από το φυλετικό ρατσισμό παρατηρείται και κοινωνικός ρατσισμός δηλαδή αρνητική συμπεριφορά σε ναρκομανείς, σε άτομα που είναι φορείς του  Aids, σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ρατσισμό κατά των γυναικών.
Είναι χρέος της δικής μας γενιάς και ιδιαίτερα της νεολαίας να αντιδράσουμε σ’ αυτό το φαινόμενο με δραστικά μέτρα. Πρέπει επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα να μην μπαινοβγαίνουν χωρίς έλεγχο άνθρωποι από άλλα κράτη έτσι ώστε να κοπάσει η ξενοφοβία που νιώθουν οι Έλληνες. Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες της. Στην πατρίδα μας που έχει γεννηθεί ο πολιτισμός και η δημοκρατία είναι ανεπίτρεπτο να συμπεριφερόμαστε υποτιμητικά στους συνανθρώπους μας. 
Στην πολιτισμική κοινωνία που ζούμε πρέπει όλες οι ομάδες ανθρώπων να συνυπάρχουν αρμονικά και να σέβονται τα ήθη και τα έθιμα. Οφείλουν να κατανοούν πως κάθε άνθρωπος που ανήκει σε διαφορετική ομάδα είναι ξεχωριστός με οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα, γιατί όλοι είναι ίσοι. Υπό αυτές τις συνθήκες προάγεται ο πολιτισμός και η κοινωνία.
.
Πηγή: loutraki blog

Ιστορίες από τη Παλαιά Διαθήκη (videos για παιδιά)

Η Παλαιά Διαθήκη δεν είναι η ιστορία των Εβραίων. Είναι η προϊστορία του Χριστιανισμού. Η προϊστορία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.  Ο Χριστιανικός λαός είναι ο κατά πνεύμα Ισραήλ. Και οι άγιοι της Παλαιάς Διαθήκης είναι πνευματικοί μας πρόγονοι.
Η Παλαιά Διαθήκη περιγράφει την δημιουργία του κόσμου όχι σαν επιστημονικό βιβλίο, αλλά σαν προφητικό και διδακτικό. Σκοπός της περιγραφής της είναι να καταλάβουμε ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό, με παντοδυναμία, πανσοφία και αριστοτεχνία. 
.
Αν θέλετε να δείτε τα videos, πηγαίνετε στο Ορθόδοξο Χαμομηλάκι
.

Thursday, 28 March 2013

Η ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ελληνικη γλωσσα αυστραλια
Θα δοθεί η ευκαιρία σε μαθητές...να γίνουν μέτοχοι της σπουδαίας αυτής κουλτούρας
Τον προσεχή Μάιο θα είναι έτοιμο για δημόσια διαβούλευση στην Αυστραλία το σχέδιο του Εθνικού Αναλυτικού Προγράμματος που θα συμπεριλάβει την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα.
Πρόκειται για μία απόφαση ιστορικής σημασίας για το μέλλον της Ελληνικής Γλώσσας στην Αυστραλία και για την καλλιέργεια της. Θα δοθεί επίσης η ευκαιρία σε μαθητές, που δεν έχουν ελληνικό πολιτισμικό υπόβαθρο, να γίνουν μέτοχοι της σπουδαίας αυτής κουλτούρας και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της Αυστραλιανής κοινωνίας.
Στο μεταξύ ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία Χαράλαμπος Δαφαράνος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Σύδνεϋ Βασίλειο Τόλιο και τον Συντονιστή Εκπαίδευσης Βασίλειο Γκόκα, πραγματοποίησαν επίσκεψη στα κεντρικά Γραφεία της ACARA στο Σίδνεϊ για να τους ευχαριστήσουν για την απόφαση αυτή.
.
πηγή: agelioforos.gr

Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Η 16χρονη Μαρία-Αναστασία από την Πτολεμαΐδα ζητά δικαίωμα στην πραγματική ελληνική Παιδεία και όχι στην επιφανειακή ύλη των βιβλίων.
...κανένας δεν μας δίδαξε να σεβόμαστε
την αρχαία μας παράδοση.
«Μας μαθαίνουν να λύνουμε εξισώσεις κανένας όμως δεν μας μύησε στη φιλοσοφία των μαθηματικών. Μας μαθαίνουν πώς να αναλύουμε ποιήματα, να βρίσκουμε ομοιοκαταληξία, μέτρο και ενότητες, αλήθεια όμως, ενδιαφέρθηκε, κανείς να μας μιλήσει για την αγάπη, τη φιλία, τους ανθρώπους»
-«ΟΧΙ, κύριοι καθηγητές. Δεν ζητάμε περισσότερα μεταπτυχιακά, ζητάμε κάτι πολύ απλό …να μας μιλάτε μέσα από την ψυχή σας, να μας αντιμετωπίζετε ως ανθρώπους με ανάγκες εκτός σχολείου, να θυμηθείτε και να μας θυμίσετε τι έχει πραγματική αξία στη ζωή».
Της Αναστασίας Μαρίας Μαμαλίγκα


Δεν ξέρω τι θέλω να γίνω. Συγγνώμη που δεν ξέρω. Ξέρω όμως τι μου αρέσει. Μου αρέσει να ζωγραφίζω, να χορεύω, να βγάζω φωτογραφίες. Μου αρέσει να παίζω θέατρο και να κάνω κατασκευές. Ποιος όμως θα ασχοληθεί με κάποιο από τα παραπάνω;
Μας μαθαίνουν μετάφραση αρχαίων κειμένων κι όμως κανένας δεν μας δίδαξε να σεβόμαστε την αρχαία μας παράδοση. 
Μας μαθαίνουν να λύνουμε εξισώσεις κανένας όμως δεν μας μύησε στη φιλοσοφία των μαθηματικών. 
Μας μαθαίνουν πώς να αναλύουμε ποιήματα, να βρίσκουμε ομοιοκαταληξία, μέτρο και ενότητες, αλήθεια όμως, ενδιαφέρθηκε, κανείς να μας μιλήσει για την αγάπη, τη φιλία, τους ανθρώπους
ΟΧΙ, κύριοι καθηγητές. Και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει. Δεν ζητάμε περισσότερα μεταπτυχιακά, ζητάμε κάτι πολύ απλό …να μας μιλάτε μέσα από την ψυχή σας, να μας αντιμετωπίζετε ως ανθρώπους με ανάγκες εκτός σχολείου, να θυμηθείτε και να μας θυμίσετε τι έχει πραγματική αξία στη ζωή.
Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, όπου ο κύριος, αν όχι μοναδικός, στόχος του σχολείου συνεχίζει να είναι η παραγωγή ακόμη μιας φουρνιάς παθητικοποιημένων πολιτών, τα παιδιά εξακολουθούν να αναφέρονται σε κατευθύνσεις και όχι σε δικούς τους προσωπικούς στόχους που να ανταποκρίνονται σε κάποιο ταλέντο. 

Ως πότε όμως σε αυτή τη χώρα το εκπαιδευτικό σύστημα θα υποστηρίζει τη δυσκαμψία της κοινωνίας μας να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τις πραγματικές κλίσεις των μαθητών και ως πότε κάθε τι διαφορετικό και μη εναρμονισμένο με τον μέσο όρο θα τείνει να αποβληθεί;
Το μόνο που μένει να δούμε είναι έως ποιου σημείου θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

.

Wednesday, 27 March 2013

Εσείς ξέρετε τι περιέχουν τα φάρμακα
που δίνετε στο παιδί σας;

Ο FDA συμβουλεύει τους γονείς να καταγράφουν κάθε φάρμακο που παίρνουν τα παιδιά τους
Οι ειδικοί συνιστούν να διαβάζουμε προσεχτικά τα συστατικά στο φυλλάδιο οδηγιών, για να αποφεύγεται η χορήγηση μεγάλης δόσης 
με δυσάρεστες συνέπειες.  

Know Active Ingredients in Children's Meds

Από: Ελένη Καραγιάννη
.
Η εποχή της γρίπης και των ιώσεων σιγά σιγά τελειώνει, αρχίζει όμως αυτή των αλλεργιών κι έτσι πολλοί γονείς θα χρειαστεί να συνεχίσουν να δίνουν φάρμακα στα παιδιά τους. 

Πριν όμως ζητήσουμε από το παιδί να ανοίξει το στόμα του, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι η δραστική ουσία κάθε φαρμάκου που χορηγούμε, κυρίως όταν πρόκειται για φάρμακα που παίρνουμε χωρίς ιατρική συνταγή, προειδοποιεί ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων. Κι αυτό γιατί μια πολύ μεγάλη δόση κάποιας δραστικής ουσίας που μπορεί να περιλαμβάνεται σε περισσότερα από ένα φάρμακα που παίρνει το παιδί μπορεί να έχει πολύ σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Επιπλέον, κάποια σκευάσματα (όπως όσα δίνονται συνήθως για τις αλλεργίες, το βήχα και τον πυρετό) έχουν δύο ή περισσότερες δραστικές ουσίες. Τα αντιισταμινικά, για παράδειγμα, που χορηγούνται τόσο για το κρυολόγημα όσο και για τις αλλεργίες, όταν δοθούν σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσουν έντονη υπνηλία ή ταραχή και σπανιότερα αναπνευστικά προβλήματα. Οι δραστικές ουσίες που περιλαμβάνονται στα περισσότερα από όσα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή είναι οι διφενυδραμίνη, χλωροφαιναμίνη, κλεμαστίνη, φεξοφεναδίνη, λοραταδίνη και σετιριζίνη.

Ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθεί η χορήγηση μεγάλης δόσης χρειάζεται στην περίπτωση που παιδιά με αλλεργίες παίρνουν κι άλλα φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποια ίωση. Δραστικές ουσίες που περιλαμβάνονται τόσο σε σκευάσματα ενάντια στις αλλεργίες όσο και σε φάρμακα για το κρυολόγημα είναι η ακεταμονιφίνη και η ιβουπροφένη.  

Ο FDA συμβουλεύει τους γονείς να καταγράφουν κάθε φάρμακο που παίρνουν τα παιδιά τους -ανεξάρτητα από το αν τα έχει συνταγογραφήσει ο παιδίατρος ή τα πήραν από το φαρμακείο χωρίς συνταγή και να ενημερώνουν πάντα το γιατρό ή το φαρμακοποιό τους όταν πρόκειται να δώσουν κι άλλο. Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερώνουν και για άλλα σκευάσματα που ενδεχομένως λαμβάνει το παιδί, όπως βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής, καθώς κάποια από τα συστατικά τους μπορεί να αλληλεπιδρούν με τις δραστικές ουσίες κάποιων φαρμάκων με δυσάρεστα αποτελέσματα.

O πιο διασκεδαστικός τρόπος να αντιμετωπιστεί η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής!

«... η μουσική παιδεία μπορεί να είναι μια μη φαρμακευτική μέθοδος για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής».


Μια νέα έρευνα δείχνει πώς η Τέχνη μπορεί να αξιοποιηθεί για να βοηθήσει τα παιδιά με διάσπαση προσοχής.

Music Could Treat Attention Deficit Disorders

μαθαίνοντας να μετρά το ρυθμό ...είναι πιθανό να βελτιώνεται
η ικανότητα του παιδιού να εστιάζει την προσοχή του
.

Από Ελένη Καραγιάννη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι μαθαίνοντας να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, τα παιδιά καταφέρνουν να εστιάζουν ευκολότερα την προσοχή τους και επιπλέον βελτιώνουν την ικανότητά τους να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους οι επιστήμονες παρατηρούσαν επί ένα χρόνο 85 παιδιά τα οποία μάθαιναν να παίζουν παραδοσιακά κρουστά όργανα της Ινδονησίας. Μετρήσεις από ειδικά όργανα που είχαν συνδεθεί με τα όργανα χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστεί η ικανότητα του παιδιού να ακολουθεί πιστά το ρυθμό. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις μετρήσεις αυτές με τα αποτελέσματα που είχαν τα ίδια παιδιά σε γνωστικά και συμπεριφοριστικά τεστ, αλλά και με τη εκτίμηση που είχαν για τη συμπεριφορά τους οι δάσκαλοι και οι γονείς τους. .
 

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στο πόσο καταφέρνει το παιδί να ακολουθεί το ρυθμό και την απόδοσή του στα τεστ», λέει ο Αλεξάντερ Καλίλ, επικεφαλής της έρευνας. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μαθαίνοντας να μετρά το ρυθμό και να συγχρονίζεσαι με μια μελωδία, είναι πιθανό να βελτιώνει την ικανότητα του παιδιού να εστιάζει την προσοχή του. Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι η μουσική παιδεία μπορεί να είναι μια μη φαρμακευτική μέθοδος για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής».
.
πηγές: 

Tuesday, 26 March 2013

Τρίκαλα: Παιδί τρέφεται από τα σκουπίδια

Παιδί τρέφεται από τα σκουπίδια
Ανήλικο παιδάκι «βουτάει» μέσα στον κάδο απορριμμάτων στα Τρίκαλα, προκειμένου να βρει κάτι για φαγητό ενώ ακριβώς δίπλα του ο πατέρας του μαζεύει ό,τι αποφάγια έχουν πέσει από τον κάδο ή ό,τι μπορεί να χρησιμοποιήσει για να «χορτάσει την πείνα» τη δική του και της οικογένειάς του.
Το πιο τραγικό από όλα είναι ότι ακριβώς δίπλα περνά συνέχεια κόσμος, αυτοκίνητα, και όλοι κάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων στα Τρίκαλα: «είναι η πολλοστή φορά που βλέπουμε τέτοιες εικόνες στα Τρίκαλα, έχουμε, δυστυχώς, συνηθίσει τις σκηνές φτώχειας και στα Τρίκαλα, οπότε τις προσπερνάμε».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλο και περισσότερες είναι οι αιτήσεις στο Κοινωνικό και στο Ενοριακό Παντοπωλείο, από ανθρώπους υπεράνω κάθε υποψίας, ανθρώπους που είχαν καταστήματα, υπήρξαν έμποροι, οικογενειάρχες στη πόλη αυτή.
.
Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου

inews
Πηγή της πηγής: trikalavoice.gr

Τα καλύτερα παιδιά μας τα πουλήσαμε...

.................................
Γίναμε αρχοντοχωριάτες, επενδύοντας στα χειρότερα χαρακτηριστικά των δύο συνθετικών της λέξης. 
«Έχω γάμο», λέγαμε και στεκόμασταν καλοντυμένοι σε γκαζόν ξενοδοχείων, με φακελάκια στα χέρια, χωρίς αληθινή, από καρδιάς ευχή.  
«Και οι γάμοι μας, τα δροσερά στεφάνια και τα δάχτυλα, γίνουνται αινίγματα ανεξήγητα για την ψυχή μας». Ούτε αινίγματα, ούτε τίποτε. Όλα απαντημένα, όλα πεζά. Μεγάλα και άδεια. 
Απομείναμε αναίσθητοι μπροστά στο ιερό, ζώντας ένα γυαλιστερό, αντιαισθητικό, άχαρο, ανέραστο, ανίερο, ξοδεμένο παρόν. Χωρίς μνήμη, χωρίς όνειρο, διαζευγμένοι από το είναι μας.
.
Τα καλύτερα παιδιά μας τα πουλήσαμε. Τα αφήσαμε να σπαταλούν τη ζωή τους σε λογιστικά βιβλία, σε γραφεία εταιρειών, σε άψυχους λογαριασμούς. Τα κάναμε σκλάβους με τίτλους διευθυντικού στελέχους. Τα ταΐσαμε χρήματα, τα σπουδάσαμε χρήματα, τα μάθαμε να σκέφτονται χρήματα, να υπηρετούν χρήματα, να ονειρεύονται χρήματα, να παντρεύονται χρήματα, να γεννάνε χρήματα, να είναι χρήματα. Μιλούν άπταιστα τα χειρότερα Αγγλικά (αυτά της δουλειάς) και άθλια τα καλύτερα Ελληνικά (τα Κυπριακά). Όταν τα χρήματα λείψουν, από πού θα κρατηθούν;
.
Αντικαταστήσαμε το γλέντι στην πλατεία του χωριού με το σκυλάδικο. Τον έρωτα με το στριπτιζάδικο. Τα αναγκαία για την επιβίωση, με ένα τζιπ γεμάτο άχρηστα ψώνια. Τον ελεύθερο χρόνο με την υπερωρία. Κάναμε το παιγνίδι των παιδιών υπερπαραγωγή, σε πάρτι γενεθλίων κατά παραγγελία. Ξεχάσαμε ποια είναι τα βασικά συστατικά της ύπαρξής μας, ως ατόμων και ως κοινωνίας, αντικαθιστώντας τα με ότι μάς γυάλισε στη βιτρίνα. Γίναμε ότι μας έπεισε ο διαφημιστής, η τηλεόραση ή το περιοδικό να γίνουμε.

................................. 
περισσότερα εδώ

Monday, 25 March 2013

Τα παιδιά μελετούν, αλλά δεν κατανοούν

«Εξοικειωμένα με το επιφανειακό, το Διαδίκτυο καθώς και τα greekglish, τον γρήγορο ρυθμό ζωής, αδυνατούν να επεξεργαστούν ένα κείμενο, να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα. 
Επιπλέον, δεν είναι μυημένα στη λογοτεχνία. Συνήθως το ίδιο το περιβάλλον τους δεν ευνοεί τη φιλαναγνωσία»
«Ο,τι έχει ιδιώματα ή πιο “υψηλό” λόγο
το απορρίπτουν.»
Tης Βασιλικης Χρυσοστομιδου

«Πολλές φορές διαβάζω και δεν καταλαβαίνω, όχι μόνο τους αρχαίους αλλά και αυτούς που είναι κάτι σαν… αρχαίοι – Καβάφη, Παπαδιαμάντη»   

(Ελευθερία, Γ΄ Λυκείου). 
«Όταν τα κείμενα είναι αρχαία με νέα ελληνικά μαζί, μου φαίνονται πολύ περίεργα. Δυσκολεύομαι να καταλάβω, θέλει πολλή ανάλυση. Θυμάμαι τον “Κρητικό” (σ.σ. Διον. Σολωμός), είδα κι έπαθα να βγάλω άκρη. Εκτός σχολείου, δε μ’ αρέσει να διαβάζω». 
(Βασίλης, Γ΄Λυκείου). 
«Εξαιρώντας τα μαθήματα που μ’ ενδιαφέρουν για τις Πανελλήνιες, θα χρειαστώ περισσότερο χρόνο να κατανοήσω ένα κείμενο». 
(Δημήτρης, Β΄ Λυκείου).
«Δυσκολεύομαι να γράψω. Δεν έχω ιδέες ή όταν έχω, δεν μπορώ να τις αναπτύξω. Εκθεση, πάω φροντιστήριο, μαθαίνω “πακέτα λέξεων”, τα γράφω. Αλλα βιβλία, ποτέ – μόνο Χάρυ Πόττερ παλιότερα. Προτιμώ ταινίες». 
(Σταύρος, Β΄ Λυκείου).

«Καταλαβαίνουν τα παιδιά όταν μελετούν;», το ερώτημα που θέσαμε σε εκπαιδευτικούς:

«Οχι! Κατηγορηματικά όχι!», θα πει χωρίς δεύτερη σκέψη η κ. Ευαγγελία Ρίζου, φιλόλογος και λυκειάρχης. Την άποψή της συμμερίζονται οι συνάδελφοί της φιλόλογοι, κ. Καίτη Σερέτη και Ευγενία Λέκκα, με πολυετή εμπειρία στις τρεις τάξεις του λυκείου. «Αρνητικά μπροστά στο συνεχές κείμενο τα παιδιά μας. Βαριούνται και φοβούνται. Η λεξιπενία ιδιαίτερα αισθητή, ενώ πρόβλημα υπάρχει τόσο στην κατανόηση, όσο και στις γνώσεις και την ορθογραφία», «χαρτογραφεί» την κατάσταση η λυκειάρχης. «Ο,τι έχει ιδιώματα ή πιο “υψηλό” λόγο το απορρίπτουν. Τους έδωσα τη “Χωματερή της Πληροφόρησης” του Γιανναρά για επεξεργασία και περίληψη στο σπίτι. Μόνο πέντε παιδιά το έφεραν. Για τους υπόλοιπους, εξαιρετικά δύσκολο. 

Οσο για “μαργαριτάρια”; Δεν τα προλαβαίνω. 
“Ο ήλιος βασιλεύει”, διαβάσαμε. “Τι ώρα της μέρας είναι”; ρωτάω. “Μεσημέρι”, “Γιατί;”, “Επειδή ο ήλιος είναι ψηλά, σα βασιλιάς”, η απάντηση μαθητών λυκείου!», σταχυολογεί στιγμιότυπα η κ. Σερέτη.

«Το επίπεδο εγγραμματισμού διαρκώς πέφτει στην Ελλάδα», σχολιάζει η κ. Λέκκα. «Οι ίδιοι κατεβάσαμε τον πήχυ, απολαμβάνουμε την παιδεία που θέλουμε. Δεν ζητάμε πλέον δοκίμια από τα παιδιά, περιοριζόμαστε σε “πρακτικά” κείμενα, όπως επιστολές». «Η ανεπάρκεια στον λόγο δεν αποτελεί δική μας αποκλειστικότητα», προσθέτει η κ. Σερέτη: «Στο βιβλίο της Νατάσας Μπολονή “Τα χαμένα παιδιά” περιγράφεται αντίστοιχη κατάσταση στα δημόσια γαλλικά σχολεία, όπου μάλιστα καταργήθηκε η συγγραφή δοκιμίου, εξαιτίας της δυσκολίας των παιδιών να ανταποκριθούν».

Τι φταίει
Πού αποδίδουν οι ειδικοί το πρόβλημα; «Ισως φταίει η εικόνα, στην οποία έχουν εθιστεί τα παιδιά μας», αποφαίνεται η λυκειάρχης. «Εξοικειωμένα με το επιφανειακό, το Διαδίκτυο καθώς και τα greekglish, τον γρήγορο ρυθμό ζωής, αδυνατούν να επεξεργαστούν ένα κείμενο, να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα. Επιπλέον, δεν είναι μυημένα στη λογοτεχνία – συνήθως το ίδιο το περιβάλλον τους δεν ευνοεί τη φιλαναγνωσία». «Ούτε εφημερίδα δεν διαβάζουν τα παιδιά μας, πράγμα που...

Η κήρυξη της Επανάστασης του 1821 — Τα Εγκυκλοπαιδικά

Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
ΤΟΥ 1821
 
       Στις 9 Μαρτίου του 1821, ο Ασημάκης Ζαΐμης, ο Ασημάκης Φωτήλας, ο Ανδρέας Ζαΐμης, ο Σωτήριος Χαραλάμπης, ο Σωτήριος Θεοχαρόπουλος, ο Ανδρέας Λόντος και οι αρχιερείς Παλαιών Πατρών Γερμανός και Κερνίτσης Προκόπιος, συνοδευόμενοι από αντιπροσώπους του διοικητή των Καλαβρύτων, ξεκινούν με προορισμό την Τρίπολη. Όπως αναφέρεται, διανυκτέρευαν στα Μαζέϊκα Καλύβια στο χαμόσπιτο του Νταφαλιά, όπου και έλαβαν την οριστική απόφασή τους.
Αναζητώντας επίμονα μια λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος οριστικής καταστροφής, συνέταξαν μια επιστολή δήθεν προερχόμενη από κάποιον Τούρκο φίλο τους από την Τριπολιτσά. Την παρέδωσαν σε έμπιστό τους και κανόνισαν να τον συναντήσουν σε ορισμένη θέση για να τους την επιδώσει. Έτσι και έγινε. Στις 10 Μαρτίου ανεχώρησαν για την Τρίπολη, συνάντησαν τον άνθρωπο, πήραν την επιστολή και άρχισαν να δείχνουν την ταραχή τους. Από το περιεχόμενο της επιστολής πληροφορήθηκαν ότι δήθεν έχουν συκοφαντηθεί και κατόπιν αυτού επέμεναν ότι είναι αδύνατο να μεταβούν στην Τριπολιτσά, εάν πρώτα δεν απεδείκνυαν την αθωότητά τους. Μ' αυτό το κόλπο επέστρεψαν στο χωριό Καρνέσι και μέσα σε ατμόσφαιρα πλαστής έξαψης και αγανάκτησης συνέταξαν επιστολή προς τον Καϊμακάμη της Τρίπολης, στην οποία με δεξιοτεχνία υπογράμμιζαν την «πίστη» τους, του ορκίζονταν αφοσίωση και ζητούσαν απόδοση δικαίου και αποκατάσταση της αλήθειας. 
Η Τουρκική Διοίκηση παρασύρθηκε από την «ειλικρίνεια» της επιστολής και, μολονότι οργίστηκε με την «παρεξήγηση», η οποία προκαλούσε ανωμαλία, δεν κράτησε εχθρική στάση απέναντί τους, ενώ παράλληλα έστειλε τους Έλληνες Καλαμογδάρτη και Μοθινό με την εντολή να τους μεταπείσουν.
       Εν τω μεταξύ οι προύχοντες και οι αρχιερείς μέχρι τις 13 Μαρτίου είχαν φθάσει στην Αγία Λαύρα. 
Εκεί πραγματοποιήθηκαν τρεις συσκέψεις. Στην πρώτη, ομιλητής ήταν ο Ανδρέας Ζαΐμης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αναβολής της Επαναστάσεως. Σύμφωνα με τη δική του γνώμη έπρεπε να εκτιμηθεί η κατάσταση με τα αντικειμενικά στοιχεία της, τα οποία πίστευε ότι δεν επέτρεπαν την εξέγερση τότε. Εκτός αυτού όμως θεωρούσε και τις μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή ετοιμασίες ανεπαρκείς.
Ακριβώς την αντίθετη άποψη ανέπτυξε στη δεύτερη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τη 15η Μαρτίου, ο Ασημάκης Φωτήλας. Με επιχειρήματα και παλμό, αλλά και σε υψηλούς τόνους ζήτησε... 

Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης



International Art Academy

1ος  Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης
"Μανώλης Αλυγιζάκης" 

Η International Art Academy διοργανώνει τον 1ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης "Μανώλης Αλυγιζάκης".

Στο Διαγωνισμό μπορεί να λάβει μέρος κάθε ενδιαφερόμενος (ανεξαρτήτως ηλικίας και εθνικότητας), με μια ανέκδοτη ποιητική συλλογή γραμμένη στην ελληνική γλώσσα.

ΒΡΑΒΕΙΑ
Αθλοθέτηση των τριών πρώτων Βραβείων από τον Ελληνοκαναδό ποιητή Μανώλη Αλυγιζάκη
1Ο  βραβείο ποιητικής συλλογής με έπαθλο 1.500 ευρώ και μετάλλιο
2Ο βραβείο ποιητικής συλλογής με έπαθλο 1.000 ευρώ και μετάλλιο
3Ο βραβείο ποιητικής συλλογής με έπαθλο 500 ευρώ και μετάλλιο
Θα δοθούν επίσης τιμητικά βραβεία, τιμητικές διακρίσεις και έπαινοι από την International Art Academy σε όλους τους συμμετέχοντες στην Τελική Φάση, ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης των έργων τους.
Θα εκδοθεί συλλεκτική ποιητική έκδοση με τις βραβευμένες ποιητικές συλλογές.
 
Πληροφορίες - Δηλώσεις Συμμετοχής

Αντωνοπούλου 17 – Δημητριάδος, Βόλος
Τηλ. (0030) 6909.127.982  Fax. (0030) 24210 36242 
e-mail:  info@artsociety.gr
web page:  www.artsociety.gr

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Την ημέρα αυτή ούτε τα χελιδόνια δεν χτίζουν τις φωλιές τους.

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τη χαρμόσυνη δηλαδή είδηση, που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού. 
.
Η ημέρα αυτή είναι και ημέρα αργίας.
Όταν η Παναγία ρώτησε πώς είναι δυνατόν να τεκνοποιήσει χωρίς άνδρα, ο Αρχάγγελος της απάντησε ότι το Άγιο Πνεύμα θα έρθει σε εσένα και με την δύναμη του Υψίστου θα συντελεστεί η ενσάρκωση του Υιού του.  
Έτσι η Μαρία συνέλαβε τον Υιό και λόγο του Θεού, τον Ιησού Χριστό, ο οποίος με την εκούσια θυσία και τον μαρτυρικό «θάνατό» του, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο, στον οποίο είχε οδηγηθεί μετά από την εκδίωξη των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας. Είναι μέρα χαράς και αγαλλίασης. Η Εκκλησία επιτρέπει την βρώση ψαριών ακόμα και αν ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου «πέσει» μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Η ημέρα αυτή είναι και ημέρα αργίας. Η παράδοση λέει ότι αυτήν την ημέρα ούτε τα χελιδόνια δεν χτίζουν τις φωλιές τους.
Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, την ημέρα αυτή, τα παιδιά βγάζουν από τα χέρια τους τον «Μάρτη» και τον αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές ή σε κλαδιά δέντρων, για να τον πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους.
Σε μερικές περιοχές την Ηπείρου, την παραμονή του Ευαγγελισμού, τα παιδιά ξεχύνονται στα χωράφια, χτυπώντας κατσαρόλες, καπάκια τσουκαλιών και ότι μεταλλικό μαγειρικό σκεύος έχουν. Πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο διώχνουν τα φίδια, που εκείνη την μέρα ξυπνούν από την χειμερία τους νάρκη.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όπου υπάρχουν Χριστιανοί, αυτή την ημέρα γιορτάζουν την χαρμόσυνη είδηση του Αρχαγγέλου και τιμούν την Παναγία.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki