Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίζουν εδώ και περίπου 16 χρόνια τις ανασκαφές στην περιοχή της Εξωγής Ιθάκης.
Όπως δήλωσε στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θανάσης Παπαδόπουλος, οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα τριμερές κτίριο με διαστάσεις ανακτόρου, παρόμοιες με εκείνα που έχουν ανακαλυφθεί στις Μυκήνες, την Πύλο και την Τίρυνθα.
- 20.08.2010, 22:17 Αρχαιολογικά ευρήματα στην Ιθάκη
Επιπλέον, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ακόμα εύρημα που τους κάνει να πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει το παλάτι του Οδυσσέα είναι και μία κρήνη, η οποία χρονολογείται το 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο δηλαδή κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας.
Επεισόδια της Οδύσσειας σε αρχαία πινακίδα,
βρεθηκε στη "Σχολή Ομήρου" στην Ιθακη
βρεθηκε στη "Σχολή Ομήρου" στην Ιθακη
Πινακίδες με Γραμμική Β στην Ελλάδα έχουν βρεθεί σε προαύλια αρχαίων ανακτορικών συγκροτημάτων. Στη θέση του «Αγίου Αθανασίου» έχει ανακαλυφθεί από το 1996 που ερευνάται, μεγάλη αρχαία κτιριακή εγκατάσταση με δύο άνδηρα που επικοινωνούν μεταξύ τους με λαξευμένες στο βράχο κλίμακες που παραπέμπουν σε ανακτορικού τύπου συγκρότημα.
Αναγνωρίζοντας το υπουργείο Πολιτισμού τη σημασία των ευρημάτων της Ιθάκης προχώρησε προ μηνός (20/9/2006) στη δημοσίευση της απόφασης της απαλλοτρίωσης περίπου 25,5 στρεμμ. στην ως άνω περιοχή προκειμένου να συνεχισθεί η αρχαιολογική έρευνα, η οποία όμως γίνεται κάθε χρόνο με ελάχιστα οικονομικά μέσα που προσφέρουν τοπικοί φορείς της Ιθάκης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μία ενίσχυση από την πολιτεία, κάποιες τράπεζες ή επιχειρήσεις θα μπορούσε να φωτίσει μια σελίδα της Ιστορίας της πατρίδας του Οδυσσέα που παραμένει ακόμη στην αχλύ του μύθου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/11/2006
ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΚΡΗΝΗ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΣΧΟΛΗ ΟΜΗΡΟΥ» ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
Μεγάλης σημασίας αρχαιολογική ανακοίνωση του κορυφαίου για τα υδραυλικά έργα αρχαιότητας Γερμανού επιστήμονα κ. Jost Knauss,
Στο χώρο της «Σχολής Ομήρου» ή Αγίου Αθανασίου της Ιθάκης όπου διενεργεί αρχαιολογικές ανασκαφές το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει εντοπιστεί μια υπόγεια μυκηναϊκή κρήνη ιδιαίτερης σημασίας.Βρίσκεται μέσα στον ανασκαπτόμενο χώρο των 25 στρεμμάτων που συμπεριλαμβάνεται στην αναγκαστική απαλλοτρίωση σύμφωνα με τελευταία απόφαση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου (ΚΑΣ).
Η υπόγεια μυκηναϊκή κρήνη έχει διεξοδικά ερευνηθεί και μελετηθεί πρόσφατα από τον διεθνούς φήμης και κορυφαίο ειδικό επιστήμονα για τα υδραυλικά έργα της αρχαιότητας Γερμανό καθηγητή κ. Jost Knauss, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτή και την χρονολόγησε στην ίδια εποχή με τις γνωστές υπόγειες κρήνες των Μυκηνών και της Τίρυνθας, με ανακοίνωσή του στο πρόσφατο Συμπόσιο Έρευνας και Αρχαίας Τεχνολογίας στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.
Στην ίδια θέση και σε μικρή απόσταση από αυτή την κρήνη έχει εντοπιστεί και δεύτερη όμοια που θα ερευνηθεί προσεχώς.
Η πρώτη κρήνη αποκτά μέγιστο αρχαιολογικό ενδιαφέρον γιατί ευρέθη σε ένα χώρο όπου η Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου κας Λίτσας Κοντορλή-Παπαδοπούλου ανακάλυψε "Σύμπλεγμα κτηρίων με δύο άνδηρα, με στοιχεία Μυκηναϊκής και Μινωικής αρχιτεκτονικής, με αυλές, χώρους κατοικίας, αποθήκες με πιθάρια, ένα αρχαίο πύργο, ενώ τα κινητά ευρήματα (κεραμική, κοσμήματα, εργαλεία, νομίσματα) δηλώνουν την στρατηγική σημασία και την διαχρονική κατοίκηση του χώρου από τα προϊστορικά χρόνια έως την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή"
Σύλλογος Φιλομήρων - Δελτίο Τύπου 6/12/2006