Tuesday, 27 July 2010

To ipod κουφαίνει!

Μελέτες δείχνουν πως και 5 λεπτά είναι αρκετά για να προκαλέσουν προβλήματα!
Ειδικοί στο χώρο των αυτιών προειδοποιούν τους κατόχους iPod και άλλων, παρόμοιων συσκευών, πως η αναπαραγωγή μουσικής σε υψηλές εντάσεις από ακουστικά μπορεί να οδηγήσει σε
... σημαντικά προβλήματα ακοής.


Η ένταση του ήχου
Ένας ήχος ορίζεται ως «δυνατός» όταν ξεπερνά τα 85 ντεσιμπέλ (dB) όπως αυτός που εκπέμπει ένα ξυπνητήρι. Όμως, και οι «εντός ορίων» επαναλαμβανόμενοι ήχοι (65-85 dB) μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην ακοή. 
Από την άλλη, οι ήχοι χαμηλής έντασης (π.χ. από τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές νέας τεχνολογίας) μπορεί να μην απειλούν άμεσα τα αφτιά μας, αλλά όταν είναι επαναλαμβανόμενοι ενδεχομένως να επηρεάσουν τόσο τη σωματική όσο την ψυχική υγεία μας: Ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση (επομένως και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών), δυσχεραίνουν τη διαδικασία της πέψης, προκαλούν διαταραχές στον ύπνο, κούραση, στρες, ενώ παρεμποδίζουν και τη συγκέντρωση. Πολύχρονες έρευνες σε παιδιά έχουν δείξει ότι η ηχητική ρύπανση περιορίζει την ικανότητα μελέτης, μάθησης και επίλυσης προβλημάτων, συντελώντας σε χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις.
Πέντε λεπτά αρκούν για να βλάψουν το ακουστικό τύμπανο, καθώς, όταν είναι στη...  διαπασών,εκπέμπουν  ήχους έντασης 100 dB. Ερευνητές του Παιδικού Νοσοκομείου της Βοστόνης συνιστούν ο ήχος να μην υπερβαίνει το 80% της μέγιστης έντασης της συσκευής για πάνω από μιάμιση ώρα. Αν το παιδί σας ακούει μουσική για περισσότερη ώρα, βεβαιωθείτε ότι η ένταση βρίσκεται διαρκώς ρυθμισμένη στο μισό.

Τι να κάνετε:

Ενισχύστε τα μπάσα, έτσι θα νομίζετε ότι  ακούτε αρκετά δυνατά τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια. «Κατεβάστε» δωρεάν προγράμματα που μπορούν να μπλοκάρουν την ένταση ήχου στο MP3 ή το iPod του από το site www.prevention.com/links/.
Οι έφηβοι, ενώ γνωρίζουν ότι η δυνατή μουσική μπορεί να κάνει κακό στην ακοή τους, δεν βρίσκουν κανέναν λόγο να μειώσουν την ένταση του ήχου στο iPod τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics. Από τις συζητήσεις, που έγιναν με ομάδες-στόχους σε δύο γυμνάσια της Ολλανδίας, οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Ρότερνταμ διαπίστωσαν ότι ενώ γενικά οι έφηβοι γνώριζαν ότι η δυνατή μουσική κάνει κακό στην ακοή, οι περισσότεροι εξ αυτών συνήθως είχαν την ένταση του ήχου στο ανώτερο σημείο και δεν σκόπευαν να την μειώσουν.
Όπως πολλοί έφηβοι, έτσι και οι μαθητές του δείγματος αρνούνταν τον προσωπικό τους κίνδυνο. Οι περισσότεροι γνώριζαν τις γενικές αρνητικές συνέπειες της δυνατής μουσικής, αλλά πίστευαν ότι είχαν προσωπικό χαμηλό κίνδυνο απώλειας της ακοής τους.
Δεδομένου αυτού του συμπεράσματος, οι ερευνητές συστήνουν στους γονείς να ενημερώνουν τα παιδιά και να συζητούν μαζί τους για την σωστή χρήση των συσκευών ήχου και τις πιθανές μακροπρόθεσμες και μη αναστρέψιμες συνέπειες της ακουστικής ικανότητας. Οι γονείς μπορούν επίσης να παρατηρούν για τυχόν ενδείξεις του προβλήματος, όπως όταν το παιδί παραπονιέται για «κουδουνίσματα» στα αφτιά.
Και πάλι με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι ομάδες-στόχοι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στην ακοή των παιδιών οι συσκευές ήχου όπως το iPod και τα MP3. Από τους 73 μαθητές που συμμετείχαν, ελάχιστοι δήλωσαν ότι οι γονείς τους, τους είχαν ενημερώσει για τους κινδύνους από την πολύ δυνατή μουσική.
Ενδεχομένως να είναι αναγκαίο οι κατασκευαστές φορητών συσκευών ήχου να πρέπει να προβούν σε αλλαγές. Πολλοί μαθητές του δείγματος δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν πότε η ένταση του ήχου ήταν πολύ ψηλά.

Ο ήχος άνω των 90dB πιστεύεται ότι είναι επιβαρυντικός για την ακοή, αλλά συνήθως η ένταση πρέπει να ανέβει στα 120 με 140dB για να γίνει επώδυνος. Οι ερευνητές προτείνουν έναν γενικό κανόνα, σύμφωνα με το οποίο οι χρήστες των φορητών συσκευών ήχου να μην αυξάνουν σε άνω του 60% της συνολικής ικανότητας του ήχου όταν χρησιμοποιούν ακουστικά. Σε περίπτωση που ακούνε μουσική από ηχεία χώρου μπορούν να ανεβάζουν την ένταση και στο 70%.

musicheaven
από Mpalakia

Ο μοναχός ο άνθρωπος...
Η μοναξιά πλήττει πλέον ακόμα και τα παιδιά!
All The Lonely People - The Beatles - LYRICS !!

Νιώθουμε ολοένα μεγαλύτερη μοναξιά
Η σύγχρονη ζωή μάς κάνει να νιώθουμε ολοένα πιο απομονωμένοι και μόνοι – και αυτό ισχύει πλέον ανεξαρτήτως ηλικίας, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσίασε το βρετανικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας.

Η μοναξιά πλήττει πλέον ακόμα και τα παιδιά. 
Είναι χαρακτηριστικό, πως μια βρετανική γραμμή βοηθείας παιδιών – ονομάζεται ChildLine– δέχτηκε πέρυσι σχεδόν 10.000 κλήσεις από παιδιά που είπαν ότι νιώθουν μόνα τους. 
Ο αριθμός αυτός είναι κατά 60% αυξημένος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2005!
περισσότερα... 

Υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται μόνοι, ακόμη κι αν το οικογενειακό, το εργασιακό, το κοινωνικό τους περιβάλλον πλαισιώνεται από μεγάλο αριθμό ατόμων.
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι άνθρωποι αυτοί «…βρίσκονται στον κόσμο τους». 


Έναν κόσμο όμως που αγνοούν οι συνάνθρωποι τους ίσως γιατί δεν ένοιωσαν ποτέ την μοναξιά και την ανασφάλεια που βιώνουν αρκετοί άνθρωποι παγκοσμίως.
Είναι δύσκολο να προσεγγίσεις τον μοναχό τον άνθρωπο, να μπεις στους προβληματισμούς του, να αγγίξεις τα ευαίσθητα κομμάτια του εαυτού του. Αυτός ο άνθρωπος παραμένει μόνος χωρίς να ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος. Όλοι όσοι βρίσκονται στον περίγυρο του τους αναλογεί ένα μερίδιο ευθύνης.

 .
 
Το γεγονός όμως ότι είναι μόνος δεν καταργεί τη σκέψη, τη λογική, τα αισθήματα του. Ίσως ένας μοναχικός τύπος να κρύβει μέσα του ένα θησαυρό γνώσεων, ιδεών και ενεργητικότητας που δεν συναντάς εύκολα στον πολιτικό, πολιτιστικό και πνευματικό κόσμο.
Τα προτερήματα αυτού του ατόμου παραμένουν αδρανή, ανέκφραστα, κρυμμένα στα βάθη του μυαλού και της ψυχής του γιατί διστάζει να τα εξωτερικεύσει. Φοβάται να εμπιστευτεί μια κοινωνία που τρομάζει με τα καμώματα της και έχει καταργήσει τα αισθήματα. Η επιλογή του όμως αυτή τον κάνει ευτυχισμένο μέσα στην μοναξιά του, και όχι άδικα πολλές φορές.
Ανέκαθεν η κοινωνία μας παρήγαγε άτομα που προτιμούσαν και τραβούσαν το δικό τους μοναχικό δρόμο, το δρόμο της σιωπής. Στη σημερινή εποχή των μυρίων προβλημάτων που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, η μοναξιά βρίσκει πρόσφορο το έδαφος για να αναπτυχθεί περισσότερο.
Οι μοναχικοί άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη από τον οίκτο μας. Χρειάζονται την ειλικρινή, ευαισθητοποιημένη προσέγγιση μας, με διακριτικότητα και λεπτότητα.
Εδώ η καρδιά μας πρέπει να δουλέψει με έναν ιδιαίτερο τρόπο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη αυτής της σημαντικής κατηγορίας των συνανθρώπων μας.
Γ.Τ.

Τα όπλα μαζικής καταστροφής ήταν των Αμερικανών... Genetic damage and health in Fallujah Iraq worse than Hiroshima - Deformed babies in Fallujah Iraq

Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε για τον πόλεμο στο Ιράκ μάς έρχεται κυρίως στο νου η Βαγδάτη, ως η πλέον ταλαιπωρημένη και δοκιμασμένη από τις μάχες πόλη. 
Και όμως, το σχετικό «προνόμιο» διεκδικεί επαξίως η Φαλούτζα, 40 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας. 

Cancer, Infant Mortality and Birth Sex-Ratio in Fallujah, Iraq 2005–2009
“After Hiroshima And Nagasaki, There Was Fallujah.”
Τα τοξικά απόβλητα του πολέμου έχουν ρυπάνει ανεπανόρθωτα τον αστικό πληθυσμό. Βρεφική θνησιμότητα, καρκίνοι και γονιδιακή επιβάρυνση είναι η θανάσιμη κληρονομιά που άφησε η επίθεση των Αμερικανών πεζοναυτών το 2004, η οποία στιγματίζει το παρόν και απειλεί το δημογραφικό μέλλον της Φαλούτζα. Τόσο πολύ, που αβίαστα θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος για «νέα Χιροσίμα». 
Οι βόμβες λευκού φωσφόρου -και πιθανόν και ουρανίου- αύξησαν δραματικά τις καρκινοπάθειες και τις γενετικές δυσπλασίες στη Φαλούτζα του Ιράκ (φωτογραφία ΕΡΑ/ΑΠΕ)

Genetic damage and health in Fallujah Iraq worse than Hiroshima

Οι βόμβες λευκού φωσφόρου -και πιθανόν και ουρανίου- αύξησαν δραματικά τις καρκινοπάθειες και τις γενετικές δυσπλασίες στη Φαλούτζα του Ιράκ (φωτογραφία ΕΡΑ/ΑΠΕ)
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πάτρικ Κόκμπερν στον «Independent», ήδη από το 2005 γιατροί της πόλης παρατηρούσαν εμβρόντητοι αλματώδη αύξηση σε βρεφική θνησιμότητα, προβληματικές γέννες, γενετήσιες δυσπλασίες και καρκινοπάθειες. Τις ανησυχίες των ντόπιων γιατρών ήρθε να επιβεβαιώσει αποκαλυπτική έκθεση του δρος Κρις Μπάσμπι, του Πανεπιστημίου του Αλστερ, του Μάλακ Χάμνταν και του Εντέσαρ Αριάμπι. 

Deformed babies in Fallujah Iraq


Ο τίτλος της μελέτης είναι «Καρκίνος, βρεφική θνησιμότητα και αναλογία φύλων στις γέννες, στη Φαλούτζα του Ιράκ, την περίοδο 2005-2009». 

Cancer, Infant Mortality and Birth Sex-Ratio in Fallujah, Iraq 2005–2009

Τα πορίσματα είναι τρομακτικά: τετραπλασιασμός όλων των μορφών καρκίνου και 12πλασιασμός των παιδικών καρκίνων, σε ηλικίες κάτω των 14 ετών. Τα κρούσματα λευχαιμίας αυξήθηκαν 38 φορές και ο καρκίνος του στήθους, 10. Η παιδική θνησιμότητα βρέθηκε 4 φορές υψηλότερη απ' ό,τι στη γειτονική Ιορδανία και 8 φορές από εκείνη του Κουβέιτ.
Το φρικιαστικό της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, «οι μορφές καρκίνου προσομοιάζουν με εκείνες που έπληξαν τους επιζήσαντες της Χιροσίμα, λόγω της έκθεσής τους στη ραδιενεργό σκόνη και τα κατάλοιπα ουρανίου από την ατομική έκρηξη». 
Η αλλοίωση της αναλογίας των φύλων στα νεογέννητα είναι άλλο σημαντικό εύρημα της έκθεσης. Από τη φυσιολογική σχέση 1.050 αγοριών προς 1.000 κορίτσια, από το 2005 η αναλογία τροποποιήθηκε σε 850 αγόρια ανά 1.000 κορίτσια. 
Η αλλαγή στην αναλογία αποτελεί χαρακτηριστική επίπτωση γενετικών αλλοιώσεων. Η ίδια στατιστική απόκλιση είχε παρατηρηθεί στον πληθυσμό της Χιροσίμα.
 
περισσότερα εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki