Tuesday, 18 August 2020

UNICEF: Σχεδόν 7 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά κινδυνεύουν από υποσιτισμό

Σχεδόν 7 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά παγκοσμίως κινδυνεύουν να υποστούν τις συνέπειες του υποσιτισμού εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πυροδοτεί η πανδημία του κορωνοϊού, εκτιμά η UNICEF. 

Πολύ προτού ξεσπάσει η πανδημία, 47 εκατομμύρια παιδιά σε διεθνές επίπεδο υπέφεραν το 2019 από τις συνέπειες του υποσιτισμού, ακραία απώλεια βάρους και αδυναμία, υπογραμμίζει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

«Επτά μήνες αφότου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα της COVID-19 γίνεται ολοένα περισσότερο σαφές ότι οι συνέπειες της πανδημίας κάνουν περισσότερο κακό στα παιδιά από την ίδια την ασθένεια», σχολιάζει σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF. 

«Η φτώχεια και η διατροφική ανασφάλεια αυξήθηκαν. Βασικές υπηρεσίες και αλυσίδες εφοδιασμού με τρόφιμα διαλύονται. Οι τιμές βασικών διατροφικών αγαθών αυξάνονται ραγδαία. Αποτέλεσμα είναι ότι η ποιότητα της διατροφής των παιδιών πέφτει και το ποσοστό του υποσιτισμού θα αυξηθεί», προσθέτει.

jenny

Δέκα τρόποι για να μη φοβάται το παιδί τη θάλασσα

Οι οδηγίες των παιδιάτρων συχνά είναι ρητές: «Bουτήξτε το παιδί στην θάλασσα αμέσως μόλις γεννηθεί. Τα μωρά είναι τόσο εξοικειωμένα με το νερό όσο και τα ψάρια…» Κι όμως, κάποια παιδιά μπορεί να απεχθάνονται το νερό.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες δεν είναι όλα τα παιδιά «εραστές» της θάλασσας, αλλά ούτε και επιτυγχάνουν τις ίδιες αντιστάσεις στην κλίμακα του φόβου. Κάθε παιδί είναι μία ξεχωριστή περίπτωση, μία διαφορετική οντότητα της οποίας οφείλουμε να σεβαστούμε τις προτιμήσεις του.

Πολλοί γονείς ωστόσο υποχρεώνουν άμεσα ή έμμεσα τα παιδιά να αγαπήσουν την θάλασσα, αγνοώντας ενδεχομένως ότι καμιά αγάπη δεν κερδίζεται με το ζόρι. Οι ειδικοί επισημαίνουν από καιρό σε καιρό πως κανένα «θαυματουργό» θαλασσινό νερό και καμία άσκηση επί θαλάσσης δεν είναι ευεργετικά αν δεν γίνονται με κέφι και όρεξη από το παιδί.

Δέκα tips θαλάσσιας εξοικείωσης
  1. Πριν την εξόρμηση στην θάλασσα καλλιεργείστε του ένα κλίμα χαράς. Μιλήστε του για τα παιχνίδια με νερό και πύργους στην άμμο.
  2. Αρχικά, παίξτε μαζί του σε μεγάλη απόσταση από την άκρη της θάλασσας φροντίζοντας να το βρέχετε συχνά με θαλασσινό νερό.
  3. Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε το παιδί να μπει στην θάλασσα και ποτέ μην επιχειρήσετε να το βουτήξετε με το ζόρι. Μία τέτοια κίνηση μπορεί να το κάνει να αντιπαθήσει την θάλασσα (και εσάς) για πολύ καιρό
  4. Ακόμη κι αν είναι αλήθεια μην δείξετε στο παιδί ότι φοβάστε το νερό. Ο πανικός σας όχι μόνο εκλαμβάνεται από το παιδί αλλά μεταδίδεται σαν… ίωση
  5. Μην του δείχνετε ότι θέλετε διακαώς να κολυμπήσει. Κάντε την… αδιάφορη!
  6. Αποφύγετε τις θάλασσες με κύμα, παγωμένα νερά και βράχια.
  7. Μπείτε αργά στο νερό κρατώντας το παιδί στην αγκαλιά σας, όρθιο ή στο πλάι, μιλώντας του ήρεμα, χαμογελώντας κι έχοντας στραμμένο το πρόσωπό του προς το δικό σας.
  8. Τα μπρατσάκια ή το σωσίβιο δεν χρειάζονται πριν εξοικειωθεί το παιδί με τη θάλασσα κι αυτό θα γίνει ευκολότερα αν νιώσει ασφαλές στην αγκαλιά σας.
  9. Βυθίστε σιγά σιγά ολόκληρο το κορμάκι του μέσα στο νερό, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους ώμους του
  10. Μην το κρατάτε στάσιμο, αλλά μετακινήστε το μαλακά μέσα στη θάλασσα και κάντε διάφορα παιχνίδια με τα χέρια και τα πόδια.
  11. Αν το παιδί δεν θέλει να μπει με τίποτα στο νερό θα πρέπει να υποχωρήσετε και να αποχωρήσετε από την παραλία αναβάλλοντας την επιχείρηση «μπάνιο» για την επόμενη ημέρα…

Παιδιά που αργούν να μιλήσουν. Πώς μπορώ να τα βοηθήσω;

Κανένα άλλο ορόσημο ανάπτυξης, εκτός ίσως από τα πρώτα βήματα, δε δημιουργεί τέτοια γλυκιά αναμονή, όση οι πρώτες λέξεις του μωρού μας.
Κρεμόμαστε από τα χειλάκια του και περιμένουμε να μετατραπεί σε λέξη κάθε περίεργο σύμπλεγμα ήχων που εκστομίζει και κάθε λέξη σε πρόταση. Αυτό συμβαίνει πρώτα από όλα για να επιβεβαιώσουμε ότι το μικρό μας έχει μια φυσιολογική ανάπτυξη και έπειτα διότι θέλουμε πολύ να επικοινωνήσουμε λεκτικά μαζί του. Φυσικά, κάθε βρέφος έχει το δικό του ρυθμό, όμως υπάρχουν παιδιά που αργούν να μιλήσουν πέραν του αναμενόμενου. Ποια σημάδια πρέπει να μας κάνουν να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού;
  • Το μωρό δεν “μπαμπαλίζει” μέχρι την ηλικία των 9 μηνών
  • Περίπου ενός έτους, δεν είναι σε θέση να δείξει με χειρονομία προς ένα αντικείμενο που επιθυμεί
  • Δε δείχνει να αιφνιδιάζεται με δυνατούς και απότομους θορύβους
  • Δεν έχει πει την πρώτη του λέξη στην ηλικία των 16 μηνών
  • Δε χρησιμοποιεί φράσεις δύο λέξεων στην ηλικία των 2 ετών
  • Έχει συχνές και ακατανόητες εκρήξεις θυμού στην ηλικία των 3 ετών και δεν επιδίδεται σε συμβολικό παιχνίδι
Η βοήθεια των γονιών σε παιδιά που αργούν να μιλήσουν είναι καθοριστική και πολύτιμη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά στα οποία οι γονείς μιλούν πολύ και τους διαβάζουν από μικρή ηλικία χτίζουν καλύτερες λεκτικές δεξιότητες από εκείνα που έχουν λιγότερα ερεθίσματα λόγου. Δείτε πώς μπορείτε να υποστηρίξετε τα παιδιά που αργούν να μιλήσουν:
  • Μιλήστε, μιλήστε και… μιλήστε. Περιγράψτε του τι κάνετε στη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, πείτε του «Τώρα πάμε για μπάνιο. Πώς είναι το νερό που τρέχει στην κοιλιά σου; Πρώτα θα σκουπιστούμε, θα ντυθούμε και μετά θα πάμε βόλτα». Πολύ σημαντικό είναι να του μιλάτε χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των μεγάλων, να μην «μπεμπεδίζετε», δηλαδή. Μπορεί να το βρίσκετε χαριτωμένο, αλλά στην πραγματικότητα το μωρό μπερδεύεται.
  • Διαβάστε, διαβάστε και… διαβάστε. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να αρχίσετε να διαβάζετε στο παιδί σας, ειδικά από τη στιγμή που έρευνες ισχυρίζονται πως ο χρόνος που περνάτε μαζί του διαβάζοντας είναι αυτός που θα καθορίσει και τη μετέπειτα πορεία του ως… αναγνώστη. Ξεκινήστε με απλά εικονογραφημένα βιβλία. Μια καλή ιδέα είναι τα εικονογραφημένα λεξικά, με τη βοήθεια των οποίων  το μωρό μπορεί να συνδέσει αντικείμενα με λέξεις. Φυσικά, τα μωρά λατρεύουν και τα παραμύθια και ειδικά όταν τους τα διαβάζει το αγαπημένο τους πρόσωπο!
  • Ακούστε μουσική μαζί. Ο ρυθμός και η ομοιοκαταληξία των τραγουδιών βοηθάει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του λόγου και καλλιεργεί τη φαντασία των μικρών παιδιών.
  • Βάλτε το στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Κοινώς, μπείτε στον δικό του κόσμο. Αν για παράδειγμα δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα παραμύθι, διαβάστε του αυτό. Αν του αρέσει το διάστημα, δείξτε του εικόνες και μιλήστε του. Απαντήστε στα… μπαμπαλίσματά του, κάντε του ερωτήσεις και αλληλεπιδράστε. Μια καλή ιδέα είναι επίσης να ηχογραφήσετε τα λογάκια του ώστε να τα ακούει.
  • Πείτε όχι σε τηλεόραση και οθόνες. Υπενθυμίζουμε ότι η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία απαγορεύει εντελώς τη χρήση οθονών σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Η τηλεόραση σε αυτή την ηλικία δεν είναι εποικοδομητική σε καμία περίπτωση, καθώς δεν αφήνει τα μωρά να αλληλεπιδράσουν και να εκφραστούν.
  • Βεβαιωθείτε ότι η ακοή του παιδιού σας είναι ανεμπόδιστη. Προληπτικά, ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού σας για τη θεραπεία της ωτίτιδας που μπορεί να ταλαιπωρεί το μικρό σας. Τηρήστε ευλαβικά την προτεινόμενη δοσολογία της αντιβίωσης και επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η ίωση θεραπεύτηκε πλήρως.
  • Κάντε πολλές βόλτες. Στον ζωολογικό κήπο, στο ενυδρείο, σε ένα μουσείο, ακόμη και στη λαϊκή αγορά. Το μωράκι σας θα ενθουσιαστεί από τις εικόνες και θα θέλει να μάθει πράγματα για όλα όσα έχει δει.
Κυρίως όμως, κάντε υπομονή, ακολουθήστε τον ρυθμό του παιδιού σας και ενθαρρύνετε όλες τις μικρές και μεγάλες προσπάθειες να επικοινωνήσει μαζί σας.

talcmag.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki