Monday 20 November 2017

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

H Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και πρόσφερε έναν νέο ορισμό για την παιδική ηλικία, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την έχουν επικυρώσει 193 κράτη, εκτός των Η.Π.Α. και της Σομαλίας, και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.
Ήταν ο προάγγελος για σημαντικές προόδους στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών, στην επιβίωση, στην υγεία και στην εκπαίδευση, μέσω της παροχής των στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών. 
Η επέτειος αυτή έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών,
που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στον εφησυχασμό της συνείδησης.

Η παιδική ηλικία είναι μια ξεχωριστή περίοδος στη ζωή του καθενός. Τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται, να μαθαίνουν και να παίζουν μέσα στην οικογένειά τους και σε έναν ευρύτερο περίγυρο ενηλίκων που νοιάζονται για αυτά, συντελώντας στην ανάπτυξη υγιών και παραγωγικών μελλοντικών γενιών.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚΑΡΟΥΝ...
Τα παιδιά βιώνουν τη φτώχεια διαφορετικά από τους ενήλικες. Οι παραδοσιακές μετρήσεις του εισοδήματος και της κατανάλωσης δεν αντικατοπτρίζουν το πώς η φτώχεια επιδρά στην πραγματικότητα στην παιδική ηλικία. Η έκθεση της UNICEF αναπτύσσει τις επτά βασικές «αποστερήσεις» που βιώνουν στην πράξη τα παιδιά και έχουν ισχυρότατη επίδραση στο μέλλον τους. Συνεργαζόμενη με ερευνητές του London School of Economics και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, η UNICEF διαπίστωσε πως περισσότερα από τα μισά παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο στερούνται, σε μεγάλο βαθμό, ένα ή περισσότερα από τα αγαθά ή υπηρεσίες, που είναι στοιχειωδώς απαραίτητα στην παιδική ηλικία:
640 εκατ. παιδιά δεν έχουν ικανοποιητική στέγαση.
500 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής.
400 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό.
300 εκατ. παιδιά στερούνται πληροφόρησης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες).
270 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.
140 εκατ. παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων είναι κορίτσια, δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο.
90 εκατ. παιδιά στερούνται το φαγητό σε πολύ σοβαρό βαθμό.
700 εκατ. παιδιά υποφέρουν από τουλάχιστον δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω στερήσεις.
20 εκατ. παιδιά εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πολέμων τη δεκαετία του '90.
18 εκατ. παιδιά σκοτώθηκαν σε πολέμους από το 1990.
15 εκατ. ορφανά παιδιά λόγω του AIDS σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η έκθεση ξεκαθαρίζει πως η φτώχεια δεν είναι αποκλειστικότητα των αναπτυσσόμενων χωρών
Σε 11 από τις 15 βιομηχανικές χώρες για τις οποίες υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, η αναλογία των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος μέσα στην προηγούμενη δεκαετία έχει ανέλθει.

Διεθνώς, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τουλάχιστον ένα στα πέντε κορίτσια και ένα στα δέκα αγόρια θα γίνει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, πριν ακόμη φτάσει την ηλικία των δεκαοκτώ, ενώ μόνο μία στις τρεις υποθέσεις θα δηλωθεί. 
Μέσω καταγγελιών, δεκάδες από αυτά τα περιστατικά καταλήγουν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν για την προστασία του παιδιού-θύματος. Μόλις κριθεί επιβεβλημένη η απομάκρυνσή του από το κακοποιητικό περιβάλλον, το παιδί μεταφέρεται σε κάποιο από τα νοσοκομεία παίδων, ώστε να βεβαιωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Λόγω έλλειψης χώρων φιλοξενίας, πολλά από αυτά τα παιδιά παραμένουν «εγκαταλειμμένα» στα νοσοκομεία παίδων για εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια. Από τη στιγμή που το παιδί εισέρχεται στο «κοινωνικό σύστημα», ξεκινά μια μεγάλη και δύσκολη πορεία. 
Η μία υπηρεσία διαδέχεται την άλλη και το παιδί παραμένει στο νοσοκομείο. Η επόμενη ημέρα λοιπόν προδιαγράφει ενός άλλου τύπου κακοποίηση, με θύτη αυτή τη φορά την κοινωνία και το σύστημα πρόνοιας, και θύμα το ήδη κακοποιημένο παιδί. 
Οι εισαγγελείς αποφαίνονται για την προστασία του, οι κρατικοί φορείς, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η πρόνοια αναλαμβάνουν την ευθύνη να βρεθεί μια λύση και το παιδί περιμένει... Μέχρι να βρεθεί, «σπίτι» του είναι το δωμάτιο ενός νοσοκομείου! 

ΠΗΓΗ: INEWS.GR
MADATA.GR
KATHIMERINI.GR
UNICEF
Μάθετε ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ TA: ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Ξεχασμένα παιδικά παιχνίδια άλλης εποχής...



Παιχνίδια που απαιτούσαν φυσική συμμετοχή των παιδιών και δεν είχαν καμία σχέση με την σημερινή προσήλωση των παιδιών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τους υπολογιστές και την τηλεόραση.


Παιχνίδια απλά με άλλη γοητεία
Περισσότερο δούλευε η φαντασία των παιδιών
Τα πάντα μπορούσαν να μετατραπούν σε παιχνίδια
Τα Skateboard στην πρώτη τους εκδοχή

Το κλασικό και πάντα αγαπημένο κρυφτό
Η τυφλόμυγα
Το μπιζζζζ


apotis4stis5
Το βρήκαμε στην αγαπημένη Ιδεοπηγή

Πώς θα πρέπει να ντύνετε το μωρό τον χειμώνα

Ένα θέμα που προβληματίζει τις μαμάδες, κυρίως τις νέες, είναι το ντύσιμο του μωρού, τον χειμώνα.
Πάνω στο άγχος να το έχουν ζεστό, φτάνουν σε υπερβολές, όπως το να ντύνουν το παιδί, σαν… κρεμμύδι! 
Μπλούζα και άλλη μπλούζα και ζακέτα και μπουφάν και γενικά προκειμένου να είναι στα ζεστά, μοιάζει με κινούμενο… καλόγερο. με αποτέλεσμα να μη νιώθει άνετα στις κινήσεις του και να ασφυκτιά μέσα στα τόσο ρούχα. 
Και αν είναι σε θέση, που μιλάει, μπορεί να διαμαρτυρηθεί και να σας πει ότι ζεσταίνεται. 
Τι γίνεται, όμως, με τα μωρά που δε μιλάνε, και δε μπορούνε να διαμαρτυρηθούν;
Υπάρχουν βασικοί κανόνες για το πώς πρέπει να ντύνετε τα παιδιά τόσο στις χειμωνιάτικες εξόδους, όσο και μέσα στο σπίτι και στον ύπνο. 
Η Καναδή μαμά και blogger, Jenny Berthiaume, που ξέρει από χειμώνες και μάλιστα δύσκολους, συμβουλεύει τις μαμάδες τι πρέπει να προσέξουν και πώς να ντύνουν το μωράκι τους και τον χειμώνα, εντός κι εκτός σπιτιού.

Στο κάθισμα του αυτοκινήτου
Τα πολλά και χοντρά ρούχα δεν είναι καθόλου ασφαλή για το παιδί. Όταν το βάζετε στο παιδικό καθισματάκι, η πρώτη σας κίνηση, είναι να βγάλετε το μπουφάν, διότι οι ιμάντες ασφαλείας δεν θα κλείσουν σωστά και δεν θα είναι αρκετή σφιχτά, για να το προστατεύσουν. Επίσης, καταλαβαίνετε ότι το παιδί ασφυκτιά και δε νιώθει, καθόλου μα καθόλου άνετα. Για να είναι ζεστά, μπορείτε να του ρίξετε μία κουβερτούλα.

Για τη βόλτα
Προτιμήστε ένα ζεστό μπουφάν. Μία ακόμη επιλογή για τη βόλτα είναι να του φορέσετε μία φόρμα εξόδου για τον χειμώνα. Αν το έχετε στο καρότσι, ρίξτε του, κυρίως στα ποδαράκια του, μία κουβερτούλα.

Ποτέ έξοδος χωρίς σκουφάκι
Δεν φεύγουμε από το σπίτι, αν δεν έχουμε μαζί μας το σκουφάκι. Προτιμήστε αυτά που καλύπτουν τα αυτιά του μωρού και δένουν κάτω από το λαιμό, για να είναι σταθερά. 
Φορέστε του, επίσης, γαντάκια, ενώ αν χρησιμοποιήσετε κασκόλ, ελέγξετε να μην είναι σφιχτό γύρω από το λαιμό του. επίσης, μην το τυλίγετε μέχρι τη μύτη με το κασκόλ, διότι έτσι δε μπορεί να αναπνέει.

Όχι σαν «κρεμμύδι» μέσα στο σπίτι
Ένα λάθος που κάνουν οι γονείς, είναι να ντύνουν το παιδί «βαριά» ακόμη και μέσα στο σπίτι. Του φοράνε, δηλαδή, φανελάκι, μπλουζάκι και ζακέτα. Αν έχετε ζέστη, προτιμήστε μία ελαφριά ένδυση. Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε – αυτό ισχύει και για τους ενήλικες – η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, από την πολλή ζέστη, δηλαδή, του σπιτιού, στο πολύ κρύο έξω, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία.

Άνετος ύπνος
Το παιδί για να κοιμηθεί καλά, πρέπει να έχει έναν άνετο ύπνο. 
Γι΄ αυτό και δεν πρέπει να το ντύνεται υπερβολικά. 
Τον πρώτο χρόνο, και λίγο περισσότερο, το παιδί δε μπορεί να σκεπαστεί όταν του φεύγει το σκέπασμα, γι’ αυτό και η καλύτερη επιλογή για αυτές τις ηλικίες είναι ο υπνόσακος.

hashtagsroom.com

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki