Tuesday 5 December 2023

Ο θυμός δημιουργεί ρυτίδες στην ψυχή μας και στην ψυχή των παιδιών μας!

Την επόμενη φορά που θα θυμώσουμε, ας σκεφτούμε καλύτερα.
Ποιος θέλουμε να έχει το πάνω χέρι, εμείς ή ο θυμός;
.

Σίγουρα έχουμε πολλούς λόγους να θυμώνουμε. Κάποιες φορές είναι σαν όλα γύρω μας να είναι φτιαγμένα για να μας θυμώνουν.

Όμως ο θυμός γεννάει θυμό και καταλήγουμε να είμαστε όλοι συνοφρυωμένοι και άσχημοι, μας λέει η ψυχολόγος Σμαρούλα Παντελή. Το μέτωπό μας γεμίζει ρυτίδες, τα μάτια μας γεμίζουν ρυτίδες, μα πάνω απ’ όλα η ψυχή μας έχει ρυτιδιάσει κι αυτή, και έχουμε ξεχάσει πια να χαμογελάμε.

Οι έρευνες δείχνουν πως η ηρεμία μας εξαρτάται κατά πολύ από τον μυ που βρίσκεται στο μέτωπό μας και λέγεται προμετωπιαίος μυς. Όσο πιο χαλαρός είναι αυτός ο μυς του μετώπου μας, τόσο πιο ήρεμοι είμαστε. Όσο περισσότερο σουφρώνουμε το μέτωπό μας, τόση μεγαλύτερη ένταση δημιουργούμε στο σώμα μας. Σαν συνέπεια, βιώνουμε άγχος και κρίσεις πανικού που μας οδηγούν στη χρήση ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών.

Είναι καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Και εφόσον δεν μπορούμε να δώσουμε λύση από μόνοι μας στα προβλήματα της χώρας, ή να αυξήσουμε το μισθό μας, είναι ευκαιρία τουλάχιστο να ζήσουμε πιο συνειδητά με μεγαλύτερη ηρεμία. Όλοι ξέρουμε πως η ένταση και το άγχος πολύ συχνά σωματοποιείται και αρρωσταίνουμε. Ας φροντίσουμε λοιπόν τον εαυτό μας προσπαθώντας να αποφύγουμε το θυμό.

Μια σπουδαία ψυχολόγος, έλεγε πως δεν αξίζει να δίνουμε  το λόγο στο συναίσθημα του θυμού περισσότερο από 1 λεπτό.
 Όταν ο θυμός κατακλύζει τη ζωή μας περισσότερο από 1 λεπτό, τότε απίστευτες ποσότητες τοξινών κυκλοφορούν στο αίμα μας και είναι σαν να υποβάλλουμε την ύπαρξή μας σε ένα κατακλυσμό αρνητικότητας. Τέτοιοι κατακλυσμοί τοξικών συναισθημάτων, όπως ο θυμός,  μπορούν αργά και ύπουλα να μας αρρωστήσουν.

Ως γονείς, θα θυμώσουμε πολλές φορές.
Τη μια γιατί το παιδί μας δεν υπακούει, την άλλη γιατί ο σύντροφός μας δεν μας βοηθάει, την Τρίτη γιατί είχε πολλή κίνηση, την Τετάρτη  γιατί μας ήρθε ο νέος φόρος, την Πέμπτη γιατί χάλασε το αυτοκίνητο, την Παρασκευή γιατί αρρώστησε η νταντά και δεν έχουμε πού να αφήσουμε το μωρό, και πάει λέγοντας. Η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες για να θυμώσουμε. Στην πραγματικότητα έχουμε πολλούς λόγους για να είμαστε συνεχώς θυμωμένοι.

Αλλά πόσο καλό είναι αυτό για την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας; 
Πόσα προβλήματα μας λύνει ο θυμός; 
Τις περισσότερες φορές μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά μας λύνει.
Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα θυμώσουμε, ας σκεφτούμε καλύτερα. Ποιος θέλουμε να έχει το πάνω χέρι, εμείς ή ο θυμός;
.
dearmom.gr

Γιατί αγοράζουμε δώρα;

Να μια καλή ερώτηση που θα πρέπει να κάνει καθένας στον εαυτό του τώρα που πλησιάζουν οι γιορτινές ημέρες.
  • Αγοράζουμε δώρα γιατί θέλουμε να εντυπωσιάσουμε κάποιον;
  • Αγοράζουμε δώρα για να δούμε το χαμόγελο να φωτίζει το πρόσωπο του αποδέκτη του δώρου μας;
  • Μήπως αγοράζουμε δώρα από υποχρέωση, χωρίς να αισθανόμαστε την ανάγκη να το κάνουμε;
  • Ή μήπως αγοράζουμε δώρα επειδή πρόκειται για κάποιο αντικείμενο που είναι η τελευταία λέξη της μόδας και προσφέροντάς το σε κάποιον ανυψώνουμε τον εαυτό μας (δείχνουμε ότι είμαστε ενήμεροι και cool) και ταυτόχρονα εντυπωσιάζουμε και υποχρεώνουμε τον άλλον, ώστε να αισθανόμαστε ότι έχουμε το πάνω χέρι;
Οι γονείς αγοράζουν τα μεγαλύτερα/καλύτερα/ωραιότερα δώρα στα παιδιά τους, επειδή νιώθουν ενοχές για τον λίγο χρόνο που έχουν γι' αυτά και προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να ισοφαρίσουν τα πράγματα;
  • Τελικά αγοράζουμε δώρα για να προβάλλουμε τον εαυτό μας και να ικανοποιήσουμε τον εγωισμό μας ή αγοράζουμε δώρα πραγματικά για την χαρά της προσφοράς και για να ικανοποιήσουμε τον άλλον;
Το Πνεύμα των Χριστουγέννων Δώρα, χαρά, φροντίδα και νοιάξιμο για τους άλλους, είναι το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα, το πραγματικό πνεύμα των γιορτών.
Μέσα από την εμπορευματοποίηση των γιορτών, η αγάπη γίνεται "χειροπιαστή" με κάρτες και δώρα. Όταν όμως κανείς ξεχάσει το αληθινό νόημα των γιορτών, κινδυνεύει να γίνει έρμαιο των υλικών αγαθών και να χάσει την πραγματική χαρά.
Το πνεύμα των Χριστουγέννων συμβολίζει κάτι που θα πρέπει να θυμόμαστε όλο το χρόνο και όχι μόνο λίγες μέρες: να αγαπάμε και να νοιαζόμαστε για τους άλλους.
  • Όταν η ανταλλαγή δώρων: 
Φέρνει στεναχώρια αντί χαρά: 
Πολύ πριν τις γιορτές αλλά ακόμα και την τελευταία στιγμή, σπάει κανείς το κεφάλι του για να βρει το δώρο που θα ευχαριστήσει το κάθε άτομο στη λίστα του, και πάλι δεν είναι σίγουρο αν ο αποδέκτης του δώρου θα ευχαριστηθεί. 

Γίνεται παρά τη θέληση του ατόμου: 
Ο σύγχρονος κανόνας λέει ότι κάποιος μπορεί να σας υποχρεώσει κατά κάποιον τρόπο να του πάρετε δώρο αν πρώτος αυτός σας πάρει κάτι. Πρόκειται για εκβιασμό
Φέρνει δώρα τα οποία κανένας άνθρωπος στα λογικά του δεν θα αγόραζε για τον εαυτό του: 
Άχρηστα αντικείμενα, κακόγουστα διακοσμητικά, δώρα της τελευταίας στιγμής, που δείχνουν ότι αγοράστηκαν καθαρά από υποχρέωση, χωρίς καμία σκέψη για τα γούστα ή τις ανάγκες του αποδέκτη τους. 

Προκαλεί εκνευρισμό: 
Γιατί, παρόλα αυτά, κανείς έχει να κάνει τα συνηθισμένα του ψώνια και να υποστεί συνωστισμό και σκούντημα.
...............
περισσότερα εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τι πραγματικά επιθυμούν τα παιδιά στις περιόδους των γιορτών;

Δώρα κάθε λογής καταλήγουν από το ράφι των καταστημάτων στη σακούλα των καταναλωτών αυτές τις γιορτινές μέρες. Τα παιδιά βομβαρδίζονται από τις διαφημίσεις στην τηλεόραση, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να τα θέλουν όλα όσα βλέπουν ως δώρο για τις γιορτές. 
Τα δώρα όμως που παίρνουν τα παιδιά κάθε χρόνο πόση αξία τους δίνουν και πόσο ασχολούνται με αυτά; 
Συνήθως, το σενάριο που διαδραματίζεται είναι το εξής: τα παιδιά παίρνουν το δώρο τους το οποίο και ανοίγουν με ενθουσιασμό, ασχολούνται για λίγο μαζί του και μετά πηγαίνει στην άκρη μαζί με τα υπόλοιπα παιχνίδια.
Τι πραγματικά έχουν όμως ανάγκη τις γιορτινές μέρες που θα αποτελεί ανεκτίμητη αξία για αυτά; 
Τα παιδιά έχουν ανάγκη από μοίρασμα, χρόνο με τους γονείς και να εσωτερικεύσουν στιγμές που θα γεμίσουν την ψυχούλα τους με αγάπη, ηρεμία και θαλπωρή. Οι ρυθμοί που ζούμε είναι τρελοί και η καθημερινότητα απαιτητική, με αποτέλεσμα να χάνουμε στιγμές κυνηγώντας τον χρόνο. Ο φαύλος κύκλος στον οποίο πέφτουμε είναι πολύ μεγάλος, καθώς στην προσπάθεια μας να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο, εστιάζουμε στα υλικά αγαθά και σπεύδουμε να γεμίσουμε τα παιδιά μας με δώρα και παιχνίδια.

Τα παιδιά, ενώ φαίνεται να τους αρέσει όταν παίρνουν δώρα, εθίζονται στον καταναλωτισμό χωρίς να καλύπτεται στην ουσία κάποιο κενό στις συναισθηματικές τους ανάγκες. 
Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να ζητούν ολοένα και περισσότερα, σε σημείο να τα απαιτούν σαν δεδομένα. Πίσω όμως από αυτή τη συμπεριφορά κρύβεται μια αγωνιώδης κραυγή για σύνδεση και επαφή με τον γονέα. 
Το παιδί ουσιαστικά με όσα λέει ή κάνει καλεί τον γονέα με έναν αλλόκοτo και δυσνόητο για τον ενήλικα τρόπο να επικοινωνήσει μαζί του και να προσπαθήσει να έρθει πιο κοντά του. 
Οι γονείς μην γνωρίζοντας πώς να αποκωδικοποιήσουν την συγκεκριμένη συμπεριφορά, μένουν σε αυτό που βλέπουν στην επιφάνεια και δεν προσεγγίζουν καν αυτό που κρύβεται από κάτω.
Πίσω από την “επιτακτική” επιθυμία για ακόμα μία κούκλα ή ένα αυτοκινητάκι, κρύβεται η πραγματική ανάγκη για σύνδεση γονέα - παιδιού. 
Το παιδί προσδοκά ότι αυτή τη φορά, θα μπορεί να παίξει το δώρο του με τους γονείς του και να περάσει όμορφες στιγμές μαζί τους. 
Αν δώσουμε στο παιδί αυτό που έχει ανάγκη, τότε οι επιθυμίες του για υλικά αγαθά δεν θα είναι τόσο έντονες. Αξίζει να το προσπαθήσουμε βλέποντας την άλλη όψη του νομίσματος.

Κρητικού Μαρίνα - Ψυχολόγος Υγείας/Συστημική - Οικογενειακή Σύμβουλος

schooltime
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki