Tuesday, 15 February 2022

Τυρί και ψάρι όλη η αλήθεια

Είναι ένας συνδυασμός που πολλοί «φοβούνται», όμως μάλλον όλοι έχουν δοκιμάσει. Όλοι έχουν πάει σε κάποια ταβέρνα το καλοκαίρι και έχουν παραγγείλει χωριάτικη με μπόλικη φέτα και από δίπλα γαύρο μαρινάτο ή μαριδάκι τηγανητό.

 Με άλλα λόγια, όλοι σχεδόν έχουμε φάει τυρί με ψάρι, παρ’ ότι συχνά ακούμε πως αυτό ο συνδυασμός μπορεί να μας βλάψει. Είναι μια διατροφική «συμβουλή» που μας ακολουθεί χρόνια, είναι όμως και σωστή;

Την απάντηση δίνει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος – Βιολόγος και Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών: «Ο συνδυασμός του τυριού με το ψάρι είτε στο ίδιο φαγητό είτε σε διπλανά πιάτα είναι ασφαλής στο γενικό πληθυσμό και κατά κανόνα δεν βλάπτει ούτε τα παιδιά, ούτε τους ενήλικες».

Υπάρχουν δύο εξηγήσεις για το πώς επικράτησε αυτός ο διατροφικός μύθος περί βλαπτικού συνδυασμού του τυριού με το ψάρι: Η πρώτη προέρχεται από την εποχή που δεν υπήρχαν μέσα ασφαλούς συντήρησης των τροφίμων. Το ψάρι και το τυρί είναι ευπαθή τρόφιμα και εφόσον δεν συντηρούνταν σωστά θα μπορούσαν εκείνη την εποχή να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Σήμερα, βέβαια, τόσο το τυρί όσο και το ψάρι μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο μας με ασφάλεια και για αρκετές μέρες, ώστε να καταναλωθούν χωρίς πρόβλημα.

Η δεύτερη εξήγηση για την «απαγόρευση» του συνδυασμού ψάρι – τυρί σχετίζεται με τις τροφικές αλλεργίες και υποδηλώνει πως αυτός ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους αλλεργικούς.

Σύμφωνα με τον κ.Δημοσθενόπουλο, «όποιος είναι αλλεργικός στο ψάρι, θα εκδηλώσει συμπτώματα είτε το συνδυάσει με τυρί είτε όχι, αφού η αλλεργία είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει και δεν σχετίζεται με συνδυασμούς». Αντίστοιχα, αν κάποιος είναι αλλεργικός στο ψάρι και δεν το γνωρίζει, θα παρουσιάσει συμπτώματα τα οποία επίσης δεν θα σχετίζονται ούτε θα γίνουν εντονότερα επειδή πιθανώς υπήρξε συνδυασμός με τυρί.

Το τυρί δεν ανήκει στις πιο αλλεργιογόνες τροφές. Αν ωστόσο κάποιος έχει άλλες αλλεργίες ή αλλεργική προδιάθεση, το τυρί είναι ανάμεσα στα τρόφιμα που θα διερευνηθούν για πιθανές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, τροφική αλλεργία είναι μη κανονική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μιας τροφής, συνήθως πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη αυτή αποτελεί το αλλεργιογόνο . Με πιο απλά λόγια, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οργανισμός χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένη τροφή «επικίνδυνη» και παράγει ειδικά αντισώματα εναντίον της.

Στη σύγχρονη εποχή, η διερεύνηση τυχόν αλλεργιών γίνεται από την παιδική ηλικία κατόπιν συμβουλής των γιατρών και ανάλογα με το ιστορικό του κάθε ατόμου (π.χ. κληρονομικότητα). Πλέον, σπάνια ενηλικιώνεται κανείς χωρίς να γνωρίζει αν έχει αλλεργία σε κάποια τροφή. Σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο για τη διάγνωση και αντιμετώπιση κάθε αλλεργίας έχει ο ειδικός αλλεργιολόγος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περιπτώσεις τροφικής αλλεργίας εμφανίζονται σε λιγότερο από το 2% του ενήλικου πληθυσμού. Στα παιδιά, το 5% πάσχει από τροφική αλλεργία, όμως στην περίπτωση των παιδιών, οι αλλεργίες εμφανίζονται νωρίς και συνήθως υποχωρούν μετά από λίγα χρόνια.

Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λεπτά ή λίγες ώρες μετά τη λήψη της τροφής και δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα στο δέρμα (εξάνθημα, κνησμός, οίδημα), στο πεπτικό σύστημα (εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά) ή στο αναπνευστικό σύστημα (ρινική συμφόρηση, δύσπνοια, δυσφορία).

Εφόσον η αλλεργία δεν είναι γνωστή από πριν, τέτοια συμπτωματολογία θα πρέπει να κινητοποιήσει κάποιον ώστε να αναζητήσει ιατρική συμβουλή, ύστερα από κατανάλωση «ύποπτης» τροφής.

Τροφική αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε τροφή, αλλά οι περισσότερες και συχνότερες αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται στα παιδιά από γάλα, αυγό, σόγια, σιτηρά και σε παιδιά ή ενήλικες από φιστίκια, ψάρι, σαλιγκάρια, καρύδια. Όλες οι παραπάνω τροφές αυτές είναι υπεύθυνες για το 90% των τροφικών αλλεργιών παγκοσμίως, ενώ οι τέσσερις τελευταίες είναι αυτές που ευθύνονται για τις πιο επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις.

Ψάρι και τυρί τρώμε άφοβα, λοιπόν, εφόσον ανήκουμε στο γενικό πληθυσμό και δεν ακολουθούμε ειδικές ιατρικές και διατροφικές οδηγίες.

cheeselovers.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το παιδί σας σέβεται ή σας φοβάται;

Συχνά τα παιδιά προκειμένου να γλιτώσουν τις φωνές των γονιών τους, υποκρίνονται ότι συμφωνούν μαζί τους αποφεύγοντας να εκφράσουν την γνώμη τους.

Σε αυτή την περίπτωση ο φόβος λειτουργεί ως τρόπος πειθαρχίας με αρκετούς γονείς να τον λαμβάνουν ως σεβασμό. 
Το να είναι αυταρχικός ο γονιός μπορεί να λειτουργήσει αρκετές φορές, ανάλογα με το παιδί. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα φανούν οι αρνητικές συνέπειες.

Εάν επιβάλλεστε στο παιδί χωρίς να το ακούτε, μπορεί ν’ αρχίσει να σας φοβάται και να σας απαντά με συγκεκριμένο τρόπο, αυτόν που θέλετε να ακούτε.
Επομένως, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η σχέση μεταξύ ενός γονέα που εμπνέει φόβο και ενός γονέα που εμπνέει εμπιστοσύνη είναι παρόμοια με αυτή ενός αφεντικού και ενός αληθινού ηγέτη.

Το να εμπνέετε φόβο ώστε το παιδί να ενεργεί με τον τρόπο που επιθυμείτε, είναι μια τακτική που μπορεί να έχει όπως είπαμε παραπάνω, παροδικό αποτέλεσμα. Επειδή έχετε τη γνώση και την εμπειρία, θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο να μεταδίδετε στα παιδιά τον τρόπο.

Δείξτε στα παιδιά σας ότι τα σέβεστε και διδάξτε τους να σέβονται και τους άλλους
Με ποιον τρόπο; Δίνοντας το παράδειγμα. Να θυμάστε να ζητάτε πάντα πράγματα με ένα παρακαλώ και ευχαριστώ. Αυτό θα βοηθήσει να υιοθετήσουν τις ίδιες συνήθειες.

Να είσαι στοργικοί

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να διδάξετε ένα παιδί από το να δείχνετε υπομονή και στοργή.

Ακούστε όλα όσα έχουν να σας πουν
Μην υποτιμάτε τα σχόλια ή τις απόψεις τους. Δείξτε ότι αυτό που σκέφτονται και αισθάνονται είναι σημαντικό για εσάς . Έτσι, θα καταλάβουν ότι τους εκτιμάτε και θα μάθουν επίσης να σας εκτιμούν.

Ποιες συμπεριφορές πρέπει να αποφεύγετε για να μην σας φοβάται το παιδί
Τις απειλές
Τις φωνές
Τις προσβολές
Την επιθετική συμπεριφορά
Την εριστική συμπεριφορά
Τις ειρωνείες
Τις συνεχείς τιμωρίες
Την αρνητική κριτική

Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα παιδιά είναι ευαίσθητα και απορροφούν ό,τι συμβαίνει γύρω τους σαν σφουγγάρι . Εάν το περιβάλλον είναι βίαιο , θα υιοθετήσει πολύ πιθανόν ανάλογες συμπεριφορές. Εάν του δείξετε αγάπη και κατανόηση είναι βέβαιο ότι μόνο θετικές θα είναι οι επιπτώσεις στην ψυχολογία του.

Πώς θα ξέρετε αν σας φοβάται το παιδί
Πρέπει να αξιολογήσετε τη συμπεριφορά σας με το παιδί σας για να γνωρίζετε τι βλέπει από αυτό που του δείχνετε. Εάν η στάση σας απέναντί του είναι αυταρχική, επιθετική ακόμα και προσβλητική είναι πιθανό τα παιδιά σας να μην σας σέβονται. Αντίθετα, υπακούουν επειδή σας φοβούνται.

Για να κερδίσετε τον σεβασμό τους, πρέπει να διατηρήσετε μια υγιή συνύπαρξη στο σπίτι σας, να μιλάτε μαζί τους, να δείχνετε κατανόηση και να είστε στοργικοί. Να θυμάστε ότι αν τους δείχνετε σεβασμό, θα σας σεβαστούν.

Μπορεί να μην σας σέβεται αν σταματήσετε να είστε αυταρχικοί;
Πρέπει να βοηθήσετε τα παιδιά να καταλάβουν ότι είστε αυτοί που έχουν την εμπειρία και τη γνώση. Όταν είναι μικρά δεν ξέρουν ακόμα πολλά πράγματα και πρέπει να είστε εκεί για να τα βοηθήσουμε, να τα καθοδηγήσουμε και να δώσετε συμβουλές.

Το να μην είστε αυταρχικοί δεν σημαίνει ότι δεν βάζετε όρια. 
Και το να θέτετε όρια δεν σημαίνει ότι αφαιρείτε τα δικαιώματα ή την ελευθερία του παιδιού σου. Τα όρια πρέπει να είναι συνεπή και να έχουν νόημα.

Σκεφτείτε τι θέλετε να πετύχετε και αν πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το τυρί στη διατροφή των παιδιών

Το τυρί μαζί με το γιαούρτι μπαίνει πλέον στην καθημερινή διατροφή των παιδιών, σχεδόν αμέσως μόλις αυτά ξεκινήσουν να τρώνε στερεά τροφή.

Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός – οι κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες που εκδόθηκαν υπό την επιμέλεια 28 πανεπιστημιακών διαφόρων ειδικοτήτων – αναφέρει πως η μετάβαση από την αποκλειστική διατροφή με γάλα στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων είναι απαραίτητη για την κάλυψη των αυξανόμενων διατροφικών αναγκών του κάθε παιδιού στη βρεφική ηλικία.

Φτωχή διατροφή κατά την περίοδο αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστέρηση της ανάπτυξης και στην εμφάνιση διατροφικών ελλείψεων.

Τα ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν σχετικά με το πότε πρέπει να εισαχθούν γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το τυρί, είναι περιορισμένα.

Έχει πάντως βρεθεί ότι η εισαγωγή του τυριού και του γιαουρτιού από τον 6ο μήνα μπορεί να δράσει προστατευτικά στην εμφάνιση σιδηροπενίας (έλλειψης σιδήρου) και λοιμώξεων του γαστρεντερικού συστήματος.

Έτσι, τόσο στον ελληνικό όσο και στους διεθνείς διατροφικούς οδηγούς υπάρχουν συστάσεις ότι το γιαούρτι και το τυρί μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή του βρέφους μετά τον 6ο μήνα της ζωής, σε μικρές ποσότητες, και εφόσον το παιδί έχει ανεχτεί καλά τα δημητριακά, τα λαχανικά και το κρέας.

Κάθε είδος τροφής εισάγεται βέβαια σταδιακά και με χρονική διαφορά από την προηγούμενη και την επόμενη – συγκεκριμένες οδηγίες δίνονται από τον παιδίατρο. Αυτό σημαίνει οτι η ποικιλία στη διατροφή ξεκινά στον 6ο μήνα αλλά για να εισαχθούν όλες οι τροφές μπορεί να χρειαστούν συνολικά αρκετοί μήνες. Έτσι, κάποια μωρά μπορεί να δοκιμάσουν για πρώτη φορά τυρί γύρω στον 7ο μήνα και άλλα στον 9ο.

Στη βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία μια μερίδα τυρί είναι περίπου 20 γραμμάρια.

Ξεκινάμε με τυρί κρέμα ή cottage πάνω σε μικρά κομμάτια ψίχας ψωμιού και όσο μεγαλώνει το παιδί προσθέτουμε στη διατροφή κίτρινα τυριά. Το κίτρινο τυρί που μπαίνει συνήθως πρώτο στο βρεφικό μενού είναι το κασέρι, που έχει ήπια γεύση και είναι σχετικά μαλακό. Καλό είναι να μην επιλέγουμε ιδιαίτερα αλμυρά τυριά αφού στη διατροφή της πρώτης παιδικής ηλικίας, το αλάτι πρέπει να είναι μετρημένο.

Τα μωρά μπορούν να φάνε κίτρινο τυρί κομμένο σε μικροσκοπικούς κύβους – σε μέγεθος μικρότερο και από ζάρι, ώστε να μπορούν να τους μασήσουν χωρίς να κινδυνεύουν από πνιγμονή. Μάλιστα, το σερβίρισμα σε μικρούς κύβους μπορεί να βοηθήσει ένα μωρό 8-10 μηνών να «εξασκηθεί» στη μάσηση αλλά και να μάθει να τρώει μόνο του, αφού μπορεί να πιάνει με το χέρι τους μικρούς κύβους τυριού.

Αντίστοιχα, ένα μωρό μπορεί να φάει τοστ με τυρί – φτιαγμένο με ψωμί χωρίς κόρα – κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια.

Για τα παιδιά μας – αλλά και για εμάς τους ίδιους – καλό είναι να επιλέγουμε προσεκτικά ποιό τυρί αγοράζουμε και από πού. Προτιμούμε επώνυμα τυριά από αναγνωρισμένες βιομηχανίες, που χρησιμοποιούν γάλα από πιστοποιημένους παραγωγούς και ελέγχονται για την διασφάλιση της ποιότητας, σε κάθε στάδιο παραγωγής και μέχρι το τυρί να φτάσει στον καταναλωτή.

Τυριά με αμφίβολη προέλευση, που προέρχονται από μη πιστοποιημένους παραγωγούς ή για τα οποία έχουμε κάποια αμφιβολία ως προς τις συνθήκες συντήρησης τους, καλό είναι να μένουν μακριά από το καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών και ενηλίκων.

Τα μπλε και τα τυριά που δεν έχουν υποστεί παστερίωση καλό είναι να αποφεύγονται στη βρεφική και παιδική ηλικία, αφού το πεπτικό σύστημα σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι αρκετά ώριμο και μπορεί να προκληθούν λοιμώξεις.

Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, συνίσταται το παιδί να τρώει γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, επειδή το λίπος του γάλακτος είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική τους ανάπτυξη. Στη συνέχεια το παιδί μπορεί να φάει και προϊόντα light, ωστόσο άπαχα γαλακτοκομικά (με 0% λιπαρά) πρέπει να εισάγονται στην παιδική διατροφή μετά την ηλικία των 5 ετών.

Όλα τα παραπάνω αφορούν βέβαια τα υγιή βρέφη και παιδιά, που αναπτύσσονται φυσιολογικά. Εννοείται οτι ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου μας, ειδικά μέχρι το παιδί να συμπληρώσει το πρώτο έτος ζωής.

Οι συστάσεις μπορεί να τροποποιηθούν – πάντα από το θεράποντα γιατρό – εάν το παιδί ανήκει σε ειδικές ομάδες, αν έχει προβλήματα υγείας ή γεννήθηκε πρόωρα ή συντρέχουν άλλοι λόγοι ειδικής διατροφής, οι οποίοι σχετίζονται με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Κι αν δεν τρώει το τυρί;

Κατ' αρχάς ψυχραιμία: Όπως οι μεγάλοι, έτσι και τα παιδιά έχουν προσωπικό γούστο, το οποίο καλλιεργούν όσο μεγαλώνουν και δοκιμάζουν ποικιλία τροφών.

Το τυρί γενικά είναι από τα τρόφιμα που αρέσει στα περισσότερα παιδιά κι αυτό γιατί είναι βασικό συστατικό σε κάποια από τα αγαπημένα τους φαγητά: την πίτσα, τα μακαρόνια και τα τοστάκια!

Επιπλέον, στο διαδίκτυο και στα social media μπορεί κανείς να βρει χιλιάδες ιδέες για να σχεδιάσει στο πιάτο φατσούλες, ζωάκια και πολλά άλλα διασκεδαστικά σχέδια με τυρί και άλλα υλικά. Έτσι το φαγητό γίνεται πιο δελεαστικό ακόμη και για «δύσκολα» παιδιά.

Αν έχουμε τη σπάνια «τύχη» ενός παιδιού που δεν τρώει τυρί, και πάλι κάνενα πρόβλημα. Το τυρί μπορεί «εύκολα» να κρυφτεί σε μια πίτα ή ένα γκρατέν και να δώσει πλούσια γεύση, χωρίς το παιδί να καταλάβει ό,τι το τρώει.

Μια άλλη ιδέα – κυρίως για μεγαλύτερα παιδιά – είναι να του δώσουμε να δοκιμάσει διάφορα είδη τυριών, με την ελπίδα πως κάποιο από αυτά θα του αρέσει.

Κι αν τίποτα από αυτά δεν πετύχει, δεν πειράζει! Αφήνουμε για κάποιο διάστημα το τυρί εκτός παιδικού πιάτου και το ξαναδοκιμάζουμε αργότερα.

cheeselovers.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki