Wednesday, 14 January 2015

Ωχ, ωχ!! Μανούλα, μου πονάει το αφτάκι μου
Ωτίτιδα στα παιδιά

Η ωτίτιδα είναι η πιο συνήθης λοίμωξη του αφτιού και ταλαιπωρεί κυρίως τα παιδιά τον χειμώνα. Η ωτίτιδα, για την ακρίβεια η μέση ωτίτιδα «προσβάλλει» το τύμπανο και την εσωτερική κοιλότητα του αφτιού.

 
Γενικά, η μόλυνση του αφτιού προκαλείται από μικρόβια που προέρχονται από τη μύτη ή το λαιμό και κατορθώνουν να φθάσουν στο αφτί μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας (δηλαδή του εσωτερικού πόρου που συνδέει το τύμπανο του αφτιού με το λαιμό). 

Μάθετε πώς θα αντιμετωπίσετε τις ωτίτιδες, που μπορεί να εμφανίσει το παιδί σας την περίοδο του χειμώνα.


Ο πόνος στα αφτιά είναι ένας έντονος πόνος, διαφορετικός από όλους τους άλλους σε ένταση. Εάν λοιπόν, δείτε το παιδί σας να πιάνει το αφτάκι του, να βήχει, να έχει πυρετό  και να μοιάζει αβοήθητο, το πιθανότερο είναι ότι έχει ωτίτιδα. 
Τα μωρά είναι περισσότερο εκτεθειμένα στις ωτίτιδες. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανατομίας  του αφτιού τους.
Δηλαδή, τα μωρά και τα μικρά παιδιά έχουν πιο κοντή και οριζόντια δίοδο (κανάλι) στο αφτάκι τους, κάτι που ευνοεί το πέρασμα των μικροβίων, ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως για να τα «πολεμήσει». 
Επίσης τα περισσότερα μωρά και νήπια δε μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους, ώστε να την ελευθερώσουν από τα εγκλωβισμένα μικρόβια. Κάποιες φορές μπορεί και η χρήση της πιπίλας αλλά και η ξαπλωμένη στάση του μωρού, όταν πίνει γάλα μπορεί να ενοχοποιηθούν για την εμφάνιση της ωτίτιδας.

Εάν λοιπόν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας έχει ωτίτιδα τότε η πρώτη κίνησή σας πρέπει να είναι η χορήγηση κάποιου αντιπυρετικού φαρμάκου και, φυσικά, η επίσκεψή σας  στο γιατρό.
Αυτός θα εκτιμήσει την κατάσταση του παιδιού και θα του δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ωτίτιδα θεραπεύεται με αντιβιοτικό για την αποσυμφόρηση των αναπνευστικών οδών και των βλεννογόνων. Μερικές φορές μπορεί από το αφτάκι του παιδιού να τρέξει πύον (σκέτο ή με ίχνη αίματος). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβληθείτε. Αυτό είναι σημάδι πως η μεμβράνη του τυμπάνου έχει τρυπήσει. Στα μωρά ωστόσο, το τύμπανο έχει μια καταπληκτική ικανότητα να «αυτογιατρεύεται» και το τραύμα αυτό συνήθως δεν έχει καμία επίπτωση στην ακοή του. Η θεραπεία σε αυτή την περίπτωση γίνεται πάντα με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Μόλις εξαφανιστούν όλες οι μολύνσεις, η μεμβράνη θα θεραπευθεί τελείως. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του μωρού από ωτορινολαρυγγολόγο.

Επειδή η ωτίτιδα, εάν κάνει μια φορά την εμφάνισή της, μπορεί να προσβάλει και πάλι το παιδί σας φροντίστε να αντιμετωπίσετε την ασθένεια στη ρίζα της.

Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να διατηρήσετε  καθαρές τις αναπνευστικές οδούς. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνετε τακτικές πλύσεις της μύτης του παιδιού σας με φυσιολογικό ορό και να του μάθετε να φυσάει πολύ καλά τη μύτη του προκειμένου να αδειάζει και να μην μένουν μικρόβια που μπορεί να προσβάλλουν το αφτί του.
Περιορίστε επίσης, τη χρήση της πιπίλας και του μπιμπερό σε ξαπλωμένη στάση. Φροντίστε να ανανεώνετε την ατμόσφαιρα του χώρου του παιδιού και να μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι. Η ποιότητα του αέρα που αναπνέει το μωρό έχει μεγάλη σημασία στην καλή υγεία των αφτιών και στην αποφυγή προβλημάτων. Τέλος, όταν κάνει πολύ κρύο, μην ξεχνάτε να του φοράτε σκουφάκι, όταν βγαίνετε βόλτα.

Ένα σοβαρό λάθος που δεν πρέπει να κάνετε, όταν πονάει το αφτί του μωρού είναι να βάζετε σταγόνες αναλγητικού με δική σας πρωτοβουλία ή να προχωράτε σε «γιατροσόφια», όπως το ζεστό λάδι. Και αυτό γιατί, αν υπάρχει διάτρηση του τυμπάνου, οι σταγόνες θα χειροτερέψουν την κατάσταση, προκαλώντας πιο σοβαρές βλάβες. Μην ξεχνάτε ότι, για οποιαδήποτε επέμβαση στην «περιοχή του πόνου», καλό είναι να λάβετε υπόψη σας προηγουμένως την εκτίμηση του παιδιάτρου.

Τέλος σε περίπτωση που το παιδί σας έχει ωτίτιδα πρέπει να αποφεύγετε αυστηρά να φτάσει νερό στην περιοχή του αφτιού του μωρού ή του μικρού παιδιού.  Έτσι, μπορείτε να κάνετε μπάνιο το μικρό σας, χωρίς όμως να βρέξετε το κεφάλι του. Αν θέλετε να το λούσετε, φροντίστε να καλύψετε τα αφτάκια του είτε με ωτοασπίδες ειδικές για το νερό είτε με βαμβάκι στο οποίο θα έχετε βάλει βαζελίνη.

 
govastileto

Κλασσικά Εικονογραφημένα - Ο Όλιβερ Τουίστ
και ο συγγραφέας του - Charles Dickens Oliver Twist

Oliver Twist, subtitled The Parish Boy's Progress, is the second novel by English author Charles Dickens
more

Ο Τσαρλς Ντίκενς - γεννήθηκε 7 Φεβρουαρίου του 1812 στο Λάντπορτ του Πόρτσμουθ και πέθανε το 1870 στο Ρότσεστερ, χωρίς να προλάβει να φτάσει τα εξήντα.
Σήμερα το έργο του μοιάζει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

 

Η φτώχεια καθόρισε τον κόσμο των μυθιστορημάτων του Ντίκενς και αποτυπώθηκε με τον πιο παραστατικό τρόπο στους διάσημους χαρακτήρες του. Από τον Όλιβερ Τουίστ και τον Νίκολας Νίκλεμπι (αμφότερα το 1839), όπου θα αποκαλυφθεί με τα μελανότερα χρώματα η μαύρη καθημερινότητα του Λονδίνου και του Γιορκσάιρ, με ένα σύμπαν βυθισμένο στο έγκλημα και την πορνεία - μολονότι η εικόνα της πόρνης θα απαλλαγεί σε εντυπωσιακό βαθμό από την ηθική και την κοινωνική της απαξίωση - μέχρι τον Ζοφερό Οίκο (1853) και τη Μικρή Ντόρριτ (1857), που θα αποτελέσουν ένα ανάθεμα για τους βικτωριανούς θεσμούς και τη βικτωριανή οικονομία, η μυθιστοριογραφία του Ντίκενς θα είναι η μυθιστοριογραφία των φτωχών, των ανήμπορων και των ξεγυμνωμένων.
περισσότερα εδώ


«Θέλουμε να μιλήσουμε για τις αδελφές μας.
ΔΕΝ είναι καθυστερημένες»

"Μένουμε σε μια μικρή πόλη. Στο κεντρικό Ιλλινόις. Ένα πρωινό ξυπνήσαμε και βρήκαμε τ' αυτοκίνητά μας και το σπίτι μας βαμμένο με σπρέι και μηνύματα μίσους. Μας επιτέθηκαν επειδή έχουμε δύο κόρες με Σύνδρομο Down.
Καθυστερημένα. Φύγετε απ' την πόλη...έγραφαν.  
Εκείνη την ημέρα η ζωή μου άλλαξε για πάντα!"
Αυτό θυμάται η μητέρα της Μεγκ και της Αλίνα. Μια δύσκολη στιγμή που άλλαξε τη ματιά της για τον κόσμο. Όχι όμως και για τα δύο αγόρια της οικογενείας, 6 και 7 ετών. Τα παιδιά θέλησαν ν' αντιμετωπίσουν διαφορετικά την κατάσταση, με τη βοήθεια βεβαίως των δικών τους. Πήραν το πρόβλημα που έπρεπε ν' αντιμετωπίσουν και το έκαναν "όπλο" τους.
"Θέλουμε να μιλήσουμε για τις αδελφές μας", είπαν και νομίζω πως τα κατάφεραν εξαιρετικά. Μ' ένα μαρκαδόρο, μερικά χαρτιά, πολύ αγάπη κι ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα...

Για τη Μέγκ και την Αλίνα
Οι αδελφές μας...
Συνειδητοποιούν πως με σκληρή δουλειά και βοήθεια, μπορούν να καταφέρουν τα πάντα
Είναι έτοιμες να παίξουν ή να χορέψουν, όποτε είσαι κι εσύ!
Διαβάζουν καινούριες λέξεις όλη την ώρα
Αντιδρούν με μια ποικιλία συναισθημάτων. ΔΕΝ είναι πάντα χαρούμενες
Αυτό είναι ένα στερεότυπο που πρέπει να ξεπεραστεί, για τα άτομα με Σύνδρομο Down.
Δεν μας πιστεύετε; Τότε προσπαθήστε να πάρετε το i-Pad της Μέγκ και θα δείτε πως θ' αντιδράσει.
Πετυχαίνουν νέους στόχους όλη την ώρα
Είναι έτοιμες και πρόθυμες να βοηθήσουν ένα φίλο
Είναι αξιόπιστες. Μπορείς να βασιστείς πάντα επάνω τους πως θα σε κάνουν να χαμογελάσεις.
Λαμβάνουν την αγάπη και την υποστήριξη πολλών "ευχαριστώ"!
Αρνούνται να τα παρατήσουν. Παλεύουν σκληρά κάθε μέρα.
Μας υπενθυμίζουν την αγάπη και τα σχέδια του Θεού για εμάς, που πρέπει να ευδοκιμήσουν.
Αναγνωρίζουν τις δυνατότητές τους.
Στρατολογούν ανθρώπους για να τις βοηθήσουν στο ταξίδι τους. Εσύ θα το κάνεις;
Βαριούνται καμιά φορά, αλλά ποιο παιδί δεν το παθαίνει αυτό;
Είναι αληθινοί άνθρωποι και πολλά περισσότερα από έναν ξεπερασμένο ιατρικό όρο.
Αλλάζουν τον κόσμο!
Μειώνουν την άγνοια, τη μισαλλοδοξία και το μίσος
Και αντικαθιστούν όλ' αυτά τα άσχημα, με την αγάπη, την ελπίδα και το ΣΕΒΑΣΜΟ.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ.
Οι αδελφές μας ΔΕΝ είναι ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ. 
Θα μας βοηθήσετε να διαδώσουμε το μήνυμα και να γράψουμε ένα τέλος, μ' αυτήν την λέξη;

Σας ευχαριστούμε που βοηθάτε τη Μέγκ και την Αλίνα!

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki