Saturday 4 February 2017

Γιατί μαμά; Harry Klyn - Ougagaboum (το τίμημα και η αξία της υπομονής)

Τα παιδιά όλο ρωτάνε.
Γιατί το ένα και γιατί το άλλο…

Και εκεί που νομίζεις ότι έχει τελειώσει αυτά συνεχίζουν «γιατί αυτό, γιατί εκείνο, πότε, πού, πόσο, πώς», ρωτάνε τα πάντα για το κάθε τι. 
Και δεν έχουν σταματημό ούτε καθώς μεγαλώνουν, ίσα-ίσα αυξάνεται ο ρυθμός, το βάθος των ερωτήσεων, δεν ικανοποιούνται με τις πιο απλοϊκές απαντήσεις, δεν μπορείς ούτε να τα κοροϊδέψεις πια!
Κάποιες φορές καταντάει κουραστικό. Κι ενώ μέσα μας καμαρώνουμε που είναι περίεργα, φιλομαθή, που ενδιαφέρονται για τον κόσμο γύρω τους, υπάρχουν στιγμές που δεν μπορούμε, δεν έχουμε τον χρόνο ή έτσι απλά δεν θέλουμε να απαντήσουμε…

Υπομονή.
Όλο αυτό το "παιχνίδι" των ερωταποκρίσεων είναι μια πνευματική επένδυση, μια παρακαταθήκη καλής παιδείας για τα παιδιά μας. 

Εξηγούμε:
  1. Γνωρίζουν καινούργια πράγματα. (λέγε-λέγε κάτι μένει…)
  2. Μαθαίνουν να ενδιαφέρονται για το «τι» και το «πως». (Βασικό στοιχείο της κάθε επιστήμης για να πάει παρακάτω τη γνώση της. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο μέχρι να το ανακαλύψουμε, μέχρι να αποδειχθεί – ακόμη κι ότι η γη γυρίζει!)
  3. Αποκτώντας έναν τέτοιο μηχανισμό μάθησης τα παιδιά, μπορεί να ελπίζει κανείς ότι δεν θα τα πιάνουν κορόιδα, ότι δεν θα γίνουν «χάνοι».
  4. Αντιθέτως, πιστεύω, ότι έτσι γίνονται -εξελίσσονται- πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι ως ενήλικες…
Υπομονή, τα πρώτα 18 (πάνω-κάτω) χρόνια είναι δύσκολα, μετά φεύγουν, δεν ρωτάνε τίποτα και μας λείπουν…

Μην αφήνετε τα παιδιά σας να μιλούν
στην Alexa της Amazon

Το ηχείο και η εφαρμογή Amazon Echo μπορεί να σου λύσει τα χέρια, αφού η φωνητική βοηθός Alexa απαντά σε κάθε σου ερώτηση.
Όμως αυτό το νέο hi tech εργαλείο καλό θα είναι να μην είναι προσβάσιμο σε ανήλικα παιδιά και μόλις κυκλοφόρησε ένα βίντεο που σου δείχνει γιατί είναι ιδιαίτερα κακή ιδέα να αφήσεις το παιδί σου να συνομιλεί με την Alexa.
Το συγκεκριμένο βίντεο έχει ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια views μέσα σε λίγα 24ωρα, καθώς δείχνει ένα μικρό αγοράκι στις ΗΠΑ, να ζητά από την ηχητική βοηθό να του παίξει το παιδικό τραγoύδι "Digger Digger" και η Alexa, άλλα "καταλαβαίνει" και ακούγεται να ρωτάει αν το παιδί θέλει να δει πορνό! 
Φυσικά οι γονείς του παιδιού ακούγονται να τρελαίνονται και να σπεύδουν να δώσουν εντολή στην... Alexa να σταματήσει!

mag.sigmalive.com

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki