Tuesday 26 August 2008

Σχέση γονιού και εφήβου

Παρακαλούμε, γονείς, μη συγκρούεστε με τα παιδιά σας, με τους νέους. Είναι στην δυσκολότερη ηλικία. Ακούστε προσεκτικά αυτά που έχουν να σας πουν.
Δείξτε όση αγάπη μπορείτε περισσότερο. Οικοδομείστε σχέση εμπιστοσύνης. Μην εισπράττετε προσωπικά την κριτική τους. Η κριτική τους αφορά όλους τους γονείς, όλη την προηγούμενη γενιά. Θεωρούν ότι επικρατεί χάσμα μεταξύ γονιών και νέων. Μη προσπαθήσετε να τους πείσετε ότι κάνουν λάθος. Απλά αντιμετωπίστε ήρεμα την συμπεριφορά τους. Είναι μεγάλοι πλέον, έχουν άποψη, ο κόσμος που τους προσφέρουμε δεν τους αρέσει και έχουν δίκαιο. Δείξτε τους σεβασμό. Χρειάζεται κόπος και προσπάθεια για να κερδίσετε εσείς οι γονείς την εμπιστοσύνη των εφήβων σας. Η συνέπεια και η ειλικρίνεια είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί ισχυρή εμπιστοσύνη μεταξύ σας.
Ακούστε τους. Η προσεκτική ακρόαση είναι η βάση της καλής επικοινωνίας. Αν αγαπητοί γονείς κάνετε άλλα πράγματα ενώ σας μιλάει ο γιος ή η κόρη σας, δίνετε την εντύπωση ότι υποβαθμίζετε την συνομιλία στη συγκεκριμένη στιγμή.
Οι ερωτήσεις προς τα παιδί δεν πρέπει να έχουν μορφή ανάκρισης. Προσεγγίστε τα με υπομονή και ήπιο τρόπο. Η επικριτική προσέγγιση δεν βοηθά. Μην πείτε: «είδες που σου τα ‘λεγα»; ειδικά όταν πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη, δεν θα σας ξαναμιλήσουν άνετα, δεν θα μοιραστούν το πρόβλημά τους την επόμενη φορά. Εσείς έχετε το πάνω χέρι, απλά χειριστείτε το θέμα ήρεμα. Σκεφθείτε: «Ήρεμη Δύναμη» και χαλαρώστε, μαλακώστε. Το δικό σας το παιδί είναι απέναντί σας.
Βγάλτε όσα αποθέματα αγάπης έχετε μέσα σας. Δείξτε το εμπράκτως. Κάντε αυτό που θα σας ζητήσουν. Αντιμετωπίστε τους σαν ίσος προς ίσον. Είναι ισότιμοι σας κι ας στηρίζονται οικονομικά ακόμη από σας.
Αν αντιδράσετε και επιμείνετε, τα αποτελέσματα είναι γνωστά απογοήτευση, κατάθλιψη και απομάκρυνση από το σπίτι.
Δεν έχετε πλέον επιρροή επάνω τους λόγω διαφοράς ηλικίας, πρέπει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους και αυτό προϋποθέτει αγάπη. Ελάτε στην θέση τους. Όχι καυγάδες, για κανένα λόγο, ούτε με τον νεολαίο, ούτε μεταξύ σας.
Βγάλτε όλα τα αποθέματα της ΑΓΑΠΗ σας. Η επικοινωνία μεταξύ γονιού και εφήβου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κατανοήστε ότι συχνά για τον νέο, αγάπη σημαίνει χρόνος μαζί του. Κι αν τώρα δεν σας δίνει χρόνο, να δείξετε υπομονή, να περιμένετε, απλά δείξτε ότι είστε διαθέσιμοι. Μη του κολλάτε, πότε θα φάει πότε θα διαβάσει και τι θα κάνει στην ζωή του. Έχει προβλήματα από μόνος του, μη του προσθέτετε τα δικά σας.
Δεν θα έχετε απαντήσεις για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Ρωτήστε το παιδί μέσα σας τι να κάνετε. Αφουγκραστείτε το δικό σας παιδί, έχετε πολλά να μάθετε. Βγάλτε την Αγάπη για το παιδί σας πάνω – πάνω και όλα θα πάνε καλύτερα.
Με αγάπη
Το χαμομηλάκι

Η Πατρίδα μας... «Γη του πυρός...»

Πατρίδα μας,
τα χαρακωμένα πρόσωπα
απ’ τις ανελέητες αχτίνες
στις λιόπυρες αρένες της Δήμητρας. 
Πατρίδα μας,
οι ρόζοι στα χέρια, 
π' απλώνονται
ανοιγμένα σε δέηση απόγνωσης.

Πατρίδα μας,
το κατακόκκινο πονεμένο βλέμμα
που αντιφεγγίζει τις παμφάγες φλόγες.

Πατρίδα μας, και ψυχή της,
οι στάχτες της ΜΑΝΑΣ
που καλύπτουν προστατευτικά
τα χαμομηλάκια της,
τα άνθια της ζωής της,
εκεί… εκεί …, στον ελαιώνα
του Μαρτυρίου....

Βασιλική Π. Δεδούση, (για τη μαύρη Παρασκευή του 2007)

SOS γιατρών:«παγκόσμια η καταστροφή στην υγεία από το κλίμα»

Για «παγκόσμια καταστροφή στον τομέα της υγείας» προειδοποιούν 18 επαγγελματικές ιατρικές ενώσεις σε περίπτωση που οι συνομιλίες στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το διάδοχο του Κιότο.
Με δημοσίευσή τους στις επιστημονικές επιθεωρήσεις The Lancet και The British Medical Journal, οι ιατρικές οργανώσεις καλούν τους γιατρούς να βρεθούν μπροστά στην εκστρατεία κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις για την σύνοδο του Δεκεμβρίου χαρακτηρίζονται από έντονες διαφωνίες όσον αφορά το πόσο θα περιοριστούν οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πώς θα χρηματοδοτηθεί η προστασία του κλίματος για τις φτωχές χώρες.

«Οι πολιτικοί θα είναι αναποφάσιστοι σε τέτοιες ταραχώδεις οικονομικά εποχές», επισημαίνεται σε επιστολή που υπογράφεται από τους επικεφαλής των 18 οργανώσεων. «Αν η ανταπόκρισή τους είναι αδύναμη, τότε οι επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία θα είναι καταστροφικές».


Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αυξημένες θερμοκρασίες είναι πολύ πιθανό να συμβάλουν στην εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών, να περιορίσουν τις ποσότητες τροφίμων και πόσιμου νερού στις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς και να οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων από ασθένειες που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες.
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki