Ξημεροβραδιάζεσαι προκειμένου τα παιδιά σου να μεγαλώσουν σωστά. Γίνεσαι ταξιτζής για να τα πηγαινοφέρνεις στις δραστηριότητές τους, γίνεσαι δάσκαλος και δασκάλα για τα ελέγχεις στη μελέτη τους για το σχολείο, γίνεσαι σεφ και ζεις με τη μόνιμη απορία – αγωνία «τί να μαγειρέψω αύριο» προκειμένου «να φάνε για να καρδαμώσουν, να παχύνουν, να ρίξουν μπόι».

Όλα αυτά τα κάνεις γυρίζοντας από τη δουλειά κατάκοπη και κατάκοπος και όταν κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη βλέπεις ένα άτομο που σιγά σιγά δεν αναγνωρίζεις.

Ζητάς από το παιδί σου να μην τα παρατάει. Να έχει όνειρα. Να διεκδικεί τους στόχους του. Να μη συμβιβάζεται με το λίγο.

Και τί κάνεις εσύ;

Μήπως βοηθώντας το παιδί να κυνηγήσει τα δικά του όνειρα, παρατάς εσύ τελείως τα δικά σου;

Μήπως στην προσπάθειά σου να εστιάσεις στους στόχους του παιδιού αφήνεις τελείως στην άκρη τους δικούς σου;

Μήπως για να ζήσει αυτό όσο γίνεται καλύτερα, συμβιβάζεσαι εσύ στον ρόλο του κομπάρσου και δεν ζεις καθόλου;

Το ξέρω ότι το κάνεις από αγάπη. Αφοσιώνεσαι, δίνεσαι, θυσιάζεσαι για όσους αγαπάς. Πολλώ δε μάλλον για τα παιδιά.

Τί παράδειγμα όμως δίνεις με αυτή σου τη θυσία χωρίς να το συνειδητοποιείς;

Σταμάτησες να αθλείσαι με τη δικαιολογία ότι δεν έχεις πια χρόνο. Σταμάτησες τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι σου γιατί ισχυρίζεσαι ότι δεν προλαβαίνεις.

Μένεις αποκαμωμένος ή παρέα με μία τηλεόραση, με έναν καναπέ, με μία γκρίνια, με μία φαγούρα, με μία μιζέρια.

Μήπως βολεύεσαι στο λίγο; Μήπως χρησιμοποιείς τη θυσία σου στα παιδιά ως δικαιολογία για να μην προχωρήσεις σε νέους δικούς σου δρόμους;

Και όσο εσύ βγάζεις μόνη και μόνος σου τον εαυτό σου από το κάδρο της ζωής σου, τόσο η ζωή σου ζητά να καλύψει το κενό που εσύ δημιουργείς, εστιάζοντας όλο και πιο πολύ στους άλλους. Με τρόπο πιεστικό, απαιτητικό.

Μην σε παρατάς. Δώσε χώρο και χρόνο σε εσένα. Μην σε προδίδεις. Δεν θα γίνεις χειρότερος γονιός αν ασχοληθείς λίγο περισσότερο μαζί σου. Ίσα ίσα. Θα βρεις την απαραίτητη αρμονία μέσα σου για να γίνεις ακόμη πιο ποιοτικός γονέας.

Το παιδί μεγαλώνοντας έχει ανάγκη από υγιή γονεϊκά πρότυπα που θα το εμπνέουν να τα μοιάσει.

Από γονείς που δεν θα μένουν στάσιμοι, που θα ψάχνουν και θα αποδέχονται νέες προκλήσεις, που θα κυνηγούν να κατακτήσουν νέες κορυφές, έστω και μικρές, έστω και αραιά και που.

Δώσε και στη δική σου ζωή το νόημα που της αξίζει. Υπέροχος γονιός σημαίνει ισορροπημένος γονιός. Γονιός με ταυτότητα. Με αισιοδοξία. Με διάθεση για ζωή. Γονιός με υγιείς και ενεργές
κοινωνικές σχέσεις. Με δραστηριότητες. Με δημιουργικότητα. Με αγάπη για εξέλιξη.

Το παιδί σου γονιέ, έχει ανάγκη εσένα. Προστάτεψε λοιπόν εσένα για χάρη του παιδιού σου!

Άσε επιτέλους τον … πάγκο και μπες και εσύ στον αγώνα!

Γίνε ο προπονητής του εαυτού σου, γίνε ο άνθρωπος που θα ήθελες το παιδί σου να γίνει.