Thursday, 27 August 2020

Ερεθισμένο δερματάκι μωρού / Simple Tips to Keep Baby's Skin Healthy

Τα μικρά παιδιά βρέχονται συχνά και χρειάζονται άλλαγμα της πάνας τους 5-6 φορές την ημέρα ενώ δεν είναι λίγες οι μέρες που φτάνουν ακόμη και τις 8-10 φορές. 
Μια καλή ιδέα είναι να ελέγχετε την πάνα του πριν και μετά τα γεύματα και να σιγουρεύεστε πάντοτε πως το μωρό είναι στεγνό, όταν το βάζετε για ύπνο.
Δυστυχώς, όσο προσεκτική και σχολαστική κι αν είστε, πολλές φορές είναι αναπόφευκτο να έρθετε αντιμέτωπες με ερεθισμούς στο δερματάκι του. 
 Η πιο συνηθισμένη αιτία των ερεθισμών στην περιοχή της πάνας είναι η επαφή του δέρματος με τα ούρα και τις κενώσεις που διασπώνται σε αμμωνία η οποία συγκαίει την επιδερμίδα. 
Τα δερματικά προβλήματα που προκαλούνται μπορεί να είναι από μια κοκκινίλα έως έντονες φλεγμονές και λύση της συνέχειας του δέρματος. 
Μάλιστα, τα μωρά που δεν θηλάζουν είναι ακόμη πιο ευάλωτα από τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα. 
Οι ερεθισμοί επίσης μπορεί να προκληθούν από υπερβολική ζέστη ή από πολλά ή πολύ σφικτά ρουχαλάκια.

Απαλή περιποίηση

Η πρώτη σας μέριμνα θα πρέπει να είναι η σχολαστική υγιεινή. Αλλάζετε τις πάνες του συχνά και σε κάθε αλλαγή προσπαθήστε να αερίζετε όσο μπορείτε το δερματάκι του. 
Αποφεύγετε τα σαπούνια και τα λάδια, ειδικά εάν η περιοχή έχει ήδη κοκκινίσει, χρησιμοποιήστε σκέτο χλιαρό νερό και περιποιηθείτε την περιοχή με μια κρέμα οξειδίου του ψευδαργύρου. 
Θα μπορούσατε ακόμη να στεγνώσετε καλά το δερματάκι του στα δύσκολα σημεία των πτυχών που δημιουργούνται με σεσουάρ μαλλιών, που όμως θα ρυθμίσετε σε μέτρια θερμοκρασία. 

Σε περιπτώσεις έντονων ερεθισμών, εφοδιαστείτε με βαμβακερά πανιά τα οποία θα αποστειρώσετε βράζοντας τα σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό. Αφού τα στεγνώσετε, θα τα χρησιμοποιείτε ένα -ένα κάθε φορά που αλλάζετε το μωρό, αγκαλιάζοντας με ένα πανάκι το δερματάκι του πριν του φορέσετε την πάνα.
Εάν οι ερεθισμού έχουν δημιουργηθεί από την υψηλή θερμοκρασία, αφαιρέστε μερικά από τα ρουχαλάκια του και κυρίως αυτά που το σφίγγουν. 
 Μόλις το δέρμα του μωρού δροσιστεί λιγάκι, οι κοκκινίλες θα υποχωρήσουν. 
Έχετε υπόψη σας πως τον πρώτο χρόνο το μωρό δεν μπορεί να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματός του. 
Έτσι είναι σημαντικό να του φοράτε ρούχα που θα το προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες και συγχρόνως θα επιτρέπουν στην επιδερμίδα του να αναπνέει. 
Το καλύτερο υλικό είναι το βαμβάκι, ενώ προτιμότερο είναι να αποφεύγετε τα συνθετικά υφάσματα.

Ειδικές περιπτώσεις
...........
περισσότερα εδώ: 
paidiatros

Πώς πρέπει να κοιμάται ένα μωρό; ανάσκελα ή στο πλάι; / Is Side Sleeping Safe for My Baby?

Μια απο τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις της νέας μανούλας είναι για το πώς θα πρεπει να κοιμάται το μωρό της: ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι; 
Ποια θέση ειναι η πιο ασφαλής; 
Τι πρεπει να προσέχει κατα την διάρκεια του ύπνου; 
Στα “καυτά” ερωτήματα για την ασφάλεια στον ύπνο απαντάει ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζανης και προτείνει λύσεις για το θέμα.

Ποια είναι η σωστή θέση;
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλές έρευνες για να διαπιστωθεί ποια ειναι η πιο ασφαλής θέση ύπνου των νεογέννητων και των μωρών. Ο στόχος είναι:

1. Να αποκλεισθεί η περίπτωση πνιγμού από εισρόφηση, εάν το μωρό κάνει εμετό.

2. Να μην στραβώσει το κεφάλι του και πάθει ραιβόκρανο, μια πάθηση που δημιουργεί πλαγιοκεφαλία και μόνιμη κλήση του κεφαλιού προς την ίδια πλευρά.

3. Να αποφευχθεί το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου, δηλαδή μια αιτία θανάτου των βρεφών που ενώ είναι φαινομενικά υγιή χάνουν την ζωή τους ξαφνικά ενώ κοιμούνται.

Οι γιαγιάδες θα θυμούνται ότι παλιότερα έβαζαν τα μωρά τους να κοιμούνται μπρούμυτα. 
Τα τελευταία 20 χρόνια επικράτησε η θέση στο ΠΛΑΙ δηλαδή στο ένα πλευρό. 
Από το 2011 από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτάθηκε η θέση ΑΝΑΣΚΕΛΑ.
Οι δυο αυτές τελευταίες θέσεις συστήνονται σήμερα αλλά καμία δεν εξασφαλίζει 100/100 την ασφάλεια του μωρού κατά την διάρκεια του ύπνου. 
Η ασφάλεια ύπνου είναι περίπου 80/100 και γι’ αυτο οι γονείς πρέπει να μην επαναπαύονται και να παρακολουθούν το μωρό κατά την διάρκεια του ύπνου, όσο αυτό είναι εφικτό, τηρώντας και άλλους κανόνες ασφαλείας.

Πώς βάζουμε το μωρό στο πλάι;

1. Τοποθετούμε το μωρό στο ένα πλευρό.
2. Απλώνουμε-τεντώνουμε το χεράκι που ακουμπάει στο στρώμα ώστε να εμποδίζεται να γυρίσει το μωρό μπρούμυτα.
3. Βάζουμε στην πλάτη του διπλωμένο ένα μικρό σεντόνι ή κουβερτούλα ώστε να εμποδίζεται να γυρίσει ανάσκελα.
4. Σε κάθε ύπνο αλλάζουμε πλευρό ώστε να μην στραβώσει το κεφάλι του.
5. Προσέχουμε να μην στριμώξουμε πολύ το μωρό με ρούχα, σκεπάσματα, σφηνάκια και του προκαλέσουμε δυσφορία στην αναπνοή και υπερβολική ζέστη.

Πώς βάζουμε το μωρό ανάσκελα;

1. Τοποθετούμε το μωρό ανάσκελα στη μέση του κρεβατιού.
2. Γυρίζουμε το κεφαλάκι του στο πλάι ώστε αν κάνει εμετό να πέσει στο στρώμα και να μην κάνει εισρόφηση.
3. Φροντίζουμε σε κάθε ύπνο να αλλάζουμε την θέση του κεφαλιού μία δεξιά και μία αριστερά ώστε να μην πάθει ραιβόκρανο.

Τι άλλο πρέπει να προσέχουμε;

-Βασικά, ένα υγιές βρέφος μπορεί να ανταποκριθεί και στις 2 θέσεις.
-Ο θηλασμός φαίνεται ότι προφυλάσσει το μωρό από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου.
-Δεν καπνίζουμε στο χώρο που κοιμάται το μωρό.
-Δεν χρησιμοποιούμε μαξιλάρι τουλάχιστον μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του.
-Η θερμοκρασία του δωματίου να κυμαίνεται τον χειμώνα από 18-21 βαθμούς Κελσίου και το καλοκαίρι περίπου 27-28 βαθμούς.
-Είναι καλύτερα να αποφεύγεται η θέρμανση με εκπομπή ζεστού αέρα διότι ξεραίνεται ο βλεννογόνους των αναπνευστικών οδών.
-Να μην κοιμάται το μωρό στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς.
-Να μην υπάρχουν μέσα στην κούνια του μαλακά αντικείμενα που μπορεί να παγιδεύσουν την αναπνοή του μωρού.
-Η υγρασία του χώρου να κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 βαθμών.
-Μην εμπιστεύεστε τις ασύρματες συσκευές παρακολούθησης των βρεφών.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται υπ´όψιν το βάρος του μωρού, ο όγκος που καταλαμβάνει μέσα στο κρεβάτι, αν είναι πρόωρο, αν έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η νευρολογική του κατάσταση κ.ά.

ΜΑΖΑΝΗΣ
tlife

Βοηθώντας το παιδί να διαχειριστεί την ανησυχία

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί καλύτερα το αίσθημα της ανησυχίας;
Αν και τα παιδιά δεν έχουν τις έγνοιες των μεγάλων, αντιμετωπίζουν και εκείνα ανησυχία ή και άγχος που μπορεί να πηγάζουν από τις απαιτήσεις των ανθρώπων γύρω του ή και από την καθημερινότητά του. Είναι φυσικό για κάθε παιδί να ανησυχεί κατά καιρούς και λόγω των διαφορών προσωπικότητας και ιδιοσυγκρασίας, μερικά μπορεί να ανησυχούν περισσότερο από άλλα. Τα καλά νέα είναι ότι οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος και να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα με ψυχραιμία και λογική. Τα παιδιά που μπορούν πράγματι να λειτουργήσουν κατά αυτό το τρόπο, αναπτύσσουν μια αίσθηση εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της ζωής, μεγάλες και μικρές.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαχειριστούν ό, τι τους ανησυχεί, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες στρατηγικές:

Μιλήστε με το παιδί

Να είστε διαθέσιμοι και να ενδιαφέρεστε για το τι συμβαίνει στο σχολείο, στην ομάδα και με τους φίλους των παιδιών σας. Μην χάνετε μικρές καθημερινές ευκαιρίες να ρωτήσετε για την ημέρα του αλλά και για τα συναισθήματα ή τις σκέψεις του αναφορικά με ένα γεγονός που φαίνεται να το προβληματίζει. Καθώς ακούτε το παιδί να μιλά για τα γεγονότα της ημέρας, φροντίστε να ρωτήσετε για το τι σκέφτονται και αισθάνονται για όλα όσα έχουν συμβεί. Εάν το παιδί σας φαίνεται να ανησυχεί για κάτι, ρωτήστε το για αυτό. Ενθαρρύνετε το παιδί να περιγράψει με λέξεις όλα όσα αισθάνεται αλλά και τους λόγους. Ζητήστε βασικές λεπτομέρειες και ακούστε. Μερικές φορές, απλώς η συζήτηση μαζί σας μπορεί να ελαφρύνει το φορτίο τους.

Φροντίδα και κατανόηση

Όταν ρωτάτε για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του παιδιού, του δείχνετε έμπρακτα ότι ενδιαφέρεστε για τις ανησυχίες του, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας ενώ και εκείνο νιώθει την στήριξή σας. Τα καθησυχαστικά σχόλια μπορούν να βοηθήσουν αλλά συνήθως μόνο αφού ακούσετε το παιδί σας και το αφήσετε να μοιραστεί μαζί σας όλα όσα θέλει. Μπορείτε, πριν ακόμα φτάσετε σε αυτό το στάδιο, να ξεκινήσετε επικυρώνοντας τα συναισθήματα ή τις ανησυχίες του.

Καθοδήγηση

Μπορείτε να μειώσετε τις ανησυχίες του παιδιού, βοηθώντας το να μάθει να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις με ψυχραιμία. Αφού συζητήσετε με το παιδί για το πρόβλημά του, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να βρει διάφορες λύσεις και έπειτα να αποφασίσετε από κοινού ποια είναι η καλύτερη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αντισταθείτε στην επιθυμία να επιδιορθώσετε ένα πρόβλημα για το παιδί σας, αντ ‘αυτού δώστε του λίγο χρόνο για να σκεφτεί από μόνο του πιθανές λύσεις. Αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο, τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους ένα πρόβλημα.

in.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki