Sunday, 25 August 2019

Βοηθήστε το παιδί να χάσει βάρος με υγιεινό τρόπο

Εξασφαλίστε την υγεία του μικρού σας στα χρόνια της παιδικής παχυσαρκίας
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Δεν υπάρχει ιδανικό βάρος, ούτε για τους ενήλικες και ακόμη περισσότερο για τα παιδιά. Ωστόσο, αν το μικρό σας είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ενδέχεται η υγεία του να βελτιωθεί αν αδυνατίσει λίγο. Αυτό θα το κρίνει ο παιδίατρος, ο οποίος θα σας δώσει και μια σειρά από συμβουλές στηριγμένος στη γενικότερη εικόνα του οργανισμού του παιδιού σας. Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να χάσει βάρος, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του σώματός του που αναπτύσσεται.


Αν το παιδί σας είναι 1 έως 6 ετών

Ο στόχος σας δεν θα πρέπει να είναι η απώλεια βάρους, αλλά η διατήρηση ή η ήπια αύξησή του καθώς το παιδί ψηλώνει. Όπως είναι φυσικό, μένοντας στα ίδια κιλά ενώ αναπτύσσεται, στην πραγματικότητα αδυνατίζει.

  • Έμφαση στην άσκηση: Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον μία ώρα σωματικής δραστηριότητας την ημέρα. Αυτός ο χρόνος μπορεί να «σπάει» σε μικρότερες δόσεις, ανάλογα με τη διάθεση του παιδιού και το πρόγραμμά σας και μπορεί να λαμβάνει οποιαδήποτε μορφή, από μια βόλτα στην παιδική χαρά μέχρι το ελεύθερο παιχνίδι στο σαλόνι.
  • Αποχαιρετίστε τις επεξεργασμένες τροφές: Αντικαταστήστε τα σνακ και τα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης ή συντηρητικών με φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Στην αρχή το μικρό σας δεν θα ενθουσιαστεί με τις νέες διατροφικές επιλογές, όμως σύμφωνα με έρευνες, όσο συχνότερα βλέπει μια τροφή, τόσο πιο πιθανό είναι να τη δοκιμάσει.
  • Εξαφανίστε τα έτοιμα ροφήματα: Τα αναψυκτικά και τα φρουτοποτά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Προτιμήστε τους φυσικούς χυμούς.
  • Φροντίστε να έχει γεμάτο στομάχι: Τρία γεύματα και δύο σνακ την ημέρα θα το κρατήσουν χορτάτο και θα μειώσουν τις πιθανότητες να φάει με λαιμαργία.
  • Μην βιάζεστε: Αν προχωρήσετε απ’ ευθείας σε τόσο πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα του παιδιού, μειώνετε σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Εφαρμόζοντας τα… νέα μέτρα ένα – ένα κάθε φορά, θα προσαρμοστεί πολύ πιο εύκολα.

Αν το παιδί σας είναι 7 έως 10 ετών

Η απώλεια βάρους εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία του παιδιού σας, εκτός αν έχετε τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου. Και πάλι, επιμείνετε στη διατήρηση και όχι στη μείωση των κιλών του.

  • Λιγότερες οθόνες – περισσότερη κίνηση: Μια ώρα άσκησης την ημέρα είναι ακόμη απαραίτητη. Πλέον, με το παιδί να βρίσκεται στο σχολείο για μεγάλο μέρος της ημέρας του, είναι σημαντικό να εντάξετε στο πρόγραμμά του δραστηριότητες που κινητοποιούν το σώμα του, όπως ένα άθλημα ή μια οικογενειακή βόλτα στο πάρκο.
  • Επενδύστε στα υγιεινά σνακ: Τα περισσότερα παιδιά σε αυτή την ηλικία προτιμούν να επιλέξουν μόνα τους τι θα φάνε όταν πεινάσουν. Αν γεμίσετε το ψυγείο και τα ντουλάπια με υγιεινές επιλογές θα κάνετε ευκολότερη την απόφασή τους να φάνε ισορροπημένα.
  • Μικροί βοηθοί: Τώρα το παιδί είναι σε θέση να σας βοηθήσει με βασικά πράγματα στην προετοιμασία του φαγητού. Αυτή η εμπλοκή του ενδέχεται να το πείσει να δοκιμάσει το υγιεινό γεύμα που ετοιμάζετε.
  • Μπείτε όλοι σε πρόγραμμα: Είναι πολύ σημαντικό να μην το κάνετε να νιώσει ότι υφίσταται διακρίσεις εξαιτίας του βάρους του, καθώς αυτό μπορεί να το οδηγήσει σε ανταρσία ή ακόμη χειρότερα σε μελλοντικές διατροφικές διαταραχές. Όλη η οικογένεια θα πρέπει να τρώει τα ίδια πράγματα. Άλλωστε, η ισορροπημένη διατροφή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Αν το παιδί σας είναι 11 με 17 ετών

Πλέον, αν ο παιδίατρος σας δώσει το πράσινο φως, το παιδί είναι σε θέση να χάσει έως και ένα κιλό την εβδομάδα.

  • Προσέξτε τα λόγια σας: Αν είστε εσείς που προτείνετε στο παιδί να κάνει αλλαγές στη διατροφή του, τονίστε του ότι στόχος σας είναι η καλύτερη υγεία του και όχι η εμφάνισή του. Είναι πολύ σημαντικό να μην του δημιουργήσετε ανασφάλειες σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία.
  • Στήριξη υπό όρους: Αν εκείνο ζητήσει τη βοήθειά σας για να χάσει βάρος, ρωτήστε το τους λόγους που το ώθησαν σε αυτή την απόφαση. Υπάρχει περίπτωση να έχει δεχθεί bullying ή να προσπαθεί να χωρέσει σε κάποιο επικίνδυνο πρότυπο ομορφιάς. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι η εμφάνιση δεν είναι και τόσο σημαντική και εξηγήστε του ότι μπορείτε να το βοηθήσετε να κάνει πιο υγιεινές επιλογές και όχι να χάσει 5 κιλά την εβδομάδα.
  • Οικογενειακά τραπέζια: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που τρώνε μαζί με τους γονείς τους έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να τρέφονται υγιεινά. Επομένως, προσπαθήστε να βρίσκετε λίγο χρόνο μεταξύ δουλειάς και φροντιστηρίου για να φάτε μαζί του. Φροντίστε και τα δικά σας πιάτα να γεμίζουν με φρούτα και λαχανικά και να μην καταναλώνετε μπροστά του παχυντικές τροφές.
  • Ενθαρρύνετε την άσκηση: Ναι, ακόμη χρειάζεται τη μία ώρα κίνησης την ημέρα, όμως είναι πλέον πιο δύσκολο να την ξεκλέψει. Επίσης, τώρα δεν αρκεί το να το πάτε μέχρι την παιδική χαρά. Προτείνετέ του διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορεί να ξεκινήσει, όπως χορό ή κολύμβηση και κανονίστε οικογενειακούς περιπάτους στη φύση.
imommy.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το παιδί δεν πρέπει να ακούει προσβολές γιατί μόνο έτσι θα μάθει να σέβεται τον εαυτό του

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, αλλά ακόμα θυμάμαι την μητέρα μιας συμμαθήτριάς μου απ’ το σχολείο. Μπορεί να μην θυμάμαι καλά το πρόσωπό της ωστόσο την συμπεριφορά της απέναντι στην κόρη της, δεν την ξέχασα ποτέ! Και μόνο  όταν έκανα δικά μου παιδιά συνειδητοποίησα το γιατί.
Για την μαμά της, η συμμαθήτριά μου ήταν πάντα «μπουμπούνας», δεν είχε κοινωνικές δεξιότητες και δεν ήταν τόσο έξυπνη όσο η αδερφή της. Οι χαρακτηρισμοί και οι προσβολές του τύπου «Μα καλά, χαζή είσαι;» ήταν πολύ συνηθισμένες. Με τον καιρό το κορίτσι κλεινόταν όλο και περισσότερο στον εαυτό του, φοβόταν να μιλήσει και δεν είχε κανένα ίχνος αυτοπεποίθησης. Αυτού του είδους η λεκτική επίθεση την έκανε στο τέλος να νιώθει «λίγη».
Οι προσβολές πραγματικά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού και μελλοντικά να του δημιουργήσουν αισθήματα κατωτερότητας και να πλήξουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του.

Το να είμαστε αυστηροί όταν πρόκειται να συνετίσουμε τα παιδιά μας είναι τελείως διαφορετικό από το να τα προσβάλλουμε.Για παράδειγμα είναι φυσιολογικό να απαιτήσουμε απ΄ το παιδί να σταματήσει να ενοχλεί ή να συμπεριφέρεται λανθασμένα. Ωστόσο το να του φωνάξουμε ή να τον χαρακτηρίσουμε με υποτιμητικά επίθετα είναι προβληματικό.

Τι θεωρείται ωστόσο ως προσβολή;

  • Τα υποτιμητικά επίθετα: «Είσαι χαζό / βλαμμένο / καθυστερημένο… κ.α.»
  • Ο συναισθηματικός εκβιασμός: «Με ντροπιάζεις. Απογοητεύομαι από σένα»
  • Οι συγκρίσεις: «Μακάρι να έμοιαζες έστω και λίγο στην αδερφή σου»
  • Η κριτική μπροστά σε όλους: «Είναι ο χειρότερος μαθητής στην τάξη του»
  • Η απόρριψη: «Φύγε, δεν θέλω να σε βλέπω!»
Μπορεί αυτές οι κουβέντες να μην πονούν όσο η σωματική βία, ωστόσο τα σημάδια που αφήνουν στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στο παιδί αλλά και στην σχέση μας μαζί του. Συγκεκριμένα προκαλεί:

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Όταν κριτικάρουμε ένα παιδί για την εμφάνιση, τις πράξεις ή τις επιδόσεις του, τότε αναπτύσσει προσωπικότητα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όταν εμείς οι ίδιοι δεν καλλιεργούμε από την αρχή την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος άλλος να το κάνει στη θέση μας. Όταν όμως τους δίνουμε την ενθάρρυνση και τα «μπράβο» που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής τότε, μεγαλώνουμε δυναμικούς ενήλικες που θα απαιτούν πάντα από τους άλλους να τους φέρονται με σεβασμό.

Ανυπακοή

Όταν το παιδί έχει μάθει να ακούει υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς είναι πολύ πιθανόν στην εφηβεία να επαναστατήσει και να γίνει ατίθασο. Με αυτόν τον τρόπο αντιδράει στην κακή συμπεριφορά μας απέναντί του. Μάλιστα, δεν είναι απίθανο μεγαλώνοντας να στραφεί στην χρήση απαγορευμένων ουσιών για παρηγοριά, αφού νιώθει μη αποδεκτό και αγαπητό από τον περίγυρό του.

Επιθετικότητα

Η βία φέρνει βία. Ένα παιδί που έχει μεγαλώσει σ’ ένα περιβάλλον με λεκτική και συναισθηματική βία, δύσκολα θα ξεφύγει από αυτό το μοτίβο στην ενήλικη ζωή του. Γιατί πολύ απλά αυτό θα έχει μάθει απ’ το σπίτι του.

Κακή σχέση με τον γονέα

Ο σεβασμός δεν είναι μόνο υποχρέωση των παιδιών. Κερδίζεται και από τις δυο πλευρές. Όταν τα προσβάλλουμε, τα απομακρύνουμε από κοντά μας. Πώς μπορεί να σε εμπιστευτεί κάποιος, όταν έχει συνηθίσει να τον αποκαλείς βλάκα ή χαζό;

Ναι στα όρια, όχι στην υποτίμηση

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να βάζουμε όρια στα παιδιά μας. Όταν το κάνουμε, όμως, πρέπει να μπαίνουμε στη θέση τους. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι τα καταλαβαίνουμε, είναι πολύ πιο πρόθυμα να αποδεχτούν τα όριά μας. Ο γονιός που επισημαίνει διαρκώς στο παιδί, ότι μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά, του δίνει τα εφόδια για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να γίνει δυνατό. Όταν, όμως, ο γονιός ασκεί αρνητική κριτική στα παιδιά του, τα λόγια ή οι πράξεις του μεταφράζονται ως υποτίμηση και έλλειψη στήριξης. Και εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο.

ΠΗΓΗ: mama365.gr
newsitamea.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki