Monday 22 January 2018

Το παιδί περπατάει μόνο στις μύτες των ποδιών

Έχω μία κορούλα 2,5 ετών η οποία περπατάει και τρέχει στις μύτες των ποδιών. Όταν της λέμε να περπατάει κανονικά, πατάει για λίγο αλλά όλο το πέλμα μονοκόμματο. 
Είναι φυσιολογικό και δραστήριο παιδί, λέει σχεδόν τα πάντα και συνεννοούμαστε άνετα. 
Έχει ύψος 96 εκ. και βάρος 13.7. Επίσης τρώει αρκετά φαγητά ακόμη αλεσμένα αν και τρώει πολύ μικρές ποσότητες γενικά. 
Πρέπει να ανησυχώ για τα ποδαράκια της;
-----------------
Η κατάσταση κατά την οποία τα παιδάκια περπατάνε με τις μύτες των ποδιών χαρακτηρίζεται ως βάδιση σε ιπποποδία
Τα παιδιά γύρω στην ηλικία των 2 ετών αρχίζουν να αναπτύσσουν μορφές βάδισης ανάλογες με αυτές των ενηλίκων, όμως είναι ξεκάθαρο ότι το ώριμο βάδισμα εγκαθίσταται στην ηλικία των 3 ετών.
Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι η αρχική φάση της βάδισης που είναι η επαφή της πτέρνας στο έδαφος, γνωστή και ως heel strike, πρέπει φυσιολογικά να εμφανισθεί στην ηλικία των 3 ετών.

Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο είναι επιτακτικό σε πρώτη φάση να αποκλεισθούν νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν μια τέτοια κατάσταση όπως τα νευρομυικά. 
Σε περίπτωση όμως όπου μετά από έναν πολύ καλό έλεγχο αποκλεισθούν τέτοιου είδους νοσήματα, τότε θεωρούμε ότι το παιδί παρουσιάζει το λεγόμενο idiopathic tip toe walking που είναι μία ξεχωριστή κλινική οντότητα.

Συνεπώς η συγκεκριμένη βάδιση του παιδιού σας, εφόσον η μέχρι τώρα παιδιατρική, νευρολογική και ορθοπεδική εκτίμηση δεν έχουν αναδείξει κάποιο παθολογικό εύρημα, πρέπει να τύχει μίας προσεκτικής κλινικής εκτίμησης στην ηλικία των 3 ετών, αν μέχρι τότε υφίσταται.

Δημήτρης Πετράτος, Επιμελητής Ορθοπαιδικός, Ευρωκλινική Παίδων
mama365.gr

Grooming: Καμπάνια Ευαισθητοποίησης για τη Διαδικτυακή Αποπλάνηση Ανηλίκων

Η νέα καμπάνια της Childline #ListenToYourSelfie έχει στόχο να βοηθήσει τους νέους να καταλάβουν τον κίνδυνο της διαδικτυακής αποπλάνησης (Grooming).

Η καμπάνια δημιουργήθηκε λόγω του αυξανόμενου αριθμού παιδιών που επικοινώνησαν με την Childline για να καταγγείλουν σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Childline:
Ο αριθμός των συμβουλευτικών ωρών για διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση αυξήθηκε κατά 24% των τελευταίο χρόνο αγγίζοντας τις 3,716
Τα περισσότερα από τα παιδιά ήταν ηλικίας 12-15 ετών και σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν κορίτσια
.............
Για την καμπάνια ευαισθητοποίησης το Childline δημοσίευσε το παρακάτω video:

Δείτε και αυτό:

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki