Thursday, 20 July 2023

Βρέφη και νήπια δημιουργούν καινούργια γνώση, ενώ κοιμούνται / Infants create new knowledge while sleeping

    Η αναζήτηση της κατάστασης του εγκεφάλου ενός μωρού ενώ αυτό κοιμάται, δίνει την ευκαιρία να διαπιστωθεί πως ούτε κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος των βρεφών αναπαύεται. 
Ενώ κοιμάται, ο εγκέφαλος του βρέφους επανεπεξεργάζεται ό,τι έχει μάθει.
Infants create new knowledge while sleeping
Sleep improves and structures infant memory
    Εργαζόμενοι με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tübingen, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη γνώση και τις Επιστήμες του Εγκεφάλου, στη Λειψία ανακάλυψαν ότι μωρά στην ηλικία από 9 μέχρι 16 μηνών, θυμούνται τα ονόματα των αντικειμένων καλύτερα, εάν είχαν ένα σύντομο υπνάκο. Και μόνο μετά από ύπνο μπορούν να μεταφέρουν ονόματα που έμαθαν σε παρόμοια νέα αντικείμενα.

    Ο εγκέφαλος των βρεφών, έτσι, σχηματίζει γενικές κατηγορίες κατά τη διάρκεια του ύπνου μετατρέποντας την εμπειρία σε γνώση. Οι ερευνητές επίσης έδειξαν ότι ο σχηματισμός των κατηγοριών σχετίζεται στενά με μια τυπική ρυθμική δραστηριότητα του κοιμώμενου εγκεφάλου, που ονομάζεται άτρακτος ύπνου: 
Βρέφη με άτρακτο ύπνου υψηλής δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα καλά στη γενίκευση των εμπειριών τους και στη ανάπτυξη νέας γνώσης κατά τη διάρκεια του ύπνου.
    Ο ύπνος σημαίνει πολύ περισσότερα από ένα απλό χαλάρωμα του εγκεφάλου μας. Βέβαια, περιορίζεται πολύ η ροή της πληροφορίας από τα αισθητήρια όργανα ενώ κοιμόμαστε, αλλά πολλές περιοχές του εγκεφάλου μας είναι ιδιαίτερα ενεργοποιημένες. 
    Οι περισσότεροι ερευνητές του εγκεφάλου, σήμερα, πιστεύουν ότι ο κοιμώμενος εγκέφαλος ανακτά πρόσφατες εμπειρίες, παγιώνοντας έτσι τη νέα γνώση και ενσωματώνοντάς την στην υπάρχουσα μνήμη, με ενδυνάμωση, επανασύνδεση ή ακόμη με διάλυση νευρωνικών συνδέσεων. 
Αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη μνήμη.

    Οι ερευνητές του Max Planck, διαπίστωσαν αυτό να συμβαίνει ακόμη και σε βρέφη και νήπια. 
Προκειμένου να μελετήσουν την επίδραση του ύπνου στη μνήμη των βρεφών, κάλεσαν γονείς να παραβρεθούν σε μια μελέτη με τα 9 έως 16 μηνών παιδιά τους. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της εκγύμνασης, τα βρέφη δέχθηκαν μια επαναλαμβανόμενη προβολή εικόνων ορισμένων αντικειμένων, ενώ άκουγαν φανταστικά ονόματα που δόθηκαν στα αντικείμενα. 
Κάποια από τα αντικείμενα αυτά ήταν όμοια με άλλα, διαφέροντας μόνο στις αναλογίες τους, στα χρώματα ή σε ορισμένες λεπτομέρειες. Στα όμοια αντικείμενα, τα οποία ανήκαν στην ίδια κατηγορία σύμφωνα με το σχήμα τους, δινόταν πάντα το ίδιο όνομα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι ερευνητές κατέγραφαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των βρεφών χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα.

    Μια ομάδα βρεφών, πέρασε το επόμενο της εκγύμνασης διάστημα μιας έως δυο ωρών, κοιμισμένα στα καροτσάκια τους, ενώ η εγκεφαλική δραστηριότητα καταγραφόταν με εγκεφαλογράφημα. 
    Σε μια άλλη ομάδα τα υπόλοιπα βρέφη παρέμειναν ξύπνια, πηγαίνοντας βόλτα στα καροτσάκια τους ή παίζοντας στην αίθουσα εξέτασης. 
    Στη περίοδο ελέγχου που ακολούθησε, οι ερευνητές και πάλι παρουσίασαν στα βρέφη τα ζεύγη εικόνων και λέξεων. Αυτή τη φορά και τα δυο μαζί, με τους ίδιους συνδυασμούς όπως στην περίοδο της εκγύμνασης, καθώς και σε νέους συνδυασμούς και πάλι μέτρησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους ενώ γινόταν αυτό.
Ενώ τα βρέφη κοιμούνται ο εγκέφαλός τους επανεπεξεργάζεται αυτά που είχε μάθει προηγουμένως

    Η ανάλυση της δραστηριότητας του εγκεφάλου έδειξε ότι τα βρέφη είχαν μάθει τα ονόματα των μεμονωμένων αντικειμένων κατά τη διάρκεια της περιόδου εκγύμνασης, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Η κατάσταση με την κατηγοριοποίηση, ωστόσο, ήταν διαφορετική: Στο τέλος της περιόδου εκγύμνασης, δεν ήταν σε θέση να αποδώσουν σε νέα αντικείμενα τα ονόματα των όμοιων αντικειμένων τα οποία είχαν ακούσει πολλές φορές.

    Κατά την περίοδο ελέγχου που ακολούθησε, η δραστηριότητα του εγκεφάλου των βρεφών που είχαν κοιμηθεί μετά την περίοδο εκγύμνασης ήταν αξιοσημείωτα διαφορετική από αυτή της ομάδας που παρέμεινε ξύπνια. Ενώ η ομάδα που παρέμεινε ξύπνια είχε ξεχάσει τα ονόματα των μεμονωμένων αντικειμένων, τα παιδιά της ομάδας που κοιμήθηκαν θυμήθηκαν την αντιστοίχιση ονόματος-αντικειμένου. 
Υπήρξαν επίσης ριζικές διαφορές στις ικανότητές τους να κατηγοριοποιούν τα αντικείμενα. 
«Τα βρέφη που κοιμήθηκαν μετά την περίοδο εκγύμνασης απέδωσαν στα νέα αντικείμενα τα ονόματα των αντικειμένων που εμφανίζονται όμοια με αυτά», 
είπε η Manuela Friedrich του Ινστιτούτου Max Planck. 
«Δεν ήταν ικανά να το κάνουν αυτό πριν από τον υπνάκο τους, όπως ούτε επίσης και εκείνα τα βρέφη που έμειναν ξύπνια. Αυτό σημαίνει ότι οι κατηγορίες πρέπει να έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου».

    Ενώ η ηλικία των παιδιών δεν έχει καμιά επίδραση, ένα ιδιαίτερος τύπος εγκεφαλικών κυμάτων που ονομάζονται άτρακτοι ύπνου, έχουν μια σημαντική επίδραση στα μαθησιακά αποτελέσματα. Άτρακτοι ύπνου συμβαίνουν όταν δεσμίδες νεύρων μεταξύ του θαλάμου και του εγκεφαλικού φλοιού, δημιουργούν ρυθμική δραστηριότητα των 10 έως 15 κύκλων ανά δευτερόλεπτο. Είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την παγίωση της μνήμης στους ενήλικες. «Όσο μεγαλύτερη είναι η δραστηριότητα της ατράκτου σε ένα βρέφος, τόσο καλύτερα μπορεί αυτό να αποδώσει ονόματα κατηγοριών σε νέα αντικείμενα μετά τον ύπνο», εξήγησε η Friedrich.

    Τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν ότι ο ύπνος επηρεάζει σημαντικά την οργάνωση της μνήμης, ακόμη και στον εγκέφαλο των βρεφών και σε μια περίοδο που η μνήμη αναπτύσσεται σε μεγάλη κλίμακα. 
«Ο εγκέφαλος των βρεφών που έμειναν ξύπνια, γρήγορα ξεχνά τα ονόματα που πρόσφατα έμαθε, αλλά κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι λέξεις συνδέονται πιο ανθεκτικά με τα αντικείμενα και εντυπώνονται», 
είπε η Angela Friederici, Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Max Planck που βρίσκεται στη Λειψία και είναι επικεφαλής της μελέτης.

Ο ύπνος και οι άτρακτοι ύπνου επίσης, επιτρέπουν τον βρεφικό εγκέφαλο να συγκεντρώνει παρόμοιες σημασίες. Προφανώς, όταν ο εγκέφαλος είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένος από εξωτερικές επιδράσεις, μπορεί να οργανώσει τις εμπειρίες και να σχηματίσει νέες γενικεύσεις. «Με αυτό τον τρόπο, ο ύπνος γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ συγκεκριμένων αντικειμένων και γενικών κατηγοριών, μετατρέποντας έτσι εμπειρίες σε γνώση», εξηγεί η Friederici.

Πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Καύσωνας και οδήγηση 🚗/ Driving in Extreme Hot Weather

   Οι μετεωρολόγοι κρούουν εδώ και μέρες το καμπανάκι του κινδύνου για νέο επερχόμενο καύσωνα, με θερμοκρασίες που στην Αττική μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου. 

Όσοι θα χρειαστεί να οδηγήσετε είτε για δουλειά, είτε για διακοπές, διαβάστε τι θα πρέπει να προσέξετε!

  Τους καλοκαιρινούς μήνες και πόσο δε μάλλον τις ημέρες αυτές που η θερμοκρασία θα φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, εντός της καμπίνας αναπτύσσονται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τη διαύγεια του οδηγού κατά την οδήγηση. 
Προετοιμαστείτε ανάλογα λοιπόν για να φτάσετε στον προορισμό σας με ασφάλεια. 

Για να δούμε τι πρέπει να προσέξετε:

Αν πρέπει να ταξιδέψετε πράξτε το είτε νωρίς το πρωί, είτε το βράδυ!

Οι λόγοι είναι προφανέστατοι! Νωρίς το πρωί, ή το βράδυ η θερμοκρασία είναι ελαφρώς μειωμένη συγκριτικά με το υπόλοιπο της ημέρας, κάτι που θα κάνει το ταξίδι σας πιο ευχάριστο, μιας και δεν θα καίγεστε από τον ήλιο, ενώ και η χρήση του κλιματιστικού θα γίνεται με φειδώ.

Ντυθείτε ελαφριά

Όσοι έχετε την άνεση να μην φορέσετε το «ασφαλιστικό» σας κουστούμι αυτές τις μέρες, επιλέξετε άνετα ρούχα τα οποία δεν θα σας ταλαιπωρούν κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Βαριά ρούχα θα σας κάνουν να ιδρώσετε, με αποτέλεσμα να σας κάνουν να νιώθετε δυσάρεστα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορείτε να νιώσετε έως και δυσφορία.

Ενυδατωθείτε

Όσο περισσότερο ιδρώνετε και δεν αναπληρώνετε τα υγρά υπάρχει ο κίνδυνος να αφυδατώσετε τον οργανισμό σας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε πάντοτε διαθέσιμο ένα μπουκάλι δροσερό νερό για να ξεδιψάτε! 
Επίσης, με λίγο νερό μπορείτε να βρέξετε μία πετσέτα, που θα την χρησιμοποιήσετε για να δροσίσετε το πρόσωπό σας.

Προστατέψτε την καμπίνα του αυτοκινήτου
Κατά τη διάρκεια που είναι σταθμευμένο το αυτοκίνητό σας, εντός της καμπίνας οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται συγκρίνονται με αυτές ενός... φούρνου! 
Επομένως η χρήση ηλιοπροστασίας όταν το αυτοκίνητό σας είναι σταθμευμένο, είναι μία αποτελεσματική λύση Αυτή η κίνηση θα εμποδίσει ένα μεγάλο ποσοστό θερμότητας να αναπτυχθεί στην καμπίνα. 
Επίσης, αν έχετε χρόνο και διάθεση και πρόκειται να αφήσετε σταθμευμένο το αυτοκίνητό σας για αρκετές μέρες, καλό είναι να τοποθετήσετε μία κουκούλα, ώστε να προστατέψετε και τα μέρη του αυτοκινήτου σας. Τέλος, η χρήση κάποιου αποσμητικού αυτοκινήτου με "βαρύ" άρωμα προτείνετε να αφαιρεθεί τη θερινή περίοδο.

Ανοίξτε τις πόρτες!
Πριν μπείτε στο αυτοκίνητο που ήταν εκτεθειμένο στον ήλιο, πριν εισέλθετε καλό θα ήταν να ανοίξετε τις πόρτες του οδηγού και του συνοδηγού, ώστε να εξέλθουν οι μεγάλες μάζες καυτού αέρα και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσετε το σύστημα κλιματισμού στην ανώτερη ταχύτητα του ανεμιστήρα και στη χαμηλότερη θερμοκρασία. 
Αφού η ατμόσφαιρα στη καμπίνα γίνει ανεκτή, τότε μπαίνετε στο αυτοκίνητο και αυξάνετε τη θερμοκρασία του κλιματισμού, ώστε να έχετε ιδανικές συνθήκες εντός της καμπίνας. 
Μια ιδανική θερμοκρασία είναι οι 25 βαθμοί Κελσίου, ώστε να μην σοκάρετε ο οργανισμός σας από τις αλλαγές. 
Επιβάλλεται η άρτια συντήρηση του συστήματος κλιματισμού, που πέρα από τη σωστή λειτουργία, να σας παρέχει και μία υγιεινή ατμόσφαιρα.

Δεν αφήνουμε ΠΟΤΕ μέσα παιδιά και κατοικίδια!
Ακόμα και σε μια ολιγόλεπτη στάση δεν αφήνουμε ποτέ εντός της καμπίνας παιδιά και ζωάκια, ειδικά όταν το αυτοκίνητο μένει στον ήλιο, μιας και οι θερμοκρασίες αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.

Γενικά ακολουθήστε τα παρακάτω:
🚗Να είστε ενυδατωμένοι. Πιείτε άφθονη ποσότητα νερού. Υπολογίστε ένα ποτήρι νερό κάθε μια ώρα. Δυο ποτήρια με χυμό πορτοκάλι κατά την διάρκεια της ημέρας, θα σας τονώσουν.
🚗 Επιλέξτε ελαφριά φαγητά. Μειώστε την ποσότητα του φαγητού και αυξήστε τον αριθμό των γευμάτων.
🚗 Μην οδηγείτε μετά το φαγητό.
🚗 Ξεχάστε την παγωμένη μπύρα και όλα τα αλκοολούχα ποτά.
🚗 Ντυθείτε ελαφρά. Μην οδηγείτε με σαγιονάρες.
🚗 Μην αναπτύσσετε υψηλές ταχύτητες.
🚗 Ρυθμίστε τον κλιματισμό στους 25 βαθμούς. Μην ξεχνάτε το σοκ που δέχεται ο οργανισμός σας όταν βγείτε από το αυτοκίνητο. Η διαφορά θερμοκρασίας ίσως να ξεπεράσει τους 20 βαθμούς.
🚗 Αν νοιώσετε αδιαθεσία, σταματήστε αμέσως και καλέστε βοήθεια.
🚗 Ο πιο ύπουλος εχθρός είναι η υπνηλία. 
Κατεβείτε από το αυτοκίνητο και περπατήστε.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki