Sunday, 18 September 2011

Να σπάσουμε την αλυσίδα…

Αυτή η ιστορία είναι αφιερωμένη σε όλους εκείνους τους γονείς που βίωσαν την ίδια τραυματική εμπειρία, όταν ήταν παιδιά, με την ευχή να σπάσουν την αλυσίδα του πόνου...
Από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κύπρου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.

    Ο πατέρας του Κώστα ήταν αρχιτέκτονας και δεν τον άφηνε να πηγαίνει στους χώρους οικοδομής, γιατί ήταν επικίνδυνo. Ο Κώστας όμως, ως περίεργο πιτσιρίκι που ήταν, πήγε. Ο πατέρας του δούλευε κάπου εκεί κοντά και φυσικά τον είδε. Ο Κώστας θυμάται εκείνη την ημέρα σαν να ήταν χτες! Ο πατέρας του δεν είπε λέξη. Απλά, τον άρπαξε από τα μαλλιά κι άρχισε να τον στριφογυρίζει με μανία. Ήθελε με αυτό τον τρόπο να τονίσει στο γιο του πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό που έκανε, ώστε να μην το ξανακάνει στο μέλλον.

    Κάθε αναφορά για μαλλιά ήταν αρκετή για να θυμίζει στον Κώστα τις απέραντες φορές που ο πατέρας του τον είχε τραβήξει από τα μαλλιά, το κοκκίνισμα του προσώπου του και την καρδιά του που κάθε φορά έχανε το χτύπο της. Μετά απ’ αυτό, ο πατέρας του τον έστελνε για τιμωρία στο δωμάτιό του. Ο Κώστας θυμάται να κάθεται εκεί με τις ώρες, να κοιτάζει το ταβάνι και να υπόσχεται στον εαυτό του ξανά και ξανά πως δε θα αρπάξει ποτέ από τα μαλλιά τα δικά του παιδιά, όταν ο ίδιος κάποτε γίνει πατέρας!

    Το «κάποτε» ήρθε, μόνο που τώρα, στην ενηλικίωσή του, ο Κώστας σκέφτεται ότι δεν ήταν και τόσο φοβερή η τιμωρία του πατέρα του σε τελική ανάλυση. Τώρα μπορεί να καταλάβει την αγωνία και το θυμό του πατέρα του, που τον ανάγκαζε να συμπεριφέρεται βίαια όταν η περίπτωση το απαιτούσε. «Δεν έκανε δα και μεγάλο κακό», σκέφτεται ο Κώστας.

    Κάποιος βέβαια θα μπορούσε να τον ρωτήσει τι καλό του έκανε. Γιατί, κάθε φορά που ο πατέρας του τον πονούσε επειδή είχε κάνει κάτι λάθος, ο Κώστας μπορεί να σταματούσε αυτό το «λάθος», αλλά μόνο για εκείνη τη συγκεκριμένη φορά. Μακροπρόθεσμα, ο πατέρας του Κώστα δεν παρείχε καμία βοήθεια ή καθοδήγηση στο παιδί του, αφού ο Κώστας συνέχιζε να κάνει «λάθη» και ο πατέρας του συνέχιζε να τον «διορθώνει», αρπάζοντάς τον από τα μαλλιά ξανά και ξανά και ξανά!...

    Υπήρχε περίπτωση ο πατέρας του Κώστα να τραβούσε τα μαλλιά ενός ενηλίκου, όπως έκανε με το γιο του; Σίγουρα όχι, γιατί θα ήταν εξευτελιστικό τόσο για τον ίδιο όσο και για το άλλο άτομο. Με το να τραβά όμως τα μαλλιά του Κώστα, έδειχνε στο παιδί του ότι δεν το υπολόγιζε ως άνθρωπο. Ότι τον έβλεπε σαν ένα αντικείμενο που μπορούσε να του συμπεριφέρεται όπως εκείνος ήθελε. Αντί ο πατέρας του Κώστα να καθίσει και να συζητήσει το πρόβλημα με το παιδί του, με εκτίμηση και σεβασμό, με την πράξη του αυτή γύριζε την πλάτη στο γιο του, αγνοώντας τις ανάγκες που μπορεί να είχε.
    Ο Κώστας τώρα που μεγάλωσε μπορεί να σκέφτεται ό,τι θέλει. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο αυτή η συμπεριφορά του πατέρα του τον έχει επηρεάσει συναισθηματικά. Αλήθεια, τι μήνυμα δίνουν οι γονείς τραβώντας τα μαλλιά των παιδιών τους; Ότι δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν κοντά στις οικοδομές; Όχι φυσικά! Τα διδάσκουν ξεκάθαρα πως είναι σωστό να πονάς κάποιον που έχει κάνει λάθος.

    Τις προάλλες ο Κώστας είδε το δικό του γιο, τον Άγγελο, να οδηγεί το ποδήλατό του χωρίς κράνος και να ’χει διπλοκαβάλα ένα συμμαθητή του. Ο Κώστας θύμωσε, γιατί επανειλημμένα είχε πει στον Άγγελο να μην οδηγεί χωρίς κράνος και διπλοκαβάλα. 
Έτσι, με το που τον αντίκρισε, του έδωσε ένα γερό χαστούκι από πίσω, θέλοντας να του τονίσει με αυτόν τον τρόπο πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό που έκανε. Το βράδυ, βέβαια, ο Κώστας έστειλε τον Άγγελο για τιμωρία στο δωμάτιό του. Ο καθένας μπορεί να συμπεράνει με ευκολία πως ο μικρός καθόταν στο δωμάτιό του με τις ώρες, κοιτάζοντας το ταβάνι και υποσχόμενος στον εαυτό του ξανά και ξανά πως δε θα χαστουκίσει ποτέ τα δικά του παιδιά όταν ο ίδιος κάποτε γίνει πατέρας.

    Κάποιος μπορεί να ελπίζει πως μια μέρα ο Άγγελος θα ξεπεράσει το συναίσθημα της ταπείνωσης που του προκαλεί ο πατέρας του με το να τον χαστουκίζει. Κάποιος μπορεί επίσης να ελπίζει ότι ο Άγγελος δε θα μιμηθεί το πρότυπο συμπεριφοράς του πατέρα του.
    Ο πατέρας του Άγγελου δεν είναι κακό άτομο. Το λάθος που κάνει είναι ότι για να πειθαρχήσει το παιδί του χρησιμοποιεί την ίδια βίαιη συμπεριφορά που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του πολλά χρόνια πριν. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να είναι ένας καλός πατέρας χωρίς να μιμείται
το πρότυπο του δικού του.
    Το να υιοθετήσουμε μια συμπεριφορά διαφορετική από αυτήν με την οποία έχουμε ανατραφεί για χρόνια είναι κάτι πολύ δύσκολο αλλά όχι και ακατόρθωτο. Είναι σημαντικό ένα κακό πρότυπο συμπεριφοράς να σταματά, για να μην περάσει ως κληρονομιά στα παιδιά μας. Γιατί μια τέτοια παρακαταθήκη μόνο πόνο και δυστυχία μπορεί να προσφέρει.
    Αυτή η ιστορία είναι αφιερωμένη σε όλους εκείνους τους γονείς που βίωσαν την ίδια τραυματική εμπειρία όταν ήταν παιδιά με την ευχή να σπάσουν την αλυσίδα του πόνου...

Το κείμενο προέρχεται από έκδοση της Επιτροπής με τίτλο «Ιστοριούλες για γονείς»

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας των ΑμεΑ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011
(υπουργείο οικονομικών, ώρα 10 το πρωί)
Έκκληση προς τα άτομα με αναπηρία του νομού Αττικής και τις οικογένειές τους να δώσουν βροντερό “παρών” στην κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011 (υπουργείο οικονομικών, ώρα 10 το πρωί) απευθύνει η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, επισημαίνοντας ότι η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης “έχει πλέον γονατίσει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους”
Η ΕΣΑμεΑ δεν εγκαλεί το υπουργείο οικονομικών για συνειδητή αναλγησία και του αναγνωρίζει τεκμήριο άγνοιας.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην επιστολή της “οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας δεν έχουν ακόμα κατανοήσει το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας και την αύξηση αυτού του κόστους σε περιόδους οικονομικών κρίσεων”.
Δεδομένης της αποδοχής του τεκμηρίου υπουργικής άγνοιας λοιπόν, η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την προσδοκία ότι “θα μας δοθεί η δυνατότητα να σας συναντήσουμε και να σας εκθέσουμε το μέγεθος των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αναπηρικός χώρος”.

Το μπλε ονειράκι, η Μαρία και ο μικρός της «Άγγελος»

Σήμερα το βράδυ η Μαρία έκανε μια ευχή στην προσευχή της. «Να ξανασυναντήσει και να αγκαλιάσει τον αδελφούλη της το Χρήστο που είναι πια ένας μικρός Άγγελος». Το μικρό μπλε ονειράκι εκπληρώνει αυτή της την επιθυμία και η Μαρία επιστρέφει πια πιο δυνατή, χαρούμενη και ευτυχισμένη... 

Τώρα η Μαρία έχει απώτερο σκοπό της να μη στενοχωρήσει το μικρό αγγελούδι της ποτέ ξανά.
«Το μικρό αυτό παραμύθι γράφηκε μετά τον ξαφνικό χαμό του μόλις δυόμιση ετών γιου μου Χρήστου. Θέλοντας να σταθώ στην οκτάχρονη κόρη μου Μαρία και να καλύψω όσο μπορούσα τα κενά που άφησε ο όλο ερωτηματικά χαμός του Χρήστου, στην αγνή και παιδική ψυχούλα της, έγραψα το παραμύθι "Το μπλε ονειράκι, η Μαρία και ο μικρός της "Άγγελος"».
Έκπληκτη, διαπίστωσα πως τη βοήθησε περισσότερο απ' ότι ήλπιζα. Πραγματικά, ήταν ασύλληπτο το πώς ενεργούσε από κείνη τη μέρα που της το διάβασα!! Άρχισε και πάλι να κάνει πράγματα για εκείνη, με σκοπό της «Να είναι καλά και ο Χρήστος το αγγελούδι της».
Την εικονογράφηση επιμελήθηκε με χαρά η Ελένη Μαρίνη, δασκάλα του μικρού Χρήστου στο Πρότυπο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής Ξάνθης, το οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα. Σκοπός της έκδοσης του παραμυθιού είναι να απαλύνει κάπως τον πόνο των αγνών παιδικών ψυχών, που βιώνουν το θάνατο μέσω κάποιου αγαπημένου προσώπου...

(Δέσποινα Χ. Κηπουρού)

Συγγραφέας: Κηπουρού, Δέσποινα Χ.
Εκδοτικός Οίκος: Τελεία & Παύλα
Έτος έκδοσης: 2010
Σελίδες: 38
ISBN: 960-99458-0-5

www.vivliofono.gr
www.books2u.gr
www.allbooks.gr

Μετά από 12 χρόνια λειτούργησε ο ναός της Παντάνασσας στο Μοναστηράκι

Μετά από 12 ολόκληρα χρόνια ετελέσθη η πρώτη Θεία Λειτουργία, στον Ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παντανάσσης (=της Βασίλισσας των πάντων) Μοναστηριακίου.

Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους
αλλά και πιο άγνωστους ναούς της Αθήνας.
Πρόκειται για τον αρχαιότερο Ναό των Αθηνών (κοντά 8ο αιώνα), καθολικό ανδρικής και στη συνέχεια γυναικείας Μονής, αφιερωμένο στην Παναγία την Αθηνιώτισσα τύπου δρομικής τρίκλιτης βασιλικής.
Να αναφερθεί ότι ο ναός έμεινε κλειστός για 12 έτη, λόγω ανασκαφών και αναστηλώσεως από την Α΄ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Ήδη με την ευχή και ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ξεκινά η τακτική επαναλειτουργία του ενοριακού ναού με εφημέριο τον Ιερομόναχο π. Γαβριήλ Τεκνετζόγλου.
Ο Ναός θα λειτουργεί τις Κυριακές 8 π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία και τις Μεγάλες Εορτές.
Σύμφωνα με ιστορικές πληροφορίες, στο ναό αυτό εκάρη μοναχός ο Όσιος Λουκάς ο Στηριώτης και η Αγία Φιλοθέη.
Επίσης εκεί διακόνησε ο Άγιος Νεκτάριο Πενταπόλεως, και υπηρέτησε ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς.

Περιγραφή του Ιερού Ναού:
Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους αλλά και πιο άγνωστους ναούς της Αθήνας. Αφιερωμένος στην Παναγία Παντάνασσα, εορτάζει την ημέρα της Κοίμησης, το δεκαπενταύγουστο. Βρίσκεται κοντά στη συμβολή της οδού Αθηνάς με την οδό Ερμού, στην πλατεία Μοναστηρακίου, στην οποία έδωσε το όνομά του, όπως εξάλλου και σε ολόκληρη την περιοχή.
Κι αυτό, γιατί σε μεταβυζαντινό σιγίλιο του 1678, ο ναός αναφέρεται ως Μεγάλο Μοναστήρι, και με την ονομασία αυτή είναι γνωστός κατά τους χρόνους αυτούς.
Επίσης, στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι την περίοδο της φραγκοκρατίας είχε προσαρτηθεί στη Μονή της Καισαριανής ως μοναστήρι «ανδρώον». Κατά την περίοδο στην οποία αναφέρεται το σιγίλιο, το μοναστήρι λειτουργούσε ως «γυναικείον καταγώγιον», δηλαδή ως γυναικεία μονή.
Απ’ το 1690 και μετά όμως, ο ναός της Παντάνασσας έγινε ενοριακός, όπως επίσης ενοριακή μονή έγινε και η Καισαριανή.
Απ’ την επανάσταση και μετά, η ονομασία Μεγάλο Μοναστήρι εξέπεσε σε Μικρομονάστηρο ή Μοναστηράκι.
Τα κελιά της Μονής βρίσκονταν στη θέση της σημερινής πλατείας, ενώ όλη η περιοχή ήταν γεμάτη από μικρομάγαζα, από τα οποία πολλά βρίσκονται ακόμα στη γειτονική οδό Πανδρόσου.
Ο ναός είναι καμαροσκέπαστη βασιλική, τύπος ναού που χαρακτηρίζει τη μεταβατική αρχιτεκτονική, όπως και τον γενικότερο  μεταβατικό χαρακτήρα της εποχής, δηλαδή τη μετάβαση από την παλαιοχριστιανική βασιλική στον σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό αλλά και – αντίστοιχα, με μιαν ευρεία έννοια – και τη μετάβαση από την ύστερη αρχαιότητα στον βυζαντινό και μεσαιωνικό κόσμο.
Οι τοιχογραφίες είναι νεώτερες.
Ο ναός έχει υποστεί αρκετές επεμβάσεις και αλλοιώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το κωδωνοστάσιο, κατασκευή και προσθήκη των νεώτερων χρόνων.
Χρονολογείται στον 10ο αιώνα, χρονολογία που έχει υποστηριχθεί από τον Ορλάνδο.
Σημειώνεται ότι ο Σωτηρίου τον χρονολόγησε στον 7ο – 8ο αιώνα με βάση την τοιχοδομία του, ο Wulff στον 8ο-9ο αι., όπου και θεωρεί ότι ανάγονται όλες οι καμαροσκέπαστες βασιλικές της Αθήνας, ο Ξυγγόπουλος τον 10ο αιώνα, και τέλος ο Millet τον ανήγαγε στον 11ο-12ο αι. βάσει του τύπου των κιονοκράνων του.
Ο ναός συνδέεται με πολλές παραδόσεις και θρύλους της παλαιάς Αθήνας.

Τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο γονείς

ΓΟΝ.ΙΣ Σεπτεμβρίος 2011: Παιδιαδρομή
«Το παιδί και η αγωγή του»
Ο Σύλλογος ΓΟΝ.ΙΣ, συμμετέχει στο 2o Φεστιβάλ "Παιδιαδρομή" που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 2,3,4 και 5 Σεπτεμβρίου 2011, με θέμα «Το παιδί και η αγωγή του».
Είναι μία γιορτή αφιερωμένη στο παιδί, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Δήμου Πειραιά και του Πανεπιστημίου Αθηνών – Εργαστήριο Αστροφυσικής, και περιλαμβάνει παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά, αθλητικά, θεατρικά και ψυχαγωγικά δρώμενα.
Επίσης παρουσιάζονται από διακεκριμένους εκθέτες προϊόντα διατροφής, παιχνίδια, βιβλία, ρουχα κλπ.
Απευθύνεται κυρίως σε γονείς με τα παιδιά τους, σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων αλλά και σε εκπαιδευτικούς.
Στο φεστιβάλ, ο ΓΟΝ.ΙΣ. συμμετέχει
Α. με περίπτερο του συλλόγου
• Παρασκευή, από 12:00 έως 21:00 και
• Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα από 11:00 έως 21:00
όπου θα ενημερώνονται οι επισκέπτες για τις δραστηριότητες του Σωματείου μας. Ορισμένες μέρες και ώρες θα υπάρχουν και ειδικοί (ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί) που θα απαντούν σε σχετικά ερωτήματα. Ταυτόχρονα θα υπάρχει στη διάθεση των παιδιών και των γονέων τους παιδική γωνιά μέσα στο περίπτερο του ΓΟΝ.ΙΣ. με βιβλία και υλικά για ζωγραφική


Β. Ομιλία - δημόσια συζήτηση που διοργανώνει ο Σύλλογος ΓΟΝ.ΙΣ... Δείτε περισσότερα
Γ. Προληπτικό έλεγχο για τυχόν ύπαρξη μυοσκελετικών προβλημάτων ανάπτυξης και στάσης όπως σκολίωση...
Δείτε περισσότερα
Δ. Rollerskating... Δείτε περισσότερα
Όπως όλες οι δράσεις του Συλλόγου μας, έτσι και αυτές βασίζονται αποκλειστικά στην εθελοντική και ενεργό συμμετοχή φίλων και μελών.
Η είσοδος για όλους θα είναι ελεύθερη.
Ώρες λειτουργίας:
• Παρασκευή, από 12:00 έως 21:00
• Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα από 11:00 έως 21:00
Σύλλογος ΓΟΝΙΣ
Διεύθυνση: Αιόλου 102 Ομόνοια
Τηλέφωνο: 210 3251850 begin_of_the_skype_highlighting            210 3251850      end_of_the_skype_highlighting
Κινητά: 693 2410460 , 694 4241657
E-mail: info@gonis.gr
Ιστοσελίδα: http://www.gonis.gr/
Ανάρτηση Από  ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki