Wednesday 17 February 2021

Με ψυχολογικά ακόμη και τα παιδιά μας

Όχι, δεν είναι υπερβολή ο πιο πάνω τίτλος. Η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει αντίκτυπο μόνο σε εμάς αλλά και στα ίδια τα παιδιά μας.

Μέτρα, μέτρα, μέτρα… μπουχτίσαμε εδώ και ένα χρόνο κι εμείς και αυτά τα αθώα πλασματάκια. Η πανδημία απειλεί να αφήσει ένα καταστροφικό «κληροδότημα» στα παιδιά φορτώνοντάς τα με άγχος, προκαλώντας τους κατάθλιψη και κάνοντάς τα ακόμη και αντικοινωνικά.

Υπό κανονικές συνθήκες το δικό μου παιδί (ηλικίας 3 ετών), θα χαιρόταν να παίζει στο πάρκο της γειτονιάς του μαζί με άλλα παιδιά. Θα μπορούσε να παίζει με τα ξαδέλφια του στο σπίτι τους, θα μπορούσε να καλέσει στο σπίτι δυο φιλαράκια από το σχολείο. Όλα αυτά αποτελούν ένα παραμύθι που το λέμε κάθε βράδυ, με την ευχή να τελειώσει γρήγορα αυτός ο εφιάλτης.

Κλειδώσαμε τα παιδιά στο σπίτι και από εκεί στο σχολείο και πάλι πίσω. Άλλα πιο μεγάλης ηλικίας τα αφήσαμε σπίτι και στις πλείστες περιπτώσεις μόνα τους, να αυτοσυντηρούνται, αφού οι γονείς πρέπει να εργαστούν. Γεμίσαμε τα παιδιά με φόβο και ψυχικά τραύματα, με την πανδημία να μην τους επιτρέπει να ζήσουν ανέμελες στιγμές. 

Τα πας βόλτα να ξεσκάσουν, όμως κι εκεί αρχίζεις τα ΟΧΙ και τα ΜΗ. Τι να εξηγήσεις σε ένα παιδάκι όταν βλέπει τα παιχνίδια στο πάρκο να έχουν κορδέλα της Αστυνομίας; Τι να απαντήσεις σε μια αθώα ψυχούλα όταν σου λέει «μαμά θέλω να παίξω»! Και να ήταν μόνο αυτά... 

Κάναμε τα παιδιά μας επιθετικά, αφού η πανδημία τα έκανε ειδικά στα κινητά και τα τάμπλετ. Ναι, ένα παιδί θέλει να βγει έξω στην αλάνα να παίξει, να πέσει χάμω, ακόμη και να κτυπήσει, να ευχαριστηθεί η ψυχούλα του. Αντ’ αυτού τα κλείσαμε στο σπίτι.

«Μαμά, πότε θα πάμε στο φίλο μου; Μαμά, πότε θα πούμε στους φίλους μου να 'ρθουν σπίτι μας; Μαμά, φέτος θα κάνουμε γενέθλια;». Βομβαρδισμός από ερωτήσεις από ένα παιδάκι που επιζητά χαρούμενες στιγμές.

Οι απαντήσεις πάντα οι ίδιες εδώ και ένα χρόνο. Θα πάμε σύντομα, όταν θα φύγει ο κορωνοϊός. Θα έρθουν οι φίλοι σου όταν θα φύγουν τα μέτρα κτλ. Πνίξαμε τα παιδιά στο άγχος και στο στρες, να εγκλωβίζονται στην απομόνωση και να απειλούνται ακόμη και από κατάθλιψη.

Το ψυχικό κόστος του lockdown και των μέτρων δεν έχει επιπτώσεις μόνο στους μεγάλους, αλλά και σε αυτές τις αθώες ψυχούλες. 

Ιωάννα Μάντζιηπα   

philenews.com

Για πολλά από τα άσχημα που νιώθεις σήμερα, φταίει ο εγκλεισμός.

Όχι. Δεν φταις πάντα εσύ. Για τα νεύρα. Για την πίεση. 
Για την ένταση που νιώθεις.
Φταίει ο εγκλεισμός.
Όχι. Δεν είναι οι τοξικοί οι άνθρωποι, δεν είναι οι κακοί οι γείτονες, δεν είναι η μάνα σου, ο πατέρας σου, τα αδέρφια σου η αιτία.
Φταίει ο εγκλεισμός.

Όχι. Δεν είναι η πολλή δουλειά. 
Δεν είναι τα παιδιά. Δεν είναι το ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς τις καταστάσεις λόγω αδυναμίας.
Φταίει ο εγκλεισμός.

Αδερφέ μου.
Αυτό που ζούμε, κοντά ένα χρόνο τώρα, δεν είναι κάτι απλό. 
Είναι τρομακτικό. Είναι μεγάλο. Είναι επικίνδυνο ψυχολογικά.
Βάλτο καλά στο νου σου.

Είναι επικίνδυνο πράγμα ο εγκλεισμός. 
Γεννήτρια ψυχοπαθολογίας.

Γιατί στα λέω όλα αυτά;
Γιατί δε θέλω, ενώ τραβάς όλα αυτά, να κατηγορείς και τον εαυτό σου από πάνω.
Φταίει ο εγκλεισμός.

Για πολλά από τα άσχημα που νιώθεις σήμερα, φταίει ο εγκλεισμός.

Η Παναγιά μαζί μας αδερφέ μου.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθεριος, Ψυχολόγος M.Sc.
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παιδί και ατυχήματα

Καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο, δυο χιλιάδες παιδιά ηλικίας κάτω των 14 χρόνων, χάνουν τη ζωή τους από ατυχήματα, ενώ εκατοντάδες μένουν ανάπηρα. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το 60% των θανάτων στα παιδιά κάτω των 18 χρόνων, οφείλεται σε ατυχήματα, ενώ το 40% σε όλες τις άλλες νόσους μαζί.

Οι κακώσεις από ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην 5η διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΤ' Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος με θέμα «Εκπαίδευση και προληπτικά μέτρα για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων παιδιών και εφήβων».

Όπως είπε ο Αναστάσιος Χατζής, παιδίατρος - εντατικολόγος, πρώην συντονιστής-Διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», στις αναπτυγμένες χώρες οι κακώσεις από ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών.

«Καθώς το σύνολο των μολυσματικών ασθενειών έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χάρη στους εμβολιασμούς, το κύριο πρόβλημα υγείας για τα παιδιά από την ηλικία των πέντε χρόνων, είναι ο τραυματισμός που οδηγεί σε κίνδυνο της ζωής τους αλλά και σε μόνιμες αναπηρίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Χατζής.

Τα πιο συχνά ατυχήματα για τα παιδιά είναι: Τροχαία, Ασφυξία, Πνιγμός, Δηλητηρίαση, Εγκαύματα, Πτώσεις, Βιαιότητα 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στατιστικά στοιχεία, όσον αφορά σε ποια χρονική στιγμή ή περίσταση, συμβαίνουν τα ατυχήματα:

  • 63% των ατυχημάτων συμβαίνει όταν το παιδί διασκεδάζει 
  • 20% σε χώρους εργασίας, στοιχείο που αφορά κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες και στην παράνομη παιδική εργασία 
  • 11% σε ταξίδια 
  • 9% στην καθημερινότητα 
  • 5% από άγνωστη αιτία 
  • 4% κατά την άθληση 
  • 3% στο πλαίσιο της ευρύτερης εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Οι αιτίες θανάτου παιδιών στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών. Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε, από το 1992 μέχρι το 2004, στην Ελλάδα είχαμε 1.593 ακούσιους θανάτους παιδιών ηλικίας 0 με 14 χρόνων. Απ' αυτούς:

  • 874, σχεδόν οι μισοί, οφείλονταν σε τροχαία ατυχήματα
  • 135 σε πνιγμούς
  • 82 σε πτώσεις 
  • 47 σε εγκαύματα 
  • 23 σε δηλητηριάσεις 
  • 432 σε αδιευκρίνιστες αιτίες 

Το 80% των ατυχημάτων γίνεται μέσα στο σπίτι

«Το 80% των ατυχημάτων γίνεται μέσα στο σπίτι και το 20% έξω απ' αυτό. Μάλιστα το 70% των εντός του σπιτιού ατυχημάτων συμβαίνουν στο καθιστικό και το υπνοδωμάτιο όπου το παιδί βρίσκεται τις περισσότερες ώρες, παρουσία ενηλίκων, γεγονός που θέτει την πιθανότητα αμέλειας» ανέφερε ο κύριος Χατζής.

«Το σύνολο σχεδόν των ατυχημάτων μέσα στο σπίτι μπορούν να προληφθούν αν παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τα παιδιά» συμπλήρωσε και επισήμανε ότι «θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς να δώσουμε πρώτες βοήθειες στο παιδί, καθώς, για παράδειγμα, με πέντε πλήξεις στην πλάτη και εφαρμογή του χειρισμού Heimlich μπορούμε να αποβάλλουμε ένα ξένο σώμα από τον αεραγωγό. Κι αυτό γιατί η απόφραξη του αεραγωγού είναι η πρώτη αιτία θανάτου». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

typos-i.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki