Thursday 21 February 2008

Παιδικές φοβίες

Το είπαμε ξανά και ξανά.
Δεν θα του ορμίσουν αράχνες, δεν θα το δαγκώσει ο σκύλος, δεν θα του επιτεθεί ο μπαμπούλας... Μάταια όμως.
Πως εκδηλώνεται συνήθως μια διαταραχή που ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού παιδικού φόβου; Όπως μας αναφέρει η κυρία Αλεξάνδρα Ρούσσου, Παιδοψυχίατρος και Πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, πολλές παιδικές φοβίες εκδηλώνονται με τη μορφή αγχώδους διαταραχής, αφού σχετίζονται και άμεσα με το άγχος. Έτσι, βλέπουμε παιδιά να πλένουν συνεχώς τα χέρια τους- σε βαθμό που να τα γεμίζουν πληγές- ή να σβήνουν τα γραπτά τους, φοβούμενα ότι τα γράμματα τους δεν είναι όμορφα, και έτσι να τρυπούν τα τετράδια τους από το υπερβολικό σβήσιμο...

Τι κρύβεται όμως πίσω από μια φοβική παιδική συμπεριφορά;
Άθελα μας, πιθανόν εμείς οι ίδιοι… Συγκεκριμένα, αν μεταβιβάζουμε τον πανικό, καλώντας τα για παράδειγμα να κοιμηθούν στο κρεβάτι μας, στέλνουμε το μήνυμα ότι «κάνεις καλά που φοβάσαι» και τα ενθαρρύνουμε να διατηρήσουν το πρόβλημα τους..
Μία παιδική ζωγραφιά εκφράζει εμπειρίες και συναισθήματα, και κάποιες φορές δίνει πολύτιμες ενδείξεις για την ψυχική υγεία του παιδιού. Η ζωγραφική όμως δείχνει να βοηθά περισσότερο στη θεραπεία.
Σύμφωνα με μελέτες, παιδιά με ιστορικό μη θεραπευμένης φοβίας, ενδεχομένως να εκδηλώσουν προβλήματα κρίσεων πανικού καθώς μεγαλώνουν.
Ωστόσο, η σύνδεση παιδικών και ενήλικων διαταραχών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη… Σύμφωνα με τον κύριο Ηλία Βλάχο, Ψυχολόγο- Ομαδικό Αναλυτή, οι αλλαγές στο περιβάλλον ή στην ωρίμανση του νευρικού συστήματος του παιδιού που αναπτύσσεται, μπορούν να τροποποιήσουν την ψυχική του εξέλιξη, - είτε με αρνητικό, είτε με θετικό τρόπο.

Τα παιδιά μπορούν να απελευθερωθούν από τη φοβία αν τα βοηθήσει ο ειδικός, -αλλά κυρίως εμείς οι ίδιοι.
Άλλωστε, ένα φοβισμένο παιδικό βλέμμα ίσως και να κρύβει μια ψυχή πολύ γενναία, όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν…

 Φόβοι και εξηγήσεις 
Πρέπει να εξαφανίσετε όλες τις πηγές που προκαλούν φόβο στο παιδί σας και να μην το αφήνετε το βράδυ να βλέπει τρομακτικές ταινίες. Δώστε του εξηγήσεις για όλα όσα του προκαλούν φόβο. Πρέπει να συζητάτε με το παιδί σας, συνέχεια για αυτό το θέμα και να του διαβάζετε βιβλία που ίσως το βοηθήσουν να καταπολεμήσει τους φόβους του.
  Φόβοι και βοήθεια 
Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν φοβάται μόνο αυτό, αλλά και τα άλλα παιδάκια, ακόμα και οι μεγάλοι. Ακόμα πρέπει να του πείτε ότι και εσείς έχετε φόβους όμως τους αντιμετωπίζετε με ηρεμία, τότε το παιδί θα προσπαθήσει να σας μιμηθεί. Επίσης αφήστε το να καταλάβει ότι μπορεί να στηριχτεί πάνω σας, όμως μην το παρακάνετε.
  Φόβοι και αντιμετώπιση 
Μην πιέσετε ποτέ το παιδί να αντιμετωπίσει τους φόβους εάν εκείνο δεν θέλει, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το κάνετε να φοβάται πιο πολύ. Ξεχάστε τις παρατηρήσεις του τύπου, μην κάνει σαν μωρό.. Πρέπει να αναγνωρίσετε την αδυναμία του για την αντιμετώπιση των φόβων του.
  Αναγνώριση φόβου του παιδιού 
Όταν το παιδί σας διηγείται τους φόβους τους, δεν πρέπει να το κοροϊδεύεται, δεν πρέπει να του λέτε ψέματα, δεν πρέπει να γελάτε και πάνω από όλα δεν πρέπει να αδιαφορείτε για αυτούς. Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι οι φόβοι του είναι αληθινοί και να το ενθαρρύνετε να σας μιλάει για αυτούς.
 Φόβοι: ατυχήματα, νηπιαγωγείο… 
Οι πιο συχνοί φόβοι των παιδιών σε ηλικία πέντε ετών είναι ο φόβος για τους διάφορους θορύβους, ο φόβος για τα ζώα, ο φόβος για τα τέρατα, για τα φαντάσματα, ο φόβος του θανάτου, ο φόβος του νηπιαγωγείου, ο φόβος για τα ατυχήματα και ο φόβος για τους τραυματισμούς.
  Φόβος: θάνατος, διαζύγιο… 
Οι πιο συχνοί φόβοι των παιδιών σε ηλικία τεσσάρων ετών είναι ο φόβος για τους διάφορους θορύβους, ο φόβος για τα ζώα, ο φόβος για τα τέρατα, ο φόβος για τα φαντάσματα, ο φόβος του χαμού ενός γονιού και ο φόβος του διαζυγίου.
  Φόβοι: ύπνος, τέρατα… 
Οι πιο συχνοί φόβοι των παιδιών σε ηλικία δύο ετών είναι, ο φόβος του αποχωρισμού από τους γονείς του, ό φόβος για ανθρώπους που είναι διαφορετικοί (μούσια, έγχρωμοι κα.), ο φόβος για την ώρα του ύπνου, ο φόβος των τεράτων και των φαντασμάτων.
  Φόβοι: θόρυβοι, μπάνιο… 
Οι πιο συχνοί φόβοι των παιδιών σε ηλικία ενός έτους είναι, ο φόβος του αποχωρισμού από τους γονείς του, ο φόβος για τους διάφορους θορύβους, ο φόβος για τα ζώα, ο φόβος για το μπάνιο και ο φόβος για το γιατρό.
 Φόβος αποχωρισμού και πτώσης
Οι πιο συχνοί φόβος των παιδιών σε ηλικία οχτώ μηνών είναι ο φόβος του αποχωρισμού και ο φόβος της πτώσης.
  Φόβοι για τους ξένους 
Ο πιο συχνός φόβος των παιδιών σε ηλικία έξι μηνών είναι ο φόβος για τους ξένους. 
 
γράφει η Άννα Περουτσή
πηγή

Το έμβλημα της Ειρήνης κλείνει σήμερα τα 50 του χρόνια

1958: Ο Άγγλος Τζέραλντ Χόλτομ
σχεδιάζει το έμβλημα της ειρήνης.


Όλα άρχισαν από μια φάρμα στο Νορφολκ της Αγγλίας. Εκεί όπου το σχεδίασε ο Τζέραντ Χόλτομ. Στην συνέχεια έγινε “λάβαρο” στις αντιπολεμικές και αντικαθεστωτικές εκδηλώσεις. Σήμερα, είναι σχέδιο στα κοσμήματα “Tiffany and Co”, “σημαία” στη καμπάνια του “Kenzo”, διακοσμητικό στοιχείο σε πολλά ακόμα αντικείμενα-φετίχ του σύγχρονου lifestyle. Το έμβλημα της ειρήνης και του αφπλισμού έχει πια μετατραπεί σε ένα από τα πιο ευπώλητα και all time classic ποπ σύμβολα (όπως το πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα).

Ο σχεδιαστής
Ο Τζέραλντ Χόλτομ, απόφοιτος του “Royal College of Art”, αρνείται για προσωπικούς λόγους να κρατήσει όπλο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά συμβάλλει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορεί. Τον Νοέμβριο του 1958, στη φάρμα του στο Νόρφολκ της Ανατολικής Αγγλίας, αναλαμβάνει να δημιουργήσει ένα σύμβολο που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Κινήματος για τον Αφοπλισμό από τα Πυρηνικά. Ο ίδιος θα γράψει γι’ αυτή του την προσπάθεια σ’ ένα σημείωμα στον Χιου Μπροκ, διευθυντή του περιοδικού “Peace News”:
.
“Ήμουν σε απελπισία. Σε βαθιά απελπισία. Σχεδίασα τον εαυτό μου σαν την εικόνα ενός ατόμου σε απόγνωση, με τις παλάμες τεντωμένες προς τα έξω και προς τα κάτω, σαν τον χωρικό του Γκόγια λίγο πριν το απόσπασμα. Μετέτρεψα το σχέδιο σε μια γραμμή και το κύκλωσα”.
.
Ειρήνη και Πλούτος
Αρχή 4ου αιώνα π.Χ.
Αυτό το άγαλμα είναι αντίγραφο του αυθεντικού, το οποίο δημιούργησε ο Κηφισόδοτος, συγγενής του Πραξιτέλη (πατέρας ή αδελφός του).
Η θεά Ειρήνη κρατάει το νήπιο θεό Πλούτο. Είναι ένα θαυμάσιο έργο ειδικά σε έκφραση και στην τεχνική παρουσίαση του ενδύματος, το οποίο θυμίζει το στυλ των χρόνων του Φειδία.
Οι πρόγονοί μας πίστευαν ότι η Ειρήνη ήταν κόρη του Δία και της Θέμιδας, και αδερφές της είχε την Ευνομία και τη Δίκη, την απονομή της Δικαιοσύνης.

Για την Ευνομία είπε ο Σόλων:
«Ευνομία δ’άρτια και εύκοσμα πάντ’αποφαίνει,
και θ’άμα τοις αδίκοις αμφιτίθησι πέδε».
Η Ευνομία παρουσιάζει τα πάντα άρτια και ωραία,
ενώ τους αδίκους τυλίγει με δεσμά.
.

Και το σχέδιο βγήκε καλό και πούλησε
και πουλάει και θα πουλάει
και τη Θέμιδα ξεχάσαμε
και τις κόρες της τις τρεις
που αχώριστες πρέπει να 'ναι
και πόλεμο κάνουμε σε όλες τις μορφές του
και με άμαχες ψυχές
της γης τα σπλάχνα γεμίζουμε

Το σχεδιάκι καλό, πιασάρικο
πουλήστε το
πάνω στους πάγκους των αργυραμοιβών απλώστε το,
να το χορτάσουν μάτια πολεμοκάπηλα,
και οι εχθροί του "πουλάτε το" να πουν.
Πουλιέται εύκολα
μιας και μορφές μύριες του δώσαμε.
Το χρήμα, απ' όποια πηγή κι αν έρχεται
στους δίσεκτους αυτούς καιρούς,
είναι καλοδεχούμενο
.
Πουλιέται εύκολα, ναι,
μα δεν ξεπουλιέται

Ασκήσεις επιβίωσης από σεισμό: το "Τρίγωνο της Ζωής" ή της παραπληροφόρησης;


Αγαπητό μου χαμομηλάκι,


Μετά από κάθε σχετικά μεγάλο σεισμικό γεγονός κυκλοφορεί και στη χώρα μας μέσω του διαδικτύου το γνωστό πλέον (από το 2004) μέιλ του Doug Copp με την θεωρία του "The Triangle Of Life" το "τρίγωνο της ζωής" ως μέθοδος αντιμετώπισης/επιβίωσης μετά από σεισμό.

Ο Doug Copp, διευθυντής Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης δηλ. μιας ιδιωτικής εταιρείας που δεν συνεργάζεται με την αμερικανική κυβερνηση η αλλον κυβερνητικό οργανισμό, σε άρθρο του με τίτλο The Triangle Of Life saves lives!Duck and Cover will KILL you! θεωρεί οτι η μέθοδός του, προερχόμενη από την μεγάλη του εμπειρία σε υποθέσεις διάσωσης απο σεισμούς έχει καθολική εφαρμογή.

Οταν τα κτίρια γκρεμίζονται λόγω σεισμού, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα
διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα,αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος είναι αυτό που αποκαλεί ο κ. Copp "τρίγωνο της ζωής". Όσο μεγαλύτερο και ανθεκτικότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί. Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να διασωθεί. Κατόπιν τούτου, σύμφωνα με τη θεωρία του Doug Copp είναι λάθος να στεκόμαστε κάτω από πόρτες ή τραπέζια. Είναι καλύτερα να είμαστε δίπλα από ένα τραπέζι ώστε σε περίπτωση κατάρρευσης της οροφής το ταβάνι να βρει στήριγμα στο τραπέζι που θα αφήσει ένα κενό δίπλα, ένα τρίγωνο ζωής στο οποίο θα μπορούμε να επιβιώσουμε…

Oμως υπάρχει και ο αντίλογος...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki